Jak jeść jesienią, aby najlepiej zadbać o zdrowie? Pyszna zupa z marchwi i soczewicy



Jesienią trudniej nam obronić się przed przeziębieniem i grypą. Aby wzmocnić organizm, trzeba jeść dużo warzyw i owoców, na które jest obecnie w Polsce sezon. Do tego warto częściej gotować w domu zupy i kremy warzywne, które najlepiej pomagają wzmocnić organizm w okresie brzydkiej pogody i przeziębień.

Jesień, pomimo swojego niekwestionowanego uroku, jest czasem, kiedy częściej jesteśmy podatni na zmiany nastroju, brak energii do działania, wewnętrzne wychłodzenie organizmu, a przede wszystkim jest to wzmożony okres zachorowań na grypę i przeziębienie. Teraz powinniśmy w szczególności zwrócić uwagę na to co i jak jemy.

Dodanie do swojej codziennej diety określonych warzyw i owoców zdecydowanie podniesie naszą odporność nie tylko na choroby, ale również na wahania nastroju i doda nam energii na co dzień. Jest to szczególnie ważne, ponieważ będzie nam brakować słońca.

Co najlepiej jeść?

Dietetycy zdecydowanie polecają te produkty, na które akurat jest sezon. Dlatego w szczególności powinniśmy bez skrępowania jeść jarmuż, kapustę, brukselkę, rośliny strączkowe, a także wszystkie warzywa korzeniowe, czyli marchewkę, pietruszkę, buraki, ziemniaki, cebulę i czosnek. Z owoców najlepsze w tym okresie są jabłka, gruszki i śliwki.

Nie wolno zapominać o żurawinie, która jest największą bombą witaminową. Zaczyna się również sezon na owoce cytrusowe. Pamiętajmy jednak, że są to owoce eksportowane, dlatego też często zawierają w sobie sztuczne środki przedłużające ich świeżość. Dlatego dietetycy zalecają jeść w zamian różnego rodzaju kiszonki: kapustę i ogórki.

Częściej blenduj, rzadziej gotuj

W czasie jesiennej pogody warto jeść posiłki rozgrzewające, z dużą ilością przypraw i ziół. Zdecydowanie poleca się wszelkiego rodzaju zupy-kremy, przygotowywanie dipów i koktajli. To najlepszy sposób na dostarczenie organizmowi jak największej ilości składników odżywczych w prostej, najlepiej przyswajalnej przez nasz organizm formie.

Szczególnie, jeżeli na co dzień korzystamy z wysokiej jakości blendera. Im mniej przetworzony posiłek, tym lepiej dla nas. Pamiętajmy, że dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witamin, pozwoli nam zdecydowanie ograniczyć przyjmowanie sztucznych suplementów, które teraz niestety są bardzo popularne.

– Przygotowując posiłki w wysokiej jakości blenderze mamy gwarancję, że przygotowujemy PEŁNOWARTOSCIOWE jedzenie. Blender tnie błony warzyw i owoców, tak, aby były one podane w najlepszej, przyswajalnej postaci. Warzywa i owoce nie tracą przy tym cennego błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Nawet obierki, skórki warzyw i owoców, oraz pestki zostają sproszkowane, i po blendowaniu z innymi składnikami stworzą zdrowe, pyszne napoje i posiłki – mówi Marcin Bartoszewicz z Vitamix Polska.




Pyszna zupa z marchwi i soczewicy

Zapraszamy do wypróbowania poniższego przepisu na pyszny krem z warzyw, który łatwo przygotujemy, a który zawiera w sobie najcenniejsze składniki, które pomagają podnosić odporność organizmu i pysznie rozgrzewa. Smacznego!

Na tortownicę średnicy 22 cm:

1 kg marchwi
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
1 łyżka oleju kokosowego
4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Sposób przyrządzania

Marchew myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Cebulę siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy, przesmażamy, aż uwolnią aromat. Dodajemy marchew, mieszamy. Wsypujemy soczewicę, dodajemy obrany i zgnieciony czosnek. Wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu, aż składniki będą miękkie, 20-30 minut.

Zupę przelewamy do kielicha blendera Vitamix. Miksujemy kilka minut na gładką zupę. Podajemy natychmiast. Smacznego!

Gdy najlepszym prezentem na Dzień Mamy jest chwila dla siebie…

26 maja wielu kojarzy się z kwiatami, laurkami, przedstawieniami w przedszkolach. Ale dla mam dzieci nieuleczalnie chorych to dzień jak…
CZYTAJ

Zrównoważony rozwój od 24 lat. ASICS wprowadza 10. edycję butów trailowych GEL-TRABUCO

Dokładnie 24 lata temu na rynku po raz pierwszy pojawiły się kultowe już trailówki ASICS GEL-TRABUCO. Obecnie japońska marka prezentuje…
CZYTAJ

Chepengeno triumfuje w ASICS Austrian Women’s Run Bardzo dobre występy reprezentantek Polski

W Wiedniu odbyła się już 34. edycja największego w Europie biegu dla kobiet – ASICS Austrian Women’s Run. Rywalizacja toczyła…
CZYTAJ

Skóra wrażliwa – co sprzyja działaniom anti-ageing? 4 rady kosmetologa

Skóra wrażliwa stale wymaga bardzo delikatnej i wyjątkowo skutecznej pielęgnacji. Łagodzenie podrażnień, oczyszczanie kosmetykami do cery o szczególnych potrzebach, zapobieganie…
CZYTAJ

limitowana edycja kosmetyków INGLOT x Julia Kostera już w sprzedaży!

Autorska kolekcja kosmetyków Julii Kostery dostępna w drogeriach Hebe już od 19 maja 2022. Produkty to owoc współpracy jednej z…
CZYTAJ

Proste zęby i piękny uśmiech to „miłe skutki uboczne” leczenia ortodontycznego – czemu tak naprawdę należy korygować wady zgryzu?

Proste zęby i piękny uśmiech to „miłe skutki uboczne” leczenia ortodontycznego – czemu tak naprawdę należy korygować wady zgryzu? odpowiada…
CZYTAJ

Zmieniaj świat, dbając o środowisko. Jak to robić lokalnie?

W ostatnich latach coraz częściej słyszymy o konieczności wdrożenia rozwiązań, które zahamują zmiany klimatu. Zazwyczaj obejmują one systemowe rozwiązania dotyczące…
CZYTAJ

Kwas hialuronowy i algi również do pielęgnacji włosów

Kwas hialuronowy kojarzy się zazwyczaj z pielęgnacją skóry twarzy i ciała. W różnym stężeniu i pod różnymi postaciami jest szeroko…
CZYTAJ

Cafe Amor – odwiedź przestrzeń inspirowaną zapachami Cacharel

Przez najbliższe dwa tygodnie kawiarnia Mr. Pancake stanie się Cafe Amor, czyli wyjątkową przestrzenią inspirowaną kolekcją perfum Yes I Am…
CZYTAJ

Podsumowanie pandemii: jak dwa lata COVID-19 wpłynęły na zdrowie Polaków

Ostatnie dwa lata były dla wszystkich dużym wyzwaniem. Konieczność nagłej zmiany stylu życia, niepewność o zdrowie swoje i najbliższych, a…
CZYTAJ

BE FREE! – już są! Pierwsze na świecie rajstopy o działaniu antystatycznym od marki Gatta!

Ponad 58% kobiet irytuje elektryzowanie się rajstop, a w efekcie “klejenia się odzieży do nóg”. Jak wynika z badania koncernu…
CZYTAJ

Świat jest u progu katastrofalnego poziomu niedożywienia u dzieci

Gwałtowny wzrost cen żywności spowodowany wojną na Ukrainie oraz cięcia budżetowe dokonane w czasie pandemii zwiększają zapotrzebowanie na żywność terapeutyczną…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Podsumowanie pandemii: jak dwa lata COVID-19 wpłynęły na zdrowie Polaków

Ostatnie dwa lata były dla wszystkich dużym wyzwaniem. Konieczność nagłej zmiany stylu…
CZYTAJ

Higiena oczu w zależności od wieku. Czy oczy się starzeją?

Upływający czas i starzenie się to proces naturalny – zmienia się skóra,…
CZYTAJ

Wiosna – czas porządków w organizmie

Po zimowym zastoju powoli zaczynamy się ruszać, zdrowiej odżywiać i aktywniej korzystać…
CZYTAJ

Polka u ginekologa

Polki nie są zbyt sumienne, jeśli chodzi o profilaktykę dotyczącą kobiecego zdrowia.…
CZYTAJ

Postcovidowe wypadanie włosów – jak je powstrzymać?

Jeśli widzisz, że podczas codziennego czesania włosów coraz więcej zostaje ich na…
CZYTAJ