Wiosenne gofry z sosem truskawkowym i owocami



Początek wiosny często wiąże się ze zmianą naszego menu. Ciężkie dania zastępują te lżejsze, pojawiają się przekąski, a wśród nich wiosenne i letnie desery, w tym chrupiące gofry. Nie bez powodu więc już w pierwszych dniach wiosny – bo 25. marca – świętujemy Międzynarodowy Dzień Gofra! Podpowiadamy jak celebrować ten wyjątkowy dzień zarówno na słodko, jak i na słono.

Od średniowiecznej hostii po belgijski przysmak

Gofry mają długą historię, która sięga aż średniowiecza. Około X wieku wynaleziono bowiem pierwsze prasy, w których pierwotnie wytwarzano hostię, ale także cienkie wafle, które okazały się być protoplastami współczesnych gofrów. W średniowieczu i renesansie ich spożywanie stanowiło niemal religijny rytuał – przed ich spożyciem obmywano nawet ceremonialnie ręce.

Pierwsze gofrownice powstały już w XV wieku w Niemczech i Holandii, skąd chrupiące wafle przywędrowały do Ameryki. Jednak to Belgia uznawana jest na ojczyznę gofrów, a gofry belgijskie (zwane też brukselskimi) są najsłynniejsze.

Współcześnie prawdziwymi miłośnikami chrupiących gofrów są Norwegowie, którzy zajadają się tymi przekąskami podczas towarzyskich spotkań czy pikników. Typowe norweskie gofry przypominają bardziej cienkie wafle i najczęściej mają kształt serca. Zazwyczaj serwowane są na słodko ze śmietaną i dżemem. Często dekorowane są również typowym dla tej części świata brązowym serem (tzw. brunost), wytwarzanym z serwatki koziego mleka.

Słodki dodatek do kawy

Zawsze jest dobry czas, aby pozwolić sobie na odrobinę przyjemności, a Międzynarodowy Dzień Gofra jest ku temu świetną okazją. Gofry kojarzą nam się ze słonecznymi wakacjami i wyjazdem nad morze, gdzie podobno smakują najlepiej. Na chwilę pysznego zapomnienia możemy pozwolić sobie jeszcze przed sezonem wakacyjnym i w domowym zaciszu.

– Mało kto wie, ale chrupiące i zarumienione gofry możemy błyskawicznie przygotować we własnej kuchni. Wystarczy gotowe, higienicznie zapakowane gofry zapiec w piekarniku albo opiekaczu, by cieszyć się wakacyjnymi smakami już u progu wiosny – mówi Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake, która w swojej ofercie posiada gotowe gofry.

Później pozostaje już nam jedynie wybrać ulubione dodatki. Świetną opcją będą gofry z sosem truskawkowym, serkiem mascarpone oraz świeżymi owocami. Klasyczną bitą śmietanę na gofrze możemy zastąpić nietuzinkowym kremem. Wielbicielom kawy do gustu przypadną gofry ze słodkim kremem kawowym z dodatkiem cynamonu, obsypane delikatnie cukrem pudrem.




Gofry w wytrawnej odsłonie

Obok klasycznych gofrów ze słodkimi dodatkami, coraz częściej sięgamy po gofry w wersji wytrawnej. Wielbicieli włoskich smaków zachwycą z pewnością zarumienione gofry z szynką parmeńską i szpinakiem baby, polane sosem musztardowo-balsamicznym. Odpowiednią opcją na śniadanie w amerykańskim stylu będą z kolei gofry z jajkiem sadzonym, chrupiącym bekonem, polane odrobiną syropu klonowego.

Sposobów na świętowanie Międzynarodowego Dnia Gofra jest wiele. Bez względu na to czy wybierzemy opcję na słodko czy na słono jedno jest pewne – chwilę pysznego zapomnienia i marzeń o letnim lenistwie mamy gwarantowaną.

Wiosenne gofry z sosem truskawkowym i owocami

Składniki na 4 porcje:

• gotowe gofry paczkowane (np. Dan Cake)
• truskawki mrożone – 400 g
• masło – 1 łyżka
• cukier – 3-4 łyżki
• wanilia – ½ laski
• sok z cytryny – 1 łyżeczka
• ulubione owoce do dekoracji
• serek homogenizowany śmietankowy – 250 g

Przygotowanie:

Truskawki rozmrozić. W garnku rozpuścić masło, dodać truskawki, cukier, drobno posiekaną laskę wanilii i sok z cytryny. Smażyć przez ok. 10 minut aż sos zgęstnieje i zredukuje się sok z truskawek. Całość wystudzić i zmiksować na gładką masę.

Gofry podpiec do zarumienienia w piekarniku lub opiekaczu. Wyłożyć na talerze, udekorować łyżką serka homogenizowanego i ulubionymi owocami. Polać przygotowanym wcześniej sosem truskawkowym.

Smacznego!

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ