Jesienna dieta – na jakie składniki warto postawić?



Nastała jesień, najwyższa więc pora by odpowiednio ją przywitać. Jednym z aspektów, którego z pewnością pominąć nie można jest prawidłowo skomponowana dieta. To, jakie produkty wybierzemy, będzie determinowało nasze samopoczucie i nastrój podczas jesiennych dni.

Na straży odporności

Coraz chłodniejsze dni, ograniczona ilość światła słonecznego i jesienne słoty sprzyjają niestety wszelkim sezonowym przeziębieniom. Jak im zapobiegać? We wzmacnianiu odporności pomocne będą witaminy A, B6 i C – nasi sojusznicy w walce z infekcjami.

– Do codziennej diety, szczególnie jesienią, warto włączyć produkty bogate w witaminę B6, która uczestnicząc w produkcji przeciwciał podnosi odporność organizmu. Całkiem spore jej pokłady znajdziemy w kaszy gryczanej oraz w mięsie i wędlinach – wieprzowinie, wołowinie czy indyku. Naturalnym źródłem witaminy B6 są także warzywa np. brokuły, brukselka i ziemniaki – mówi Monika Berger, ekspert z firmy Berger.

Istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego odgrywają również witaminy A i C. Gdzie ich szukać? Witamina A występuje w podrobach zwierzęcych oraz warzywach zabarwionych na zielono: w szpinaku, sałacie, jarmużu, groszku bądź pomarańczowo: w marchwi, dyni, pomidorach. Z kolei witaminę C, która wpływa na wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B oraz uszczelnia naczynia krwionośne znajdziemy w surowych warzywach i owocach, takich jak: kapusta, kalafior, papryka czerwona, natka pietruszki, czarne porzeczki czy truskawki – dodaje ekspert.

Gorące menu

Dietą, która idealnie wpisuje się w jesienny klimat, jest dieta rozgrzewająca. Przy komponowaniu takiego menu warto uwzględnić korzenne przyprawy, które wzbogacą smak dań i podniosą temperaturę ciała. Doskonałym uzupełnieniem bardzo popularnych ostatnio zup kremów będą aromatyczne składniki o właściwościach leczniczych.

Znany od lat z dobroczynnego antybakteryjnego działania czosnek nada gęstej i sycącej zupie wyrazisty charakter, a pobudzający imbir korzystnie wpłynie na trawienie. Rozgrzewające przyprawy świetnie się też sprawdzą dodane do potraw mięsnych, deserów czy ciepłych napojów: kawy, herbaty, grzańców.




Śląska zupa krem „Ajntopf z franckami” z nutą włoską

Składniki (około 4 porcje):

– 1 paczka klasycznie wyrabianych śląskich kiełbas firmy Berger – Frankfurterki lub Ślązaczki
– 1 litr gęstego rosołu (najlepiej z mieszanych mięs: kurczaka, wołowiny i rurkowych kości wołowych)
– wszystko co zostaje po ugotowaniu rosołu: warzywa ze śląskiego rosołu (tylko bez kości), czyli pietruszka, seler, por, marchewka, cebula, kapusta i mięso
– 500 g pokrojonej w kostkę dyni
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 średniej wielkości cebuli
– 200 g śmietany min. 18% (a co tam)
– 1 łyżka masła
– 2 gałązki koperku
– 2 gałązki bazylii (to ta włoska nuta, czy tam nutka raczej)
– 1 gałązka lubczyku
– świeżo mielony pieprz, sól

Wykonanie:

Odmierzyć około 0,5 l rosołu, dodać warzywa z rosołu i mięso, pokrojoną w kostkę dynię, bazylię, lubczyk, czosnek, pieprz i miksować to całe towarzystwo, aż do uzyskania szorstkiej konsystencji.

Następnie przelać do garnka, dodać resztę rosołu, zamieszać i gotować kilka minut ciągle mieszając.

Trzeba uważać w trakcie gotowania na wychlupy zupy, bo jest gęsta i gorąca jak smoła. Pod koniec dodać do tego jeszcze śmietany i krótko zagotować. W międzyczasie pokroić kiełbaski na małe kawałki oraz pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć razem na maśle.

Zupę przelać na talerze, do misek albo zostawić w garze. Na koniec dodać na środek smażoną kiełbasę i posypać koperkiem.

Smacznego!

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy obturacyjnego bezdechu sennego (OBS). Choć często te sygnały…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko – na wydarzenie, które łączy w sobie troskę…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego, często zbyt późno, by leczenie było w pełni…
CZYTAJ

Sezon grzewczy wysusza nam oczy. Jak im pomóc jesienią?

Suche powietrze, które pojawia się w domach wraz z rozpoczęciem sezonu grzewczego, podrażnia nie tylko skórę, gardło i nos, ale…
CZYTAJ

Krótkowzroczność u dzieci. Czy można skutecznie spowolnić jej rozwój?

Krótkowzroczność to dziś jedna z najczęściej diagnozowanych wad wzroku u dzieci i młodzieży. Jej główną przyczyną jest nadmierne wydłużanie się…
CZYTAJ

Anti-aging w jesiennym rytmie Składniki aktywne dla skutecznego odmłodzenia

Jesień to czas, kiedy na podium kosmetycznych priorytetów zdecydowanie topowe miejsce zajmuje anti-aging. To właśnie teraz wyraźnie zauważamy utratę elastyczności…
CZYTAJ

Co roku setki zatruć grzybami – lekarz rodzinny o objawach, leczeniu i profilaktyce

Co roku w Polsce odnotowuje się kilkaset zatruć grzybami, z czego kilkadziesiąt kończy się leczeniem na oddziałach intensywnej terapii. Chociaż…
CZYTAJ

Czym jest piżmo? Historia i fenomen perfum piżmowych

Piżmo od wieków wzbudza ciekawość i fascynację – zarówno wśród perfumiarzy, jak i miłośników wyjątkowych kompozycji zapachowych. To jedna z…
CZYTAJ

Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera – jak rozpoznać wczesne objawy i zmniejszyć ryzyko choroby

21 września obchodzimy Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera, który ma przypominać, że problem ten dotyka milionów ludzi na całym…
CZYTAJ

Woda pod lupą nauki: monitoring rzek i jezior stanowi diagnozę środowiska

18 września obchodzony jest Światowy Dzień Monitoringu Wody – jest to okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie systematycznej oceny stanu…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego,…
CZYTAJ