Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr



Kulinarny wehikuł czasu – czyli powrót do smaków dzieciństwa
Wielu z nas z wielkim sentymentem wspomina smaki dzieciństwa. Już na samą myśl o tych wszystkich smakołykach, pojawia się uśmiech w kącikach ust. A może warto przywołać zapachy, które unosiły się w naszej rodzinnej kuchni i podarować te same przyjemności swoim pociechom?

Smaczne wspomnienia

Zupa mleczna na śniadanie, pomidorowa, zabielana kwaśną śmietaną na obiad, a na drugie – mielony z ziemniaczkami okraszonymi koperkiem. Pyszne naleśniki czy pulchne racuszki z jabłkami, zerwanymi prosto z sadu. Smak tych i wielu innych potraw był zawsze wyjątkowy. Choć ich receptura nie była skomplikowana, uwielbiał je dosłownie każdy. Tymi smakołykami raczyły nas nasze mamy, babcie i ciocie.

To właśnie one, dbały o to, aby nasze posiłki były nie tylko pyszne, ale i wartościowe. Cała tajemnica smaku tkwiła w dobrych składnikach, takich jak m.in.: wiejskie jaja, mleko, wyroby nabiałowe czy mięsne. Pochodziły one głównie od lokalnych gospodarzy i zaufanych źródeł visite site. Niektóre z nich wyrabiane były także w domach. Dzięki temu mieliśmy pewność, że na naszym stole jest wszystko to, co najlepsze.

Tradycyjnie, czyli zdrowo

Nasz domowy jadłospis oraz wszystko to, co serwujemy naszym dzieciom, często bazuje na gotowych daniach. Niestety, nawet mając świadomość, że zawierają one liczne konserwanty, sięgamy po nie głównie ze względu na oszczędność czasu i panujące trendy żywieniowe. Gdy już zdecydujemy się przyrządzić coś samodzielnie, otwieramy wypełnione po brzegi szafki kuchenne i widzimy najróżniejsze składniki.

Zaczynając od glonów nori do sushi, na indyjskiej przyprawie garam masala kończąc. Nagle zdajemy sobie sprawę, że w naszej spiżarni brakuje podstawowych elementów rodzimej kuchni! Nowe trendy i powszechność produktów z innych kultur, sprawiają, że z czasem zapominamy o tym co najprostsze i najsmaczniejsze.




W poszukiwaniu smaku z dzieciństwa

Podstawą do tego, by w pełni oddać smak potraw z dzieciństwa są oczywiście sprawdzone przepisy. Zapisane w pamięci naszych mam czy babć lub w starych książkach kucharskich. Dla tych, którzy nie mają szans na ich zdobycie, otworem stoi internet. Roi się w nim od blogów kulinarnych, które przepełnione są pomysłami na sprawdzone i domowe dania. Poza dobrym przepisem, potrzebujemy również dobrych produktów.

Na szczęście, dzięki wciąż rosnącej świadomości konsumentów, nie ma problemu z ich dostępnością. Na sklepowych półkach jest ich coraz więcej. Producenci artykułów spożywczych stale je udoskonalają tak, by odpowiadać na potrzeby swoich konsumentów. Jednym z takich producentów jest OSM Piątnica, silnie kojarzona z tradycyjnymi, naturalnymi wyrobami bez konserwantów.

– Tradycja i jakość to dla nas dwie najważniejsze kwestie przy tworzeniu produktów. Będąc lokalną spółdzielnią, bardzo cenimy sobie te wartości i pragniemy, aby nasi konsumenci odnaleźli je w produktach Piątnicy. Wielu z nich przyznaje, że dzięki naszym produktom powracają wspomnieniami do smaków dzieciństwa. Cieszy nas fakt, iż konsumenci wykorzystują nasze produkty w sentymentalnych daniach i podają je swojej rodzinie. To dla nas największy dowód zaufania – mówi Łukasz Kalinowski wiceprezes OSM Piątnica.

Zapraszamy do kulinarnego wehikułu czasu i serwujemy pyszne Domowe racuszki z jabłkami. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr

Składniki:

– Jogurt typu islandzkiego Skyr Naturalny (np. od OSM Piątnica) 2 szt. po 150g
– mleko 250ml
– żółtka jaj 2 szt.
– proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
– cukier waniliowy 2 łyżeczki
– cukier 1 łyżka
– mąka pszenna 250g
– jabłka 2 małe sztuki
– olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Do miski przełożyć 2 opakowania Jogurtu Skyr, wlać mleko, dodać żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać ręcznie, najlepiej rózgą. Następnie dodać obrane i pokrojone w niewielkie kawałki jabłka i wszystko razem ponownie wymieszać.

Smażyć na patelni niewielkie racuchy (z 1 i ½ łyżki) na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron placuszków.
Podawać posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub z łyżką Jogurtu typu islandzkiego Skyr.

Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE

Jak usunąć pajączki i żylaki? Rozpraw się z nimi zimą!

Jak usunąć pajączki i żylaki? Rozpraw się z nimi zimą! Zima to doskonały moment na skorzystanie z zabiegów mających na…
CZYTAJ

Czy potrafisz cieszyć się sukcesami innych?

Czy potrafisz cieszyć się sukcesami innych? Ile razy zdarzyło Ci się usłyszeć od kogoś ze swojego otoczenia o jego zapierających…
CZYTAJ

5 wskazówek, jak dbać o zęby przed snem

5 wskazówek, jak dbać o zęby przed snem. Co dzieje się w twoich ustach, kiedy śpisz? Strach nawet pomyśleć! Ale…
CZYTAJ

Czy kolor oczu wpływa na ryzyko wystąpienia wad wzroku?

Czy kolor oczu wpływa na ryzyko wystąpienia wad wzroku? Szacuje się, że blisko 90 proc. osób posiada brązowy kolor oczu,…
CZYTAJ

Wyglądaj młodo na wiosnę – zabiegi odmładzające

Wyglądaj młodo na wiosnę - zabiegi odmładzające. Długo wyczekiwana wiosna zbliża się wielkimi krokami, jednak kondycja skóry wciąż przypomina o…
CZYTAJ

Smak zdrowia – Witamina E – witamina życia i młodości

Smak zdrowia - Witamina E - witamina życia i młodości - poznaj jej naturalnie najbogatsze źródła, dowiedz się dlaczego jest…
CZYTAJ

Pewny sposób na pękające naczynka

Pękające naczynka na nosie, rumień po trądziku czy przebarwienia dają o sobie znać szczególnie zimą, kiedy narażone na niskie temperatury…
CZYTAJ

Włoski klasyk – focaccia jakiej nie znacie!

Włoski klasyk – focaccia jakiej nie znacie! Pizza i pasta – odpowie bez dłuższego zastanowienia większość z nas, gdy przyjdzie…
CZYTAJ

Okulary przywracają młodość spojrzenia

Wyraźny obraz widziany z każdej odległości to komfort, na który w pewnym wieku mało kto może sobie pozwolić. Korzystanie z…
CZYTAJ

Zgrzytasz zębami w nocy? Tych 7 sposobów może ci pomóc

Zgrzytanie zębami to poważna dolegliwość, która może dotyczyć aż 10 proc. dorosłej populacji. Obolała szczęka, gorsza estetyka i kondycja zębów,…
CZYTAJ

Ciemiączko u noworodka – radzi położna Marzena Langner

Ciemiączko u noworodka - radzi położna Marzena Langner - Pawliczek, Ambasadorka kampanii i konkursu „Położna na medal” U noworodka, niemowlaka…
CZYTAJ

Jak powiększyć usta i nadal wyglądać naturalnie?

Jak powiększyć usta i nadal wyglądać naturalnie? Usta są tym elementem twarzy, który, zaraz po oczach, najbardziej przyciąga uwagę. O…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Czy kolor oczu wpływa na ryzyko wystąpienia wad wzroku?

Czy kolor oczu wpływa na ryzyko wystąpienia wad wzroku? Szacuje się, że…
CZYTAJ

Smak zdrowia – Witamina E – witamina życia i młodości

Smak zdrowia - Witamina E - witamina życia i młodości - poznaj…
CZYTAJ

Okulary przywracają młodość spojrzenia

Wyraźny obraz widziany z każdej odległości to komfort, na który w pewnym…
CZYTAJ

Współczesne trendy w pediatrii – zapobieganie lepsze od leczenia

Współczesne trendy w pediatrii – zapobieganie lepsze od leczenia. Troska o zdrowe,…
CZYTAJ

Czy grozi ci ślepota śnieżna?

Czy grozi ci ślepota śnieżna? Zima kojarzy nam się z okresem, w…
CZYTAJ