Magia dodatków –menu na Wielkanoc według Jakuba Kuronia



Każde święta mają swój niepowtarzalny smak. Wielkanoc to bez wątpienia aromatyczny żurek, biała kiełbasa z ćwikłą, puszyste baby i kolorowe mazurki. Choć klasyka zawsze się sprawdza, warto poeksperymentować i za pomocą prostych dodatków nadać wielkanocnemu menu charakteru.

– Staram się, aby w mojej kuchni tradycja spotkała się na talerzu z nowoczesnością – mówi Jakub Kuroń, znany szef kuchni, autor najnowszej kolekcji przepisów na Thermomix® „Wielkanoc według Jakuba Kuronia”. Dziesięć autorskich przepisów zawartych w najnowszej kolekcji doskonale oddaje myśl, jaka przyświeca Jakubowi Kuroniowi w jego pracy. To właśnie ciekawe dodatki nadają tradycyjnym, wielkanocnym przepisom wyjątkowego, nowoczesnego charakteru.

Idealnym przykładem są jajka – symbol zmartwychwstania i nieodłączny element wielkanocnego menu. Zwykle podaje się je przekrojone na pół, udekorowane łyżką majonezu i obsypane młodym szczypiorkiem. Jajka ze względu na swoją delikatną konsystencję świetnie sprawdzą się też w formie aksamitnej pasty – bazy do farszu. Elegancko podać je można faszerowane wędzonym łososiem z dodatkiem świeżego kopru.

– Dodatkami, które świetnie uzupełnią farsz do wielkanocnych jajek będą też zioła oraz ser z niebieską pleśnią np. Lazur lub Rokpol, które nadadzą faszerowanym jajom charakteru – mój Jakub Kuroń.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć także białej kiełbasy. Ciekawym dodatkiem do niej będzie na pewno konfitura cebulowa z dodatkiem octu balsamicznego i tymianku. – Gotując białą, surową kiełbasę warto pamiętać, by nakłuć ją w kilku miejscach za pomocą wykałaczki. To sprawdzony sposób, by zapobiec pękaniu kiełbasy podczas gotowania – radzi autor kolekcji „Wielkanoc według Jakuba Kuronia”.

Wśród kulinarnych inspiracji proponowanych przez Jakuba Kuronia w kolekcji znajdują się także przepisy na domowy barszcz biały, czy polędwiczki wieprzowe w sosie porowym i roladki z kurczaka z chorizo i jogurtowym sosem curry, które z pewnością zaskoczą bliskich podczas wielkanocnego obiadu.




BIAŁA KIEŁBASA Z KONFITURĄ CEBULOWĄ

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

· 500 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
· 20 g masła
· 1 płaska łyżeczka soli
· 100 g brązowego cukru
· 50-70 g octu balsamicznego
· ½ łyżeczki tymianku, suszonego
· 500 g wody
· 600 g białej kiełbasy, surowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2 Dodać masło, dusić 5 min/120°C//obr. 1.

3 Dodać sól, cukier, ocet, tymianek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 25 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

4 Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej białą kiełbasę, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Kiełbasę ostrożnie przełożyć na półmisek.

5 Białą kiełbasę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z konfiturą cebulową i pieczywem.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Cebulę rozdrobnić przełożyć do garnka.

2 Dodać masło, dusić ok. 10 min.

3 Dodać sól, cukier, ocet, tymianek, gotować 25 min mieszając. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

4 Białą kiełbasę ugotować. Kiełbasę ostrożnie przełożyć na półmisek.

5 Białą kiełbasę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z konfiturą cebulową i pieczywem.

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ