Idealne dopełnienie – bogactwo ziół i przypraw w kolekcji bliskowschodnich przepisów



Idealne dopełnienie – bogactwo ziół i przypraw w kolekcji bliskowschodnich przepisów na Thermomix od Samar Khanafer. Jeśli cynamon to do szarlotki, mięta najlepiej do lemoniady, a chilli do mięsa? Wcale tak nie musi być! Doskonałym tego przykładem są potrawy kuchni Bliskiego Wschodu, w której aromatyczne zioła i przyprawy występują w często zaskakujących połączeniach, dodawane, osobno lub w formie charakterystycznych mieszanek, do dań głównych i deserów.

Kuchnia Bliskiego Wschodu w zasadzie nie istnieje bez całego wachlarza wyrazistych ziół i przypraw, co w swojej najnowszej książce „Szafran, mięta i kardamon” potwierdza Samar Khanafer – w połowie Polka, w połowie Libanka, znawczyni kuchni arabskiej, blogerka i uczestniczka telewizyjnego kulinarnego show MasterChef. Część przepisów z jej książki dostosowanych zostało do przygotowania w urządzeniu Thermomix® i dostępnych jest także w ramach kolekcji przepisów na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix® *.

Słynny kardamon i nieco tajemniczy sumak

W kuchni Bliskiego Wschodu nie brakuje kminu rzymskiego, kurkumy, szafranu, kolendry, cynamonu czy anyżu. W szerokim wachlarzu przypraw z tego regionu szczególne miejsce zajmuje kardamon. Dzięki ostremu, korzennemu, ale też słodkiemu smakowi i cytrynowo-imbirowemu zapachowi, kardamon z powodzeniem sprawdza się jako element głównych dań, ale też wyrafinowanych deserów. W kolekcji przepisów na Thermomix® „Kuchnia Bliskego Wschodu II” od Samar Khanafer znajdziemy więc kardamonową chałwę w sam raz do kawy, delikatny, kardamonowy mus z chałwą, granatem i pistacjami, a także idealną do chrupiących bułeczek szybką konfiturę z cytrusów przyprawioną kardamonem.

Niezwykle ciekawą, ale też nieco tajemniczą przyprawą jest czerwono-bordowy sumak, pozyskiwany w wyniku zmielenia wysuszonych jagód dziko rosnącego krzewu sumaka. Stosowany często jako zamiennik cytryny ze względu na swój cierpki i kwaskowaty smak, sumak jest szczególnie doceniany za swoje antyoksydacyjne właściwości. Stanowi świetny dodatek do marynat i past, jak tuńczykowa pasta, którą według przepisu Samar Khanafer, przygotujemy z pomocą urządzenia Thermomix® w kwadrans.

Bliskowschodnie mieszanki

W kuchni Bliskiego Wschodu rzadko kiedy używa się pojedynczych przypraw i ziół. Dzięki stosowaniu od wieków połączeń kilku albo nawet kilkunastu różnych przypraw powstały specjalne, bliskowschodnie mieszanki, które decydują o niepowtarzalnym smaku doprawionych nimi potraw. Jedną z nich jest tradycyjna, arabska harrisa, czyli ostra pasta, której podstawą są ostre papryczki, czosnek i oliwa oraz wybrane zioła.

Domową harrisę możemy przygotować sami! Zadanie to ułatwi urządzenie Thermomix®, w którym dzięki funkcji rozdrabniania na bardzo wysokich obrotach oraz miksowania, połączymy wszystkie składniki zgodnie z oryginalną recepturą według Samar Khanafer. Będzie to pierwszy krok do przygotowania takich bliskowschodnich potraw jak krem z marchwi z harrisą i chrupiącą ciecierzycą czy kurczak w harrisie z szybkim sosem jogurtowo-miętowym.

Przygotowanie wszystkich bliskowschodnich smakołyków ułatwią nam nie tylko funkcje urządzenia Thermomix®, ale też możliwość tworzenia poprzez platformę Cookidoo® elektronicznej listy zakupów, z którą w wydrukowanej formie będziemy mogli udać się na zakupy.

*Thermomix jest partnerem wydania najnowszej książki Samar Khanafer “Szafran, mięta i kardamon”.




HARRISA

SKŁADNIKI:

– 10-12 papryczek chili świeżych lub suszonych (np. odmiany piri-piri)
– gorąca woda (ilość do namoczenia papryczek)
– 3 ząbki czosnku
– ½ – 1 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
– 2 łyżeczki kolendry, mielonej
– 40 g oliwy z oliwek (plus dodatkowa ilość do przechowywania)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Papryczki chili włożyć do miski, dodać gorącą wodę, odstawić do namoczenia na 30 min, następnie ostrożnie wyjąć, oczyścić je z szypułek i gniazd nasiennych, pokroić na 2 cm kawałki.

2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s./ obr.8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3. Dodać pokrojone chili, sól, kmin rzymski, kolendrę i oliwę, zmiksować 20 s./ obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką na dno ze ścianek naczynia miksującego, zmiksować 10-15 s./ obr. 10. Przełożyć do wyparzonego słoika z pokrywką typu twist-off. Wierzch harrisy zalać oliwą z oliwek, ponieważ wydłuży to okres przechowywania.

Harrisy używać jako dodatku do mięs, sosów lub zup.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1. Papryczki chili włożyć do miski, dodać gorącą wodę, odstawić do namoczenia na 30 min, następnie ostrożnie wyjąć, oczyścić je z szypułek i gniazd nasiennych, pokroić na 2 cm kawałki.

2. Czosnek drobno posiekać.

3. Pokrojone chili, sól, kmin rzymski, kolendrę i oliwę dokładnie zblendować z czosnkiem. Przełożyć do wyparzonego słoika z pokrywką typu twist-off. Wierzch harrisy zalać oliwą z oliwek, ponieważ wydłuży to okres przechowywania.

Harrisy używać jako dodatku do mięs, sosów lub zup.

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ