Magia dodatków –menu na Wielkanoc według Jakuba Kuronia



Każde święta mają swój niepowtarzalny smak. Wielkanoc to bez wątpienia aromatyczny żurek, biała kiełbasa z ćwikłą, puszyste baby i kolorowe mazurki. Choć klasyka zawsze się sprawdza, warto poeksperymentować i za pomocą prostych dodatków nadać wielkanocnemu menu charakteru.

– Staram się, aby w mojej kuchni tradycja spotkała się na talerzu z nowoczesnością – mówi Jakub Kuroń, znany szef kuchni, autor najnowszej kolekcji przepisów na Thermomix® „Wielkanoc według Jakuba Kuronia”. Dziesięć autorskich przepisów zawartych w najnowszej kolekcji doskonale oddaje myśl, jaka przyświeca Jakubowi Kuroniowi w jego pracy. To właśnie ciekawe dodatki nadają tradycyjnym, wielkanocnym przepisom wyjątkowego, nowoczesnego charakteru.

Idealnym przykładem są jajka – symbol zmartwychwstania i nieodłączny element wielkanocnego menu. Zwykle podaje się je przekrojone na pół, udekorowane łyżką majonezu i obsypane młodym szczypiorkiem. Jajka ze względu na swoją delikatną konsystencję świetnie sprawdzą się też w formie aksamitnej pasty – bazy do farszu. Elegancko podać je można faszerowane wędzonym łososiem z dodatkiem świeżego kopru.

– Dodatkami, które świetnie uzupełnią farsz do wielkanocnych jajek będą też zioła oraz ser z niebieską pleśnią np. Lazur lub Rokpol, które nadadzą faszerowanym jajom charakteru – mój Jakub Kuroń.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć także białej kiełbasy. Ciekawym dodatkiem do niej będzie na pewno konfitura cebulowa z dodatkiem octu balsamicznego i tymianku. – Gotując białą, surową kiełbasę warto pamiętać, by nakłuć ją w kilku miejscach za pomocą wykałaczki. To sprawdzony sposób, by zapobiec pękaniu kiełbasy podczas gotowania – radzi autor kolekcji „Wielkanoc według Jakuba Kuronia”.

Wśród kulinarnych inspiracji proponowanych przez Jakuba Kuronia w kolekcji znajdują się także przepisy na domowy barszcz biały, czy polędwiczki wieprzowe w sosie porowym i roladki z kurczaka z chorizo i jogurtowym sosem curry, które z pewnością zaskoczą bliskich podczas wielkanocnego obiadu.




BIAŁA KIEŁBASA Z KONFITURĄ CEBULOWĄ

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

· 500 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
· 20 g masła
· 1 płaska łyżeczka soli
· 100 g brązowego cukru
· 50-70 g octu balsamicznego
· ½ łyżeczki tymianku, suszonego
· 500 g wody
· 600 g białej kiełbasy, surowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2 Dodać masło, dusić 5 min/120°C//obr. 1.

3 Dodać sól, cukier, ocet, tymianek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 25 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

4 Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej białą kiełbasę, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Kiełbasę ostrożnie przełożyć na półmisek.

5 Białą kiełbasę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z konfiturą cebulową i pieczywem.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Cebulę rozdrobnić przełożyć do garnka.

2 Dodać masło, dusić ok. 10 min.

3 Dodać sól, cukier, ocet, tymianek, gotować 25 min mieszając. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

4 Białą kiełbasę ugotować. Kiełbasę ostrożnie przełożyć na półmisek.

5 Białą kiełbasę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z konfiturą cebulową i pieczywem.

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ