Kuchnią indyjską w zimowym menu – Kokosowy DHAL z soczewicy



Wielobarwne, zaskakujące i wciąż nieodkryte. Takie są Indie, taka jest też indyjska kuchnia, która w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Warto wprowadzić jej elementy do naszego zimowego menu. Nie tylko dlatego, że typowe dla niej dania dodadzą ponurej, zimowej aurze nieco koloru, ale także ze względów zdrowotnych.

W każdym, najmniejszym ziarnku popularnych, indyjskich przypraw kryje się bogactwo witamin i składników, które szczególnie w trudnym, zimowym okresie, wspomogą organizm w walce z infekcjami.

Przyprawy – potęga koloru i źródło zdrowia

Bogactwo kolorów, charakterystyczne dla dań indyjskich, to zasługa przypraw, które w Indiach stosuje się do wszystkiego – od potraw mięsnych po desery, a nawet napoje. Przyprawy to kluczowy element komponowania niepowtarzalnych smaków, ale także dodający potrawie, według ajuwerdy – hinduskiej medycyny naturalnej, właściwości zdrowotnych.

W kuchni indyjskiej nie może zabraknąć bowiem imbiru, który neutralizuje toksyny, przeciwdziałającego niestrawnościom kminu rzymskiego oraz świeżej kolendry, która działa moczopędnie i alkalizująco. Nadająca indyjskim potrawom pięknej, żółtej barwy kurkuma działa przeciwzapalnie, oczyszcza krew i zwiększa odporność. Kardamon, cynamon i goździki odkażają górne drogi oddechowe, a papryczka chili pobudza krążenie i zapobiega rozwojowi pasożytów. Odpowiednie połączenie tych przypraw ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, nadając jednocześnie potrawom pięknych kolorów, dodających zimą energii i wyzwalających marzenia o egzotycznych wakacjach.

Indyjskie – nie to samo co tajskie

Wśród bogactwa indyjskich potraw, najpopularniejszą pozostaje wciąż curry. Nie należy mylić go z tajskim, które oznacza specjalne, dostępne w trzech kolorach – żółtym, czerwonym i zielonym – pasty, na bazie których przygotowuje się tajskie dania. Curry indyjskie to charakterystyczny typ potrawy, którego bazą są owoce morza, mięso albo ryby zanurzone w gęstym, aromatycznym sosie. Sama nazwa curry pochodzi od tamilskiego kari, czyli właśnie sos.

Smak Indii za dotknięciem palca

Indyjskie curry niejedno ma imię, a żeby przekonać się o tym nie trzeba wcale organizować kosztownej wyprawy na inny kontynent. W urządzeniu wielofunkcyjnym Thermomix® przygotujemy jedenaście smacznych, sycących i rozgrzewających dań z jednej z najnowszych kolekcji przepisów „Kuchnia indyjska. Pyszne curry”. Wśród kulinarnych inspiracji znajdziemy m.in. przepis na żółte niczym słońce biryani z jagnięciną – danie typowe głównie dla północnych Indii, składające się z zapieczonego warstwami mięsa i ryżu, które nazwę swą wywodzi od perskiego słowa beryā(n), czyli pieczony.

Dzięki kolekcji „Kuchnia indyjska. Pyszne curry” przyrządzimy także aromatyczny, kokosowy dhal z soczewicy. Dhal to odmiana curry, którego podstawą są warzywa strączkowe. Przepisy na indyjskie curry znajdziecie na platformie Cookidoo® z przepisami na Thermomix® dostępnymi w rocznym abonamencie. Zainteresowani mogą skorzystać z bezpłatnego trzydziestodniowego abonamentu próbnego. Przepisy z platformy można przesłać do urządzenia za pomocą dodatku Cook-Key® umożliwiającego bezprzewodowe połączenie z Internetem. Dzięki temu każdy kolejny krok przygotowania potrawy będziemy mogli wyświetlić na ekranie dotykowym urządzenia Thermomix®. W ten sposób smak Indii możemy mieć naprawdę za dotknięciem palca.




KOKOSOWY DHAL Z SOCZEWICY

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

· 240 g cebuli, przekrojonej na pół
· 1-2 zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
· 250 g czerwonej soczewicy, suszonej, opłukanej
· 400 g mleczka kokosowego
· 300 g wody
· 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
· 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
· 120 g liści szpinaku baby, świeżych, grubo posiekanych
· kolendra, świeża, posiekana, do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pomidory i chili, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2 Dodać soczewicę, mleczko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kurkumę i gorczycę, gotować 15 min/100°C/obroty wsteczne/obr. 1

3 Dodać szpinak, dokładnie wymieszać za pomocą kopystki.

4 Kokosowy dhal z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną kolendrą.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX

1 Cebulę, pomidory i chili zblendować. Składniki przełożyć do garnka.

2 Dodać soczewicę, mleczko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kurkumę i gorczycę, gotować 15 min/obroty wsteczne/100°C/.

3 Dodać szpinak, dokładnie wymieszać.

4 Kokosowy dhal z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną kolendrą.

Alergia u dzieci – kiedy diagnozować, kiedy zacząć odczulanie

Unoszące się w powietrzu pyłki kwitnących drzew i traw sprawiają, że wiosna i lato są trudnym czasem dla alergików. To…
CZYTAJ

Największy sklep adidas w regionie we Wrocław Fashion Outlet!

We Wrocław Fashion Outlet otwarto największy w regionie Dolnego Śląska sklep marki adidas. Na powierzchni niemal 770 m² poza bogatą…
CZYTAJ

Dzielnica Wisła rozpoczyna kampanię re\Wisła

Nadwiślańskie bulwary i warszawskie plaże – ulubione miejsca spacerów, spotkań i wypoczynku. Startuje kampania edukacyjna re\Wisła, która zachęca do tworzenia…
CZYTAJ

Ukojenie rodem z afrykańskich stepów Aloes opatrunkiem dla podrażnionej skóry

Udane wakacje to te… pod słońcem! Bez względu na to, czy lato spędzamy nad morzem, czy wśród górskich szczytów, dobra…
CZYTAJ

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu?

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu? Odpowiada dr hab. n. med. Monika Machoy, ortodonta,…
CZYTAJ

Czy na wakacjach pamiętamy o ekonawykach?

Rozpoczęły się upragnione wakacje. W czasie wyjazdów urlopowych nie tylko odpoczywamy od tradycyjnych obowiązków zawodowych, ale również zmieniamy swój harmonogram…
CZYTAJ

Pożegnaj problemy skórne! Stań się najpiękniejszą wersją siebie!

Pożegnaj problemy skórne dzięki nowym serom od IT Cosmetics! Dzięki nim staniesz się najpiękniejszą wersją siebie. #Zmarszczki, #przebarwienia, rozszerzone pory,…
CZYTAJ

Łysienie. Męski problem, który nie zna wieku

Często przechodzi z ojca na syna. I nie zna litości. Choć jest związane z działaniem męskich hormonów, rzadko stanowi dla…
CZYTAJ

Polka bada komórki odpornościowe w złośliwych nowotworach mózgu

Każdego roku w Polsce diagnozuje się blisko 3000 przypadków guza mózgu, a śmiertelność w przypadku nowotworów mózgu wynosi 2300 przypadków…
CZYTAJ

Skala poważnych naruszeń praw dzieci na świecie jest niewyobrażalna, alarmuje UNICEF

Od 2005 do 2020 r. Organizacja Narodów Zjednoczonych potwierdziła ponad 266 tysięcy poważnych naruszeń praw dzieci w 30 konfliktach zbrojnych…
CZYTAJ

Dziewczyny lubią brąz! Jak przedłużyć trwałość wakacyjnej opalenizny?

Kąpiele słoneczne i wakacyjna lekka, naturalna opalenizna to to, co uwielbiamy. Kosmetolodzy podkreślają, że nasza skóra, szczególnie ta wrażliwa, nie…
CZYTAJ

Stymulacja tkankowa to podstawa odzyskania młodego wyglądu. Co to są stymulatory tkankowe?

Zachowanie zdrowia i młodości na długo, to marzenie większości kobiet. Czas pędzi nieubłaganie i ma olbrzymi wpływ na samopoczucie i…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu?

Czy bóle szyi, głowy, a nawet przedramienia mogą być spowodowane wadami zgryzu?…
CZYTAJ

Polka bada komórki odpornościowe w złośliwych nowotworach mózgu

Każdego roku w Polsce diagnozuje się blisko 3000 przypadków guza mózgu, a…
CZYTAJ

Stres informacyjny a zdrowie – czy nadmiar informacji może być szkodliwy?

#Wojna, #inflacja, rosnące stopy procentowe, wizja powrotu pandemii, małpia ospa – tematów…
CZYTAJ

23 czerwca Dzień Świadomości Raka Prostaty. Ten nowotwór można skutecznie leczyć nowoczesnymi metodami

23 czerwca obchodzimy nie tylko Dzień Ojca, ale także Ogólnopolski Dzień Świadomości…
CZYTAJ

Kleszcze w wielkim mieście – 8 faktów, które musisz o nich wiedzieć

Kleszcze w wielkim mieście – 8 faktów, które musisz o nich wiedzieć.…
CZYTAJ