Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową



NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ
SKŁADNIKI NA 12 SZTUK

· 100 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
· 400 g wody

CIASTO NALEŚNIKOWE

· 180 g mąki gryczanej
· 70 g mąki pszennej
· 3 jajka
· 500 g wody
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 1 łyżeczka soli
· ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

NADZIENIE Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ

· 200 g śmietanki sojowej
· 1 ząbek czosnku
· 1-2 łyżeczki pasty miso jasnej
· 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
· ½-1 łyżeczka soli
· ½-1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
· 400 g pieczarek, pokrojonych w 2 mm plastry
· 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
· rukola, ilość do dekoracji lub mieszane zioła, świeże (szczypiorek, bazylia), ilość do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 1 orzechy i wodę, odstawić na 1 godz. do namoczenia. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe.

CIASTO NALEŚNIKOWE

2 Do naczynia miksującego wsypać mąkę gryczaną, mąkę pszenną, dodać jajka, wodę, oliwę, sól i pieprz, wymieszać 40 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.

NADZIENIE Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ

3 Namoczone orzechy odcedzić przez koszyczek. Do naczynia miksującego włożyć odcedzone orzechy, dodać śmietankę sojową, czosnek, pastę miso, płatki drożdżowe, sól i pieprz, zmiksować 1 min/obr. 6 lub do uzyskania kremowej konsystencji. Przelać do miski, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.

4 Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, dodać olej, gotować 10 min/100°C/ /obr. 1. Odcedzić przez koszyczek, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami, wymieszać kopystką, odstawić.

5 Na patelnię wylać niewielką ilość oleju, rozprowadzić po całej powierzchni za pomocą papierowego ręcznika. Ciasto na naleśniki wlewać małą chochelką porcjami na rozgrzaną patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. Usmażony naleśnik przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.

6 Na każdy naleśnik nałożyć po ok. 2 łyżki nadzienia z pieczarkami i śmietanką sojową, rozsmarować po całej powierzchni, następnie dowolnie zawinąć lub składać w trójkąty. Udekorować rukolą lub świeżymi ziołami (szczypiorkiem, bazylią).

7 Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.




JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Orzechy zalać wodą, odstawić na 1 godz. do namoczenia. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe.

CIASTO NALEŚNIKOWE

2 W misce zmiksować mikserem ręcznym mąkę gryczaną, mąkę 2 pszenną, jajka, wodę, oliwę, sól i pieprz. Odstawić na 1 godz.

NADZIENIE Z PIECZARKAMI I ŚMIETANKĄ SOJOWĄ

3 Namoczone orzechy odcedzić, dodać śmietankę sojową, czosnek, pastę miso, płatki drożdżowe, sól i pieprz, zblendować do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawić.

4 Pieczarki poddusić na patelni na oleju, odcedzić i przełożyć do miski z pozostałymi składnikami, wymieszać, odstawić.

5 Na patelnię wylać niewielką ilość oleju, rozprowadzić po całej powierzchni za pomocą papierowego ręcznika. Ciasto na naleśniki wlewać małą chochelką porcjami na rozgrzaną patelnię i obracać nią tak, aby całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. Usmażony naleśnik przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.

6 Na każdy naleśnik nałożyć po ok. 2 łyżki nadzienia z pieczarkami i śmietanką sojową, rozsmarować po całej powierzchni, następnie dowolnie zawinąć lub składać w trójkąty. Udekorować rukolą lub świeżymi ziołami (szczypiorkiem, bazylią).

7 Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ