Świadome żywienie kluczem do sukcesu



Świadome żywienie kluczem do sukcesu. W przeciągu całego życia zjadamy około 70 ton pożywienia. Sposób w jaki jemy jest dużo ważniejszy niż to, co zjadamy. Świadome odżywianie nie tylko skutecznie walczy z nadwagą, dolegliwościami i objawami chorób, ale przede wszystkim usuwa ich przyczyny.

Jedzenie jest jedną z podstawowych czynności ludzkich, jakie wykonujemy każdego dnia. Wraz z pożywieniem dostarczamy do naszego organizmu białka, tłuszcze oraz węglowodany, które są przetwarzane na energię i wykorzystywane do ciągłego odbudowywania organizmu – tworzenia nowych komórek. Ten złożony proces biochemiczny wymaga obecności wielu witamin, związków mineralnych i enzymów, które powinny być naturalnie zawarte w pożywieniu. Niestety podczas produkcji, transportu i sposobu przechowywania żywności, witaminy, związki mineralne i enzymy są często niszczone.

Zdrowy tryb życia, w którego zakres wchodzi także świadome żywienie, warunkuje prawidłowy rozwój, a dalej funkcjonowanie organizmu, przeciwdziała m.in. chorobom naczyniowym mózgu, otyłości i cukrzycy, nadciśnieniu, a nawet niektórym nowotworom i osteoporozie. Co więcej, wpływa to także na hamowanie procesów starzenia oraz może likwidować problemy z zasypianiem.

Nieregularne posiłki, stres, natłok zajęć – to wszystko nie sprzyja przygotowywaniu zdrowych posiłków i sprawia, że w biegu sięgamy po przekąski, które nie zawsze są zdrowe. Coraz częściej spożywamy posiłki, wpatrując się w ekran telefonu czy komputera. Te „rozpraszacze” także działają na naszą niekorzyść.

Czym więcej bodźców zewnętrznych, tym mniejsza świadomość w trakcie posiłku. Kiedy nie skupiamy uwagi na jedzeniu, mamy skłonność do obżarstwa.  Hormon sytości, który wpływa na mózg, zaczyna działać dopiero po 10 minutach, a organizm powinien mieć czas na spokojne przyswojenie pokarmu. Odczekanie, czy wolniejsze spożywanie to najprostsze sposoby, aby zjeść tyle, ile naprawdę potrzebujemy.




Wielu szuka „diety cud”, zapominając o podstawowych zasadach zdrowego odżywiania, takich jak regularne posiłki, picie odpowiednich ilości wody oraz ograniczanie cukru. Te niewielkie wyrzeczenia w połączeniu z wartościowymi produktami mogą się dla wielu okazać wprost zbawienne. Z badań wynika, że odpowiednia dieta to aż 70% sukcesu w drodze po zdrowy styl życia. Z tego względu rozpoczęliśmy współpracę z poradnią dietetyczną Jakuba Mauricza Be Well by Mauricz, a nasza siłownia została poszerzona o bar, gdzie serwujemy wyłącznie pełnowartościowe koktajle, soki i posiłki – komentuje Kornel Andrzejewski prezes zarządu sieci PRIME.

Kluczem do zdrowego odżywiania, a tym samym do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest świadomość związana z żywieniem. Im więcej wiemy, tym mamy większą potrzebę zadbania o swój organizm, czego skutkiem jest nie tylko korzystniejszy wygląd, ale i lepsze wyniki badań. Inwestując w siebie, warto skupić się więc na świadomym żywieniu.

Niedobory witamin, składników mineralnych oraz makroskładników odżywczych – takich jak białko, tłuszcze i węglowodany – uniemożliwiają prawidłową regenerację mięśni oraz odbudowę zasobów energetycznych w organizmie. Choroby dietozależne są przyczyną przynajmniej 80% śmierci oraz pogorszenia stanu zdrowia. Ucinając kalorie poniżej poziomu zapotrzebowania, eliminując kolejne produkty, dodatkowo zmniejszamy – i tak już niewystarczającą – ilość składników mineralnych i witamin.

Prawidłowo zbilansowana dieta powinna być urozmaicona, a więc skomponowana z wielu grup produktów spożywczych. Zamiast skupiać się tylko na kaloriach, warto zwrócić uwagę na składniki odżywcze oraz jakość produktów, które spożywamy. Musimy pamiętać również o funkcji układu pokarmowego, gdyż nie jesteśmy tym, co jemy, ale tym, co organizm zrobił z żywnością. W toku ery chorób autoimmunologicznych jest to niezwykle ważne zagadnienie – dodaje Jakub Mauricz, czołowy dietetyk poradni Be Well by Mauricz.

ZOBACZ TAKŻE

Kuchnie z różnych stron świata – Chiński stir fry

Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania.…
CZYTAJ

Kuchnie z różnych stron świata – Włoskie spaghetti con ragu alla bolognese

Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania.…
CZYTAJ

Kuchnie z różnych stron świata – Meksykańska quesadilla

Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania.…
CZYTAJ

Premiera książki „Kobiety o kobietach, czyli cała prawda o płci pięknej”

Już za niecały tydzień huczna premiera książki „Kobiety o kobietach, czyli cała prawda o płci pięknej” oraz finał plebiscytu PRESTIŻOWY…
CZYTAJ

Zdrowa i naturalnie piękna skóra twarzy i ciała gotowa na wiosnę – wystarczy jeden zabieg

Zdrowa i naturalnie piękna skóra twarzy i ciała gotowa na wiosnę - wystarczy jeden zabieg. Nasze życie pędzi coraz szybciej…
CZYTAJ

Praca biurowa? Sprawdź, jak uniknąć żylaków

Praca biurowa? Sprawdź, jak uniknąć żylaków. Pracujesz codziennie wiele godzin przy biurku? Wiedz, że w ten sposób możesz nabawić się…
CZYTAJ

Obalamy mity – poznaj 5 faktów o sokach w opakowaniach kartonowych

Obalamy mity – poznaj 5 faktów o sokach w opakowaniach kartonowych. Chcesz się właściwie odżywiać, ale brakuje Ci czasu na…
CZYTAJ

Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami

Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami Składniki: - 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide - „Mięso pomału uwarzone”…
CZYTAJ

Jak dbać o swój kręgosłup każdego dnia?

Jak dbać o swój kręgosłup każdego dnia? Długotrwała praca przed komputerem sprawia, że potrafimy na długi czas zastygać w jednej pozycji.…
CZYTAJ

Fakty i mity o witaminie C – poznajmy ją bliżej

Fakty i mity o witaminie C – poznajmy ją bliżej. Witamina C to dla wielu z nas sposób na wzmocnienie…
CZYTAJ

Zielona do kwadratu. Jak ekologicznie wykorzystać fusy z zielonej herbaty

Jak ekologicznie wykorzystać fusy z zielonej herbaty. Życie większości herbat zaczyna się na kuchennym blacie, gdy zalewamy aromatyczne liście świeżo…
CZYTAJ

Przepis na słodki orzechowy raj, czyli aromatyczne ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej

Przepis na słodki orzechowy raj, czyli aromatyczne ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej. Przepis na wyjątkowo aromatyczne ciasteczka podbijające podniebienia swym…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Praca biurowa? Sprawdź, jak uniknąć żylaków

Praca biurowa? Sprawdź, jak uniknąć żylaków. Pracujesz codziennie wiele godzin przy biurku?…
CZYTAJ

Jak dbać o swój kręgosłup każdego dnia?

Jak dbać o swój kręgosłup każdego dnia? Długotrwała praca przed komputerem sprawia,…
CZYTAJ

Fakty i mity o witaminie C – poznajmy ją bliżej

Fakty i mity o witaminie C – poznajmy ją bliżej. Witamina C…
CZYTAJ

Zdrowotne konsekwencje smogu teraz i w przyszłości

Zdrowotne konsekwencje smogu teraz i w przyszłości. Kampania „interAKTYWNIE po zdrowie” Smog…
CZYTAJ

Europejski Dzień Mózgu. Co jeść, aby dbać o nasz mózg?

Europejski Dzień Mózgu przypada 18 marca i obchodzony jest już od ponad…
CZYTAJ