Prawidłowy pomiar poziomu cukru we krwi. Dieta cukrzyka



Jak badać poziom cukru we krwi?

Regularne dokonywanie pomiarów poziomu glukozy we krwi jest konieczne do sprawdzenia efektywności terapii cukrzycy. Systematyczne badania pogłębiają również wiedzę na temat choroby, pomagają lepiej ją zrozumieć i kontrolować. Do wykonania pomiaru stężenia cukru we krwi potrzebny jest aparat do mierzenia poziomu glukozy we krwi (glukometr), pasek testowy i nakłuwacz.

Czynności przed pomiarem.

1. Umyj ręce ciepłą wodą. Delikatnie pomasuj miejsce nakłucia, zaczynając od strony w kierunku opuszków. Czynności te sprawiają że polepszy się przepływ krwi, a po nakłuciu ilość, krwi będzie wystarczająca do wykonania pomiaru. Pamiętaj o dokładnym wytarciu rąk! Pozostałości wilgoci lub zanieczyszczeń mogą zafałszować wynik.

2. Ustaw odpowiednią głębokość wkłucia na nakłuwaczu. Im większa głębokość nakłucia, tym większe podrażnienie i w konsekwencji większy ból oraz krwawienie. Należy odpowiednio dopasować głębokość wkłucia do naszych indywidualnych potrzeb.

3. Nie zapominaj docisnąć nakłuwacz do skóry w celu dokonania najbardziej efektywnego wkłucia.

4. Nakłuj palec, korzystając z nakłuwacza. Najlepszym miejscem do nakłucia jest bok opuszka palca na wysokości paznokcia. Nie nakłuwaj ciągle tego samego miejsca, gdyż miejsce to uodparnia się na igłę. Zaleca się okresowo zmieniać miejsce z którego pobieramy krew.

5. Umieść kroplę krwi na pasku testowym zgodnie z załączoną instrukcją.

6. Zaczekaj kilka sekund i odczytaj wynik.

7. Usuń lancet i pasek testowy.

8. Przed przystąpieniem do pierwszego pomiaru zapoznaj z załączoną instrukcją, ponieważ nakłuwacze jak i glukometry mogą różnić się między sobą sposobem obsługi.

Samokontrola.

– Ustal z lekarzem, jak często i w jakich porach dokonywać badania. Pory w jakich wykonuje się badania: na czczo, 2 godziny po śniadaniu, 2 godziny po obiedzie, 2 godziny po kolacji

– Ustal również docelowe wartości poziomu glukozy w zależności od pory oraz mechanizm postępowania w przypadku zbyt wysokiego, jak i zbyt niskiego poziomu cukru

– Zapoznaj się dokładnie z instrukcją dołączoną do glukometru

– Poszerzaj swoją wiedzę i postaraj się nauczyć interpretować odczytane wyniki

– Cukrzycy nie można wyleczyć , jednak dzięki odpowiedniemu podejściu i zmianie trybu życia, komfort chorego może znacząco się podnieść.




Główne zasady odżywiania w cukrzycy.

1. Jedz 5 małych posiłków o stałych porach – unikniesz ryzyka niedocukrzenia!

2. Unikaj słodyczy, węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym i nasyconych kwasów tłuszczowych (masło, śmietana, tłuste wędliny, sery) oraz tłuszczów trans (tłuszcze piekarnicze, margaryny, fast food)

3. Unikaj rozgotowanych warzyw

4. Wybieraj mniej dojrzałe owoce

5. Im produkt bardziej przetworzony (mielony, rozdrobniony długo gotowany) tym bęzie miał wyższy indeks glikemiczny

6. Polub potrawy gotowane, duszone, grillowane, ewentualnie pieczone, lecz bez dodatku tłuszczu

7. Wprowadź błonnik (pieczywo pełnoziarniste, otręby) i kwasy nienasycone (oliwa z oliwek, ryby)

8. Zadbaj, aby dieta mimo wszystko była urozmaicona i dostarczała odpowiedniej ilości witamin i minerałów.

PRAWIDŁOWE WARTOŚCI POZIOMU GLUKOZY WE KRWII

NA CZCZO – poniżej 110mg% (6,0 mmol/l)
2 GODZINY PO POSIŁKU – poniżej 135mg% (7,5 mmol/l)

INDEKS GLIKEMICZNY (IG)

NISKI IG <55
ŚREDNI IG 55-69
WYSOKI IG >70

IG <55 – o niskim indeksie glikemicznym

Przykłady: pumpernikiel, pieczyw pełnoziarniste, otręby owsiane, płatki owsiane, kasze jęczmienne, ryż dziki i brązowy, orzechy laskowe, jabłka, jagody, grejpfruty, pomarańcze, maliny, poziomki, makarony pełnoziarniste, brokuły, szparagi, sałata, brukselka, seler, grzyby, szpinak , cukinia, czosnek, ogórki, kalafior, papryka, soja, mleko, maślanka, jogurt naturalny bez dodatku cukru.

IG 55-69 – o średnim indeksie glikemicznym

Przykłady: pieczywo razowe, otręby pszenne, większość orzechów, morele, banany, ananasy, kiwi, soki (niesłodzone , jabłkowy, grejpfrutowy, pomarańczowy) ryz biały długoziarnisty, ziemniaki gotowane w mundurkach, kabaczek, dynia, kukurydza, groszek zielony świeży, fasola biała, jogurt słodzony, budyń, sorbety owocowe.

IG >70 – o wysokim indeksie glikemicznym

Przykład: bajgle, precle, bagietki, ciastka, babeczki, bułki pszenne, pączki, wafle, naleśniki, biały chleb, pizza, drożdżówki, herbatniki, kuskus, wafle ryżowe, ryż biały krótkoziarnisty, arbuzy, śliwki suszone, rodzynki, daktyle, owoce w puszkach w słodkim syropie, owoce suszone, nektary owocowe (dosładzane), sok z arbuzów, kluski (gotowane do spożycia po podgrzaniu, mrożone) kopytka, pierogi, puree ziemniaczane, ziemniaki pieczone, mleczko czekoladowe, lody, bita śmietana.

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ