Leśna zupa grzybowa – aksamitny smak i niepowtarzalny aromat wspaniałych świąt



Leśna zupa grzybowa – aksamitny smak i niepowtarzalny aromat wspaniałych świąt. Zupa grzybowa to dla wielu osób tradycyjne danie, bez którego świąteczne menu byłoby co najmniej niepełne. Cudowny aromat grzybów unoszący się w całym domu doskonale buduje świąteczny nastrój, zaostrza apetyt i sprawia, że wręcz nie można doczekać się chwili, kiedy wszyscy zasiądą razem przy świątecznym stole.

Poniżej przedstawiamy przepis na aksamitną, bogatą w smaku zupę grzybową, pełną pysznych leśnych grzybów. Zupa idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole, oraz jako pyszne danie podczas całych świąt Bożego Narodzenia. Można ją podać z uszkami, grzankami czy pieczywem albo serwować bez dodatków na przykład w filiżankach.




Składniki:

40 g suszonych borowików lub podgrzybków Devaldano
1 cebula
1 litr bulionu warzywnego
1 szklanka mleka
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
śmietana kremówka (opcjonalnie)
pół szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Suszone grzyby Devaldano zalać w miseczce ciepłą wodą (ok 1,5 szklanki) i odstawić na co najmniej pół godziny. Po tym czasie odsączyć grzyby, ale wywar z namaczania zachować.

W głębokim garnku lub rondelku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać drobno pokrojoną cebulę i delikatnie zeszkić.
Dodać na patelnię odsączone grzyby z połową wywaru pozostałego po namaczaniu, posolić i dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając do czasu częściowej redukcji wody.

Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i całość zalać winem (opcjonalnie). Zwiększyć ogień i po ok. 3 minutach dolać bulion, resztę wywaru z namoczonych grzybów wymieszać i dodać mleko. Zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut.

Doprawić do smaku solą pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawić z ognia i dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku.

Szef Kuchni Devaldano radzi:

Zupę można wzbogacić dodając 4 łyżki śmietany kremówki. Odrobina świeżego tymianku dodatkowo wzmocni i podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań. Gotowe! Smacznego!

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy obturacyjnego bezdechu sennego (OBS). Choć często te sygnały…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko – na wydarzenie, które łączy w sobie troskę…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego, często zbyt późno, by leczenie było w pełni…
CZYTAJ

Sezon grzewczy wysusza nam oczy. Jak im pomóc jesienią?

Suche powietrze, które pojawia się w domach wraz z rozpoczęciem sezonu grzewczego, podrażnia nie tylko skórę, gardło i nos, ale…
CZYTAJ

Krótkowzroczność u dzieci. Czy można skutecznie spowolnić jej rozwój?

Krótkowzroczność to dziś jedna z najczęściej diagnozowanych wad wzroku u dzieci i młodzieży. Jej główną przyczyną jest nadmierne wydłużanie się…
CZYTAJ

Anti-aging w jesiennym rytmie Składniki aktywne dla skutecznego odmłodzenia

Jesień to czas, kiedy na podium kosmetycznych priorytetów zdecydowanie topowe miejsce zajmuje anti-aging. To właśnie teraz wyraźnie zauważamy utratę elastyczności…
CZYTAJ

Co roku setki zatruć grzybami – lekarz rodzinny o objawach, leczeniu i profilaktyce

Co roku w Polsce odnotowuje się kilkaset zatruć grzybami, z czego kilkadziesiąt kończy się leczeniem na oddziałach intensywnej terapii. Chociaż…
CZYTAJ

Czym jest piżmo? Historia i fenomen perfum piżmowych

Piżmo od wieków wzbudza ciekawość i fascynację – zarówno wśród perfumiarzy, jak i miłośników wyjątkowych kompozycji zapachowych. To jedna z…
CZYTAJ

Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera – jak rozpoznać wczesne objawy i zmniejszyć ryzyko choroby

21 września obchodzimy Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera, który ma przypominać, że problem ten dotyka milionów ludzi na całym…
CZYTAJ

Woda pod lupą nauki: monitoring rzek i jezior stanowi diagnozę środowiska

18 września obchodzony jest Światowy Dzień Monitoringu Wody – jest to okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie systematycznej oceny stanu…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego,…
CZYTAJ