Curry z krewetkami, cukinią i ananasem. Egzotyczny afrodyzjak w walentynkowym menu.



Romantyczna kolacja to nieodłączny element walentynek spędzanych w domowym zaciszu. Aby zaskoczyć ukochaną osobę warto przygotować potrawy, które nie tylko zachwycają wyglądem i smakiem, ale także pobudzają zmysły.

Afrodyzjakami, bo to o nich mowa, są m.in. owoce morza oraz niektóre egzotyczne owoce, warzywa i przyprawy. Jak skomponować z nich inspirujące menu na ten wyjątkowy wieczór?

Produkty spożywcze określane mianem afrodyzjaków zawierają mikroelementy, które wpływają na poziom hormonów płciowych, poprawiają krążenie krwi i bezpośrednio oddziałują na neuroprzekaźniki, a tym samym rozbudzają namiętność i zwiększają libido.

Poza substancjami chemicznymi również ich specyficzny wygląd, zapach i smak ma znaczenie. Jednak dopiero kompozycja odpowiednich produktów z określonymi przyprawami i ziołami może dodać walentynkowej kolacji nutę ekstrawagancji.

Zwabieni przez Afrodytę

Afrodyzjaki swoją nazwę zawdzięczają greckiej bogini miłości, Afrodycie, która według mitologii, wyłoniła się z morskiej piany. Takie pochodzenie sprawiło, że to właśnie w morzu poszukiwała substancji, które rozbudziłyby miłosne pożądanie. Być może dla tego owoce morza uważane są za jedne z najsilniejszych afrodyzjaków.

Zawierają przede wszystkim dużą ilość cynku, odpowiedzialnego za podwyższenie poziomu testosteronu oraz selenu, gwarantującego sprawność fizyczną. Również sam wygląd małży czy ostryg z pewnością będzie oddziaływał na wyobraźnię. Afrodyzjakiem o wyrafinowanym kształcie i smaku są również krewetki, które dzięki zawartości fenyloalaniny poprawiają nastrój i wzmagają apetyt na miłosne doznania.

Idealnym zestawieniem kilku afrodyzjaków będzie curry z krewetkami, cukinią i ananasem. Lekka i smaczna potrawa na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem imbiru z pewnością zachwyci ukochaną osobę, a przepis znajdziemy w kolekcji przepisów na Thermomix „Ananas – egzotyczny smak tropików”.




CURRY Z KREWETKAMI, CUKINIĄ I ANANASEM

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

· 80 g cebuli, przekrojonej na pół
· 2 ząbki czosnku
· 250 g cukinii, pokrojonej na ok. 3 cm kawałki
· 25 g oliwy z oliwek
· 1000 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
· 2 łyżki sosu sojowego
· 1 łyżka curry, mielonego
· 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
· 400 g mleczka kokosowego
· 450-500 g kawałków ananasa, z puszki, w soku własnym, zalewę zachować
· 1 łyżka skrobi kukurydzianej
· ½ łyżeczki soli
· 3 szczypty pieprzu białego, mielonego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr.
2 Dodać cukinię, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3 Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 12 min/120°C/ /obr.
4 Dodać krewetki, sos sojowy, curry i imbir, dusić bez założonej miarki 5 min/120°C//obr. 1.
5 Dodać mleczko kokosowe, ananas, 50 g zalewy z ananasa, skrobię, sól i pieprz, dusić 2 min/120°C//obr. 1.
6 Curry z krewetkami, cukinią i ananasem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem ryżu, makaronu ryżowego lub chlebków naan.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX

1 Cebulę i czosnek posiekać.
2 Cukinię pokroić na drobną kostkę.
3 W garnku umieścić cebulę, czosnek i cukinię. Dodać oliwę, dusić pod przykryciem 12 minut.
4 Dodać krewetki, sos sojowy, curry i imbir, dusić dalej ok. 10 minut.
5 Dodać mleczko kokosowe, ananas, 50 g zalewy z ananasa, skrobię, sól i pieprz, dusić ok. 5 min.
6 Curry z krewetkami, cukinią i ananasem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem ryżu, makaronu ryżowego lub chlebków naan.

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki, niezwykle istotnej w skutecznym leczeniu nowotworów. Nowotwory złośliwe…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ