Spaghetti z pulpetami Carmeli Soprano (Rodzina Soprano)-przepisy z filmów



Makaron w roli głównej czyli przepisy z filmów
Makaron jako cichy bohater filmowy odegrał niebagatelną rolę. Pojawiał się w niemym kinie, komediach czy produkcjach Walta Disneya. Nie mogło go oczywiście zabraknąć w kinie włoskim. Sprawdźcie, jakie dania z makaronem przygotować przed seansem na domowej kanapie.

Spaghetti z pulpetami Carmeli Soprano (Rodzina Soprano)
Sekret spaghetti, które przygotowuje żona bossa mafii tkwi w niewątpliwie w dodatku parmezanu…

Składniki na 4 porcje

250 g Makaronu Czanieckiego Spaghetti 100% Amber Durum
Garść posiekanej bazylii
¼ szklanki mleka
500 ml przecieru pomidorowego
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
2 cm startego imbiru
1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz, chili, oliwa
250 g zmielonego mięsa wieprzowego
jedno jajko
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka oregano
pieprz, sól

Przygotowanie:

Szklimy cebulę na oliwie. Dodajmy czosnek, imbir i chili. 2-3 min. smażymy. Dodajemy ½ szklanki wody i gotujemy do odparowania płynu. Dodajemy przecier pomidorowy i ½ objętości wody, paprykę i cukier. Gotujemy do 30% redukcji płynu na małym ogniu, ok 20-30 min. Doprawiamy sola i pieprzem.

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Mokra rękoma formujemy klopsy wielkości dużego orzecha laskowego. Powinno wyjść ok 25. Pulpety chłodzimy. Do wrzącego sosu wrzucamy pulpety. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 min.. Dolewamy ¼ szklanki mleka lub kremówki.  Mieszamy z ugotowanym makaronem i posypujemy bazylią.




Makaron Cacio e Pepe (Ugotowany) Przepis na popisowe danie Helen

Składniki na 4 porcje

400 g Makaronu Czaniecki Rurka Ukośna Pełnoziarnista
200 g pecorino romano
2 czubate łyżki czarnego świeżo tłuczonego pieprzu

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Odlewamy z wody w której gotował się makaron około pół szklanki płynu. Do rondelka wsypujemy ser wymieszany z pieprzem, dolewamy pół szklanki wody od makaronu i mieszamy do uzyskania kremowego sosu. Można też to wszystko włącznie z makaronem wrzucić na patelnię i wymieszać.

Makaron z beszamelem i serem (Kevin sam w domu)
Przepis na jedzenie, które Kevin spożywał pod nieobecność rodziców. Prościej się nie da…

Składniki na 1 porcję

ok 200 g Makaronu Czaniecki Muszelka ugotowanego al dente
2 łyżki masła
2 duże łyżki mąki
ok pół litra mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa (łyżeczka)
ok 150 g startego żółtego sera

Przygotowanie:

Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego. Zrób sos beszamelowy. Do rondelka przełóż dwie łyżki masła i poczekaj aż się roztopią. Dodaj stopniowo mąkę i mieszaj do momentu kiedy dobrze połączy się z masłem. Wlewaj mleko partiami i używając trzepaczki mieszaj dokładnie żeby nie powstały kluchy.

Mieszaj aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Warto na tym etapie spróbować czy sos jest dobrze doprawiony. Sosem zalej makaron i posyp startym serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni przez 20 minut.

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ