Babka rumowo-śliwkowa z polewą karmelowo-rumową



Składniki:

Ciasto:

120g śliwek kalifornijskich
120ml ciemnego rumu
300g mąki pszennej + do obsypania formy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Szczypta soli
Szczypta cynamonu
250g masła
250g cukru trzcinowego
2 jaja
200g gęstej śmietany lub jogurtu
Masło do wysmarowania formy

Polewa:

60g masła
80g cukru demerara
70ml mleka
100g cukru pudru
Śliwki kalifornijskie do dekoracji




Przygotowanie:

Śliwki kroimy w kostkę i zalewamy rumem, można to zrobić dzień wcześniej.
Miękkie masło przekładamy do dzieży miksera stacjonarnego, dosypujemy cukier, sól i ucieramy przez min. 20 minut aż cukier trochę się rozpuści a masło mocno pojaśnieje i zrobi się puszyste. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia.

Do masła stopniowo dodajemy 1-2 łyżki mąki, miksujemy i dodajemy 1 łyżkę śmietany. Stopniowo dodajemy na zmianę mąkę i śmietanę. Na koniec dosypujemy cynamon.

Śliwki dokładnie odsączamy z rumu, zachowując go do polewy a śliwki dodajemy do ciasta. Dokładnie, za pomocą łopatki łączymy i przelewamy do formy do babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 40-45 minut.

Pod koniec pieczenia możemy lekko obniżyć temperaturę, żeby babka się nie przypaliła. Babę pieczemy do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z pieca, odstawiamy w formie na 5 minut, następnie delikatnie ją wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.

W tym czasie przygotowujemy polewę:

w rondelku rozpuszczamy masło, jak będzie płynne dosypujemy 80g cukru i podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dolewamy 3-4 łyżki mleka i rum, podgrzewamy nadal i mieszamy. Następnie zmniejszamy gaz i stopniowo dodajemy cukier puder cały czas ucierając.

Jeśli masa będzie zbyt gęsta należy stopniowo dolewać mleko i ew. trochę rumu. Masa bardzo szybko zastyga, należy wylać ją na ciasto natychmiast.

Jeśli stężeje zupełnie przed wylaniem na ciasto należy ją podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszając i ewentualnie dolewać odrobinę mleka. Polewamy ciasto, dekorujemy pokrojonymi śliwkami kalifornijskimi.

ZOBACZ TAKŻE

Dokucza ci nadwrażliwość zębów? Na te produkty uważaj przy świątecznym stole!

Dokucza ci nadwrażliwość zębów? Na te produkty uważaj przy świątecznym stole! Czekałaś na nie cały rok – grzane wino, ryby…
CZYTAJ

Święta w wersji wege? Świąteczne pierogi ze szpinakiem. Nie panikuj, to prostsze niż myślisz

Święta w wersji wege? Świąteczne pierogi ze szpinakiem. Nie panikuj, to prostsze niż myślisz. Organizujesz święta, a wśród Twoich gości…
CZYTAJ

Botoks – obalamy mity

Botoks sprawia, że rysy stają się łagodne, a twarz wygląda kilka lat młodziej. Kojarzony jest głównie jako sposób na zmarszczki,…
CZYTAJ

Leczenie ortodontyczne dzieci w wieku przedszkolnym

Coraz więcej rodziców jest kierowanych ze swoimi małymi dziećmi przez logopedów na leczenie ortodontyczne, ponieważ oprócz wady wymowy diagnozują nieprawidłowy…
CZYTAJ

Magdalena Cal-Kamińska: Mój zespół jest moją największą dumą

Za każdym sukcesem stoi zespół odpowiednio wykwalifikowanych ludzi. „Ufam, ale kontroluję i dużo rozmawiam. Przez tyle lat wypracowaliśmy wiele standardów,…
CZYTAJ

Ciężarna, matka karmiąca i niemowlak przy wigilijnym stole

Ciężarna, matka karmiąca i niemowlak przy wigilijnym stole - radzi położna Monika Wójcik, ambasadorka kampanii i konkursu „Położna na medal”.…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo i powikłania zabiegów medycyny estetycznej

W medycynie estetycznej nie ma zabiegów stuprocentowo bezpiecznych. Jedne są mniej ryzykowne, inne bardziej, a bezpieczeństwo wszystkich zależy od kilku…
CZYTAJ

Chroniczne zmęczenie – nie ignoruj go! To może być objaw choroby!

Chroniczne zmęczenie – nie ignoruj go! To może być objaw choroby! Idziesz wcześnie spać, przesypiasz 7-8 godzin, a mimo to…
CZYTAJ

Zielony koktajl „Przysmak Popeye’a”

Zielony koktajl „Przysmak Popeye'a” Składniki: 2 świeże ogórki 1 dojrzałe awokado 2 garści Szpinaku młodego marki Eisberg 1 pomarańcza 1…
CZYTAJ

Jeżeli nie masz jeszcze prezentu – zajrzyj do Kontigo!

Jeżeli nie masz jeszcze prezentu dla ukochanej osoby, to ostatni moment na to, by pomyśleć o czymś specjalnym. Zapraszamy do…
CZYTAJ

Bezglutenowe danie – makaron fusilli teff z pesto, parmezanem i kaparami

Bezglutenowe danie - makaron fusilli teff z pesto, parmezanem i kaparami. Prosty przepis na szybkie bezglutenowe danie idealne na obiad…
CZYTAJ

7 powodów, dla których nie należy ignorować krzywych zębów

7 powodów, dla których nie należy ignorować krzywych zębów. Nierówne zęby to coś więcej niż tylko kwestia estetyki. Ma to…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Chroniczne zmęczenie – nie ignoruj go! To może być objaw choroby!

Chroniczne zmęczenie – nie ignoruj go! To może być objaw choroby! Idziesz…
CZYTAJ

Eksperci: Coraz więcej chorych na raka prostaty

Na przełomie 30. lat liczba chorych na nowotwór gruczołu krokowego wzrosła aż…
CZYTAJ

Okulary korekcyjne kupujemy u optyka-rzemieślnika

Okulary korekcyjne kupujemy u optyka-rzemieślnika, przeciwsłoneczne w supermarkecie. Wyniki najnowszego raportu. Ponad…
CZYTAJ

Nietolerancja laktozy – dlaczego nie możemy pić mleka?

Nietolerancja laktozy – dlaczego nie możemy pić mleka? Wiele osób każdy swój…
CZYTAJ

Hemoroidy, co warto o nich wiedzieć?

Hemoroidy, co warto o nich wiedzieć? Guzki krwawnicze, potocznie nazywane hemoroidami, kojarzą…
CZYTAJ