Wiosenne gofry z sosem truskawkowym i owocami



Początek wiosny często wiąże się ze zmianą naszego menu. Ciężkie dania zastępują te lżejsze, pojawiają się przekąski, a wśród nich wiosenne i letnie desery, w tym chrupiące gofry. Nie bez powodu więc już w pierwszych dniach wiosny – bo 25. marca – świętujemy Międzynarodowy Dzień Gofra! Podpowiadamy jak celebrować ten wyjątkowy dzień zarówno na słodko, jak i na słono.

Od średniowiecznej hostii po belgijski przysmak

Gofry mają długą historię, która sięga aż średniowiecza. Około X wieku wynaleziono bowiem pierwsze prasy, w których pierwotnie wytwarzano hostię, ale także cienkie wafle, które okazały się być protoplastami współczesnych gofrów. W średniowieczu i renesansie ich spożywanie stanowiło niemal religijny rytuał – przed ich spożyciem obmywano nawet ceremonialnie ręce.

Pierwsze gofrownice powstały już w XV wieku w Niemczech i Holandii, skąd chrupiące wafle przywędrowały do Ameryki. Jednak to Belgia uznawana jest na ojczyznę gofrów, a gofry belgijskie (zwane też brukselskimi) są najsłynniejsze.

Współcześnie prawdziwymi miłośnikami chrupiących gofrów są Norwegowie, którzy zajadają się tymi przekąskami podczas towarzyskich spotkań czy pikników. Typowe norweskie gofry przypominają bardziej cienkie wafle i najczęściej mają kształt serca. Zazwyczaj serwowane są na słodko ze śmietaną i dżemem. Często dekorowane są również typowym dla tej części świata brązowym serem (tzw. brunost), wytwarzanym z serwatki koziego mleka.

Słodki dodatek do kawy

Zawsze jest dobry czas, aby pozwolić sobie na odrobinę przyjemności, a Międzynarodowy Dzień Gofra jest ku temu świetną okazją. Gofry kojarzą nam się ze słonecznymi wakacjami i wyjazdem nad morze, gdzie podobno smakują najlepiej. Na chwilę pysznego zapomnienia możemy pozwolić sobie jeszcze przed sezonem wakacyjnym i w domowym zaciszu.

– Mało kto wie, ale chrupiące i zarumienione gofry możemy błyskawicznie przygotować we własnej kuchni. Wystarczy gotowe, higienicznie zapakowane gofry zapiec w piekarniku albo opiekaczu, by cieszyć się wakacyjnymi smakami już u progu wiosny – mówi Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake, która w swojej ofercie posiada gotowe gofry.

Później pozostaje już nam jedynie wybrać ulubione dodatki. Świetną opcją będą gofry z sosem truskawkowym, serkiem mascarpone oraz świeżymi owocami. Klasyczną bitą śmietanę na gofrze możemy zastąpić nietuzinkowym kremem. Wielbicielom kawy do gustu przypadną gofry ze słodkim kremem kawowym z dodatkiem cynamonu, obsypane delikatnie cukrem pudrem.




Gofry w wytrawnej odsłonie

Obok klasycznych gofrów ze słodkimi dodatkami, coraz częściej sięgamy po gofry w wersji wytrawnej. Wielbicieli włoskich smaków zachwycą z pewnością zarumienione gofry z szynką parmeńską i szpinakiem baby, polane sosem musztardowo-balsamicznym. Odpowiednią opcją na śniadanie w amerykańskim stylu będą z kolei gofry z jajkiem sadzonym, chrupiącym bekonem, polane odrobiną syropu klonowego.

Sposobów na świętowanie Międzynarodowego Dnia Gofra jest wiele. Bez względu na to czy wybierzemy opcję na słodko czy na słono jedno jest pewne – chwilę pysznego zapomnienia i marzeń o letnim lenistwie mamy gwarantowaną.

Wiosenne gofry z sosem truskawkowym i owocami

Składniki na 4 porcje:

• gotowe gofry paczkowane (np. Dan Cake)
• truskawki mrożone – 400 g
• masło – 1 łyżka
• cukier – 3-4 łyżki
• wanilia – ½ laski
• sok z cytryny – 1 łyżeczka
• ulubione owoce do dekoracji
• serek homogenizowany śmietankowy – 250 g

Przygotowanie:

Truskawki rozmrozić. W garnku rozpuścić masło, dodać truskawki, cukier, drobno posiekaną laskę wanilii i sok z cytryny. Smażyć przez ok. 10 minut aż sos zgęstnieje i zredukuje się sok z truskawek. Całość wystudzić i zmiksować na gładką masę.

Gofry podpiec do zarumienienia w piekarniku lub opiekaczu. Wyłożyć na talerze, udekorować łyżką serka homogenizowanego i ulubionymi owocami. Polać przygotowanym wcześniej sosem truskawkowym.

Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE

Najskuteczniejsza metoda walki z cellulitem – zabiegi łączone

Gabinety medycyny estetycznej od dawna oferują różne metody na redukcję oraz pozbycie się cellulitu. Do tej pory jednak większość tego…
CZYTAJ

Twoja „druga skóra”, czyli tradycyjne maski w nowej odsłonie

Nie jesteś pewna, jaka forma pielęgnacji na wiosnę będzie idealna dla Twojej skóry? Postaw na maski w płacie nowej generacji,…
CZYTAJ

Lodowy deser groszkowo-miętowy. Czysty zysk dla zdrowia – 3 zasady clean eating na wiosnę

Wiosna to idealny czas, aby zadbać o siebie, zaczynając od sposobu odżywiania. Wbrew pozorom nie musi to oznaczać przejścia na…
CZYTAJ

Kumazu – jakość, która zachwyca!

Profesjonalna pielęgnacja włosów jeszcze nigdy nie była tak przyjemna - dzięki marce Kumazu możemy uzyskać zaskakujące efekty nie tylko w…
CZYTAJ

5 zasad pielęgnacji cery po 25 roku życia

Kiedy skóra zaczyna się starzeć? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, jednak większość badań wskazuje, że proces ten zaczyna…
CZYTAJ

Jak zbadać wiosenne alergie?

Do wysokiej częstości występowania alergii, z jednej strony przyczynia się większa higiena i sterylność, a z drugiej duże zanieczyszczenie powietrza…
CZYTAJ

3 sposoby na pozbycie się cellulitu i jędrną skórę

Intensywne zabiegi zastosujemy. Najlepsze efekty dają zabieg skojarzone, do których wykorzystujemy masaż drenujący, fale akustyczne i radiowe. Dawki dostosowujemy do…
CZYTAJ

NA GRILLA: SAŁATKA Z KREWETKAMI, AZJATYCKIM SOSEM I GRZANKAMI

SAŁATKA Z KREWETKAMI, AZJATYCKIM SOSEM I GRZANKAMI Składniki: - sałata lodowa pół główki - krewetki tygrysie, parzone 250g - pomidorki…
CZYTAJ

Jak styl życia wpływa na Twoje włosy?

Zastanawiasz się jaki wpływ na wygląd twoich włosów ma styl życia jaki prowadzisz? Okazuje się, że większy niż może Ci…
CZYTAJ

Skuteczna depilacja przy użyciu lasera Light Sheer Duet

Depilacja laserowa jest jedną z najskuteczniejszych i najbezpieczniejszych metod usuwania owłosienia. Zastosowanie profesjonalnego lasera Light Sheer Duet pozwala na uzyskanie…
CZYTAJ

Wampirzy lifting – naturalny sposób na młodość

Wampirzy lifting – pod tą intrygującą nazwą kryje się uwielbiany przez gwiazdy sposób na odmłodzenie wyglądu, który zyskuje coraz większą…
CZYTAJ

Technologia cyfrowa niszczy wzrok! Dowiedz się, co to jest cyfrowe zmęczenie wzroku i czy dotyka również Ciebie.

Cyfrowe zmęczenie wzroku to kolejna dolegliwość, dołączająca do niechlubnego grona problemów cywilizacyjnych. Cierpią na nią coraz młodsze osoby, a jej…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Jak zbadać wiosenne alergie?

Do wysokiej częstości występowania alergii, z jednej strony przyczynia się większa higiena…
CZYTAJ

Technologia cyfrowa niszczy wzrok! Dowiedz się, co to jest cyfrowe zmęczenie wzroku i czy dotyka również Ciebie.

Cyfrowe zmęczenie wzroku to kolejna dolegliwość, dołączająca do niechlubnego grona problemów cywilizacyjnych.…
CZYTAJ

Osteoporoza jest kobietą

Jeśli jesteś kobietą i do tego w okresie menopauzalnym, po 60. roku…
CZYTAJ

Jakie masz stopy? Co można wyczytać z wyglądu stóp?

Stopy przez całe życie okrążają kulę ziemską średnio trzy razy. Noszą nas…
CZYTAJ

Eksperci: Leki nowej generacji skutecznie hamują rozwój raka nerki

Są znacznie skuteczniejsze od poprzednio stosowanych, wydłużają życie i dobrze sprawdzają się…
CZYTAJ