Hybryda w Twojej kuchni – Teriyaki Burrito z kurczakiem



Burrito z japońskim akcentem. Sushiritto to nie jedyny romans kuchni japońskiej i meksykańskiej w ramach hybrydowych inspiracji. Coraz większą popularnością cieszy się także teriyaki burrito, czyli inaczej azjatycki twist. Jak go przygotować?

– Niezbędnym składnikiem jest oczywiście klasyczny placek tortilli. Gotowe tortille wymagają kilku chwil w piekarniku, by nabrać chrupkości i złocistego koloru – mówi Wiktor Kowalski z firmy Dan Cake, która w swoim asortymencie ma również gotowe placki tortilli.

W teriyaki burrito kluczowy jest jednak farsz, którego głównym bohaterem jest kurczak, przyrządzony zgodnie z japońską techniką pieczenia w specjalnej marynacie zwanej tare. Jej nazwa pochodzi od czasownika tare, czyli świecić, gdyż dzięki dużej ilości cukru lub miodu marynata błyszczy na obtoczonym w niej mięsie.

Z pomocą gotowych placków tortilli i sprawdzonemu przepisowi na domową marynatę teriyaki w kilka chwil wyczarujemy pyszne danie na światowym poziomie.

HYBRYDA W TWOJEJ KUCHNI – TERIYAKI BURRITO Z KURCZAKIEM

Składniki na 4 porcje:

filet z kurczaka pokrojony w paski – 400 g
sos sojowy jasny – 5 łyżek
olej roślinny – 1 łyżka
ocet ryżowy – 2 łyżki
miód lub cukier trzcinowy – 2 łyżki
imbir w proszku – 1 łyżeczka
czosnek – 1 ząbek
brązowy ryż ugotowany – 2 szklanki
sałata lodowa – 4 liście
sól i pieprz do smaku
tortille – 1 opakowanie np. od Dan Cake






Przygotowanie:

Filet z kurczaka podsmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do osobnej miseczki. Na tę samą patelnię wlać składniki sosu teriyaki – sos sojowy, ocet ryżowy, miód, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir w proszku.

Zagotować przez chwilę, dodać podsmażony filet z kurczaka. Dusić pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Kurczaka przełóż do oddzielnej miseczki, a pozostały na patelni sos teriyaki wymieszać z ugotowanym, brązowym ryżem.

Ryż, liście sałaty lodowej i kawałki kurczaka zawinąć w tortille Dan Cake i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ