Naturalna pielęgnacja włosów z receptur babci



Naturalna pielęgnacja włosów z receptur babci. Są takie domowe sposoby na codzienną, naturalną pielęgnację włosów, które już od wieków stosowały nasze babcie. Skoro te zioła i rośliny idealnie sprawdzały się w pielęgnacji skóry głowy i włosów od wielu lat, dlaczego mielibyśmy zmieniać je na inne, coraz bardziej wyszukane składniki?

Poznaj wiedzę, przekazywaną dawniej z pokolenia na pokolenie. Dowiedz się, w jaki sposób naturalnie pielęgnować włosy. Które rośliny wybierać do domowych rytuałów pielęgnacyjnych do włosów?

Babciny poradnik: zioła w pielęgnacji włosów

Pokrzywa jest cennym źródłem witamin, minerałów, pierwiastków, flawonoidów, kwasów i mikroelementów. Ze względu na dużą zawartość krzemionki, płukanki z pokrzywy poprawiają ukrwienie skóry głowy. Roślina ta reguluje pracę gruczołów łojowych, usuwa nadmiar sebum, silnie odżywiają włosy oraz wzmacniają ich cebulki, a także aktywizuje kosmyki do wzrostu. Należy jedynie pamiętać, że płukanki lepiej nie przygotowywać ze świeżych pokrzyw, ponieważ mogą zabarwić włosy na kolor zielony.

Szałwia wzmacnia i odżywia włosy oraz ich cebulki. Warto stosować ją w formie płukanek do włosów, ponieważ eliminuje nadmiar sebum. A w efekcie doskonale się sprawdza w pielęgnacji przetłuszczających się włosów. Pogłębia ich kolor, wzmacnia i wykazuje właściwości przeciwłupieżowe.

Skrzyp polny ze względu na dużą zawartość krzemu świetnie działa na paznokcie, skórę i włosy. Warto stosować wcierki i płukanki ze skrzypu polnego, ponieważ przyspieszają wypadanie włosów. Zioło to, przez wiele osób traktowane jako chwast, oprawia nawilżenie włosów i pobudza je do wzrostu. Nie każdy wie, że szałwia także opóźnia siwienie włosów, wzmacnia ich odporność na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych, a także zmniejsza łamliwość kosmyków. Doskonale sprawdza się także w pielęgnacji skóry głowy, wykazuje właściwości przeciwłupieżowe.

Żeń-szeń syberyjski poprawia ukrwienie włosów, a dzięki temu ułatwia wnikanie substancji odżywczych do cebulek włosów i czyni je zdrowymi, sprężystymi, mocnymi i pełnymi blasku.

Czarna rzepa z powodzeniem można ją stosować w pielęgnacji włosów przetłuszczających się oraz w przypadku łupieżu i problemów skóry głowy. Działa odkażająco, bakteriobójczo i przeciwłojotokowo. Reguluje nadmiar sebum, eliminuje świąd oraz wzmacnia włosy i przyspiesza ich wzrost.




Mydlnica lekarska koi wiele problemów skórnych takich jak: stany zapalne, egzemy czy łuszczyca. Płukanka z mydlnicy lekarskiej usuwa zanieczyszczenia z włosów, eliminuje przetłuszczanie, zmiękcza, wzmacnia oraz sprawia, że kosmyki są bardziej zdyscyplinowane i podatne na układanie.

Imbir poprawia ukrwienie skóry głowy, wzmacnia, odświeża włosy i dekoruje je blaskiem. Aktywizuje włosy do wzrostu, pogrubia je i wygładza. Naprawia uszkodzone końcówki, poprawia kondycję bardzo zniszczonych włosów.

Aloes to kolejny świetny składnik, który dobroczynnie wpływa na kondycję włosów. Poprawia nawilżenie, odżywia cebulki, eliminuje swędzenie i dyskomfort skóry głowy. Wzmacnia, wygładza, nabłyszcza i eliminuje elektryzowanie.

Życie w dzisiejszych czasach sprawia, że większość z nas nie ma czasu, by każdego dnia przygotowywać domowe kosmetyki do włosów. Szczególnie jeśli mamy na myśli wykorzystywanie w nich roślin znanych od wieków z dobroczynnych właściwości na włosy i skórę głowy.

Z pomocą przychodzi marka naturalnych, ręcznie robionych kosmetyków Kumazu. W jej ofercie znajdziemy wysokiej jakości kosmetyki, których receptury zostały nasycone skoncentrowanymi ekstraktami roślinnymi. Dokładnie takimi samymi, jakimi swoje włosy pielęgnowały nasze babcie.

Masz problemy ze skórą głowy i włosami? Łupież, przetłuszczanie, swędzenie skóry głowy? A może słabe, matowe, zniszczone i suche włosy lub niezdyscyplinowane kosmyki oraz rozdwajające się końcówki? Z każdym z tych problemów poradzi sobie kuracja naprawcza w postaci regularnie używanych kosmetyków do troskliwej pielęgnacji włosów marki Kumazu.

Sięgnij po kosmetyki proste z natury! Wybierz to, co najlepsze dla Twoich włosów: kumazu.pl

Renata Zielezińska/ I.D. Media

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ