Piękne i zdrowe włosy – jest na to sposób!



Olej musztardowy na włosy. Gorczyca kojarzona jest głównie jako składnik musztardy. Jednak z jej nasion tłoczy się olej musztardowy, który wykorzystywany jest w medycynie i kosmetyce. Zawiera kwasy tłuszczowe Omega, witaminy i minerały. Pobudza mikrokrążenie skóry głowy, dzięki czemu składniki odżywcze lepiej się wchłaniają. Pełni rolę naturalnego środka na porost włosów, który je nawilża i nadaje połysk.

Gorczyca sarepska.

Dla większości osób gorczyca, która należy do rodziny kapustowatych, kojarzy się z produkcją musztardy. Nazwa rośliny nawiązuje do gorzkiego smaku jej nasion, za który odpowiada składnik o nazwie synalbina. Gatunek Brassica Juncea zwany jest gorczycą sarepską, kapustą sitowatą (sitową), a także ze względu na rejon naturalnego występowania, jak i upraw – musztardą indyjską, chińską lub azjatycką.

Olej musztardowy.

Olej musztardowy, zwany także olejem gorczycowy, jest naturalnym tłuszczem, tłoczonym z ziaren gorczycy, którym zawdzięcza intensywnie żółty kolor. Od dawna stosuje się go w Indiach, gdzie jest jednym z podstawowych, kuchennych składników. Jednak ze względu na skład i właściwości, jest nie tylko składnikiem przypraw i dodatkiem kulinarnym, ale także surowcem, z którego korzysta medycyna i kosmetyka.

Kwasy omega.

Olej musztardowy zawiera nienasycone kwasy Omega-3, Omega-6, jak i Omega-9, które budują wiele komórek w naszych organizmie. Mają wpływ również na prawidłową budowę mieszka włosowego i łodygi włosa. Ich zadaniem jest odbudowywaniu ubytków w strukturze włosów, dzięki czemu nadają im odporność np. na rozdwajanie końcówek. Dzięki kwasom omega włosy stają się nie tylko mocniejsze, ale i bardziej błyszczące.

Witaminy i minerały.

Pozostałe, cenne składniki, które znajdują się w oleju musztardowym to:

– witaminy: z grupy B, A, C, E, K, PP (niacyna) czy H (biotyna)

– minerały: żelazo, fosfor, potas, wapń i magnez.

Również one odgrywają istotną rolę w pielęgnacji skóry głowy i włosów.




Nawilża i odżywia.

Olej wytworzony z nasion gorczycy wykazuje działanie nawilżające, dzięki czemu pomaga zredukować przesuszenie włosów oraz utrzymać odpowiednią wilgotność i natłuszczenie. Odżywia włosy od cebulek aż po końcówki. Jednak jest pomocny również w natłuszczeniu, odżywieniu i nawilżeniu skóry głowy.

Pobudza mikrokrążenie.

W przeciwieństwie do innych olejów, olej musztardowy rozgrzewa skórę, dzięki czemu pobudza krążenie krwi. Poprawia więc także mikrokrążenie skóry głowy i zwiększa przepływ krwi do mieszków włosowych. Wpływa to na polepszenie wchłaniania składników odżywczych i witamin, które zawarte są nie tylko w oleju musztardowym, ale i innych kosmetykach.

Stymuluje porost i zapobiega wypadaniu.

Olej musztardowy pobudza pracę cebulek włosowych i stymuluje porost włosów. Zawarte w nim: witamina A, żelazo i magnez – nie tylko sprawiają, iż rosną one szybciej, ale również polepszają ich kondycję. Włosy stają się mocniejsze, grubsze i bardziej zdrowe. Ze względu na pobudzenie krążenia, jak i dostarczanie ważnych składników odżywczych – regularne stosowanie tego oleju, nie tylko pobudzi wzrost nowych włosów, ale i zapobiegnie nadmiernemu wypadaniu.

Pozostałe zastosowania.

Kosmetyk ten stosowany jest na włosy również z powodu redukowania łupieżu. Łagodzi stany zapalne, jak i pomaga wyeliminować takie dolegliwości jak łuszczyca czy egzema. Dzięki olejowi musztardowemu, włosy są również zabezpieczone przed wpływem niekorzystnych warunków zewnętrznych.

Dla jakich włosów?

Olej musztardowy dostępny na marokosklep.com może być stosowany przez osoby których:

– zniszczone, przesuszone i łamliwe włosy wymagają regeneracji

– włosy zaczynają wypadać, np. z powodu niedostatecznej ilości składników odżywczych czy niekorzystnych warunków atmosferycznych

– z problemem rozdwajających się końcówek.

Olejowanie nim włosów wzmocni ich kondycję, wygładzi, a także nada im blask. Olej należy dokładnie wmasować w skórę głowy i nałożyć na pasma włosów. Pozostawić tak na minimum 1-2 godziny, a następnie zmyć delikatnym szamponem.

Produkt dostępny na: marokosklep.com

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ