Jak przygotowywać zdrowe koktajle i smoothies? Nie łykaj sztucznych witamin w tabletkach



Jak przygotowywać zdrowe koktajle i smoothies? Wiosna to okres, kiedy na półkach sklepowych pojawiają się świeże owoce i warzywa. Jednym z doskonałych sposobów na dostarczanie organizmowi niezbędnych witamin są właśnie koktajle i smoothies. Jaki jest najlepszy sposób na ich przygotowanie?

Soki i koktajle ze świeżych składników to prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu. W zależności od wybranych owoców i warzyw, mogą spełniać określoną rolę dla organizmu. Tak naprawdę, to nasz styl życia, potrzeby naszego ciała i ulubione smaki powinny determinować to, jakie rodzaje napojów pijemy. Przede wszystkim jednak warto korzystać z dobrodziejstw natury i przygotowywać koktajle czy smoothies z sezonowych warzyw i owoców. To one zagwarantują nam najlepszą dawkę witamin i wartości odżywczych.

Czego potrzebuje Twoje ciało?

Witaminy, minerały i składniki odżywcze w owocach i warzywach w formie koktajli, odpowiednio przygotowywane, są o wiele łatwiej przyswajalne przez organizm. Zbilansowana dieta nie tylko pozwoli poprawić nasze zdrowie, samopoczucie czy sylwetkę, ale pozwoli uniknąć sztucznej suplementacji tabletkami z apteki.

Aby przygotować zdrowy napój, dobrze jest używać sprzętu wysokiej jakości, który sprawia, że składniki roslin są dokładnie pocięte. Noże np. w blenderze powinny pracować w taki sposób, żeby dokładnie poprzecinać błony warzyw i owoców, dzięki czemu nie utracą cennego błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Przy wyborze sprzętu, warto również zwrócić uwagę, jak radzi sobie on z pestkami czy obierkami, często właśnie w nich zawarte są najcenniejsze składniki, które niestety zazwyczaj są wyrzucane.

Korzystając z sokowirówek czy wyciskarek wolnoobrotowych, warto zwrócić uwagę, jak dużo części stałych roślin zostaje niewykorzystanych, które po prostu wyrzuca się do śmieci. Najlepsze wyciskarki mają 50% wydajność, przy czym blendery 100%, ponieważ wszystko wypijamy w postaci płynu, łącznie z błonnikiem zawartym w częściach stałych roślin.

Najlepiej, aby sprzęt potrafił dokładnie rozdrobnić pestki (np. jabłek), czy skórki warzyw (po dokładnym umyciu). Dzięki temu będziemy mogli wykorzystać całe rośliny i nic nie będzie się marnowało.

Nie łykaj sztucznych witamin w tabletkach

Często zbyt pochopnie idzie się do apteki po różnego rodzaju tabletki. Wiele dolegliwości naszego ciała można wyleczyć dzięki zdrowej i zbilansowanej diecie. A soki, koktajle czy smoothies są tu najlepszym i najsmaczniejszym przykładem. Zanim zdecydujemy się na wspomaganie swojego organizmu suplementami i sztucznymi witaminami, warto spróbować naturalnie dostarczać najlepszych składników swojemu ciału.

W zależności od naszych potrzeb, czy zależy nam na odchudzaniu, wzmocnieniu organizmu, obniżeniu ciśnienia, cholesterolu, poprawy stanu skóry, oczyszczeniu organizmu, wzmocnienia do treningów czy po prostu uwielbiacie ich smak, warto dowiedzieć się które owoce i warzywa zawierają najwięcej składników, na których nam zależy i których potrzebujemy.

Nie bójmy się eksperymentować ze smakami, przyprawami i mieszankami owoców i warzyw. Przyniosą nam one same korzyści.




Jak zrobić zdrowy napój?

Warto pamiętać o zasadach tworzenia soków i koktajli. Dzięki temu, przyniosą one najwięcej korzyści organizmowi. Tworząc koktajl pamiętaj:

1. Mieszaj warzywa i owoce. Same owoce mogą dostarczyć zbyt dużo cukru. Warzywa wzbogacą koktajl czy smoothie w dodatkowe minerały. Łatwiej także „przemycić” je dzieciom.

2. Koktajle i soki najlepiej pić zaraz po przyrządzeniu. Im dłużej czekamy, tym więcej tracimy wartościowych składników. Czyli im świeższy, tym lepszy!

3. Używaj sprzętu wysokiej jakości, dzięki któremu wykorzystasz całe owoce i warzywa, razem ze skórkami i pestkami.

4. Poszukaj różnych przepisów. Bądź pomysłowa, twórz nowe mieszanki i smaki. Dzięki temu będziesz dostarczała wielu różnych składników odżywczych, a smaki nie znudzą Ci się szybko.

5. Korzystaj z jak najświeższych owoców i warzyw. Najlepiej sezonowych, które są dostępne „prosto z sadu”. Owoce transportowane w chłodniach tracą wiele ze swoich najlepszych właściwości.

Na zdrowie!

Źródło: Vitamix

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ