Codzienna porcja zdrowia – dlaczego warto jeść buraki?



Patrząc na obecny wysyp mód żywieniowych i popularność superfoods, sprowadzanych z najdalszych części globu, chciałoby się rzec: cudze chwalicie, swego nie znacie! O ile w próbowaniu kuchni świata nie ma nic złego, warto czasami sięgnąć po produkty z własnego podwórka i na nowo przypomnieć sobie ich walory smakowe i prozdrowotne. Na naszą uwagę z pewnością zasługuje zwykły burak ćwikłowy – prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.

Korzeń buraka kojarzy nam się z cenionymi daniami kuchni staropolskiej – czerwonym barszczem lub ćwikłą z chrzanem. Okazuje się, że nasi przodkowie mieli dobrą intuicję umieszczając buraki w swoim jadłospisie, warzywo to bowiem zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które zbawiennie wpływają na kondycję naszego organizmu.

Sercu na ratunek

Buraki są cenione ze względu na bardzo dużą ilość azotanów – związków chemicznych, które podnoszą we krwi stężenie tlenku azotu. Dla naszego organizmu oznacza to zmniejszenie zużycia tlenu przy jednoczesnej poprawie jego dystrybucji. Dla sportowców przekłada się to na zwiększoną wydolność pracy mięśni, a w rezultacie – podniesioną wydajność.

Dla pacjentów z hipertensją duża ilość azotanów przekłada się na obniżenie ciśnienia krwi. Na efekty korzystnego wpływu buraków nie trzeba długo czekać – jest on obserwowany już po 6 godzinach od spożycia warzywa, a dobroczynny efekt utrzymuje się nawet przez 24 godziny! Ponadto buraczki wspierają układ krwionośny, gdyż działają krwiotwórczo. Poleca się je osobom cierpiącym na anemię, a nawet na białaczkę.

Cel – zdrowy żołądek

Spożywając buraki wyświadczamy przysługę także naszemu układowi pokarmowemu. Burak jest produktem alkalizującym, czyli zasadotwórczym, a więc nie dopuszcza do zakwaszenia organizmu. Nasza dieta zbyt często obfituje w wysoko przetworzoną żywność, białe pieczywo i słodycze, które nasilają problemy żołądkowe, burak natomiast pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową, gdyż normalizuje wydzielanie kwasu żółciowego.

Jest nieoceniony na zgagę, sprawdza się także w leczeniu zaparć, gdyż stanowi cenne źródło błonnika. Dodatkowo, zakwas buraczany jest naturalnym probiotykiem dzięki dużej zawartości kwasu mlekowego wytwarzającego się podczas jego fermentacji.

Sprzymierzeniec w walce z wrogiem

Buraki swoją intensywną barwę zawdzięczają betaninie. Oprócz funkcji barwnika, ten naturalny kolorant jest świetnym antyutleniaczem – niszczy wolne rodniki, które nie tylko przyspieszają proces starzenia się, ale także uszkadzają struktury DNA wywołując nowotwory. Z tego względu zaleca się spożywanie soku z buraków osobom walczącym z rakiem oraz tym po chemioterapii.

Pracę betanin wspierają antocyjany działające przeciwnowotworowo, a także rzadkie minerały: cez, rubid i kobalt, które, jak się przypuszcza, mogą hamować raka. O nasze dobre samopoczucie walczy także betaina – siostra wspomnianej wcześniej betaniny. Ten związek chemiczny redukuje zły cholesterol i przyczynia się do odtruwania wątroby, a dodatkowo obniża poziom homocysteiny – aminokwasu, który prowadzi do rozwoju miażdżycy.




W trosce o zdrowie seniorów

Buraki są szczególnie polecane kobietom w ciąży, gdyż zawierają sporo kwasu foliowego, który zapobiega wadom wrodzonym płodu. Starsi ludzie także powinni zadbać o obecność tego warzywa w swojej diecie, gdyż krzem zawarty w burakach bierze udział w procesie absorpcji wapnia zapobiegając osteoporozie.

Już 2-3 buraczki dziennie zapewniają większy dopływ krwi do mózgu, a więc wpływają na poprawę pamięci i zapobiegają pierwszym oznakom demencji. Niektóre badania wskazują na pozytywny wpływ buraków na stan osób dotkniętych chorobą Alzheimera. To czerwone warzywo jest szczególnie cenione przez kobiety po 50. roku życia, gdyż łagodzi skutki menopauzy, takie jak uderzenia gorąca czy nierówna praca serca.

Wycisnąć zdrowie do ostatniej kropli

Czerwone buraki to nie tylko barszcz i ćwikła! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dać się ponieść fantazji i z tradycyjnych buraczków wycisnąć sok lub przyrządzić zupę-krem albo nawet buraczanego tatara. Ale uwaga! Dobroczynne betalainy są dość nietrwałe i ulegają wypłukaniu podczas gotowania w wysokiej temperaturze.

-Jeżeli już zdecydujemy się na obróbkę termiczną, warto postawić na zupę lub buraki pieczone w skórce. Zachowamy w ten sposób większą ilość cennych witamin. – wyjaśnia Katarzyna Barwińska ekspert firmy Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z warzyw i owoców.

– Jeżeli chcemy jeszcze bardziej skorzystać z dobroczynnych właściwości tych wspaniałych warzyw, powinniśmy postawić na soki własnoręcznie wyciskane. Osoby, które nie mają czasu albo chęci na wyciskanie buraków w domu mogą śmiało skorzystać z gotowych soków z buraka dostępnych w sklepach.

Warto wtedy stawiać na soki tłoczone prosto z warzyw, najlepiej ekologiczne, pochodzące ze sprawdzonego źródła. Warto wiedzieć, że burak sam w sobie jest tak intensywnie smaczny oraz bogaty w witaminy i wartości, że całkowicie niepotrzebne są w soku jakiekolwiek dodatki słodzące lub sztuczne witaminy. Wartościowym dodatkiem do soku z buraka może być natomiast naturalny sok cytrynowy, który sprzyja zachowaniu betalain – dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.

Buraki to źródło energii i wielu cennych witamin. Można je polecić niemal każdemu: są niskokaloryczne, pełne witamin i składników mineralnych, a przy tym nie zawierają tłuszczu.

Przeciwwskazania? Posiadają dość wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że osoby z cukrzycą powinny ich unikać. Wszyscy inni zaś zdecydowanie powinni włączyć je do swojej codziennej diety.

Więcej o sokach na rabenhorst.de

Czy wiesz co tak naprawdę znaczy umierać z głodu?

Głód towarzyszy dwuletniemu Aseelowi od pierwszych chwil życia. Przez brak regularnego i pełnowartościowego pokarmu, chłopiec zachorował na ciężkie ostre niedożywienie,…
CZYTAJ

Jak wytrwać w nowych postanowieniach i cieszyć się dobrą formą przez cały rok?

Styczeń to nasz ulubiony miesiąc do wprowadzania nowych postanowień. Także tych związanych ze zmianą złych nawyków żywieniowych, zgrabną sylwetką, czy…
CZYTAJ

Zimowa BIEL – Total look. Dres.

Biel to wyjątkowy i uniwersalny kolor. Wiele osób kojarzy ją z letnimi ubraniami, a jest to także barwa idealna na…
CZYTAJ

Kupujesz i pomagasz. Odwiedź sklep UNICEF Polska!

Szukasz upominku dla kogoś bliskiego i przy okazji chcesz pomóc dzieciom na świecie? A może marzy ci się wyjątkowy produkt…
CZYTAJ

Influencerka Maja Wyh w kampanii Timeless Sense Gino Rossi – jedna z najbardziej stylowych kobiet świata pozuje przed obiektywem Łukasza Pukowca

Czarne, beżowe, brązowo-czarne albo beżowo-czarne – skórzane botki z kolekcji kapsułowej Timeless Sense Gino Rossi łączy fason – cholewka wąska…
CZYTAJ

Wypalenie zawodowe jednak jako wskazanie medyczne do L4, ale przepisy nie są precyzyjne. Co na to psychiatrzy?

W ostatnich tygodniach zeszłego roku pojawiły się doniesienia, że od 2022 wypalenie zawodowe trafi do Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób (ICD-11) przez…
CZYTAJ

Kolagen typu I – czy to król kolagenu?

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak ważnym składnikiem w organizmie człowieka jest kolagen. To cenne białko stanowi blisko 30% wszystkich…
CZYTAJ

Hejt – czy to na pewno znak czasu? Ruszyła kampania społeczna NIE HEJTUJĘ-MOTYWUJĘ!

Internet, wraz z możliwością zachowania anonimowości, stanowi niebezpieczne narzędzie w rękach osób, które z różnych powodów posługują się tzw. mową…
CZYTAJ

Monika Koszewska: „pisz, Monia, pisz…”

„Wszystkie moje książki, bez względu na to, czy bohater jest mordercą, ofiarą, czy ma problemy alkoholowe, przepełnione są sporą dawką…
CZYTAJ

Jak zacząć chcieć, czyli kilka słów o motywacji – AKCJA MOTYWACJA rusza już 10 stycznia

Plany, pomysły, noworoczne obietnice zmian – wszystko już jest pewnie wymyślone? Ale… jak jest u was z motywacją? Czy jest…
CZYTAJ

Przedstawiamy 10 najatrakcyjniejszych lokalizacji, które warto odwiedzić w 2022 roku!

Odkryj ponownie pasję do podróżowania - lista najgorętszych destynacji, które warto zobaczyć w 2022 roku. Po niemal dwóch latach zbliża…
CZYTAJ

14 kryzysów, o których musisz wiedzieć – UNICEF podsumowuje 2021 rok

2021 rok nie był łaskawy dla dzieci. Najmłodsi cierpieli z powodu kryzysów, na które nie mają wpływu. UNICEF podsumowuje ostatnie…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wypalenie zawodowe jednak jako wskazanie medyczne do L4, ale przepisy nie są precyzyjne. Co na to psychiatrzy?

W ostatnich tygodniach zeszłego roku pojawiły się doniesienia, że od 2022 wypalenie…
CZYTAJ

Centrum Medyczne Damiana inwestuje 8 mln zł w specjalistyczny sprzęt diagnostyczny

Centrum Medyczne Damiana zakupiło nowoczesny sprzęt do diagnostyki obrazowej: aparat do rezonansu…
CZYTAJ

Czy herbata podkręca metabolizm?

Herbata nie tylko gasi pragnienie. W zależności od rodzaju i sposobu przygotowania…
CZYTAJ

Co Polacy wiedzą o metabolizmie?

Metabolizm to nic innego jak proces przemiany materii, który obywa się w…
CZYTAJ

Jesteś zmęczony przedświąteczną gorączką. Być może to przejściowy brak sił, ale może to TATT. Co to takiego?

Grudzień to dla wielu z nas najbardziej zabiegany miesiąc w roku. Pędzimy…
CZYTAJ