Codzienna porcja zdrowia – dlaczego warto jeść buraki?



Patrząc na obecny wysyp mód żywieniowych i popularność superfoods, sprowadzanych z najdalszych części globu, chciałoby się rzec: cudze chwalicie, swego nie znacie! O ile w próbowaniu kuchni świata nie ma nic złego, warto czasami sięgnąć po produkty z własnego podwórka i na nowo przypomnieć sobie ich walory smakowe i prozdrowotne. Na naszą uwagę z pewnością zasługuje zwykły burak ćwikłowy – prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.

Korzeń buraka kojarzy nam się z cenionymi daniami kuchni staropolskiej – czerwonym barszczem lub ćwikłą z chrzanem. Okazuje się, że nasi przodkowie mieli dobrą intuicję umieszczając buraki w swoim jadłospisie, warzywo to bowiem zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które zbawiennie wpływają na kondycję naszego organizmu.

Sercu na ratunek

Buraki są cenione ze względu na bardzo dużą ilość azotanów – związków chemicznych, które podnoszą we krwi stężenie tlenku azotu. Dla naszego organizmu oznacza to zmniejszenie zużycia tlenu przy jednoczesnej poprawie jego dystrybucji. Dla sportowców przekłada się to na zwiększoną wydolność pracy mięśni, a w rezultacie – podniesioną wydajność.

Dla pacjentów z hipertensją duża ilość azotanów przekłada się na obniżenie ciśnienia krwi. Na efekty korzystnego wpływu buraków nie trzeba długo czekać – jest on obserwowany już po 6 godzinach od spożycia warzywa, a dobroczynny efekt utrzymuje się nawet przez 24 godziny! Ponadto buraczki wspierają układ krwionośny, gdyż działają krwiotwórczo. Poleca się je osobom cierpiącym na anemię, a nawet na białaczkę.

Cel – zdrowy żołądek

Spożywając buraki wyświadczamy przysługę także naszemu układowi pokarmowemu. Burak jest produktem alkalizującym, czyli zasadotwórczym, a więc nie dopuszcza do zakwaszenia organizmu. Nasza dieta zbyt często obfituje w wysoko przetworzoną żywność, białe pieczywo i słodycze, które nasilają problemy żołądkowe, burak natomiast pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową, gdyż normalizuje wydzielanie kwasu żółciowego.

Jest nieoceniony na zgagę, sprawdza się także w leczeniu zaparć, gdyż stanowi cenne źródło błonnika. Dodatkowo, zakwas buraczany jest naturalnym probiotykiem dzięki dużej zawartości kwasu mlekowego wytwarzającego się podczas jego fermentacji.

Sprzymierzeniec w walce z wrogiem

Buraki swoją intensywną barwę zawdzięczają betaninie. Oprócz funkcji barwnika, ten naturalny kolorant jest świetnym antyutleniaczem – niszczy wolne rodniki, które nie tylko przyspieszają proces starzenia się, ale także uszkadzają struktury DNA wywołując nowotwory. Z tego względu zaleca się spożywanie soku z buraków osobom walczącym z rakiem oraz tym po chemioterapii.

Pracę betanin wspierają antocyjany działające przeciwnowotworowo, a także rzadkie minerały: cez, rubid i kobalt, które, jak się przypuszcza, mogą hamować raka. O nasze dobre samopoczucie walczy także betaina – siostra wspomnianej wcześniej betaniny. Ten związek chemiczny redukuje zły cholesterol i przyczynia się do odtruwania wątroby, a dodatkowo obniża poziom homocysteiny – aminokwasu, który prowadzi do rozwoju miażdżycy.




W trosce o zdrowie seniorów

Buraki są szczególnie polecane kobietom w ciąży, gdyż zawierają sporo kwasu foliowego, który zapobiega wadom wrodzonym płodu. Starsi ludzie także powinni zadbać o obecność tego warzywa w swojej diecie, gdyż krzem zawarty w burakach bierze udział w procesie absorpcji wapnia zapobiegając osteoporozie.

Już 2-3 buraczki dziennie zapewniają większy dopływ krwi do mózgu, a więc wpływają na poprawę pamięci i zapobiegają pierwszym oznakom demencji. Niektóre badania wskazują na pozytywny wpływ buraków na stan osób dotkniętych chorobą Alzheimera. To czerwone warzywo jest szczególnie cenione przez kobiety po 50. roku życia, gdyż łagodzi skutki menopauzy, takie jak uderzenia gorąca czy nierówna praca serca.

Wycisnąć zdrowie do ostatniej kropli

Czerwone buraki to nie tylko barszcz i ćwikła! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dać się ponieść fantazji i z tradycyjnych buraczków wycisnąć sok lub przyrządzić zupę-krem albo nawet buraczanego tatara. Ale uwaga! Dobroczynne betalainy są dość nietrwałe i ulegają wypłukaniu podczas gotowania w wysokiej temperaturze.

-Jeżeli już zdecydujemy się na obróbkę termiczną, warto postawić na zupę lub buraki pieczone w skórce. Zachowamy w ten sposób większą ilość cennych witamin. – wyjaśnia Katarzyna Barwińska ekspert firmy Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z warzyw i owoców.

– Jeżeli chcemy jeszcze bardziej skorzystać z dobroczynnych właściwości tych wspaniałych warzyw, powinniśmy postawić na soki własnoręcznie wyciskane. Osoby, które nie mają czasu albo chęci na wyciskanie buraków w domu mogą śmiało skorzystać z gotowych soków z buraka dostępnych w sklepach.

Warto wtedy stawiać na soki tłoczone prosto z warzyw, najlepiej ekologiczne, pochodzące ze sprawdzonego źródła. Warto wiedzieć, że burak sam w sobie jest tak intensywnie smaczny oraz bogaty w witaminy i wartości, że całkowicie niepotrzebne są w soku jakiekolwiek dodatki słodzące lub sztuczne witaminy. Wartościowym dodatkiem do soku z buraka może być natomiast naturalny sok cytrynowy, który sprzyja zachowaniu betalain – dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.

Buraki to źródło energii i wielu cennych witamin. Można je polecić niemal każdemu: są niskokaloryczne, pełne witamin i składników mineralnych, a przy tym nie zawierają tłuszczu.

Przeciwwskazania? Posiadają dość wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że osoby z cukrzycą powinny ich unikać. Wszyscy inni zaś zdecydowanie powinni włączyć je do swojej codziennej diety.

Więcej o sokach na rabenhorst.de

ZOBACZ TAKŻE

Fratelli – jak druga skóra

Oficjalnie przywitaliśmy sezon letni! A jak lato to oczywiście wszelkiego rodzaju koncerty, imprezy plenerowe i festiwale. Na pewno nie raz…
CZYTAJ

Nie chcesz rezygnować z opalania? Podpowiadamy, jak zabezpieczyć skórę!

Nie chcesz rezygnować z opalania? Podpowiadamy, jak zabezpieczyć skórę! Powszechnie wiadomo, że wielogodzinne wylegiwanie się na słońcu nie jest dobre…
CZYTAJ

Co jest w twojej paście do zębów? Oto składniki, jakie tam znajdziesz

Co jest w twojej paście do zębów? Oto składniki, jakie tam znajdziesz. W ciągu roku spędzamy średnio ponad 24 godziny…
CZYTAJ

Co oznacza zaburzenie mikrobiomu skóry?

Co oznacza zaburzenie mikrobiomu skóry? Temat kultur bakterii zamieszkujących nasz przewód pokarmowy jest już powszechnie znany. Mało jednak osób zdaje…
CZYTAJ

Zaćma – nie lekceważ tej choroby oczu!

Zaćma – nie lekceważ tej choroby oczu! Zaćma to groźna choroba, na którą choruje już niemal milion Polaków. Według danych…
CZYTAJ

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, aby zabiegi medycyny przynosiły efekt – rozmowa z ekspertem

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, aby zabiegi medycyny przynosiły efekt – rozmowa z ekspertem. Młody wygląd skóry to efekt…
CZYTAJ

Zdrowy obiad wprost w bambusowego koszyczka – Dietetyczny gulasz warzywny z orzechami nerkowca

Dietetyczny gulasz warzywny z orzechami nerkowca. Gotowanie na parze to trend nieustępujący z naszych jadłospisów. Cenimy jego funkcjonalność – dzięki…
CZYTAJ

Zdrowy obiad wprost w bambusowego koszyczka – Zielona, Chrupiąca Sałatka z łososiem na parze

Zielona, Chrupiąca Sałatka z łososiem na parze. Gotowanie na parze to trend nieustępujący z naszych jadłospisów. Cenimy jego funkcjonalność –…
CZYTAJ

Zaserwuj swojemu alergikowi prawdziwą ucztę – gotuj z Kasią Błażejewską-Stuhr

Alergia pokarmowa to diagnoza, która przeraziła już niejedną mamę. Kluczową rolę odegra tutaj odpowiednio zbilansowana dieta. Ale co na to…
CZYTAJ

Stań na własnych nogach (z pomocą Rossmanna)

„Stań na własnych nogach” – to nowa akcja firmy Rossmann zachęcająca kobiety do zakładania własnych biznesów. Zgłoszenia do programu ruszają…
CZYTAJ

Wakacyjna sylwetka LAST MINUTE

Wakacyjna sylwetka LAST MINUTE. W Polsce szaleją upały, a Ty z pewnością odliczasz dni do upragnionego urlopu. Jeżeli zostało Ci…
CZYTAJ

Seria kosmetyków do cery wrażliwej i naczynkowej

Seria kosmetyków do cery wrażliwej i naczynkowej. KALI MUSLI (Curculigoorchioides) to rdzenna roślina zacienionych lasów Azji. Oczyszczona frakcja z kłączy…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Zaćma – nie lekceważ tej choroby oczu!

Zaćma – nie lekceważ tej choroby oczu! Zaćma to groźna choroba, na…
CZYTAJ

Przepuklina kręgosłupa – co robić, kiedy wypadnie mi dysk?

Przepuklina kręgosłupa – co robić, kiedy wypadnie mi dysk? Przepuklina kręgosłupa to…
CZYTAJ

Okulary przeciwsłoneczne – na co zwrócić szczególną uwagę?

Okulary przeciwsłoneczne – na co zwrócić szczególną uwagę? Lato zbliża się wielkimi…
CZYTAJ

Usłysz problem – niedosłuch coraz powszechniejszy wśród Polaków

Usłysz problem – niedosłuch coraz powszechniejszy wśród Polaków. Gdy nasz słuch zaczyna…
CZYTAJ

Właściwy styl życia – klucz do zdrowej wątroby

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Spełnia ponad 500…
CZYTAJ