Prawidłowy pomiar poziomu cukru we krwi. Dieta cukrzyka



Jak badać poziom cukru we krwi?

Regularne dokonywanie pomiarów poziomu glukozy we krwi jest konieczne do sprawdzenia efektywności terapii cukrzycy. Systematyczne badania pogłębiają również wiedzę na temat choroby, pomagają lepiej ją zrozumieć i kontrolować. Do wykonania pomiaru stężenia cukru we krwi potrzebny jest aparat do mierzenia poziomu glukozy we krwi (glukometr), pasek testowy i nakłuwacz.

Czynności przed pomiarem.

1. Umyj ręce ciepłą wodą. Delikatnie pomasuj miejsce nakłucia, zaczynając od strony w kierunku opuszków. Czynności te sprawiają że polepszy się przepływ krwi, a po nakłuciu ilość, krwi będzie wystarczająca do wykonania pomiaru. Pamiętaj o dokładnym wytarciu rąk! Pozostałości wilgoci lub zanieczyszczeń mogą zafałszować wynik.

2. Ustaw odpowiednią głębokość wkłucia na nakłuwaczu. Im większa głębokość nakłucia, tym większe podrażnienie i w konsekwencji większy ból oraz krwawienie. Należy odpowiednio dopasować głębokość wkłucia do naszych indywidualnych potrzeb.

3. Nie zapominaj docisnąć nakłuwacz do skóry w celu dokonania najbardziej efektywnego wkłucia.

4. Nakłuj palec, korzystając z nakłuwacza. Najlepszym miejscem do nakłucia jest bok opuszka palca na wysokości paznokcia. Nie nakłuwaj ciągle tego samego miejsca, gdyż miejsce to uodparnia się na igłę. Zaleca się okresowo zmieniać miejsce z którego pobieramy krew.

5. Umieść kroplę krwi na pasku testowym zgodnie z załączoną instrukcją.

6. Zaczekaj kilka sekund i odczytaj wynik.

7. Usuń lancet i pasek testowy.

8. Przed przystąpieniem do pierwszego pomiaru zapoznaj z załączoną instrukcją, ponieważ nakłuwacze jak i glukometry mogą różnić się między sobą sposobem obsługi.

Samokontrola.

– Ustal z lekarzem, jak często i w jakich porach dokonywać badania. Pory w jakich wykonuje się badania: na czczo, 2 godziny po śniadaniu, 2 godziny po obiedzie, 2 godziny po kolacji

– Ustal również docelowe wartości poziomu glukozy w zależności od pory oraz mechanizm postępowania w przypadku zbyt wysokiego, jak i zbyt niskiego poziomu cukru

– Zapoznaj się dokładnie z instrukcją dołączoną do glukometru

– Poszerzaj swoją wiedzę i postaraj się nauczyć interpretować odczytane wyniki

– Cukrzycy nie można wyleczyć , jednak dzięki odpowiedniemu podejściu i zmianie trybu życia, komfort chorego może znacząco się podnieść.




Główne zasady odżywiania w cukrzycy.

1. Jedz 5 małych posiłków o stałych porach – unikniesz ryzyka niedocukrzenia!

2. Unikaj słodyczy, węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym i nasyconych kwasów tłuszczowych (masło, śmietana, tłuste wędliny, sery) oraz tłuszczów trans (tłuszcze piekarnicze, margaryny, fast food)

3. Unikaj rozgotowanych warzyw

4. Wybieraj mniej dojrzałe owoce

5. Im produkt bardziej przetworzony (mielony, rozdrobniony długo gotowany) tym bęzie miał wyższy indeks glikemiczny

6. Polub potrawy gotowane, duszone, grillowane, ewentualnie pieczone, lecz bez dodatku tłuszczu

7. Wprowadź błonnik (pieczywo pełnoziarniste, otręby) i kwasy nienasycone (oliwa z oliwek, ryby)

8. Zadbaj, aby dieta mimo wszystko była urozmaicona i dostarczała odpowiedniej ilości witamin i minerałów.

PRAWIDŁOWE WARTOŚCI POZIOMU GLUKOZY WE KRWII

NA CZCZO – poniżej 110mg% (6,0 mmol/l)
2 GODZINY PO POSIŁKU – poniżej 135mg% (7,5 mmol/l)

INDEKS GLIKEMICZNY (IG)

NISKI IG <55
ŚREDNI IG 55-69
WYSOKI IG >70

IG <55 – o niskim indeksie glikemicznym

Przykłady: pumpernikiel, pieczyw pełnoziarniste, otręby owsiane, płatki owsiane, kasze jęczmienne, ryż dziki i brązowy, orzechy laskowe, jabłka, jagody, grejpfruty, pomarańcze, maliny, poziomki, makarony pełnoziarniste, brokuły, szparagi, sałata, brukselka, seler, grzyby, szpinak , cukinia, czosnek, ogórki, kalafior, papryka, soja, mleko, maślanka, jogurt naturalny bez dodatku cukru.

IG 55-69 – o średnim indeksie glikemicznym

Przykłady: pieczywo razowe, otręby pszenne, większość orzechów, morele, banany, ananasy, kiwi, soki (niesłodzone , jabłkowy, grejpfrutowy, pomarańczowy) ryz biały długoziarnisty, ziemniaki gotowane w mundurkach, kabaczek, dynia, kukurydza, groszek zielony świeży, fasola biała, jogurt słodzony, budyń, sorbety owocowe.

IG >70 – o wysokim indeksie glikemicznym

Przykład: bajgle, precle, bagietki, ciastka, babeczki, bułki pszenne, pączki, wafle, naleśniki, biały chleb, pizza, drożdżówki, herbatniki, kuskus, wafle ryżowe, ryż biały krótkoziarnisty, arbuzy, śliwki suszone, rodzynki, daktyle, owoce w puszkach w słodkim syropie, owoce suszone, nektary owocowe (dosładzane), sok z arbuzów, kluski (gotowane do spożycia po podgrzaniu, mrożone) kopytka, pierogi, puree ziemniaczane, ziemniaki pieczone, mleczko czekoladowe, lody, bita śmietana.

Rajskie odprężenie z MOHITO

Marzysz o egzotycznym urlopie? Niesamowite widoki, piękna plaża oraz gorące słońce – to zapowiedź idealnego odpoczynku. Wybierz się z MOHITO…
CZYTAJ

Polska badaczka poszukuje nowych sposobów mobilizacji komórek krwi

28 maja obchodzimy Światowy Dzień Walki z Nowotworami Krwi - święto zainicjowane by szerzyć świadomość na temat nowotworów krwi, a…
CZYTAJ

Zdrowie? Teoretycznie Polki wiedzą o nim dużo. W praktyce dbają głównie o najbliższych

Najpierw rodzina, później ja – kobiety w Polsce wciąż na pierwszym miejscu stawiają troskę o swoich najbliższych, na zajęcie się…
CZYTAJ

Alergiczne zapalenie spojówek – wszystko, co trzeba o nim wiedzieć

Swędzące, piekące i zaczerwienione spojówki, a także nadmierne łzawienie zauważa u siebie bardzo wiele osób, jednak czy wszyscy wiedzą, że…
CZYTAJ

Zatrzymać młode spojrzenie – jak skutecznie i bezpiecznie odmłodzić skórę okolicy oczu?

„Oczy są zwierciadłem duszy” – każda z nas słyszała to powiedzenie i chyba każda się z nim zgodzi. Oczy zdradzają…
CZYTAJ

Wypadanie i osłabienie włosów to problem, który dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn

Oregano, jałowiec czy gorczyca, a nawet chrzan – oryginale składniki w pielęgnacji skóry głowy. Wypadanie i osłabienie włosów to problem,…
CZYTAJ

Wiosenne gotowanie – niemarnowanie: jak efektywnie wykorzystać resztki w kuchni?

W sezonie wiosenno-letnim zaczynamy kupować więcej owoców i warzyw, które nie zawsze uda nam się spożyć, gdy są świeże. Czasem…
CZYTAJ

Czym jest onycholiza i jak ją leczyć? Ekspert radzi!

Zauważyłaś odklejający się paznokieć, jego zmieniony kolor, strukturę lub nieprzyjemny zapach? Mogą być to pierwsze objawy onycholizy! Czym jest ta…
CZYTAJ

UNICEF alarmuje: nawet w najbogatszym państwach dzieci wychowują się w środowisku, które może zagrażać ich zdrowiu, życiu i przyszłości

Na 39 badanych krajów UE i OECD, Polska zajmuje 27. miejsce w rankingu dotyczącym zapewnienia dzieciom zdrowego środowiska do życia,…
CZYTAJ

Niskie libido w czasie menopauzy. Czy jest na nie sposób?

Wahania hormonalne występujące podczas menopauzy mogą powodować między innymi zmniejszone zainteresowanie aktywnością seksualną. Jednak mimo zmian zachodzących w organizmie, wpływających…
CZYTAJ

Zbadaj swoją tkankę tłuszczową

Do niedawna sądzono, że jedyną funkcją tkanki tłuszczowej jest pasywne magazynowanie energii w postaci trójglicerydów. Okazuje się jednak, że tkanka…
CZYTAJ

Gdy najlepszym prezentem na Dzień Mamy jest chwila dla siebie…

26 maja wielu kojarzy się z kwiatami, laurkami, przedstawieniami w przedszkolach. Ale dla mam dzieci nieuleczalnie chorych to dzień jak…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Polska badaczka poszukuje nowych sposobów mobilizacji komórek krwi

28 maja obchodzimy Światowy Dzień Walki z Nowotworami Krwi - święto zainicjowane…
CZYTAJ

Zdrowie? Teoretycznie Polki wiedzą o nim dużo. W praktyce dbają głównie o najbliższych

Najpierw rodzina, później ja – kobiety w Polsce wciąż na pierwszym miejscu…
CZYTAJ

Alergiczne zapalenie spojówek – wszystko, co trzeba o nim wiedzieć

Swędzące, piekące i zaczerwienione spojówki, a także nadmierne łzawienie zauważa u siebie…
CZYTAJ

Czym jest onycholiza i jak ją leczyć? Ekspert radzi!

Zauważyłaś odklejający się paznokieć, jego zmieniony kolor, strukturę lub nieprzyjemny zapach? Mogą…
CZYTAJ

Niskie libido w czasie menopauzy. Czy jest na nie sposób?

Wahania hormonalne występujące podczas menopauzy mogą powodować między innymi zmniejszone zainteresowanie aktywnością…
CZYTAJ