Kuchnia hybrydowa – nietuzinkowe połączenia w Twoim menu na 2018 rok



Były już wodorosty, dobre na wszystko złote mleko z dodatkiem kurkumy i kolorowe smoothie bowls pełne witamin. Początek każdego kolejnego roku to zapowiedź nowych trendów, także tych kulinarnych. Eksperci i trendsetterzy przewidują – rok 2018 będzie rokiem kuchni hybrydowej, w której stawiać będziemy na nietypowe połączenia smaków. Dzięki prostym przepisom i dostępnym produktom nasza codzienna kuchnia także może być na czasie. Kto się odważy?

Kuchnia hybrydowa, inaczej nazywana kuchnią fusion zakłada połączenie przynajmniej dwóch, a nawet kilku potraw w jedną. Kulinarne hybrydy możemy stworzyć poprzez łączenie nie tylko różnych składników, ale też tekstur, czy technik gotowania, dzięki czemu uzyskujemy nietuzinkowe dania, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Ni to rogal ni to pączek i burger po japońsku

Modę na hybrydowe jedzenie zapoczątkował już kilka lat temu nowojorski cukiernik Dominique Ansel, który w swojej autorskiej cukierni stworzył nietypowy wypiek, którego nazwa zastrzeżona została nawet znakiem towarowym. Cronut™ to połączenie francuskiego rogalika croissanta ze słynnym pączkiem z dziurką – donutem.

Na jego punkcie oszaleli głównie Amerykanie, którzy ustawiają się w długich kolejkach, by zdobyć to wyjątkowe ciastko. W ślad za nowojorskim cukiernikiem poszli także inni kreatorzy smaków proponując coraz to śmielsze kulinarne połączenia. Ogromną popularnością za granicą cieszy się ramen burgery, czyli wysmażone mięso podawane nie w klasycznej bułce, a pomiędzy krążkami usmażonego makaronu – nieodzownego składnika japońskiej zupy ramen.

Miłośników azjatyckich smaków zainteresuje z pewnością sushiritto, czyli połączenie sushi i meksykańskiego burrito. Podana bez krojenia na kawałki rolka sushi zawinięta w pergamin wyglądem przypomina klasyczne, meksykańskie burrito. To świetna propozycja na szybki lunch dla wielbicieli sushi – możemy je zjeść bez konieczności używania pałeczek, nie rezygnując przy tym z ukochanej, japońskiej kuchni.




Domowa kuchnia na światowym poziomie

Jeśli jesteśmy gotowi na odrobinę kulinarnego szaleństwa i poznać ciekawe połączenia smakowe nie musimy wcale wybierać się w zagraniczną podróż. Z dostępnymi na sklepowych półkach produktami stworzymy równie ciekawe dania w domowym zaciszu. Wśród popularnych deserów hybrydowych, które modne będą także w tym roku znajdziemy waffagato oraz wonuty. Co je łączy? Ich podstawowym składnikiem są gofry. Waffagato to inaczej gofry moczone w aromatycznym espresso.

– Ten modny deser możemy przygotować w mgnieniu oka nie mając nawet gofrownicy. – zauważa Wiktor Kowalski z Dan Cake – Nasze gotowe, pakowane gofry są już wstępnie podpieczone. Wystarczy zaledwie kilka minut w klasycznym tosterze, aby otrzymać złociste, chrupiące gofry, które wystarczy zamoczyć w ulubionej kawie, by cieszyć się smakiem rozchwytywanego na świecie deseru.

Druga z propozycji hybrydowego deseru na bazie gofrów to wonuty, czyli gofry, wykrojone w kształt koła i smażone na głębokim oleju jak klasyczne pączki. Zamoczone w domowym lukrze i udekorowane owocami lub kolorową posypką będą ozdobą niejednego podwieczorku.

Zobacz przepis na TERIYAKI BURRITO Z KURCZAKIEM

ZOBACZ TAKŻE

Przepis na słodki orzechowy raj, czyli aromatyczne ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej

Przepis na słodki orzechowy raj, czyli aromatyczne ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej. Przepis na wyjątkowo aromatyczne ciasteczka podbijające podniebienia swym…
CZYTAJ

Zdrowe zęby biorą się z diety! Sekret tkwi w witaminie K2

Zdrowe zęby biorą się z diety! Sekret tkwi w witaminie K2. Jak się okazuje witamina K2 nie tylko chroni przed…
CZYTAJ

Surowce naturalne opanowały świat

Surowce naturalne opanowały świat. Żyjemy w czasach, w których bombardowani jesteśmy informacjami na temat zanieczyszczenia środowiska, globalnego ocieplenia czy nadmiernej…
CZYTAJ

Zdrowotne konsekwencje smogu teraz i w przyszłości

Zdrowotne konsekwencje smogu teraz i w przyszłości. Kampania „interAKTYWNIE po zdrowie” Smog jest jednym z poważniejszych zagrożeń cywilizacyjnych XXI wieku,…
CZYTAJ

Współczesny styl życia, a stan naszej skóry za 20 lat

Starzenie się skóry to proces, który zdeterminowany jest przez dwa główne czynniki - genetyczne (wrodzone) oraz środowiskowe. Pierwsze z nich…
CZYTAJ

Jakie choroby najczęściej dokuczają Polakom?

Jakie choroby najczęściej dokuczają Polakom? Już 20 marca obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej, najważniejsze „święto” stomatologiczne, podczas którego…
CZYTAJ

Jak wykorzystać zmysły dziecka do maksimum?

Jak wykorzystać zmysły dziecka do maksimum? Zastanawiałeś się kiedyś, w jaki sposób interpretujesz bodźce dochodzące z otoczenia? Czy przetwarzasz je…
CZYTAJ

Wiosna na horyzoncie! Na jakie produkty warto postawić podczas przednówka?

Wiosna na horyzoncie! Na jakie produkty warto postawić podczas przednówka? Gdy przyroda ospale budzi się do życia, a my powoli…
CZYTAJ

Cera naczynkowa – jak o nią dbać?

Cera naczynkowa – jak o nią dbać? Czerwone plamki na skórze, „pajączki” w okolicach nosa i niespodziewanie pojawiający się rumień…
CZYTAJ

Europejski Dzień Mózgu. Co jeść, aby dbać o nasz mózg?

Europejski Dzień Mózgu przypada 18 marca i obchodzony jest już od ponad 20 lat. Powołano go do życia, aby zwracać…
CZYTAJ

Klienci Rossmanna sami zdecydują komu pomogą

Trzecia edycja programu „Pomagamy jak umiemy” już wystartowała. Od 2 stycznia Klubowicze zbierają przy zakupach nowe punkty. Pod koniec roku…
CZYTAJ

Co można wyczytać z naszej krwi?

Co można wyczytać z naszej krwi? W organizmie dorosłego człowieka znajduje się około 5-7 litrów krwi. Jej dokładna ilość uzależniona…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Zdrowotne konsekwencje smogu teraz i w przyszłości

Zdrowotne konsekwencje smogu teraz i w przyszłości. Kampania „interAKTYWNIE po zdrowie” Smog…
CZYTAJ

Europejski Dzień Mózgu. Co jeść, aby dbać o nasz mózg?

Europejski Dzień Mózgu przypada 18 marca i obchodzony jest już od ponad…
CZYTAJ

Co można wyczytać z naszej krwi?

Co można wyczytać z naszej krwi? W organizmie dorosłego człowieka znajduje się…
CZYTAJ

Cała prawda o solach aluminium

Cała prawda o solach aluminium. Każdego dnia sięgamy po kosmetyki chroniące nas…
CZYTAJ

Nawracające afty i nadżerki – co może je powodować?

Nawracające afty i nadżerki – co może je powodować? Miejscowy ból błony…
CZYTAJ