Zdrowe wody na wiosnę – oczyść i odżywiaj organizm



Pierwszy Dzień Wiosny obchodzimy 21 marca, a Światowy Dzień Wody 22 marca. Jest to więc najlepszy czas by odłożyć wymówki na bok i postawić na zdrowie. Wraz z Dniem Wody przychodzi pora na wiosenne oczyszczanie i odnawianie. A po zimie jest co robić, ponieważ ciężka dieta i niedobór witaminy D negatywnie przekładają się na zdrowie i samopoczucie.

Fenomenalna pozycja Zdrowe Wody to uznanie dla dobroczynnego wpływu wody na organizm człowieka oraz recepta na to jak pokochać coś co daje nam życie. Niech najbliższe miesiące staną się sezonem pod znakiem zdrowej wody i silnego, rześkiego organizmu.

Funkcją wody jest transport, wchłanianie substancji odżywczych, prawidłowe procesy trawienia, usuwania toksyn i wiele innych. Krótko mówiąc woda warunkuje życie człowieka, ale ma do zaoferowania o wiele więcej. Właściwości wody można wykorzystać jeszcze efektywniej wzbogacając ją kombinacjami warzyw, ziół i owoców. Za poświęconą jej godną uwagę i bogatą oprawę podania, woda odwdzięczy się jeszcze korzystniejszym wpływem na zdrowie i letnie samopoczucie.

Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, uznana specjalistka ds. żywienia, dietetyczka oraz autorka książki Zdrowe wody, opracowała receptury, które nadają wodzie właściwości niemalże zbawiennych w sezonie letnim: odprężających, nawilżających i oczyszczających z toksyn. A to wszystko można dostać bez konserwantów i innych szkodliwych substancji.

Specjalnie dobrane połączenia dodatków przemieniają zwykłą wodę w pyszny i aromatyczny napój, dzięki temu jej spożywanie przestaje być problemem dla osób, które nie przepadają za wodą – nawet w sezonie letnim, gdy zapotrzebowanie na wodę wzrasta. Różnorodność kombinacji i inspiracja do samodzielnego eksperymentowania pozwoli uniknąć przesytu, zniechęcania lub nudy, jak w przypadku zwykłej wody.

Wiosna – lato to czas, gdy chętniej uprawiamy sport lub wracamy do niego po leniwej zimie. Na ten czas, szczególnie atrakcyjny może okazać się ostatni rozdział Książki Zdrowe wody. Zawiera zestaw przepisów na napoje izotoniczne, poprawiające wydolność i zwiększające energię podczas intensywnego wysiłku fizycznego.

Samodzielnie przygotowane izotoniki dostarczają minerałów, a jednocześnie są pozbawione chemicznych składników, zawartych w innych produktach tego typu dostępnych na rynku.

Witamina C zawarta w grejpfrucie, cytrynie, mango lub limonce dostarczy odpowiednią dawkę energii, która pobudzi największego śpiocha. Ponadto skutecznie zwiększy przyswajalność żelaza, którego bogatym źródłem jest np. pokrzywa.

Chlorofil zawarty w ogórku nazywany jest płynną energią słoneczną – odżywia organizm. Świeże listki mięty pobudzą funkcjonowanie układu trawiennego i nadadzą cudownego aromatu. Jeśli do chlorofilowych odmętów zielonych warzyw dodasz smak mango, melona, cytrusów, polskiej rzodkiewki lub pietruszki, efekt będzie rewelacyjny.




Organizm człowieka w 60% składa się z wody. Codziennie, w wyniku normalnego funkcjonowania traci 3 litry. Jej niedobór może, więc znacznie pogorszyć funkcjonowanie poszczególnych organów lub osłabić ich reakcję na atakujące choroby i proces starzenia. Woda stanowi 83% mózgu, 79% serca i 80% płuc. Najwięcej w swoim składzie ma jej krew, bo aż 90%.

Książka Zdrowe wody przyda się nie tylko w sezonie letnim. To inwestycja na cały rok – zawiera dział poświęcony wodom rozgrzewającym i poprawiającym nastrój, receptury doskonałe na zimowe nastroje zarówno za oknem jak i w duszy. Jesienne napary naturalnie wzmocnią odporność i smakowicie ukoją zmysły, a zimowe wspomogą trawienie i rozgrzeją.

Wodę i tak trzeba pić codziennie. Wykorzystaj to, że dociera do wszystkich części i organów ciała – niech niesie ze sobą to, co najlepsze.

O autorce:


Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska – specjalistka ds. żywienia i dyplomowana dietetyczka. Od ponad 10 lat udziela porad dietetycznych. Właścicielka Poradni Dietetycznej „hälsa”, blogerka kulinarna i propagatorka zdrowego, a jednocześnie smacznego jedzenia. Szerokiej publiczności znana ze swojego autorskiego programu telewizyjnego „Pożegnanie z wagą”, w którym przez trzy sezony radziła jak zrzucić zbędne kilogramy, pokazywała sposoby na przygotowanie dietetycznych potraw oraz zachęcała do aktywności fizycznej.

ZOBACZ TAKŻE

Jak utrata zębów wpływa na zgryz?

Jak utrata zębów wpływa na zgryz? Utrata zębów, poza etapem naturalnej wymiany mleczaków na zęby stałe, nigdy nie jest dla…
CZYTAJ

Młodzieńczy wygląd wiosną – jak zabieg Sunekos działa na skórę 25+ i 50+?

Młodzieńczy wygląd wiosną - jak zabieg Sunekos działa na skórę 25+ i 50+? Wiosną wszystko budzi się do życia, niestety…
CZYTAJ

Gorący trend czy niebezpieczna moda? O powiększaniu pośladków

Gorący trend czy niebezpieczna moda? O powiększaniu pośladków. Świat celebrytów wydaje się bezlitosny dla poczucia wartości przeciętnych kobiet. Nie wystarczy…
CZYTAJ

Zadbaj o formę na wiosnę. Te produkty pomogą Ci zbudować masę mięśniową!

Zadbaj o formę na wiosnę. Te produkty pomogą Ci zbudować masę mięśniową! Sezon wiosenny to idealna pora, by popracować nieco…
CZYTAJ

Zapytaj stomatologa: Dentofobia – czy paniczny strach przed dentystą da się opanować?

Zapytaj stomatologa: Dentofobia – czy paniczny strach przed dentystą da się opanować Niespokojny sen, ból brzucha, potliwość dłoni czy ogólne…
CZYTAJ

Powiększanie piersi krok po kroku

Powiększanie piersi krok po kroku. Przed podjęciem decyzji o zabiegu powiększania piersi pojawia się wiele pytań. Zwykle początkowo dotyczą głównie…
CZYTAJ

Kuchnie z różnych stron świata – Chiński stir fry

Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania.…
CZYTAJ

Kuchnie z różnych stron świata – Włoskie spaghetti con ragu alla bolognese

Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania.…
CZYTAJ

Kuchnie z różnych stron świata – Meksykańska quesadilla

Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania.…
CZYTAJ

Premiera książki „Kobiety o kobietach, czyli cała prawda o płci pięknej”

Już za niecały tydzień huczna premiera książki „Kobiety o kobietach, czyli cała prawda o płci pięknej” oraz finał plebiscytu PRESTIŻOWY…
CZYTAJ

Zdrowa i naturalnie piękna skóra twarzy i ciała gotowa na wiosnę – wystarczy jeden zabieg

Zdrowa i naturalnie piękna skóra twarzy i ciała gotowa na wiosnę - wystarczy jeden zabieg. Nasze życie pędzi coraz szybciej…
CZYTAJ

Praca biurowa? Sprawdź, jak uniknąć żylaków

Praca biurowa? Sprawdź, jak uniknąć żylaków. Pracujesz codziennie wiele godzin przy biurku? Wiedz, że w ten sposób możesz nabawić się…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Praca biurowa? Sprawdź, jak uniknąć żylaków

Praca biurowa? Sprawdź, jak uniknąć żylaków. Pracujesz codziennie wiele godzin przy biurku?…
CZYTAJ

Jak dbać o swój kręgosłup każdego dnia?

Jak dbać o swój kręgosłup każdego dnia? Długotrwała praca przed komputerem sprawia,…
CZYTAJ

Fakty i mity o witaminie C – poznajmy ją bliżej

Fakty i mity o witaminie C – poznajmy ją bliżej. Witamina C…
CZYTAJ

Zdrowotne konsekwencje smogu teraz i w przyszłości

Zdrowotne konsekwencje smogu teraz i w przyszłości. Kampania „interAKTYWNIE po zdrowie” Smog…
CZYTAJ

Europejski Dzień Mózgu. Co jeść, aby dbać o nasz mózg?

Europejski Dzień Mózgu przypada 18 marca i obchodzony jest już od ponad…
CZYTAJ