Mini frittaty z salsą z awokado i wędzonego łososia



Mini dania na parze, czyli zdrowo i ze smakiem. W ostatnich latach dużą popularność zyskało pieczenie zarówno słodkości jak i wytrawnych dań w ceramicznych kokilkach do babeczek. Czy wiesz, że do ich przygotowania nie jest potrzebny piekarnik? Przekąski w foremkach zrobisz w kilka chwil na parze! Podpowiadamy jak w prosty sposób stworzyć ciekawe i zdrowe mini dania!

Gotowanie na parze to zdecydowanie najzdrowsza forma przygotowania posiłków – składniki zachowują wtedy najwięcej wartości odżywczych spośród wszystkich form obróbki termicznej. Dania na parze mogą być również składnikiem wielu diet, a nawet deserów!

Śniadania bez węglowodanów, za to z foremki

Dieta ketogeniczna stała się w ostatnim czasie niezwykle popularna. Jej właściwości ułatwiają zgubić zbędne kilogramy oraz poprawiają regenerację organizmu. Ten rodzaj diety polega na ograniczeniu podaży węglowodanów i dostarczaniu organizmowi energii pochodzącej w 80-90% z tłuszczu. Przygodę z dietą tłuszczową warto rozpocząć od śniadania przygotowanego na parze!

Jedną z propozycji, która będzie spełniać wymagania diety opartej na spożywaniu tłuszczów, są mini fritatty z salsą z awokado i wędzonego łososia. Frittata to danie popularne we Włoszech i Hiszpanii, które składa się z masy jajecznej zapieczonej z dodatkiem np. warzyw, szynki lub sera. Śniadanie możemy podać niezwykle efektownie, korzystając z dedykowanych do przystawki Varoma, żaroodpornych foremek.

Przygotujemy w nich całe dania, a estetyczna, biała porcelana pozwoli jednocześnie podać w nich posiłek. Inną propozycją ketogenicznego dania na parze, są jajka z boczkiem i papryką. Choć jest to niepozorny i niezwykle prosty w przygotowaniu posiłek, zaskoczy nas swoim wyrazistym smakiem. Wystarczy jedynie ułożyć boczek na dnie foremek, umieścić w nich paprykę, oliwki, dodać sól i pieprz, a następnie wbić jajka i całość gotować na parze przez 20 minut.

Deser ugotowany na parze

Może się to wydawać zaskakujące, ale na parze przygotujemy również doskonałe desery! Podane w mini foremkach, będą wyśmienitym dodatkiem do kawy lub słodkim zwieńczeniem kolacji z lekką, korzenną nutą. Jesienne smaki odkryjemy w imbirowo-miodowych mini ciastach z mandarynką.

Składniki do wykonania masy są identyczne jak w klasycznych ciastach pieczonych w piekarniku – to jedynie mąka, jajka, cukier i masło. Dzięki zastosowaniu foremek i gotowaniu na parze są jednak niezwykle lekkie i wilgotne w środku. Zmieniając nieznacznie recepturę i dodając do masy marchewki, orzechy, mielony cynamon i gałkę muszkatołową stworzymy przepyszne ciasto marchewkowe, które idealnie komponuje się z porcją ulubionych lodów.

Korzenne przyprawy swoim prozdrowotnym działaniem – dzięki zawartości czynnych substancji biologicznych i witaminy C – doskonale sprawdzą się przy coraz niższych temperaturach. Nie tylko zwiększą one naszą odporność, której będziemy wyjątkowo potrzebować w nadchodzących, zimowych miesiącach, ale będą wspomagać też działanie naszego układu pokarmowego.




Mini frittaty z salsą z awokado i wędzonego łososia

SKŁADNIKI:

40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki

Salsa z awokado i wędzonego łososia:

20-30 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem, pokrojonej na kawałki
80 g wędzonego łososia, w plastrach
5-10 g liści szpinaku baby, świeżych
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
60-70 g awokado, dojrzałego, pokrojonego w 1 cm kostkę
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Mini frittaty:

700 g wody
150 g liści szpinaku baby, świeżych
½ łyżeczki soli
6 łyżek śmietany, min. 30% tłuszczu (ok. 60 g)
6 jajek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Salsa z awokado i wędzonego łososia:

2 Do naczynia miksującego włożyć cebulkę, łososia i szpinak, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3 Dodać sok z cytryny, awokado, sól i pieprz, ostrożnie wymieszać za pomocą kopystki. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Mini frittaty

4 Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 5 min/100°C/obr. 1.

5 Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szpinak, dodać sól, gotować na parze 4 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, szpinak odsączyć przez dolną część przystawki Varoma, dociskając go w razie potrzeby kopystką.

6 Odciśnięty szpinak przełożyć równomiernie do 6 porcelanowych foremek do Varomy, posypać rozdrobnionym wcześniej parmezanem i dodać po 1 łyżce śmietany do każdej foremki. Następnie do każdej foremki wbić 1 jajko. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ustawić w niej foremki z frittatami, gotować na parze 8-10 min/Varoma/obr. 1 lub do momentu, aż jajka się zetną (patrz wskazówka).

7 Mini frittaty podawać bezpośrednio po przygotowaniu z salsą z awokado i wędzonego łososia.

ZOBACZ TAKŻE

Wielkanocny przegląd modowy!

Wielkanoc to jedno ze starszych i ważniejszych świąt chrześcijańskich. To ruchome święto, w tym roku przypada na 21 kwietnia. Zapowiada…
CZYTAJ

Talia osy od zaraz

Talia osy od zaraz. Żyjemy w świecie uwikłań w ideały rodem z social mediów, a jednym z gorętszych trendów jeżeli…
CZYTAJ

Nowoczesna liposukcja laserowa jako metoda modelowania ciała i leczenia ginekomastii

Chirurgia plastyczna to dla wielu osób sposób na wymodelowanie ciała i osiągnięcie wymarzonej sylwetki. Jedną z częstych sytuacji, w których…
CZYTAJ

Targi mody WOW Fashion nadchodzą!

Targi mody WOW Fashion nadchodzą! 1 września 2019 na PGE Narodowym odbędzie się święto mody! A to za sprawą targów…
CZYTAJ

Znów czujesz się niewyspany? Zrezygnuj z kolejnej kawy i znajdź przyczynę dolegliwości!

Sen stanowi jeden z podstawowych stanów czynnościowych naszego ośrodka nerwowego i jest niezbędny w procesie regeneracji organizmu oraz podtrzymywania funkcji…
CZYTAJ

Wielkanoc w Polsce – przegląd świątecznych tradycji

Wielkanoc w Polsce - przegląd świątecznych tradycji. Wielkanoc to najważniejsze święta dla wierzącej części Polski, choć ich obchody często różnią…
CZYTAJ

Jaki żurek przygotowuje się w różnych regionach Polski?

Żurek to prawdziwy wielkanocny must-have. Bez niego nikt nie wyobraża sobie prawdziwego, tradycyjnego wielkanocnego śniadania. Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną…
CZYTAJ

Fizjoterapia w ciąży i po porodzie – kiedy zgłosić się do specjalisty?

Fizjoterapia w ciąży i po porodzie – kiedy zgłosić się do specjalisty? Bóle kręgosłupa i stawów, napięcie mięśni, a do…
CZYTAJ

Wiosenne must have w rozmiarze plus size!

Wiosenne must have w rozmiarze plus size! Szyk i elegancja, w połączeniu ze zwiewnością i wygodą to cechy idealnie opisujące…
CZYTAJ

Jak skutecznie wyznaczać i realizować cele w biznesie?

Efektywne wyznaczanie celów w biznesie jest istotnym elementem strategicznym każdej organizacji, której zależy na ciągłym rozwoju i osiąganiu coraz lepszych…
CZYTAJ

Jak dbać o protezy zębowe? 7 zasad pielęgnacji nie tylko dla seniorów

Jak dbać o protezy zębowe? 7 zasad pielęgnacji nie tylko dla seniorów. Protezy zębowe – częściowe lub całkowite - to…
CZYTAJ

Cała prawda o piegach!

Cała prawda o piegach! Jedni je kochają, inni nienawidzą – temat piegów powraca jak bumerang, szczególnie przed nadejściem lata, kiedy…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Znów czujesz się niewyspany? Zrezygnuj z kolejnej kawy i znajdź przyczynę dolegliwości!

Sen stanowi jeden z podstawowych stanów czynnościowych naszego ośrodka nerwowego i jest…
CZYTAJ

Rozdrażnienie, apatia, problemy z koncentracją – to może być objaw boreliozy?

Rozdrażnienie, apatia, problemy z koncentracją – to może być objaw boreliozy? Kleszcze…
CZYTAJ

Dlaczego wyniki lipidogramu są tak ważne?

Dlaczego wyniki lipidogramu są tak ważne? Zmiany stłuszczeniowe w naczyniach krwionośnych można…
CZYTAJ

Nowotwory – czy można ich uniknąć?

Nowotwory – czy można ich uniknąć? Modyfikacja stylu życia oraz unikanie czynników…
CZYTAJ

Skąd się biorą zawroty głowy?

Skąd się biorą zawroty głowy? Zawroty głowy to dolegliwość, która dotyczy bardzo…
CZYTAJ