Święta w wersji wege? Świąteczne pierogi ze szpinakiem. Nie panikuj, to prostsze niż myślisz



Święta w wersji wege? Świąteczne pierogi ze szpinakiem. Nie panikuj, to prostsze niż myślisz. Organizujesz święta, a wśród Twoich gości nie zabraknie m.in. zdeklarowanych wegetarian? Jeśli już sama myśl o dodatkowym menu w opcji wege przyprawia Cię o ból głowy, podpowiadamy z jakich przepisów skorzystać, by było smacznie, szybko, a do tego w myśl tradycji.

Święta w stylu wege

Choć zgodnie z polską tradycją w Wigilię raczej nie sięgamy po dania mięsne, tak już podczas świątecznych dni na stole nie brakuje soczystych i aromatycznych potraw na bazie rozmaitego mięsiwa. Czy zatem wegetariański odpowiednik domowego pasztetu z królika ma szansę zasłużyć na miano świątecznego hitu? Jak najbardziej! Świetnym zamiennikiem mięsa okaże się ciecierzyca, która wraz z kaszą gryczaną, cebulką, czosnkiem, pieczarkami, suszoną żurawiną i śliwkami stworzy delikatną pasztetową masę.

Dodatek w postaci suszonych owoców wzbogaci smak potrawy i nada jej wykwintnego charakteru. Żurawina będzie się świetnie komponować także w kolejnej wege wersji – z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą, osładzając całość. Często bez dodatku mięsa nie wyobrażamy sobie także staropolskiego bigosu – to istny klasyk podczas świątecznego ucztowania.

Tymczasem do obowiązkowej kiszonej kapusty możemy dodać tofu, suszone: grzyby, śliwki i pomidory oraz rozmaite zioła, a zyskamy tradycyjną potrawę w nowoczesnym wydaniu. Tak przygotowane danie możemy z powodzeniem podać – w zależności od preferencji kulinarnych – z razowych chlebem bądź ziemniakami. Ciekawą alternatywą dla mięsnego bigosu będzie także wariant z boczniakami, białą kapustą, zieloną soczewicą, jabłkiem i czerwonym wytrawnym winem. Smak całości podkreślą przyprawy: cząber, kolendra, gorczyca, tymianek, kminek i jałowiec.

Tradycja w nowoczesnym wydaniu

Z kapustą i grzybami, ruskie czy z mięsem – bez względu na to, który ze składników wybierzemy, pierogi stanowią nieodłączny element świątecznej uczty. By tradycji stało się zadość, a jednocześnie aby smakiem domowych pierogów mogli cieszyć się wegetarianie, w tym roku postawmy na wersję ze szpinakiem. Jak zaznacza Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, wegetariańskie święta wcale nie muszą oznaczać odejścia od klasyki i rezygnacji z tradycyjnych dań.

– Niekiedy wystarczy naprawdę nieznacznie zmodyfikować pierwotny bożonarodzeniowy przepis, by odpowiadał zwolennikom diety wegetariańskiej. Najlepszym przykładem są pierogi z farszem na bazie szpinaku – mniej kaloryczna alternatywa dla wersji mięsnej. Delikatne i lekkie pierogi ze szpinakiem wprowadzą ciekawą odmianę na wigilijny stół, ciesząc podniebienia wymagających smakoszy. Nie tylko tych, jednoznacznie opowiadających się za opcją wege.




Świąteczne pierogi ze szpinakiem

Składniki na ciasto:

– ½ kg mąki
– 1 szklanka ciepłej wody
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

300 g Szpinaku młodego firmy Eisberg
200 g sera twarogowego
100 g sera feta
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie ciasta:

Mąkę przesiać, dodać sól, masło i ciepło wodę. Następnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką.

Wykonanie farszu:

Szpinak posiekać i zblanszować. W rondelku roztopić masło, dodać osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić około 5 minut. Następnie wymieszać ser twarogowy z serem feta, dodać szpinak, doprawić do smaku. Ciasto pierogowe cienko rozwałkować. Szklanką wycisnąć krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować je w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać według uznania – polane stopionym masłem, przesmażonym cebulką czy posypane szczypiorkiem.

Smacznego!

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ