Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr



Kulinarny wehikuł czasu – czyli powrót do smaków dzieciństwa
Wielu z nas z wielkim sentymentem wspomina smaki dzieciństwa. Już na samą myśl o tych wszystkich smakołykach, pojawia się uśmiech w kącikach ust. A może warto przywołać zapachy, które unosiły się w naszej rodzinnej kuchni i podarować te same przyjemności swoim pociechom?

Smaczne wspomnienia

Zupa mleczna na śniadanie, pomidorowa, zabielana kwaśną śmietaną na obiad, a na drugie – mielony z ziemniaczkami okraszonymi koperkiem. Pyszne naleśniki czy pulchne racuszki z jabłkami, zerwanymi prosto z sadu. Smak tych i wielu innych potraw był zawsze wyjątkowy. Choć ich receptura nie była skomplikowana, uwielbiał je dosłownie każdy. Tymi smakołykami raczyły nas nasze mamy, babcie i ciocie.

To właśnie one, dbały o to, aby nasze posiłki były nie tylko pyszne, ale i wartościowe. Cała tajemnica smaku tkwiła w dobrych składnikach, takich jak m.in.: wiejskie jaja, mleko, wyroby nabiałowe czy mięsne. Pochodziły one głównie od lokalnych gospodarzy i zaufanych źródeł visite site. Niektóre z nich wyrabiane były także w domach. Dzięki temu mieliśmy pewność, że na naszym stole jest wszystko to, co najlepsze.

Tradycyjnie, czyli zdrowo

Nasz domowy jadłospis oraz wszystko to, co serwujemy naszym dzieciom, często bazuje na gotowych daniach. Niestety, nawet mając świadomość, że zawierają one liczne konserwanty, sięgamy po nie głównie ze względu na oszczędność czasu i panujące trendy żywieniowe. Gdy już zdecydujemy się przyrządzić coś samodzielnie, otwieramy wypełnione po brzegi szafki kuchenne i widzimy najróżniejsze składniki.

Zaczynając od glonów nori do sushi, na indyjskiej przyprawie garam masala kończąc. Nagle zdajemy sobie sprawę, że w naszej spiżarni brakuje podstawowych elementów rodzimej kuchni! Nowe trendy i powszechność produktów z innych kultur, sprawiają, że z czasem zapominamy o tym co najprostsze i najsmaczniejsze.




W poszukiwaniu smaku z dzieciństwa

Podstawą do tego, by w pełni oddać smak potraw z dzieciństwa są oczywiście sprawdzone przepisy. Zapisane w pamięci naszych mam czy babć lub w starych książkach kucharskich. Dla tych, którzy nie mają szans na ich zdobycie, otworem stoi internet. Roi się w nim od blogów kulinarnych, które przepełnione są pomysłami na sprawdzone i domowe dania. Poza dobrym przepisem, potrzebujemy również dobrych produktów.

Na szczęście, dzięki wciąż rosnącej świadomości konsumentów, nie ma problemu z ich dostępnością. Na sklepowych półkach jest ich coraz więcej. Producenci artykułów spożywczych stale je udoskonalają tak, by odpowiadać na potrzeby swoich konsumentów. Jednym z takich producentów jest OSM Piątnica, silnie kojarzona z tradycyjnymi, naturalnymi wyrobami bez konserwantów.

– Tradycja i jakość to dla nas dwie najważniejsze kwestie przy tworzeniu produktów. Będąc lokalną spółdzielnią, bardzo cenimy sobie te wartości i pragniemy, aby nasi konsumenci odnaleźli je w produktach Piątnicy. Wielu z nich przyznaje, że dzięki naszym produktom powracają wspomnieniami do smaków dzieciństwa. Cieszy nas fakt, iż konsumenci wykorzystują nasze produkty w sentymentalnych daniach i podają je swojej rodzinie. To dla nas największy dowód zaufania – mówi Łukasz Kalinowski wiceprezes OSM Piątnica.

Zapraszamy do kulinarnego wehikułu czasu i serwujemy pyszne Domowe racuszki z jabłkami. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr

Składniki:

– Jogurt typu islandzkiego Skyr Naturalny (np. od OSM Piątnica) 2 szt. po 150g
– mleko 250ml
– żółtka jaj 2 szt.
– proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
– cukier waniliowy 2 łyżeczki
– cukier 1 łyżka
– mąka pszenna 250g
– jabłka 2 małe sztuki
– olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Do miski przełożyć 2 opakowania Jogurtu Skyr, wlać mleko, dodać żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać ręcznie, najlepiej rózgą. Następnie dodać obrane i pokrojone w niewielkie kawałki jabłka i wszystko razem ponownie wymieszać.

Smażyć na patelni niewielkie racuchy (z 1 i ½ łyżki) na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron placuszków.
Podawać posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub z łyżką Jogurtu typu islandzkiego Skyr.

Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE

Zgrzytasz zębami? Ratunkiem może być… botoks

Zgrzytasz zębami? Ratunkiem może być… botoks. Choć botoks, czyli toksyna botulinowa, używany jest głównie do zabiegów z zakresu medycyny estetycznej,…
CZYTAJ

Sukienka jako najlepsza wizytówka każdej kobiety

Sukienka jako najlepsza wizytówka każdej kobiety. Niezależnie od tego, jaki nosisz rozmiar lato to idealna okazja, aby znowu wskoczyć w…
CZYTAJ

Przepuklina kręgosłupa – co robić, kiedy wypadnie mi dysk?

Przepuklina kręgosłupa – co robić, kiedy wypadnie mi dysk? Przepuklina kręgosłupa to dolegliwość, którą przynajmniej „ze słyszenia” zna każdy z…
CZYTAJ

Karmienie piersią w miejscach publicznych

Karmienie piersią w miejscach publicznych- materiał Aliny Jedlińskiej, ambasadorki kampanii „Położna na medal”. Karmienie piersią jest najbardziej naturalnym procesem żywieniowym…
CZYTAJ

Odpowiednia dieta na straży chorób cywilizacyjnych

Odpowiednia dieta na straży chorób cywilizacyjnych. Zgodnie z doniesieniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) prawie 70% wszystkich zgonów na całym świecie…
CZYTAJ

Usta w kolorze wiosny – promocja pomadek Kelly Couronne

Usta w kolorze wiosny - promocja pomadek Kelly Couronne. Kilka dni temu w warszawskim butiku wietnamskiej projektantki Kelly Couronne odbyła się premiera nowych odcieni…
CZYTAJ

Z wymarzonym ciałem do ślubu

Z wymarzonym ciałem do ślubu. Przed nami najgorętszy sezon ślubno-weselny. Jednym z powodów, dla których ciepłe miesiące są najbardziej popularne…
CZYTAJ

„LIFE IS SWEATY – NOT YOU” – STR8 wskazuje nową drogę

Znana i ceniona marka kosmetyków dla mężczyzn STR8 robi wielki krok naprzód, zbliżając się do nowej ery, w której nowoczesność…
CZYTAJ

Plastyka uszu i nosa – jak wyglądają zabiegi medycyny estetycznej?

Plastyka uszu i nosa – jak wyglądają zabiegi medycyny estetycznej? Któż z nas nie ma kompleksów? Chęć ich pokonana to…
CZYTAJ

Nadwrażliwość zębów – skąd się bierze, czy można zapobiec powstaniu nadwrażliwości i jak można ją leczyć?

Zapytaj stomatologa - Nadwrażliwość zębów - skąd się bierze, czy można zapobiec powstaniu nadwrażliwości i jak można ją leczyć? Pyszny…
CZYTAJ

Lekka sałatka z bobem i kabanosami

Lekka sałatka z bobem i kabanosami Składniki: - 100 g wieprzowych Kabanosów Premium marki Berger - 1 kg bobu -…
CZYTAJ

Baza – letni must have!

Baza - letni must have! Naturalny wygląd to łatwy, wygodny i oszczędzający czas look, który będzie na topie podczas letnich…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Przepuklina kręgosłupa – co robić, kiedy wypadnie mi dysk?

Przepuklina kręgosłupa – co robić, kiedy wypadnie mi dysk? Przepuklina kręgosłupa to…
CZYTAJ

Okulary przeciwsłoneczne – na co zwrócić szczególną uwagę?

Okulary przeciwsłoneczne – na co zwrócić szczególną uwagę? Lato zbliża się wielkimi…
CZYTAJ

Usłysz problem – niedosłuch coraz powszechniejszy wśród Polaków

Usłysz problem – niedosłuch coraz powszechniejszy wśród Polaków. Gdy nasz słuch zaczyna…
CZYTAJ

Właściwy styl życia – klucz do zdrowej wątroby

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Spełnia ponad 500…
CZYTAJ

Jak uniknąć cukrzycy i chorób wątroby

Jak uniknąć cukrzycy i chorób wątroby? Powikłania cukrzycy są groźne, dlatego należy…
CZYTAJ