Terapeutyczne właściwości koktajli



Terapeutyczne właściwości koktajli. Dawno, dawno temu, za górami, za lasami, w pobliskiej wiosce leczono wszelkie choroby i wzmacniano organizm spożywając owoce i warzywa w płynnej postaci. Brzmi jak znany wstęp do bajki?

Okazuje się, że terapeutyczne właściwości koktajli są znane od kilku stuleci i to wcale nie mit! Terapia z koktajli potrafi leczyć nawet przewlekłe choroby, dostarczając do naszego organizmu wiele minerałów. Skuteczność tej tezy potwierdzają lekarze i dietetycy.

Zmiksowane warzywa i owoce od lat uchodzą za niezawodne źródło wszelkich witamin, antyoksydantów, minerałów o wysokiej wartości odżywczej. Terapia z użyciem świeżo zblendowanych koktajli leczy nasz organizm między innymi na poziomie trzech układów: immunologicznym, hormonalnym oraz enzymatycznym.

Czy koktajl może być lekarstwem?

Brzmi jak absurd? Leczenie za pomocą odpowiednio dobranych warzyw i owoców w płynnej postaci to terapia, która wspomaga konwencjonalne leczenie. Pełnowartościowe składniki zawarte w owocach i warzywach, takie jak: białka, tłuszcze, świeże enzymy, witaminy, hormony, aminokwasy osłaniają nasz organizm przed czynnikami rakotwórczymi.

Koktajl z odpowiednio dobranych warzyw i owoców to bomba witaminowa, która przyjmowana systematycznie sprawi, że dostarczymy naszemu organizmowi idealnych warunków do regeneracji komórek.

Regularne przyjmowanie zmiksowanych owoców i warzyw pomaga naszemu organizmowi w prawidłowym funkcjonowaniu serca, układu krwionośnego, jelit, wspomaga przemian materii (dzięki której utrzymujemy prawidłową wagę naszego ciała) i dba o funkcjonowanie jelit.

Czy przyjmujecie leki na poszczególne schorzenia czy choroby? Nawyk regularnego picia koktajli zastąpi pełne koszyki medykamentów w postaci leków czy proszków. Czas na farmaceutyczne porządki!

Dlaczego koktajl?

Z każdej strony słyszymy o konieczności przyjmowania znaczących porcji owoców i warzyw kilka razy dziennie. Nie oszukujmy się. Mało kto jest w stanie przyjąć zalecane porcje w ciągu dnia z powodu braku czasu!

Kolejnym argumentem przemawiającym za blendowanie składników jest wydłużony czas przyswajalności w przypadku przyjmowania surowych warzyw i owoców (nawet 3 godziny!). Koktajl warzywno-owocowy przygotowany z pomocą blendera (np. Vitamix – marki coraz bardziej popularnej w Polsce i lidera na rynku amerykańskim) oszczędzi czas, a organizm szybciej wchłonie niezbędne substancje odżywcze.

Dużo prościej jest naszemu organizmowi przyswoi warzywa i owoce w postaci gładkiej i kremowej konsystencji niż trawiąc kilogramy jabłek, bananów, marchwi w surowej postaci.




Witalne antidotum na choroby cywilizacyjne

Układ immunologiczny odpowiada za odporność naszego organizmu, z kolei układ hormonalny koordynuje działania różnych komórek w naszym organizmie. Nikogo nie powinien dziwić fakt wpływu koktajli na poszczególne układy.

Zblendowane warzywa i owoce są źródłem witalnym leczącym ówczesne choroby! Spójrzmy chociażby na prosty w przygotowaniu koktajl marchwiowy który poprawia nasz wzrok, obniża ryzyko zawałów i innych chorób serca. A dodając do niego jabłko?

Ten niepozorny owoc z naszego ogródka zawiera wiele związków z grupy polifenoli działających antynowotworowo. Wodne rodniki niszczą zdrowe komórki w naszym organizmie, przez które chorujemy na nowotwory czy szybciej się starzejemy – na te choroby cywilizacyjne najlepszym sposobem jest przyswajanie bogactwa owocowo-warzywnego.

W jakiej postaci? Najlepiej zblendowanej, bowiem wykorzystywany jest cały owoc i warzywo, których błony komórkowe mają najwięcej wartości odżywczych.

Koktajle mają właściwości terapeutyczne i wspomagają leczenie wszelkich schorzeń. Dostarczanie naszemu organizmowi tak dużej dawki owoców i warzyw w zblendowanej postaci to sposób na leczenie chorób przewlekłych, wzmocnienia układu odpornościowego, spowolnienia procesu starzenia się, poprawy kondycji włosów i skóry. Aż chciałoby się powiedzieć: dawno, dawno temu, wszelkie choroby cywilizacyjne skutecznie leczono za pomocą warzyw i owoców w płynnej postaci, a dzisiejsze zaawansowane urządzenia do blendowania pozwalają na spożycie tego, co najlepsze dla naszego organizmu.

Źródło: Vitamix

ZOBACZ TAKŻE

Kuchnie z różnych stron świata – Chiński stir fry

Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania.…
CZYTAJ

Kuchnie z różnych stron świata – Włoskie spaghetti con ragu alla bolognese

Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania.…
CZYTAJ

Kuchnie z różnych stron świata – Meksykańska quesadilla

Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania.…
CZYTAJ

Premiera książki „Kobiety o kobietach, czyli cała prawda o płci pięknej”

Już za niecały tydzień huczna premiera książki „Kobiety o kobietach, czyli cała prawda o płci pięknej” oraz finał plebiscytu PRESTIŻOWY…
CZYTAJ

Zdrowa i naturalnie piękna skóra twarzy i ciała gotowa na wiosnę – wystarczy jeden zabieg

Zdrowa i naturalnie piękna skóra twarzy i ciała gotowa na wiosnę - wystarczy jeden zabieg. Nasze życie pędzi coraz szybciej…
CZYTAJ

Praca biurowa? Sprawdź, jak uniknąć żylaków

Praca biurowa? Sprawdź, jak uniknąć żylaków. Pracujesz codziennie wiele godzin przy biurku? Wiedz, że w ten sposób możesz nabawić się…
CZYTAJ

Obalamy mity – poznaj 5 faktów o sokach w opakowaniach kartonowych

Obalamy mity – poznaj 5 faktów o sokach w opakowaniach kartonowych. Chcesz się właściwie odżywiać, ale brakuje Ci czasu na…
CZYTAJ

Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami

Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami Składniki: - 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide - „Mięso pomału uwarzone”…
CZYTAJ

Jak dbać o swój kręgosłup każdego dnia?

Jak dbać o swój kręgosłup każdego dnia? Długotrwała praca przed komputerem sprawia, że potrafimy na długi czas zastygać w jednej pozycji.…
CZYTAJ

Fakty i mity o witaminie C – poznajmy ją bliżej

Fakty i mity o witaminie C – poznajmy ją bliżej. Witamina C to dla wielu z nas sposób na wzmocnienie…
CZYTAJ

Zielona do kwadratu. Jak ekologicznie wykorzystać fusy z zielonej herbaty

Jak ekologicznie wykorzystać fusy z zielonej herbaty. Życie większości herbat zaczyna się na kuchennym blacie, gdy zalewamy aromatyczne liście świeżo…
CZYTAJ

Przepis na słodki orzechowy raj, czyli aromatyczne ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej

Przepis na słodki orzechowy raj, czyli aromatyczne ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej. Przepis na wyjątkowo aromatyczne ciasteczka podbijające podniebienia swym…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Praca biurowa? Sprawdź, jak uniknąć żylaków

Praca biurowa? Sprawdź, jak uniknąć żylaków. Pracujesz codziennie wiele godzin przy biurku?…
CZYTAJ

Jak dbać o swój kręgosłup każdego dnia?

Jak dbać o swój kręgosłup każdego dnia? Długotrwała praca przed komputerem sprawia,…
CZYTAJ

Fakty i mity o witaminie C – poznajmy ją bliżej

Fakty i mity o witaminie C – poznajmy ją bliżej. Witamina C…
CZYTAJ

Zdrowotne konsekwencje smogu teraz i w przyszłości

Zdrowotne konsekwencje smogu teraz i w przyszłości. Kampania „interAKTYWNIE po zdrowie” Smog…
CZYTAJ

Europejski Dzień Mózgu. Co jeść, aby dbać o nasz mózg?

Europejski Dzień Mózgu przypada 18 marca i obchodzony jest już od ponad…
CZYTAJ