Kuchnią indyjską w zimowym menu – Kokosowy DHAL z soczewicy



Wielobarwne, zaskakujące i wciąż nieodkryte. Takie są Indie, taka jest też indyjska kuchnia, która w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Warto wprowadzić jej elementy do naszego zimowego menu. Nie tylko dlatego, że typowe dla niej dania dodadzą ponurej, zimowej aurze nieco koloru, ale także ze względów zdrowotnych.

W każdym, najmniejszym ziarnku popularnych, indyjskich przypraw kryje się bogactwo witamin i składników, które szczególnie w trudnym, zimowym okresie, wspomogą organizm w walce z infekcjami.

Przyprawy – potęga koloru i źródło zdrowia

Bogactwo kolorów, charakterystyczne dla dań indyjskich, to zasługa przypraw, które w Indiach stosuje się do wszystkiego – od potraw mięsnych po desery, a nawet napoje. Przyprawy to kluczowy element komponowania niepowtarzalnych smaków, ale także dodający potrawie, według ajuwerdy – hinduskiej medycyny naturalnej, właściwości zdrowotnych.

W kuchni indyjskiej nie może zabraknąć bowiem imbiru, który neutralizuje toksyny, przeciwdziałającego niestrawnościom kminu rzymskiego oraz świeżej kolendry, która działa moczopędnie i alkalizująco. Nadająca indyjskim potrawom pięknej, żółtej barwy kurkuma działa przeciwzapalnie, oczyszcza krew i zwiększa odporność. Kardamon, cynamon i goździki odkażają górne drogi oddechowe, a papryczka chili pobudza krążenie i zapobiega rozwojowi pasożytów. Odpowiednie połączenie tych przypraw ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, nadając jednocześnie potrawom pięknych kolorów, dodających zimą energii i wyzwalających marzenia o egzotycznych wakacjach.

Indyjskie – nie to samo co tajskie

Wśród bogactwa indyjskich potraw, najpopularniejszą pozostaje wciąż curry. Nie należy mylić go z tajskim, które oznacza specjalne, dostępne w trzech kolorach – żółtym, czerwonym i zielonym – pasty, na bazie których przygotowuje się tajskie dania. Curry indyjskie to charakterystyczny typ potrawy, którego bazą są owoce morza, mięso albo ryby zanurzone w gęstym, aromatycznym sosie. Sama nazwa curry pochodzi od tamilskiego kari, czyli właśnie sos.

Smak Indii za dotknięciem palca

Indyjskie curry niejedno ma imię, a żeby przekonać się o tym nie trzeba wcale organizować kosztownej wyprawy na inny kontynent. W urządzeniu wielofunkcyjnym Thermomix® przygotujemy jedenaście smacznych, sycących i rozgrzewających dań z jednej z najnowszych kolekcji przepisów „Kuchnia indyjska. Pyszne curry”. Wśród kulinarnych inspiracji znajdziemy m.in. przepis na żółte niczym słońce biryani z jagnięciną – danie typowe głównie dla północnych Indii, składające się z zapieczonego warstwami mięsa i ryżu, które nazwę swą wywodzi od perskiego słowa beryā(n), czyli pieczony.

Dzięki kolekcji „Kuchnia indyjska. Pyszne curry” przyrządzimy także aromatyczny, kokosowy dhal z soczewicy. Dhal to odmiana curry, którego podstawą są warzywa strączkowe. Przepisy na indyjskie curry znajdziecie na platformie Cookidoo® z przepisami na Thermomix® dostępnymi w rocznym abonamencie. Zainteresowani mogą skorzystać z bezpłatnego trzydziestodniowego abonamentu próbnego. Przepisy z platformy można przesłać do urządzenia za pomocą dodatku Cook-Key® umożliwiającego bezprzewodowe połączenie z Internetem. Dzięki temu każdy kolejny krok przygotowania potrawy będziemy mogli wyświetlić na ekranie dotykowym urządzenia Thermomix®. W ten sposób smak Indii możemy mieć naprawdę za dotknięciem palca.




KOKOSOWY DHAL Z SOCZEWICY

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

· 240 g cebuli, przekrojonej na pół
· 1-2 zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
· 250 g czerwonej soczewicy, suszonej, opłukanej
· 400 g mleczka kokosowego
· 300 g wody
· 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
· 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
· 120 g liści szpinaku baby, świeżych, grubo posiekanych
· kolendra, świeża, posiekana, do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pomidory i chili, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2 Dodać soczewicę, mleczko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kurkumę i gorczycę, gotować 15 min/100°C/obroty wsteczne/obr. 1

3 Dodać szpinak, dokładnie wymieszać za pomocą kopystki.

4 Kokosowy dhal z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną kolendrą.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX

1 Cebulę, pomidory i chili zblendować. Składniki przełożyć do garnka.

2 Dodać soczewicę, mleczko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kurkumę i gorczycę, gotować 15 min/obroty wsteczne/100°C/.

3 Dodać szpinak, dokładnie wymieszać.

4 Kokosowy dhal z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną kolendrą.

ZOBACZ TAKŻE

O tym, jak skutecznie zarządzać czasem, kiedy warto skorzystać z porad coacha

Każdy powinien czerpać radość z życia i dążyć do tego, aby realizować swoje marzenia. O tym, jak skutecznie zarządzać czasem,…
CZYTAJ

Zdrowie na wakacjach. 5 porad lekarzy

Zdrowie na wakacjach. 5 porad lekarzy. Wakacje to czas odpoczynku, relaksu i beztroski. Ale nawet błahy problem zdrowotny może zepsuć…
CZYTAJ

Odkryj głębię smaku – owoce morza w wakacyjnym menu

Ryby i owoce morza, mimo coraz większej popularności, wciąż są produktami rzadko spotykanymi na naszych stołach. A szkoda – ich…
CZYTAJ

Jak nawilżyć skórę od wewnątrz?

Latem nasza skóra woła o dodatkową dawkę nawilżenia. Wysoka temperatura, silne promieniowanie UV, zmiany klimatu podczas wyjazdów – to wszystko…
CZYTAJ

Select MDx – nieinwazyjne badanie w kierunku raka prostaty

Select MDx – nieinwazyjne badanie w kierunku raka prostaty. Zamiast inwazyjnej biopsji badanie z próbki moczu. Płynna biopsja moczu jest…
CZYTAJ

Najdelikatniejsza skóra, czyli jak dbać o cerę wokół oczu?

Najdelikatniejsza skóra, czyli jak dbać o cerę wokół oczu? Zmarszczki, cienie, opuchlizna – oczy zdradzają nieprzespane noce, godziny spędzone przed…
CZYTAJ

Choroba dziąseł kluczowa dla rozwoju RZS – nowe badania

Choroba dziąseł kluczowa dla rozwoju RZS – nowe badania. Cukrzyca czy choroba Hashimoto to nie jedyne schorzenia, które mogą mieć…
CZYTAJ

Miksuj ze smakiem – zdrowe koktajle mleczne w trzech odsłonach

Miksuj ze smakiem – zdrowe koktajle mleczne w trzech odsłonach. Orzeźwiająco owocowe, odżywiająco warzywne, słodkie niczym deser i pobudzające jak…
CZYTAJ

Młodsza dzięki własnym komórkom macierzystym

Utrzymanie skóry w nieskazitelnym stanie jest niezwykle trudne, zwłaszcza jeśli na przeszkodzie do osiągnięcia celu stają liczne czynniki zewnętrzne. Zadanie…
CZYTAJ

Poradnik urodowy na lato – najlepsze sposoby nawilżenia skóry

Latem organizm jest wyjątkowo narażony na odwodnienie. Taki stan pogarsza nie tylko nasze zdrowie, ale także urodę. Ponadto w tym…
CZYTAJ

Które zabiegi medycyny estetycznej można wykonać latem?

Stwierdzenie, że żadnych zabiegów medycyny estetycznej nie powinno się wykonywać latem, to mit. Tylko nieliczne z nich w okresie dużego…
CZYTAJ

Poznaj swoje prawa. Jak odzyskać pieniądze od biura podróży?

Poznaj swoje prawa. Jak odzyskać pieniądze od biura podróży? Podróże małe i duże. Czyli jak sobie radzić z problemami lotniczymi…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Zdrowie na wakacjach. 5 porad lekarzy

Zdrowie na wakacjach. 5 porad lekarzy. Wakacje to czas odpoczynku, relaksu i…
CZYTAJ

Select MDx – nieinwazyjne badanie w kierunku raka prostaty

Select MDx – nieinwazyjne badanie w kierunku raka prostaty. Zamiast inwazyjnej biopsji…
CZYTAJ

Prostsze i mniej inwazyjne leczenie halluksów

Mniej bólu, niewielka rana pooperacyjna i powrót do pełnej sprawności w krótkim…
CZYTAJ

Kult opalenizny a wzrost liczby zachorowań na czerniaka

W ostatnich latach nastąpiło obniżenie wieku, w którym pacjenci zaczynają zapadać na…
CZYTAJ

Magnez – niedobory w diecie Polaków i ich konsekwencje. Jak możemy im zapobiec?

Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych. Wykazano, że bierze udział aż…
CZYTAJ