Kuchnią indyjską w zimowym menu – Kokosowy DHAL z soczewicy



Wielobarwne, zaskakujące i wciąż nieodkryte. Takie są Indie, taka jest też indyjska kuchnia, która w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Warto wprowadzić jej elementy do naszego zimowego menu. Nie tylko dlatego, że typowe dla niej dania dodadzą ponurej, zimowej aurze nieco koloru, ale także ze względów zdrowotnych.

W każdym, najmniejszym ziarnku popularnych, indyjskich przypraw kryje się bogactwo witamin i składników, które szczególnie w trudnym, zimowym okresie, wspomogą organizm w walce z infekcjami.

Przyprawy – potęga koloru i źródło zdrowia

Bogactwo kolorów, charakterystyczne dla dań indyjskich, to zasługa przypraw, które w Indiach stosuje się do wszystkiego – od potraw mięsnych po desery, a nawet napoje. Przyprawy to kluczowy element komponowania niepowtarzalnych smaków, ale także dodający potrawie, według ajuwerdy – hinduskiej medycyny naturalnej, właściwości zdrowotnych.

W kuchni indyjskiej nie może zabraknąć bowiem imbiru, który neutralizuje toksyny, przeciwdziałającego niestrawnościom kminu rzymskiego oraz świeżej kolendry, która działa moczopędnie i alkalizująco. Nadająca indyjskim potrawom pięknej, żółtej barwy kurkuma działa przeciwzapalnie, oczyszcza krew i zwiększa odporność. Kardamon, cynamon i goździki odkażają górne drogi oddechowe, a papryczka chili pobudza krążenie i zapobiega rozwojowi pasożytów. Odpowiednie połączenie tych przypraw ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, nadając jednocześnie potrawom pięknych kolorów, dodających zimą energii i wyzwalających marzenia o egzotycznych wakacjach.

Indyjskie – nie to samo co tajskie

Wśród bogactwa indyjskich potraw, najpopularniejszą pozostaje wciąż curry. Nie należy mylić go z tajskim, które oznacza specjalne, dostępne w trzech kolorach – żółtym, czerwonym i zielonym – pasty, na bazie których przygotowuje się tajskie dania. Curry indyjskie to charakterystyczny typ potrawy, którego bazą są owoce morza, mięso albo ryby zanurzone w gęstym, aromatycznym sosie. Sama nazwa curry pochodzi od tamilskiego kari, czyli właśnie sos.

Smak Indii za dotknięciem palca

Indyjskie curry niejedno ma imię, a żeby przekonać się o tym nie trzeba wcale organizować kosztownej wyprawy na inny kontynent. W urządzeniu wielofunkcyjnym Thermomix® przygotujemy jedenaście smacznych, sycących i rozgrzewających dań z jednej z najnowszych kolekcji przepisów „Kuchnia indyjska. Pyszne curry”. Wśród kulinarnych inspiracji znajdziemy m.in. przepis na żółte niczym słońce biryani z jagnięciną – danie typowe głównie dla północnych Indii, składające się z zapieczonego warstwami mięsa i ryżu, które nazwę swą wywodzi od perskiego słowa beryā(n), czyli pieczony.

Dzięki kolekcji „Kuchnia indyjska. Pyszne curry” przyrządzimy także aromatyczny, kokosowy dhal z soczewicy. Dhal to odmiana curry, którego podstawą są warzywa strączkowe. Przepisy na indyjskie curry znajdziecie na platformie Cookidoo® z przepisami na Thermomix® dostępnymi w rocznym abonamencie. Zainteresowani mogą skorzystać z bezpłatnego trzydziestodniowego abonamentu próbnego. Przepisy z platformy można przesłać do urządzenia za pomocą dodatku Cook-Key® umożliwiającego bezprzewodowe połączenie z Internetem. Dzięki temu każdy kolejny krok przygotowania potrawy będziemy mogli wyświetlić na ekranie dotykowym urządzenia Thermomix®. W ten sposób smak Indii możemy mieć naprawdę za dotknięciem palca.




KOKOSOWY DHAL Z SOCZEWICY

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

· 240 g cebuli, przekrojonej na pół
· 1-2 zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
· 250 g czerwonej soczewicy, suszonej, opłukanej
· 400 g mleczka kokosowego
· 300 g wody
· 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
· 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
· 120 g liści szpinaku baby, świeżych, grubo posiekanych
· kolendra, świeża, posiekana, do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pomidory i chili, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2 Dodać soczewicę, mleczko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kurkumę i gorczycę, gotować 15 min/100°C/obroty wsteczne/obr. 1

3 Dodać szpinak, dokładnie wymieszać za pomocą kopystki.

4 Kokosowy dhal z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną kolendrą.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX

1 Cebulę, pomidory i chili zblendować. Składniki przełożyć do garnka.

2 Dodać soczewicę, mleczko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kurkumę i gorczycę, gotować 15 min/obroty wsteczne/100°C/.

3 Dodać szpinak, dokładnie wymieszać.

4 Kokosowy dhal z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną kolendrą.

Ciesz się pięknymi włosami każdego dnia!

Ciesz się pięknymi włosami każdego dnia i postaw na profesjonalną pielęgnację STAPIZ! Z Sleek Line REPAIR & SHINE Twoje włosy…
CZYTAJ

Rehabilitacja po COVID-19, jak wrócić do pełni sił po chorobie?

COVID-19 potrafi doprowadzić do prawdziwego spustoszenia organizmu, które sprawia, że powrót do formy może być długim i żmudnym procesem. –…
CZYTAJ

Smażenie jest niezdrowe, ale smaczne? Zdrowy kompromis w kuchni

Uwielbiamy smażone potrawy. Już sam zapach skwierczącego na patelni schabowego pobudza nasze kubki smakowe. Mijany po drodze fast food kusi…
CZYTAJ

Sztuczna inteligencja w służbie radiologii

Dzięki ultranowoczesnemu narzędziu, działającemu w oparciu o mechanizm samouczącej się sieci neuronowej, radiolodzy nie muszą już godzinami stukać w klawiaturę…
CZYTAJ

Zastanawiasz się, jak zadbać o zdrowie psychiczne dziecka? UNICEF radzi

Dzieciństwo jest kluczowym okresem rozwoju dla budowania fundamentów dobrej kondycji zdrowia psychicznego. Niestety wielu dorosłych nie wie, jak w tym…
CZYTAJ

Cała prawda o zawodzie fryzjera – co warunkuje powodzenie stylisty? Podpowiada Łukasz Szymczak

Fryzjerstwo to wyzwanie. Dla klientów to czas na relaks i self-time. Rzadko jednak zagląda się za kulisy salonów fryzjerskich, żeby…
CZYTAJ

Noszenie maseczki może pogorszyć stan uzębienia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec?

Maseczki chirurgiczne na stałe wpisały się w krajobraz naszego kraju. Od kilkunastu miesięcy praktycznie się z nimi nie rozstajemy, pragnąc…
CZYTAJ

Zainspiruj się nową kolekcją Code Cobalt i dodaj swoim stylizacjom charakteru!

Nadchodzący sezon to pełne faktur i wzorów outfity. To połączenie neutralnych kolorów i mocnego akcentu w postaci kobaltu z klasycznymi…
CZYTAJ

Minimalizm w kolorze

Mniej znaczy więcej. Tak można określić zimowe propozycje marki NOBO, gdzie królują torby, które swoją barwą i formą potrafią wyjść…
CZYTAJ

Historia Twojej miłości. Kolekcja YES Love Story

Miłość nie zna ograniczeń, nie ma wieku, rasy, ani płci. Nikogo nie wyklucza. Dlatego twarzą kampanii walentynkowej marki YES została…
CZYTAJ

Wraca uwielbiana przez klientów Rossmanna akcja wspierająca kobiety „Pomagamy jak umiemy”

Ruszyła szósta edycja akcji „Pomagamy jak umiemy". Podobnie jak w ubiegłym roku, klienci Rossmanna skanując aplikację przy każdych zakupach, będą…
CZYTAJ

“Fiesta” we Wrocławiu – nigeryjska modelka śpiewa w Polsce

Zjawiskowa, 21-letnia Nigeryjka, robi karierę w modelingu. Występuje na okładkach pism modowych i w reklamach ekskluzywnych marek. Tife Fabiyi nie…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Rehabilitacja po COVID-19, jak wrócić do pełni sił po chorobie?

COVID-19 potrafi doprowadzić do prawdziwego spustoszenia organizmu, które sprawia, że powrót do…
CZYTAJ

Sztuczna inteligencja w służbie radiologii

Dzięki ultranowoczesnemu narzędziu, działającemu w oparciu o mechanizm samouczącej się sieci neuronowej,…
CZYTAJ

Wypalenie zawodowe jednak jako wskazanie medyczne do L4, ale przepisy nie są precyzyjne. Co na to psychiatrzy?

W ostatnich tygodniach zeszłego roku pojawiły się doniesienia, że od 2022 wypalenie…
CZYTAJ

Centrum Medyczne Damiana inwestuje 8 mln zł w specjalistyczny sprzęt diagnostyczny

Centrum Medyczne Damiana zakupiło nowoczesny sprzęt do diagnostyki obrazowej: aparat do rezonansu…
CZYTAJ

Czy herbata podkręca metabolizm?

Herbata nie tylko gasi pragnienie. W zależności od rodzaju i sposobu przygotowania…
CZYTAJ