Kuchnią indyjską w zimowym menu – Kokosowy DHAL z soczewicy



Wielobarwne, zaskakujące i wciąż nieodkryte. Takie są Indie, taka jest też indyjska kuchnia, która w Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Warto wprowadzić jej elementy do naszego zimowego menu. Nie tylko dlatego, że typowe dla niej dania dodadzą ponurej, zimowej aurze nieco koloru, ale także ze względów zdrowotnych.

W każdym, najmniejszym ziarnku popularnych, indyjskich przypraw kryje się bogactwo witamin i składników, które szczególnie w trudnym, zimowym okresie, wspomogą organizm w walce z infekcjami.

Przyprawy – potęga koloru i źródło zdrowia

Bogactwo kolorów, charakterystyczne dla dań indyjskich, to zasługa przypraw, które w Indiach stosuje się do wszystkiego – od potraw mięsnych po desery, a nawet napoje. Przyprawy to kluczowy element komponowania niepowtarzalnych smaków, ale także dodający potrawie, według ajuwerdy – hinduskiej medycyny naturalnej, właściwości zdrowotnych.

W kuchni indyjskiej nie może zabraknąć bowiem imbiru, który neutralizuje toksyny, przeciwdziałającego niestrawnościom kminu rzymskiego oraz świeżej kolendry, która działa moczopędnie i alkalizująco. Nadająca indyjskim potrawom pięknej, żółtej barwy kurkuma działa przeciwzapalnie, oczyszcza krew i zwiększa odporność. Kardamon, cynamon i goździki odkażają górne drogi oddechowe, a papryczka chili pobudza krążenie i zapobiega rozwojowi pasożytów. Odpowiednie połączenie tych przypraw ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, nadając jednocześnie potrawom pięknych kolorów, dodających zimą energii i wyzwalających marzenia o egzotycznych wakacjach.

Indyjskie – nie to samo co tajskie

Wśród bogactwa indyjskich potraw, najpopularniejszą pozostaje wciąż curry. Nie należy mylić go z tajskim, które oznacza specjalne, dostępne w trzech kolorach – żółtym, czerwonym i zielonym – pasty, na bazie których przygotowuje się tajskie dania. Curry indyjskie to charakterystyczny typ potrawy, którego bazą są owoce morza, mięso albo ryby zanurzone w gęstym, aromatycznym sosie. Sama nazwa curry pochodzi od tamilskiego kari, czyli właśnie sos.

Smak Indii za dotknięciem palca

Indyjskie curry niejedno ma imię, a żeby przekonać się o tym nie trzeba wcale organizować kosztownej wyprawy na inny kontynent. W urządzeniu wielofunkcyjnym Thermomix® przygotujemy jedenaście smacznych, sycących i rozgrzewających dań z jednej z najnowszych kolekcji przepisów „Kuchnia indyjska. Pyszne curry”. Wśród kulinarnych inspiracji znajdziemy m.in. przepis na żółte niczym słońce biryani z jagnięciną – danie typowe głównie dla północnych Indii, składające się z zapieczonego warstwami mięsa i ryżu, które nazwę swą wywodzi od perskiego słowa beryā(n), czyli pieczony.

Dzięki kolekcji „Kuchnia indyjska. Pyszne curry” przyrządzimy także aromatyczny, kokosowy dhal z soczewicy. Dhal to odmiana curry, którego podstawą są warzywa strączkowe. Przepisy na indyjskie curry znajdziecie na platformie Cookidoo® z przepisami na Thermomix® dostępnymi w rocznym abonamencie. Zainteresowani mogą skorzystać z bezpłatnego trzydziestodniowego abonamentu próbnego. Przepisy z platformy można przesłać do urządzenia za pomocą dodatku Cook-Key® umożliwiającego bezprzewodowe połączenie z Internetem. Dzięki temu każdy kolejny krok przygotowania potrawy będziemy mogli wyświetlić na ekranie dotykowym urządzenia Thermomix®. W ten sposób smak Indii możemy mieć naprawdę za dotknięciem palca.




KOKOSOWY DHAL Z SOCZEWICY

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

· 240 g cebuli, przekrojonej na pół
· 1-2 zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
· 250 g czerwonej soczewicy, suszonej, opłukanej
· 400 g mleczka kokosowego
· 300 g wody
· 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
· 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
· 120 g liści szpinaku baby, świeżych, grubo posiekanych
· kolendra, świeża, posiekana, do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pomidory i chili, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2 Dodać soczewicę, mleczko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kurkumę i gorczycę, gotować 15 min/100°C/obroty wsteczne/obr. 1

3 Dodać szpinak, dokładnie wymieszać za pomocą kopystki.

4 Kokosowy dhal z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną kolendrą.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX

1 Cebulę, pomidory i chili zblendować. Składniki przełożyć do garnka.

2 Dodać soczewicę, mleczko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kurkumę i gorczycę, gotować 15 min/obroty wsteczne/100°C/.

3 Dodać szpinak, dokładnie wymieszać.

4 Kokosowy dhal z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną kolendrą.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ