Kuchnia hybrydowa – nietuzinkowe połączenia w Twoim menu na 2018 rok



Były już wodorosty, dobre na wszystko złote mleko z dodatkiem kurkumy i kolorowe smoothie bowls pełne witamin. Początek każdego kolejnego roku to zapowiedź nowych trendów, także tych kulinarnych. Eksperci i trendsetterzy przewidują – rok 2018 będzie rokiem kuchni hybrydowej, w której stawiać będziemy na nietypowe połączenia smaków. Dzięki prostym przepisom i dostępnym produktom nasza codzienna kuchnia także może być na czasie. Kto się odważy?

Kuchnia hybrydowa, inaczej nazywana kuchnią fusion zakłada połączenie przynajmniej dwóch, a nawet kilku potraw w jedną. Kulinarne hybrydy możemy stworzyć poprzez łączenie nie tylko różnych składników, ale też tekstur, czy technik gotowania, dzięki czemu uzyskujemy nietuzinkowe dania, które zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Ni to rogal ni to pączek i burger po japońsku

Modę na hybrydowe jedzenie zapoczątkował już kilka lat temu nowojorski cukiernik Dominique Ansel, który w swojej autorskiej cukierni stworzył nietypowy wypiek, którego nazwa zastrzeżona została nawet znakiem towarowym. Cronut™ to połączenie francuskiego rogalika croissanta ze słynnym pączkiem z dziurką – donutem.

Na jego punkcie oszaleli głównie Amerykanie, którzy ustawiają się w długich kolejkach, by zdobyć to wyjątkowe ciastko. W ślad za nowojorskim cukiernikiem poszli także inni kreatorzy smaków proponując coraz to śmielsze kulinarne połączenia. Ogromną popularnością za granicą cieszy się ramen burgery, czyli wysmażone mięso podawane nie w klasycznej bułce, a pomiędzy krążkami usmażonego makaronu – nieodzownego składnika japońskiej zupy ramen.

Miłośników azjatyckich smaków zainteresuje z pewnością sushiritto, czyli połączenie sushi i meksykańskiego burrito. Podana bez krojenia na kawałki rolka sushi zawinięta w pergamin wyglądem przypomina klasyczne, meksykańskie burrito. To świetna propozycja na szybki lunch dla wielbicieli sushi – możemy je zjeść bez konieczności używania pałeczek, nie rezygnując przy tym z ukochanej, japońskiej kuchni.




Domowa kuchnia na światowym poziomie

Jeśli jesteśmy gotowi na odrobinę kulinarnego szaleństwa i poznać ciekawe połączenia smakowe nie musimy wcale wybierać się w zagraniczną podróż. Z dostępnymi na sklepowych półkach produktami stworzymy równie ciekawe dania w domowym zaciszu. Wśród popularnych deserów hybrydowych, które modne będą także w tym roku znajdziemy waffagato oraz wonuty. Co je łączy? Ich podstawowym składnikiem są gofry. Waffagato to inaczej gofry moczone w aromatycznym espresso.

– Ten modny deser możemy przygotować w mgnieniu oka nie mając nawet gofrownicy. – zauważa Wiktor Kowalski z Dan Cake – Nasze gotowe, pakowane gofry są już wstępnie podpieczone. Wystarczy zaledwie kilka minut w klasycznym tosterze, aby otrzymać złociste, chrupiące gofry, które wystarczy zamoczyć w ulubionej kawie, by cieszyć się smakiem rozchwytywanego na świecie deseru.

Druga z propozycji hybrydowego deseru na bazie gofrów to wonuty, czyli gofry, wykrojone w kształt koła i smażone na głębokim oleju jak klasyczne pączki. Zamoczone w domowym lukrze i udekorowane owocami lub kolorową posypką będą ozdobą niejednego podwieczorku.

Zobacz przepis na TERIYAKI BURRITO Z KURCZAKIEM

ZOBACZ TAKŻE

O tym, jak skutecznie zarządzać czasem, kiedy warto skorzystać z porad coacha

Każdy powinien czerpać radość z życia i dążyć do tego, aby realizować swoje marzenia. O tym, jak skutecznie zarządzać czasem,…
CZYTAJ

Zdrowie na wakacjach. 5 porad lekarzy

Zdrowie na wakacjach. 5 porad lekarzy. Wakacje to czas odpoczynku, relaksu i beztroski. Ale nawet błahy problem zdrowotny może zepsuć…
CZYTAJ

Odkryj głębię smaku – owoce morza w wakacyjnym menu

Ryby i owoce morza, mimo coraz większej popularności, wciąż są produktami rzadko spotykanymi na naszych stołach. A szkoda – ich…
CZYTAJ

Jak nawilżyć skórę od wewnątrz?

Latem nasza skóra woła o dodatkową dawkę nawilżenia. Wysoka temperatura, silne promieniowanie UV, zmiany klimatu podczas wyjazdów – to wszystko…
CZYTAJ

Select MDx – nieinwazyjne badanie w kierunku raka prostaty

Select MDx – nieinwazyjne badanie w kierunku raka prostaty. Zamiast inwazyjnej biopsji badanie z próbki moczu. Płynna biopsja moczu jest…
CZYTAJ

Najdelikatniejsza skóra, czyli jak dbać o cerę wokół oczu?

Najdelikatniejsza skóra, czyli jak dbać o cerę wokół oczu? Zmarszczki, cienie, opuchlizna – oczy zdradzają nieprzespane noce, godziny spędzone przed…
CZYTAJ

Choroba dziąseł kluczowa dla rozwoju RZS – nowe badania

Choroba dziąseł kluczowa dla rozwoju RZS – nowe badania. Cukrzyca czy choroba Hashimoto to nie jedyne schorzenia, które mogą mieć…
CZYTAJ

Miksuj ze smakiem – zdrowe koktajle mleczne w trzech odsłonach

Miksuj ze smakiem – zdrowe koktajle mleczne w trzech odsłonach. Orzeźwiająco owocowe, odżywiająco warzywne, słodkie niczym deser i pobudzające jak…
CZYTAJ

Młodsza dzięki własnym komórkom macierzystym

Utrzymanie skóry w nieskazitelnym stanie jest niezwykle trudne, zwłaszcza jeśli na przeszkodzie do osiągnięcia celu stają liczne czynniki zewnętrzne. Zadanie…
CZYTAJ

Poradnik urodowy na lato – najlepsze sposoby nawilżenia skóry

Latem organizm jest wyjątkowo narażony na odwodnienie. Taki stan pogarsza nie tylko nasze zdrowie, ale także urodę. Ponadto w tym…
CZYTAJ

Które zabiegi medycyny estetycznej można wykonać latem?

Stwierdzenie, że żadnych zabiegów medycyny estetycznej nie powinno się wykonywać latem, to mit. Tylko nieliczne z nich w okresie dużego…
CZYTAJ

Poznaj swoje prawa. Jak odzyskać pieniądze od biura podróży?

Poznaj swoje prawa. Jak odzyskać pieniądze od biura podróży? Podróże małe i duże. Czyli jak sobie radzić z problemami lotniczymi…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Zdrowie na wakacjach. 5 porad lekarzy

Zdrowie na wakacjach. 5 porad lekarzy. Wakacje to czas odpoczynku, relaksu i…
CZYTAJ

Select MDx – nieinwazyjne badanie w kierunku raka prostaty

Select MDx – nieinwazyjne badanie w kierunku raka prostaty. Zamiast inwazyjnej biopsji…
CZYTAJ

Prostsze i mniej inwazyjne leczenie halluksów

Mniej bólu, niewielka rana pooperacyjna i powrót do pełnej sprawności w krótkim…
CZYTAJ

Kult opalenizny a wzrost liczby zachorowań na czerniaka

W ostatnich latach nastąpiło obniżenie wieku, w którym pacjenci zaczynają zapadać na…
CZYTAJ

Magnez – niedobory w diecie Polaków i ich konsekwencje. Jak możemy im zapobiec?

Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych. Wykazano, że bierze udział aż…
CZYTAJ