Mini frittaty z salsą z awokado i wędzonego łososia



Mini dania na parze, czyli zdrowo i ze smakiem. W ostatnich latach dużą popularność zyskało pieczenie zarówno słodkości jak i wytrawnych dań w ceramicznych kokilkach do babeczek. Czy wiesz, że do ich przygotowania nie jest potrzebny piekarnik? Przekąski w foremkach zrobisz w kilka chwil na parze! Podpowiadamy jak w prosty sposób stworzyć ciekawe i zdrowe mini dania!

Gotowanie na parze to zdecydowanie najzdrowsza forma przygotowania posiłków – składniki zachowują wtedy najwięcej wartości odżywczych spośród wszystkich form obróbki termicznej. Dania na parze mogą być również składnikiem wielu diet, a nawet deserów!

Śniadania bez węglowodanów, za to z foremki

Dieta ketogeniczna stała się w ostatnim czasie niezwykle popularna. Jej właściwości ułatwiają zgubić zbędne kilogramy oraz poprawiają regenerację organizmu. Ten rodzaj diety polega na ograniczeniu podaży węglowodanów i dostarczaniu organizmowi energii pochodzącej w 80-90% z tłuszczu. Przygodę z dietą tłuszczową warto rozpocząć od śniadania przygotowanego na parze!

Jedną z propozycji, która będzie spełniać wymagania diety opartej na spożywaniu tłuszczów, są mini fritatty z salsą z awokado i wędzonego łososia. Frittata to danie popularne we Włoszech i Hiszpanii, które składa się z masy jajecznej zapieczonej z dodatkiem np. warzyw, szynki lub sera. Śniadanie możemy podać niezwykle efektownie, korzystając z dedykowanych do przystawki Varoma, żaroodpornych foremek.

Przygotujemy w nich całe dania, a estetyczna, biała porcelana pozwoli jednocześnie podać w nich posiłek. Inną propozycją ketogenicznego dania na parze, są jajka z boczkiem i papryką. Choć jest to niepozorny i niezwykle prosty w przygotowaniu posiłek, zaskoczy nas swoim wyrazistym smakiem. Wystarczy jedynie ułożyć boczek na dnie foremek, umieścić w nich paprykę, oliwki, dodać sól i pieprz, a następnie wbić jajka i całość gotować na parze przez 20 minut.

Deser ugotowany na parze

Może się to wydawać zaskakujące, ale na parze przygotujemy również doskonałe desery! Podane w mini foremkach, będą wyśmienitym dodatkiem do kawy lub słodkim zwieńczeniem kolacji z lekką, korzenną nutą. Jesienne smaki odkryjemy w imbirowo-miodowych mini ciastach z mandarynką.

Składniki do wykonania masy są identyczne jak w klasycznych ciastach pieczonych w piekarniku – to jedynie mąka, jajka, cukier i masło. Dzięki zastosowaniu foremek i gotowaniu na parze są jednak niezwykle lekkie i wilgotne w środku. Zmieniając nieznacznie recepturę i dodając do masy marchewki, orzechy, mielony cynamon i gałkę muszkatołową stworzymy przepyszne ciasto marchewkowe, które idealnie komponuje się z porcją ulubionych lodów.

Korzenne przyprawy swoim prozdrowotnym działaniem – dzięki zawartości czynnych substancji biologicznych i witaminy C – doskonale sprawdzą się przy coraz niższych temperaturach. Nie tylko zwiększą one naszą odporność, której będziemy wyjątkowo potrzebować w nadchodzących, zimowych miesiącach, ale będą wspomagać też działanie naszego układu pokarmowego.




Mini frittaty z salsą z awokado i wędzonego łososia

SKŁADNIKI:

40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki

Salsa z awokado i wędzonego łososia:

20-30 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem, pokrojonej na kawałki
80 g wędzonego łososia, w plastrach
5-10 g liści szpinaku baby, świeżych
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
60-70 g awokado, dojrzałego, pokrojonego w 1 cm kostkę
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Mini frittaty:

700 g wody
150 g liści szpinaku baby, świeżych
½ łyżeczki soli
6 łyżek śmietany, min. 30% tłuszczu (ok. 60 g)
6 jajek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Salsa z awokado i wędzonego łososia:

2 Do naczynia miksującego włożyć cebulkę, łososia i szpinak, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3 Dodać sok z cytryny, awokado, sól i pieprz, ostrożnie wymieszać za pomocą kopystki. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Mini frittaty

4 Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 5 min/100°C/obr. 1.

5 Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szpinak, dodać sól, gotować na parze 4 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, szpinak odsączyć przez dolną część przystawki Varoma, dociskając go w razie potrzeby kopystką.

6 Odciśnięty szpinak przełożyć równomiernie do 6 porcelanowych foremek do Varomy, posypać rozdrobnionym wcześniej parmezanem i dodać po 1 łyżce śmietany do każdej foremki. Następnie do każdej foremki wbić 1 jajko. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ustawić w niej foremki z frittatami, gotować na parze 8-10 min/Varoma/obr. 1 lub do momentu, aż jajka się zetną (patrz wskazówka).

7 Mini frittaty podawać bezpośrednio po przygotowaniu z salsą z awokado i wędzonego łososia.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ