Codzienna porcja zdrowia – dlaczego warto jeść buraki?



Patrząc na obecny wysyp mód żywieniowych i popularność superfoods, sprowadzanych z najdalszych części globu, chciałoby się rzec: cudze chwalicie, swego nie znacie! O ile w próbowaniu kuchni świata nie ma nic złego, warto czasami sięgnąć po produkty z własnego podwórka i na nowo przypomnieć sobie ich walory smakowe i prozdrowotne. Na naszą uwagę z pewnością zasługuje zwykły burak ćwikłowy – prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.

Korzeń buraka kojarzy nam się z cenionymi daniami kuchni staropolskiej – czerwonym barszczem lub ćwikłą z chrzanem. Okazuje się, że nasi przodkowie mieli dobrą intuicję umieszczając buraki w swoim jadłospisie, warzywo to bowiem zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które zbawiennie wpływają na kondycję naszego organizmu.

Sercu na ratunek

Buraki są cenione ze względu na bardzo dużą ilość azotanów – związków chemicznych, które podnoszą we krwi stężenie tlenku azotu. Dla naszego organizmu oznacza to zmniejszenie zużycia tlenu przy jednoczesnej poprawie jego dystrybucji. Dla sportowców przekłada się to na zwiększoną wydolność pracy mięśni, a w rezultacie – podniesioną wydajność.

Dla pacjentów z hipertensją duża ilość azotanów przekłada się na obniżenie ciśnienia krwi. Na efekty korzystnego wpływu buraków nie trzeba długo czekać – jest on obserwowany już po 6 godzinach od spożycia warzywa, a dobroczynny efekt utrzymuje się nawet przez 24 godziny! Ponadto buraczki wspierają układ krwionośny, gdyż działają krwiotwórczo. Poleca się je osobom cierpiącym na anemię, a nawet na białaczkę.

Cel – zdrowy żołądek

Spożywając buraki wyświadczamy przysługę także naszemu układowi pokarmowemu. Burak jest produktem alkalizującym, czyli zasadotwórczym, a więc nie dopuszcza do zakwaszenia organizmu. Nasza dieta zbyt często obfituje w wysoko przetworzoną żywność, białe pieczywo i słodycze, które nasilają problemy żołądkowe, burak natomiast pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową, gdyż normalizuje wydzielanie kwasu żółciowego.

Jest nieoceniony na zgagę, sprawdza się także w leczeniu zaparć, gdyż stanowi cenne źródło błonnika. Dodatkowo, zakwas buraczany jest naturalnym probiotykiem dzięki dużej zawartości kwasu mlekowego wytwarzającego się podczas jego fermentacji.

Sprzymierzeniec w walce z wrogiem

Buraki swoją intensywną barwę zawdzięczają betaninie. Oprócz funkcji barwnika, ten naturalny kolorant jest świetnym antyutleniaczem – niszczy wolne rodniki, które nie tylko przyspieszają proces starzenia się, ale także uszkadzają struktury DNA wywołując nowotwory. Z tego względu zaleca się spożywanie soku z buraków osobom walczącym z rakiem oraz tym po chemioterapii.

Pracę betanin wspierają antocyjany działające przeciwnowotworowo, a także rzadkie minerały: cez, rubid i kobalt, które, jak się przypuszcza, mogą hamować raka. O nasze dobre samopoczucie walczy także betaina – siostra wspomnianej wcześniej betaniny. Ten związek chemiczny redukuje zły cholesterol i przyczynia się do odtruwania wątroby, a dodatkowo obniża poziom homocysteiny – aminokwasu, który prowadzi do rozwoju miażdżycy.




W trosce o zdrowie seniorów

Buraki są szczególnie polecane kobietom w ciąży, gdyż zawierają sporo kwasu foliowego, który zapobiega wadom wrodzonym płodu. Starsi ludzie także powinni zadbać o obecność tego warzywa w swojej diecie, gdyż krzem zawarty w burakach bierze udział w procesie absorpcji wapnia zapobiegając osteoporozie.

Już 2-3 buraczki dziennie zapewniają większy dopływ krwi do mózgu, a więc wpływają na poprawę pamięci i zapobiegają pierwszym oznakom demencji. Niektóre badania wskazują na pozytywny wpływ buraków na stan osób dotkniętych chorobą Alzheimera. To czerwone warzywo jest szczególnie cenione przez kobiety po 50. roku życia, gdyż łagodzi skutki menopauzy, takie jak uderzenia gorąca czy nierówna praca serca.

Wycisnąć zdrowie do ostatniej kropli

Czerwone buraki to nie tylko barszcz i ćwikła! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dać się ponieść fantazji i z tradycyjnych buraczków wycisnąć sok lub przyrządzić zupę-krem albo nawet buraczanego tatara. Ale uwaga! Dobroczynne betalainy są dość nietrwałe i ulegają wypłukaniu podczas gotowania w wysokiej temperaturze.

-Jeżeli już zdecydujemy się na obróbkę termiczną, warto postawić na zupę lub buraki pieczone w skórce. Zachowamy w ten sposób większą ilość cennych witamin. – wyjaśnia Katarzyna Barwińska ekspert firmy Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z warzyw i owoców.

– Jeżeli chcemy jeszcze bardziej skorzystać z dobroczynnych właściwości tych wspaniałych warzyw, powinniśmy postawić na soki własnoręcznie wyciskane. Osoby, które nie mają czasu albo chęci na wyciskanie buraków w domu mogą śmiało skorzystać z gotowych soków z buraka dostępnych w sklepach.

Warto wtedy stawiać na soki tłoczone prosto z warzyw, najlepiej ekologiczne, pochodzące ze sprawdzonego źródła. Warto wiedzieć, że burak sam w sobie jest tak intensywnie smaczny oraz bogaty w witaminy i wartości, że całkowicie niepotrzebne są w soku jakiekolwiek dodatki słodzące lub sztuczne witaminy. Wartościowym dodatkiem do soku z buraka może być natomiast naturalny sok cytrynowy, który sprzyja zachowaniu betalain – dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.

Buraki to źródło energii i wielu cennych witamin. Można je polecić niemal każdemu: są niskokaloryczne, pełne witamin i składników mineralnych, a przy tym nie zawierają tłuszczu.

Przeciwwskazania? Posiadają dość wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że osoby z cukrzycą powinny ich unikać. Wszyscy inni zaś zdecydowanie powinni włączyć je do swojej codziennej diety.

Więcej o sokach na rabenhorst.de

Alergia u dzieci – kiedy diagnozować, kiedy zacząć odczulanie

Unoszące się w powietrzu pyłki kwitnących drzew i traw sprawiają, że wiosna i lato są trudnym czasem dla alergików. To…
CZYTAJ

Największy sklep adidas w regionie we Wrocław Fashion Outlet!

We Wrocław Fashion Outlet otwarto największy w regionie Dolnego Śląska sklep marki adidas. Na powierzchni niemal 770 m² poza bogatą…
CZYTAJ

Dzielnica Wisła rozpoczyna kampanię re\Wisła

Nadwiślańskie bulwary i warszawskie plaże – ulubione miejsca spacerów, spotkań i wypoczynku. Startuje kampania edukacyjna re\Wisła, która zachęca do tworzenia…
CZYTAJ

Ukojenie rodem z afrykańskich stepów Aloes opatrunkiem dla podrażnionej skóry

Udane wakacje to te… pod słońcem! Bez względu na to, czy lato spędzamy nad morzem, czy wśród górskich szczytów, dobra…
CZYTAJ

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu?

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu? Odpowiada dr hab. n. med. Monika Machoy, ortodonta,…
CZYTAJ

Czy na wakacjach pamiętamy o ekonawykach?

Rozpoczęły się upragnione wakacje. W czasie wyjazdów urlopowych nie tylko odpoczywamy od tradycyjnych obowiązków zawodowych, ale również zmieniamy swój harmonogram…
CZYTAJ

Pożegnaj problemy skórne! Stań się najpiękniejszą wersją siebie!

Pożegnaj problemy skórne dzięki nowym serom od IT Cosmetics! Dzięki nim staniesz się najpiękniejszą wersją siebie. #Zmarszczki, #przebarwienia, rozszerzone pory,…
CZYTAJ

Łysienie. Męski problem, który nie zna wieku

Często przechodzi z ojca na syna. I nie zna litości. Choć jest związane z działaniem męskich hormonów, rzadko stanowi dla…
CZYTAJ

Polka bada komórki odpornościowe w złośliwych nowotworach mózgu

Każdego roku w Polsce diagnozuje się blisko 3000 przypadków guza mózgu, a śmiertelność w przypadku nowotworów mózgu wynosi 2300 przypadków…
CZYTAJ

Skala poważnych naruszeń praw dzieci na świecie jest niewyobrażalna, alarmuje UNICEF

Od 2005 do 2020 r. Organizacja Narodów Zjednoczonych potwierdziła ponad 266 tysięcy poważnych naruszeń praw dzieci w 30 konfliktach zbrojnych…
CZYTAJ

Dziewczyny lubią brąz! Jak przedłużyć trwałość wakacyjnej opalenizny?

Kąpiele słoneczne i wakacyjna lekka, naturalna opalenizna to to, co uwielbiamy. Kosmetolodzy podkreślają, że nasza skóra, szczególnie ta wrażliwa, nie…
CZYTAJ

Stymulacja tkankowa to podstawa odzyskania młodego wyglądu. Co to są stymulatory tkankowe?

Zachowanie zdrowia i młodości na długo, to marzenie większości kobiet. Czas pędzi nieubłaganie i ma olbrzymi wpływ na samopoczucie i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu?

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu?…
CZYTAJ

Polka bada komórki odpornościowe w złośliwych nowotworach mózgu

Każdego roku w Polsce diagnozuje się blisko 3000 przypadków guza mózgu, a…
CZYTAJ

Stres informacyjny a zdrowie – czy nadmiar informacji może być szkodliwy?

#Wojna, #inflacja, rosnące stopy procentowe, wizja powrotu pandemii, małpia ospa – tematów…
CZYTAJ

23 czerwca Dzień Świadomości Raka Prostaty. Ten nowotwór można skutecznie leczyć nowoczesnymi metodami

23 czerwca obchodzimy nie tylko Dzień Ojca, ale także Ogólnopolski Dzień Świadomości…
CZYTAJ

Kleszcze w wielkim mieście – 8 faktów, które musisz o nich wiedzieć

Kleszcze w wielkim mieście – 8 faktów, które musisz o nich wiedzieć.…
CZYTAJ