Jak jeść jesienią, aby najlepiej zadbać o zdrowie? Pyszna zupa z marchwi i soczewicy



Jesienią trudniej nam obronić się przed przeziębieniem i grypą. Aby wzmocnić organizm, trzeba jeść dużo warzyw i owoców, na które jest obecnie w Polsce sezon. Do tego warto częściej gotować w domu zupy i kremy warzywne, które najlepiej pomagają wzmocnić organizm w okresie brzydkiej pogody i przeziębień.

Jesień, pomimo swojego niekwestionowanego uroku, jest czasem, kiedy częściej jesteśmy podatni na zmiany nastroju, brak energii do działania, wewnętrzne wychłodzenie organizmu, a przede wszystkim jest to wzmożony okres zachorowań na grypę i przeziębienie. Teraz powinniśmy w szczególności zwrócić uwagę na to co i jak jemy.

Dodanie do swojej codziennej diety określonych warzyw i owoców zdecydowanie podniesie naszą odporność nie tylko na choroby, ale również na wahania nastroju i doda nam energii na co dzień. Jest to szczególnie ważne, ponieważ będzie nam brakować słońca.

Co najlepiej jeść?

Dietetycy zdecydowanie polecają te produkty, na które akurat jest sezon. Dlatego w szczególności powinniśmy bez skrępowania jeść jarmuż, kapustę, brukselkę, rośliny strączkowe, a także wszystkie warzywa korzeniowe, czyli marchewkę, pietruszkę, buraki, ziemniaki, cebulę i czosnek. Z owoców najlepsze w tym okresie są jabłka, gruszki i śliwki.

Nie wolno zapominać o żurawinie, która jest największą bombą witaminową. Zaczyna się również sezon na owoce cytrusowe. Pamiętajmy jednak, że są to owoce eksportowane, dlatego też często zawierają w sobie sztuczne środki przedłużające ich świeżość. Dlatego dietetycy zalecają jeść w zamian różnego rodzaju kiszonki: kapustę i ogórki.

Częściej blenduj, rzadziej gotuj

W czasie jesiennej pogody warto jeść posiłki rozgrzewające, z dużą ilością przypraw i ziół. Zdecydowanie poleca się wszelkiego rodzaju zupy-kremy, przygotowywanie dipów i koktajli. To najlepszy sposób na dostarczenie organizmowi jak największej ilości składników odżywczych w prostej, najlepiej przyswajalnej przez nasz organizm formie.

Szczególnie, jeżeli na co dzień korzystamy z wysokiej jakości blendera. Im mniej przetworzony posiłek, tym lepiej dla nas. Pamiętajmy, że dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witamin, pozwoli nam zdecydowanie ograniczyć przyjmowanie sztucznych suplementów, które teraz niestety są bardzo popularne.

– Przygotowując posiłki w wysokiej jakości blenderze mamy gwarancję, że przygotowujemy PEŁNOWARTOSCIOWE jedzenie. Blender tnie błony warzyw i owoców, tak, aby były one podane w najlepszej, przyswajalnej postaci. Warzywa i owoce nie tracą przy tym cennego błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Nawet obierki, skórki warzyw i owoców, oraz pestki zostają sproszkowane, i po blendowaniu z innymi składnikami stworzą zdrowe, pyszne napoje i posiłki – mówi Marcin Bartoszewicz z Vitamix Polska.




Pyszna zupa z marchwi i soczewicy

Zapraszamy do wypróbowania poniższego przepisu na pyszny krem z warzyw, który łatwo przygotujemy, a który zawiera w sobie najcenniejsze składniki, które pomagają podnosić odporność organizmu i pysznie rozgrzewa. Smacznego!

Na tortownicę średnicy 22 cm:

1 kg marchwi
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
1 łyżka oleju kokosowego
4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Sposób przyrządzania

Marchew myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Cebulę siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy, przesmażamy, aż uwolnią aromat. Dodajemy marchew, mieszamy. Wsypujemy soczewicę, dodajemy obrany i zgnieciony czosnek. Wlewamy bulion. Gotujemy na małym ogniu, aż składniki będą miękkie, 20-30 minut.

Zupę przelewamy do kielicha blendera Vitamix. Miksujemy kilka minut na gładką zupę. Podajemy natychmiast. Smacznego!

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ