Słodkie upominki– ciasteczka ze słonecznych krajów na zimowe wieczory



Kalendarzowa zima czeka już za rogiem. Grudzień to także okres Świąt Bożego Narodzenia, czyli rodzinnych spotkań, ciepła domowego ogniska i miłych prezentów dla najbliższych. A gdyby tak w tym roku, jako dodatek do prezentu, przygotować samodzielnie urocze ciasteczka ze słonecznych części świata?

Przysmaki, którymi zajadają się mieszkańcy różnych zakątków świata mogą być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych polskich ciasteczek i pierników. Idealnie sprawdzą się również jako własnoręcznie wykonany, słodki upominek dla najbliższych. Do tego świąteczne opakowanie i prezent pod choinkę gotowy!

Toskańskie biszkopty

Dla wielu z nas włoski deser to przede wszystkim tiramisu. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego mogą pochwalić się jednak znacznie szerszym wachlarzem słodkich delicji. Jedną z pozycji są kruche Cantucci (zwane też Cantuccini). Ciasteczka wywodzą się z Prato i charakteryzuje je duża ilość grubo siekanych migdałów.

Włosi tradycyjnie maczają je przed zjedzeniem w kawie lub winie – to idealny sposób na spędzenie zimowego, świątecznego poranka lub wieczoru w świetle choinkowych lampek! Kolekcja zawiera kilkanaście przepisów na słodkości, które idealnie nadają się do zapakowania jako nietuzinkowy dodatek do świątecznego upominku. Upieczone ciasteczka wystarczy umieścić w ozdobnym słoju i udekorować barwną wstążką.

Argentyński przysmak z krówkową nutą

Mieszkańcy kraju ognistego tanga, czyli Argentyny, szczególnie upodobali sobie przysmak, który oryginalnie wywodzi się z Hiszpanii. Alfajores, bo o nich mowa, to kruche ciasteczka maślane, przygotowane z mąki pszennej z niewielkim dodatkiem mąki kukurydzianej, której obecność sprawia, że są znacznie bardziej delikatne.

Dla najlepszego efektu, Alfajores powinny po upieczeniu być nieco blade. Pomocna w uzyskaniu takiego efektu będzie specjalna mata do pieczenia Silpat®, wykonana z włókna węglowego pokrytego silikonem, które zapobiega przywieraniu ciasta, a dodatkowo chroni przed nadmiernym przypieczeniem. Jest doskonałym zamiennikiem dla klasycznego papieru do pieczenia, a dzięki swoim właściwościom, może być używana nie tylko do pieczenia, ale również w kuchence mikrofalowej i zamrażarce.

Pamiętajmy, że święta to magiczny czas. Niewielkim nakładem energii możemy sprawić, że nasi najbliżsi poczują się wyjątkowo – dzięki wykonanym przez nas samodzielnie słodkim niespodziankom.




CANTUCCI CZEKOLADOWE Z PISTACJAMI

SKŁADNIKI:

180 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
80 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
120 g masła, pokrojonego na kawałki
250 g cukru
3 jajka
350 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 g mleka
60 g kakao
½ łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIE:

1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pistacje, odstawić.

2 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

3 Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier i jajka, wymieszać 1 min/obr. 5.

4 Dodać mąkę, sodę, mleko, kakao i sól, wymieszać przy pomocy kopystki 1 min 30 s/obr. 3.5.

5 Dodać odważone wcześniej orzechy pistacjowe i rozdrobnioną wcześniej czekoladę, wyrobić przy pomocy kopystki 2 min/ . Przełożyć do miski, odstawić do lodówki na 1 godz.

6 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

7 Blat oprószyć mąką. Schłodzone ciasto obtoczyć w mące, podzielić na 5 części, uformować w wałki (Ø 4 cm, dł. 18 cm). Ułożyć wałki na wcześniej przygotowanej blasze, zachowując między nimi 5 cm odstępy.

8 Piec 25 min (180°C). Wyjąć blachę z piekarnika, odstawić na 5-10 min do ostudzenia, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Lekko ostudzone wałki ostrożnie pokroić w 1 cm plastry. Plastry ułożyć poziomo z powrotem na blasze, piec kolejne 10-12 min (150°C). Odstawić do całkowitego ostudzenia.

9 Cantucci czekoladowe z pistacjami przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i podawać jako deser.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Czekoladę zetrzeć na tarce. Odstawić.

2 Masło pokrojone na kawałki wymieszać w oddzielnej misce z cukrem i jajkami.

3 Dodać mąkę, sodę, mleko, kakao i sól i dokładnie wymieszać.

4 Dodać orzechy pistacjowe i rozdrobnioną wcześniej czekoladę, wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na 1 godz.

5 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

6 Blat oprószyć mąką. Schłodzone ciasto obtoczyć w mące, podzielić na 5 części, uformować w wałki (Ø 4 cm, dł. 18 cm). Ułożyć wałki na wcześniej przygotowanej blasze, zachowując między nimi 5 cm odstępy.

7 Piec 25 min (180°C). Wyjąć blachę z piekarnika, odstawić na 5-10 min do ostudzenia, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Lekko ostudzone wałki ostrożnie pokroić w 1 cm plastry. Plastry ułożyć poziomo z powrotem na blasze, piec kolejne 10-12 min (150°C). Odstawić do całkowitego ostudzenia.

8 Cantucci czekoladowe z pistacjami przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i podawać jako deser.

ZOBACZ TAKŻE

Czy warto rozpocząć leczenie ortodontyczne w dorosłości

Obecnie coraz więcej dorosłych decyduje się na leczenie ortodontyczne. Chcemy być zdrowsi, ładniejsi. Czy jednak wiemy, jakie efekty możemy uzyskać…
CZYTAJ

Przygotowanie i regeneracja po treningu – dlaczego są aż tak ważne?

Przygotowanie i regeneracja po treningu – dlaczego są aż tak ważne? Aktywność fizyczna to podstawa zdrowego trybu życia. Dzięki rozpowszechnianiu…
CZYTAJ

Mój plan? Piękne ciało przez cały rok!

Mój plan? Piękne ciało przez cały rok! Styczeń to czas urodzaju dla firm dietetycznych i wszelkich placówek skupiających „pasjonatów” aktywności…
CZYTAJ

Pracujesz w korporacji? Sprawdź, jak dbać o kręgosłup!

Szacuje się, że ponad 80 proc. osób dorosłych narzeka na pojawiające się bóle kręgosłupa. Przyczyną części z nich jest nieodpowiednia…
CZYTAJ

Karnawałowa sałatka z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem

Składniki: 3 garści Szpinaku młodego marki Eisberg 3 garści mieszanki Toscana mix z rukolą marki Eisberg pierś kurczaka sól, pieprz…
CZYTAJ

Dzięki tym witaminom wzmocnisz swoje włosy!

Dzięki tym witaminom wzmocnisz swoje włosy! Kiedy zauważamy u siebie problem z wypadaniem włosów, rozpoczynamy poszukiwania idealnych kosmetyków, które ocaliłyby…
CZYTAJ

Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką

Składniki: - 12 pieczarek - 1 paczka Frankfurterek marki Berger - 50 g żółtego sera - ¼ czerwonej papryki -…
CZYTAJ

5 mitów o pielęgnacji włosów

5 mitów o pielęgnacji włosów. Czy Ty także co miesiąc udajesz się do fryzjerki, by podciąć końcówki włosów, bo słyszałaś,…
CZYTAJ

Fakty i mity o powiększaniu ust

Fakty i mity o powiększaniu ust. Czy powiększanie ust boli? Jak długo utrzymują się jego efekty i czy usta po…
CZYTAJ

PEG-i, SLS-y, parabeny. Z encyklopedii szkodliwych składników kosmetycznych

PEG-i, SLS-y, parabeny. Z encyklopedii szkodliwych składników kosmetycznych. Zapewne wiele razy słyszałaś o szkodliwości SLS-ów, parabenów lub PEG-ów. Co jednak…
CZYTAJ

Przepis na sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi

Przepis na wspaniały domowy chleb, który podbija podniebienie smakiem i urzeka świeżością. Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru…
CZYTAJ

Karnawałowe szaleństwo! Stylizacje na karnawał

Karnawałowe szaleństwo! W czasie karnawału każda miłośniczka mody ma całkowite przyzwolenie na szaleństwo w stylizacjach. A my wiemy, gdzie znajdziesz…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Przygotowanie i regeneracja po treningu – dlaczego są aż tak ważne?

Przygotowanie i regeneracja po treningu – dlaczego są aż tak ważne? Aktywność…
CZYTAJ

Pracujesz w korporacji? Sprawdź, jak dbać o kręgosłup!

Szacuje się, że ponad 80 proc. osób dorosłych narzeka na pojawiające się…
CZYTAJ

Najzdrowsza herbata świata

Najzdrowsza herbata świata. Picie herbaty, zielonej herbaty w szczególności, zatrzymuje nasz dzień…
CZYTAJ

Terapia Indiba Activ – nowy wymiar rehabilitacji

Przeciążenia kręgosłupa, ostre stany zapalne spowodowane nagłymi urazami, różnego rodzaju kontuzje mogą…
CZYTAJ

Skierowanie na rehabilitację otrzymasz również od fizjoterapeuty!

Zwichnięcia, złamania, urazy powypadkowe – każdy z nas w ciągu swojego życia…
CZYTAJ