Wielkanoc – trudny czas dla zębów



Kondycja naszych zębów to chyba ostatnie, o czym myślimy w czasie świąt. Tymczasem Wielkanoc to dla nich prawdziwa próba przetrwania.
Przed każdymi świętami sieć zasypują artykuły poradnikowe dotyczącego tego, jak przetrwać ten wyjątkowy czas bez ewentualnych dolegliwości. Zauważmy jednak, że większość porad dotyczy kolejnych etapów trawienia, pomijając zupełnie ten pierwszy.

O tym, jak produkty, które znajdziemy na świątecznym stole, wpływają na kondycję zębów i stan jamy ustnej, po prostu się nie mówi. A to przecież ona stanowi początek układu pokarmowego – to tutaj ma miejsce rozdrabnianie pokarmów oraz wstępne procesy trawienia. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w czasie świąt, które – jak się okazuje – obfitują w produkty potencjalnie niebezpieczne właśnie dla naszych zębów.

Świąteczne słodkości nie służą zębom

Na świątecznych stołach niewątpliwie królują wypieki – makowce, mazurki, serniki, babki. Wszystko rzecz jasna wypełnione bakaliami, polane czekoladą i oprószone cukrem. Pierwsze zagrożenie, jakie się nasuwa, to zapewne sporo „pustych” kalorii, które dostarczamy organizmowi wraz z porcją słodkości. Tymczasem niebezpieczeństw jest więcej. Szeroko rozumiany cukier (czekolada, miód), będący jednym z głównych składników świątecznych wypieków, wydatnie zwiększa ryzyko rozwoju próchnicy.

Niebezpieczne są zwłaszcza desery oblepiające zęby, jak gęste masy, ciągnące się kremy z dodatkiem karmelu czy nadziewane czekolady – pozostają na zębach jeszcze długo po posiłku, wydłużając czas ich kontaktu z niekorzystnymi substancjami. Tym samym bytujące w jamie ustnej bakterie mają większe szanse na wzmożony rozwój.

Niestety, cukier to nie wszystko. Weźmy chociażby taki mak – poza tym, że jest ciężkostrawny, niesie ze sobą również inne zagrożenia. Dobrze wiemy, jak trudno się go pozbyć, kiedy niepostrzeżenie ulokuje się pomiędzy zębami, ale dyskomfort to tylko połowa problemu. Podobnie jak inne drobinki, np. kokos, sezam czy orzeszki, może wypełniać przestrzenie pomiędzy zębami i prowadzić do mechanicznych mikrouszkodzeń dziąseł. Co więcej, staje się świetną pożywką dla wspomnianych już bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy.

Zdrowe przekąski?

– Oczywiście większość potencjalnie niebezpiecznych produktów nie niszczy zębów od razu – na stanie jamy ustnej odbija się dopiero ich długotrwałe „podjadanie”. Warto jednak wiedzieć, że są i takie, które mogą uszkadzać szkliwo zębów już w trakcie jedzenia – mówi dr n. med. Andrzej Gala, specjalista protetyki stomatologicznej i stomatologii ogólnej w Scandinavian Clinic, nowoczesnej klinice stomatologicznej.

Cukrowe – tylko z pozoru łagodne – baranki, które uśmiechają się do nas z wielkanocnych koszyczków, to niestety niejedyne zagrożenie. Suszone i kandyzowane owoce, które znajdziemy na liście zdrowych zamienników przekąsek, niosą ze sobą nie tylko zalety.

Nie dość, że przyklejają się do powierzchni zębów i zalegają w przestrzeniach międzyzębowych, przez co trudno je usunąć, często są twarde lub trudne do przegryzienia. Trzeba je przeżuwać, wydłużając czas kontaktu szkodliwych substancji ze szkliwem i zwiększając ryzyko uszkodzeń mechanicznych. Nie zapominajmy też o tym, że zawierają sporo cukru – podobnie jak zwykłe owoce, które mimo, że są bardzo zdrowe dla naszego organizmu, zębom w pewnych warunkach mogą zaszkodzić.




Zadbaj o higienę jamy ustnej – na co dzień i od święta

Oczywiście nie chodzi o to, żeby zupełnie zrezygnować ze świątecznych słodkości, ale spożywać je z umiarem i nie zaniedbać w tym czasie odpowiedniej higieny jamy ustnej. Pamiętajmy, by szczotkować zęby po każdym posiłku, ale nie zaraz po jego zakończeniu. – To bardzo częsty błąd, który sprawia, że mycie zębów nie tylko nie pomoże, ale może wręcz zaszkodzić – komentuje Gala.

– Największym wrogiem naszych zębów jest kwas wydzielany w ustach w czasie jedzenia. Szczotkując zęby bezpośrednio po posiłku rozprowadzamy go w jamie ustnej, wzmacniając tym samym jego działanie. Kwasy zmiękczają szkliwo, na skutek czego jest ono bardziej podatne na uszkodzenia w czasie mycia szczoteczką, demineralizację i rozwój próchnicy.

Zanim sięgniemy po szczoteczkę, odczekajmy więc 20 – 30 minut, a jeśli czujemy, że resztki jedzenia zalegają pomiędzy zębami, skorzystajmy z nici dentystycznej, która pozwoli w szybki sposób pozbyć się niechcianych drobinek.

– Alternatywą dla nich są specjalne szczoteczki międzyzębowe, które z łatwością docierają do wszystkich miejsc w przestrzeniach pomiędzy zębami, bez ryzyka uszkodzenia. Szczoteczkę należy umieścić w przestrzeni międzyzębowej ukośnie do dziąsła, a następnie ostrożnie ją tam wprowadzić, wyprostować i przesunąć tak, aby przeszła na drugą stronę – mówi specjalista Scandinavian Clinic, kliniki stomatologicznej, gdzie duży nacisk kładzie się właśnie na profilaktykę i edukację pacjenta.

Pamiętajmy, że w święta możemy podejść do swojej diety nieco mniej restrykcyjnie niż zawsze, ale higienę jamy ustnej warto w tym czasie traktować równie poważnie, jak na co dzień.

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ