Słodkie upominki– ciasteczka ze słonecznych krajów na zimowe wieczory



Kalendarzowa zima czeka już za rogiem. Grudzień to także okres Świąt Bożego Narodzenia, czyli rodzinnych spotkań, ciepła domowego ogniska i miłych prezentów dla najbliższych. A gdyby tak w tym roku, jako dodatek do prezentu, przygotować samodzielnie urocze ciasteczka ze słonecznych części świata?

Przysmaki, którymi zajadają się mieszkańcy różnych zakątków świata mogą być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych polskich ciasteczek i pierników. Idealnie sprawdzą się również jako własnoręcznie wykonany, słodki upominek dla najbliższych. Do tego świąteczne opakowanie i prezent pod choinkę gotowy!

Toskańskie biszkopty

Dla wielu z nas włoski deser to przede wszystkim tiramisu. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego mogą pochwalić się jednak znacznie szerszym wachlarzem słodkich delicji. Jedną z pozycji są kruche Cantucci (zwane też Cantuccini). Ciasteczka wywodzą się z Prato i charakteryzuje je duża ilość grubo siekanych migdałów.

Włosi tradycyjnie maczają je przed zjedzeniem w kawie lub winie – to idealny sposób na spędzenie zimowego, świątecznego poranka lub wieczoru w świetle choinkowych lampek! Kolekcja zawiera kilkanaście przepisów na słodkości, które idealnie nadają się do zapakowania jako nietuzinkowy dodatek do świątecznego upominku. Upieczone ciasteczka wystarczy umieścić w ozdobnym słoju i udekorować barwną wstążką.

Argentyński przysmak z krówkową nutą

Mieszkańcy kraju ognistego tanga, czyli Argentyny, szczególnie upodobali sobie przysmak, który oryginalnie wywodzi się z Hiszpanii. Alfajores, bo o nich mowa, to kruche ciasteczka maślane, przygotowane z mąki pszennej z niewielkim dodatkiem mąki kukurydzianej, której obecność sprawia, że są znacznie bardziej delikatne.

Dla najlepszego efektu, Alfajores powinny po upieczeniu być nieco blade. Pomocna w uzyskaniu takiego efektu będzie specjalna mata do pieczenia Silpat®, wykonana z włókna węglowego pokrytego silikonem, które zapobiega przywieraniu ciasta, a dodatkowo chroni przed nadmiernym przypieczeniem. Jest doskonałym zamiennikiem dla klasycznego papieru do pieczenia, a dzięki swoim właściwościom, może być używana nie tylko do pieczenia, ale również w kuchence mikrofalowej i zamrażarce.

Pamiętajmy, że święta to magiczny czas. Niewielkim nakładem energii możemy sprawić, że nasi najbliżsi poczują się wyjątkowo – dzięki wykonanym przez nas samodzielnie słodkim niespodziankom.




CANTUCCI CZEKOLADOWE Z PISTACJAMI

SKŁADNIKI:

180 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
80 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
120 g masła, pokrojonego na kawałki
250 g cukru
3 jajka
350 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 g mleka
60 g kakao
½ łyżeczki soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIE:

1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pistacje, odstawić.

2 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

3 Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier i jajka, wymieszać 1 min/obr. 5.

4 Dodać mąkę, sodę, mleko, kakao i sól, wymieszać przy pomocy kopystki 1 min 30 s/obr. 3.5.

5 Dodać odważone wcześniej orzechy pistacjowe i rozdrobnioną wcześniej czekoladę, wyrobić przy pomocy kopystki 2 min/ . Przełożyć do miski, odstawić do lodówki na 1 godz.

6 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

7 Blat oprószyć mąką. Schłodzone ciasto obtoczyć w mące, podzielić na 5 części, uformować w wałki (Ø 4 cm, dł. 18 cm). Ułożyć wałki na wcześniej przygotowanej blasze, zachowując między nimi 5 cm odstępy.

8 Piec 25 min (180°C). Wyjąć blachę z piekarnika, odstawić na 5-10 min do ostudzenia, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Lekko ostudzone wałki ostrożnie pokroić w 1 cm plastry. Plastry ułożyć poziomo z powrotem na blasze, piec kolejne 10-12 min (150°C). Odstawić do całkowitego ostudzenia.

9 Cantucci czekoladowe z pistacjami przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i podawać jako deser.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Czekoladę zetrzeć na tarce. Odstawić.

2 Masło pokrojone na kawałki wymieszać w oddzielnej misce z cukrem i jajkami.

3 Dodać mąkę, sodę, mleko, kakao i sól i dokładnie wymieszać.

4 Dodać orzechy pistacjowe i rozdrobnioną wcześniej czekoladę, wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na 1 godz.

5 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

6 Blat oprószyć mąką. Schłodzone ciasto obtoczyć w mące, podzielić na 5 części, uformować w wałki (Ø 4 cm, dł. 18 cm). Ułożyć wałki na wcześniej przygotowanej blasze, zachowując między nimi 5 cm odstępy.

7 Piec 25 min (180°C). Wyjąć blachę z piekarnika, odstawić na 5-10 min do ostudzenia, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Lekko ostudzone wałki ostrożnie pokroić w 1 cm plastry. Plastry ułożyć poziomo z powrotem na blasze, piec kolejne 10-12 min (150°C). Odstawić do całkowitego ostudzenia.

8 Cantucci czekoladowe z pistacjami przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i podawać jako deser.

Zmiany klimatu i degradacja środowiska zagrażają zdrowiu, życiu i przyszłości dzieci. Podpisz się pod apelem UNICEF Polska

Zdrowe i bezpieczne środowisko jest niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania dzieci. Niestety postępujące zmiany klimatu oraz degradacja środowiska sprawiają,…
CZYTAJ

Alergia u dzieci – kiedy diagnozować, kiedy zacząć odczulanie

Unoszące się w powietrzu pyłki kwitnących drzew i traw sprawiają, że wiosna i lato są trudnym czasem dla alergików. To…
CZYTAJ

Największy sklep adidas w regionie we Wrocław Fashion Outlet!

We Wrocław Fashion Outlet otwarto największy w regionie Dolnego Śląska sklep marki adidas. Na powierzchni niemal 770 m² poza bogatą…
CZYTAJ

Dzielnica Wisła rozpoczyna kampanię re\Wisła

Nadwiślańskie bulwary i warszawskie plaże – ulubione miejsca spacerów, spotkań i wypoczynku. Startuje kampania edukacyjna re\Wisła, która zachęca do tworzenia…
CZYTAJ

Ukojenie rodem z afrykańskich stepów Aloes opatrunkiem dla podrażnionej skóry

Udane wakacje to te… pod słońcem! Bez względu na to, czy lato spędzamy nad morzem, czy wśród górskich szczytów, dobra…
CZYTAJ

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu?

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu? Odpowiada dr hab. n. med. Monika Machoy, ortodonta,…
CZYTAJ

Czy na wakacjach pamiętamy o ekonawykach?

Rozpoczęły się upragnione wakacje. W czasie wyjazdów urlopowych nie tylko odpoczywamy od tradycyjnych obowiązków zawodowych, ale również zmieniamy swój harmonogram…
CZYTAJ

Pożegnaj problemy skórne! Stań się najpiękniejszą wersją siebie!

Pożegnaj problemy skórne dzięki nowym serom od IT Cosmetics! Dzięki nim staniesz się najpiękniejszą wersją siebie. #Zmarszczki, #przebarwienia, rozszerzone pory,…
CZYTAJ

Łysienie. Męski problem, który nie zna wieku

Często przechodzi z ojca na syna. I nie zna litości. Choć jest związane z działaniem męskich hormonów, rzadko stanowi dla…
CZYTAJ

Polka bada komórki odpornościowe w złośliwych nowotworach mózgu

Każdego roku w Polsce diagnozuje się blisko 3000 przypadków guza mózgu, a śmiertelność w przypadku nowotworów mózgu wynosi 2300 przypadków…
CZYTAJ

Skala poważnych naruszeń praw dzieci na świecie jest niewyobrażalna, alarmuje UNICEF

Od 2005 do 2020 r. Organizacja Narodów Zjednoczonych potwierdziła ponad 266 tysięcy poważnych naruszeń praw dzieci w 30 konfliktach zbrojnych…
CZYTAJ

Dziewczyny lubią brąz! Jak przedłużyć trwałość wakacyjnej opalenizny?

Kąpiele słoneczne i wakacyjna lekka, naturalna opalenizna to to, co uwielbiamy. Kosmetolodzy podkreślają, że nasza skóra, szczególnie ta wrażliwa, nie…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu?

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu?…
CZYTAJ

Polka bada komórki odpornościowe w złośliwych nowotworach mózgu

Każdego roku w Polsce diagnozuje się blisko 3000 przypadków guza mózgu, a…
CZYTAJ

Stres informacyjny a zdrowie – czy nadmiar informacji może być szkodliwy?

#Wojna, #inflacja, rosnące stopy procentowe, wizja powrotu pandemii, małpia ospa – tematów…
CZYTAJ

23 czerwca Dzień Świadomości Raka Prostaty. Ten nowotwór można skutecznie leczyć nowoczesnymi metodami

23 czerwca obchodzimy nie tylko Dzień Ojca, ale także Ogólnopolski Dzień Świadomości…
CZYTAJ

Kleszcze w wielkim mieście – 8 faktów, które musisz o nich wiedzieć

Kleszcze w wielkim mieście – 8 faktów, które musisz o nich wiedzieć.…
CZYTAJ