Jak często powinno pić małe dziecko i ile płynów dziennie jest mu potrzebne?



Od kiedy dziecko potrzebuje dodatkowych płynów? W jakich ilościach podawać napoje? Co wybrać, aby zachęcić dziecko do picia, a jednocześnie wyrobić w nim dobre nawyki, które zaowocują w przyszłości? Jak ocenić, czy maluch pije za rzadko i czy ponadprzeciętne pragnienie powinno być powodem do zmartwień?

Dopóki dziecko karmione jest wyłącznie piersią, nie potrzebuje żadnych dodatkowych płynów. Mleko matki wystarcza mu zarówno za pożywienie, jak i zaspokaja potrzeby związane z odpowiednim nawodnieniem organizmu. Problemy zaczynają się wraz z chwilą wprowadzania do diety malucha produktów stałych lub w przypadku karmienia butlą – jak wtedy ocenić, ile dodatkowych płynów potrzebuje niemowlak?

Zalecenia żywieniowe

Według zaleceń żywieniowych, dziecko powinno codziennie wypijać 100 ml wody na każdy z pierwszych dziesięciu kilogramów ciała, 50 ml na każdy z kolejnych dziesięciu i 20 ml na każdy kilogram powyżej 20 kg. Wynika z tego, że dwulatek ważący 13 kg powinien codziennie dostać nieco ponad litr (1150 ml) wody, a pięciolatek, którego waga wynosi 25 kg nieco ponad 1,5 litra. Wskazane wartości pozwalają na zaspokojenie podstawowego zapotrzebowania dziecka na płyny, koniecznego dla podtrzymania wszystkich jego procesów fizjologicznych.

Oczywiście pamiętać należy, że indywidualne potrzeby kształtują się w zależności od wieku i usposobienia małego człowieka. Jeśli przedszkolak jest bardzo żywy, żwawy i ani przez chwilę nie potrafi usiedzieć w miejscu, jego potrzeby są odpowiednio wyższe.

Przy uwzględnianiu dziennego zapotrzebowania na płyny trzeba brać pod uwagę także wodę zawartą w produktach półpłynnych czy stałych, podawanych dziecku w ciągu całego dnia – przecież wszystkie kaszki, musy, jogurciki czy owoce w większości składają się właśnie z wody. Równie ważną sprawą, jak to – ile o płynów potrzebuje dziecko – jest to, jakie płyny są najlepsze dla jego rozwoju.

Złe wybory

Częstym błędem rodziców jest bezkrytyczna wiara w zbawienne właściwości wszelkich wód smakowych, napojów, słodzonych herbatek – także tych rozpuszczalnych oraz soczków dla małych i ciut starszych dzieci. Niestety nawet produkty rzekomo specjalnie przeznaczone dla najmłodszych, tak naprawdę w ogóle nie powinny trafiać w ich ręce.

Wystarczy spojrzeć na pierwszą lepszą etykietę, żeby ze zdumieniem odkryć, że ten niby zdrowy, kuszący opakowaniem napój „dla dzieci” pełny jest kalorii, cukru, różnego rodzaju dosładzaczy, konserwantów i barwników. Aby nie wpaść w pułapkę „przemysłu dziecięcego” warto podchodzić do produktów i napojów dziecięcych z ograniczonym zaufaniem – dokładnie lustrując każdą nowość.




Należy uważnie i świadomie czytać etykiety, nie podejmować decyzji zakupowych pod wpływem impulsu, często wywołanego kolorowym, dziecięcym opakowaniem. Wiadomo, że takie wnikliwe czytanie wymaga jednak wiedzy i niestety spędzenia większej ilości czasu w sklepie – ale się opłaca. Dobrym rozwiązaniem jest także koncentracja na produktach zaufanych, sprawdzonych przez siebie marek lub produktach i markach polecanych, chociażby zwykłą pocztą pantoflową, przez inne mamy – mówi Katarzyna Barwińska przedstawiciel marki Holle – producenta żywności ekologicznej dla niemowląt i dzieci.

Tylko woda?

Trzeba pamiętać, że młody organizm potrzebuje przede wszystkim wody oraz naturalnych napojów o składzie wspomagającym rozwój i funkcjonowanie organizmów młodszych i starszych dzieci. Takie wartości znaleźć można w naturalnych świeżych lub bezpośrednio tłoczonych i butelkowanych na zimno sokach owocowych nie zawierających żadnych dodatków dosładzających, w tym także dodatkowej fruktozy.

Warto także korzystać z naturalnych soków warzywnych lub warzywno-owocowych oraz funkcyjnych, naturalnych herbat skierowanych zarówno do maluszków jak i do starszych dzieci.

Dobre nawyki

W procesie wychowania powiedzenie „Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał”, sprawdza się niezwykle często. Jako dorośli obracamy się w świecie nawyków i przyzwyczajeń, które nabyliśmy w przeszłości, także w dzieciństwie. To dlatego tak ważne jest budowanie pozytywnych skłonności od małego, starając się pomóc dziecku dokonywać dobrych wyborów, ale dawać także dobry przykład swoim postępowaniem.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ