Wielkanocne wypieki z różanym mazurkiem w roli głównej



Ciasta to nieodłączny element każdych świąt. Deser w postaci pysznego wypieku jest ozdobą i doskonałym finałem wieńczącym świąteczny, rodzinny obiad. Nie inaczej rzecz ma się z nadchodzącymi świętami Wielkiej Nocy. Możemy dosłownie przebierać w różnych ciastach: mazurek, babka, makowiec lub swojski keks i spośród nich zdecydować się na swoje ulubione lub, co nikogo nie zdziwi, na wszystkie.

Ciasta to nieodłączny element każdych świąt. Deser w postaci pysznego wypieku jest ozdobą i doskonałym finałem wieńczącym świąteczny, rodzinny obiad. Nie inaczej rzecz ma się z nadchodzącymi świętami Wielkiej Nocy. Możemy dosłownie przebierać w różnych ciastach: mazurek, babka, makowiec lub swojski keks i spośród nich zdecydować się na swoje ulubione lub, co nikogo nie zdziwi, na wszystkie.

Słodka tradycja plus konfitury

Tradycje związane z wypiekami podawanymi na Wielkanoc są mocno zakorzenione w kulturze polskiej. To dlatego właśnie okres Wielkiej Nocy kojarzy się nam nie tylko ze święceniem koszyczka, wielkanocnymi zającami czy śmigusem dyngusem, ale także z ciastami.

Ich wybór w tym okresie roku jest naprawdę duży, wydaje się jednak, że na każdym polskim wielkanocnym stole, jak co roku,  znajdą się, najdłużej obecne w polskiej tradycji wielkanocnej: puszysta i aromatyczna baba oraz pyszny i kolorowy mazurek. A co o nich wiemy?




Przepisów na babkę wielkanocną jest dziś niezwykle dużo. Mogą być drożdżowe, parzone, migdałowe, z razowego chleba, „polskie”, „krakowskie” lub jeszcze inne. Dawniej jednak na polskich stolach niepodzielnie królowa baba drożdżowa. Pracę nad nią zaczynano już w poniedziałek od utarcia cukru, mielenia migdałów, rozdrabniania wanilii, przebierania rodzynek i moczenia szafranu w wódce, który potem nadawał jej ładny kolor.

Do pracy powracano dopiero w Wielki Piątek, kiedy robiono drożdżowy zaczyn i wyrabiano ciasto. Zamykano wtedy wszystkie okna i drzwi, aby nikt nie mógł wejść ani wyjść. Nie można było też na przykład biegać ani krzyczeć, aby jakikolwiek ruch powietrza nie schłodził składników, które musiały być ciepłe, i aby ciasto nie opadło.

Mazurek z pysznymi masami o różnych smakach, bakaliami i lukrem na wierzchu zawsze dorównywał babie smakiem, ale – co więcej – przewyższał ją swoim wyglądem. Tradycyjnie ciasto to jest bowiem bogato zdobione. Dawniej mogły się na nim znaleźć bardzo misterne kompozycje z lukru, np. bukiety kwiatów lub całe krajobrazy, dziś dominują prostsze motywy: wielkanocne zajączki, baranki lub bazie.

Słodkie przepisy z różaną konfiturą

Konfitury z owoców lub płatków dzikiej róży kojarzą się większości Polaków tylko z pączkami, a niesłusznie. Wykorzystuje się je nie tylko do słodzenia herbaty, ale nawet do potraw mięsnych, przede wszystkim jednak do deserów i różnych ciast jako element nadzienia lub ozdoba.
Jednym wypieków, w których możemy wykorzystać pyszne konfitury z owoców lub płatków dzikiej róży, są mazurki.

Inspirację i dwa łatwe przepisy znajdziemy na blogu Polskiej Róży . Pierwszy to mazurek na kruchym spodzie z niezbyt słodką masą maślano – różaną, ozdobiony migdałami. Drugi łączy smak konfitury z płatków róży ze słodyczą lukru. Oba przepisy są szybkie i łatwe w wykonaniu. I przede wszystkim pyszne.

Gdy się ich spróbuje, to jasnym stanie się dlaczego w niektórych częściach Polski przepis na konfiturę był dawniej często utrzymywany w tajemnicy, a nawet przekazywany w postaci posagu.

Multifunkcjonalność w jesiennej pielęgnacji Jakie siły drzemią w retinolu?

Retinol to uwielbiany przez kosmetologów król wszechstronności. Działa regenerująco, odmładzająco i normalizująco – celnie trafiając w niedoskonałości cery. Od wielu…
CZYTAJ

Plebiscyt czas start! Użytkownicy po raz drugi wybierają Znakomitości Roku DOZ.pl

Głosuj i inspiruj! – to hasło tegorocznej edycji Plebiscytu Znakomitość Roku DOZ.pl, jednej z największych inicjatyw branży health & beauty…
CZYTAJ

Światowy Dzień bez Samochodu: transport publiczny kluczem do czystszego powietrza i mniejszych emisji

22 września obchodzimy Światowy Dzień bez Samochodu – wydarzenie, które przypomina, że wybór środka transportu to nie tylko kwestia stylu…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jesienne priorytety dla zmęczonych włosów

Po lecie włosy zdecydowanie potrzebują skutecznego nawilżenia i dogłębnej regeneracji. Zdaniem ekspertów kluczem do wzmocnienia oraz przygotowania pasm do jesiennych…
CZYTAJ

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację Asocjacji Echokardiografii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Akredytacja AE PTK…
CZYTAJ

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupka koperkowa z lanymi kluseczkami Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy…
CZYTAJ

Profilaktyka próchnicy u dzieci: proste działania, długofalowe efekty

Pomimo rosnącej świadomości zdrowotnej wśród rodziców i opiekunów, próchnica wciąż pozostaje jednym z najczęstszych problemów stomatologicznych u dzieci. Często rozwija…
CZYTAJ

Szukamy pięknych młodych ludzi, ale to nie wygląd ma znaczenie – Dove i Rossmann zapraszają do projektu „Piękna Generacja”

Ruszyła rekrutacja do wspólnego projektu Dove i Rossmann „Piękna Generacja”. To kontynuacja „Albumu Piękna”, w którym marki Dove i Rossmann…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i zdrowego serca, ale również jedna z metod ochrony…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ