Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr



Kulinarny wehikuł czasu – czyli powrót do smaków dzieciństwa
Wielu z nas z wielkim sentymentem wspomina smaki dzieciństwa. Już na samą myśl o tych wszystkich smakołykach, pojawia się uśmiech w kącikach ust. A może warto przywołać zapachy, które unosiły się w naszej rodzinnej kuchni i podarować te same przyjemności swoim pociechom?

Smaczne wspomnienia

Zupa mleczna na śniadanie, pomidorowa, zabielana kwaśną śmietaną na obiad, a na drugie – mielony z ziemniaczkami okraszonymi koperkiem. Pyszne naleśniki czy pulchne racuszki z jabłkami, zerwanymi prosto z sadu. Smak tych i wielu innych potraw był zawsze wyjątkowy. Choć ich receptura nie była skomplikowana, uwielbiał je dosłownie każdy. Tymi smakołykami raczyły nas nasze mamy, babcie i ciocie.

To właśnie one, dbały o to, aby nasze posiłki były nie tylko pyszne, ale i wartościowe. Cała tajemnica smaku tkwiła w dobrych składnikach, takich jak m.in.: wiejskie jaja, mleko, wyroby nabiałowe czy mięsne. Pochodziły one głównie od lokalnych gospodarzy i zaufanych źródeł visite site. Niektóre z nich wyrabiane były także w domach. Dzięki temu mieliśmy pewność, że na naszym stole jest wszystko to, co najlepsze.

Tradycyjnie, czyli zdrowo

Nasz domowy jadłospis oraz wszystko to, co serwujemy naszym dzieciom, często bazuje na gotowych daniach. Niestety, nawet mając świadomość, że zawierają one liczne konserwanty, sięgamy po nie głównie ze względu na oszczędność czasu i panujące trendy żywieniowe. Gdy już zdecydujemy się przyrządzić coś samodzielnie, otwieramy wypełnione po brzegi szafki kuchenne i widzimy najróżniejsze składniki.

Zaczynając od glonów nori do sushi, na indyjskiej przyprawie garam masala kończąc. Nagle zdajemy sobie sprawę, że w naszej spiżarni brakuje podstawowych elementów rodzimej kuchni! Nowe trendy i powszechność produktów z innych kultur, sprawiają, że z czasem zapominamy o tym co najprostsze i najsmaczniejsze.




W poszukiwaniu smaku z dzieciństwa

Podstawą do tego, by w pełni oddać smak potraw z dzieciństwa są oczywiście sprawdzone przepisy. Zapisane w pamięci naszych mam czy babć lub w starych książkach kucharskich. Dla tych, którzy nie mają szans na ich zdobycie, otworem stoi internet. Roi się w nim od blogów kulinarnych, które przepełnione są pomysłami na sprawdzone i domowe dania. Poza dobrym przepisem, potrzebujemy również dobrych produktów.

Na szczęście, dzięki wciąż rosnącej świadomości konsumentów, nie ma problemu z ich dostępnością. Na sklepowych półkach jest ich coraz więcej. Producenci artykułów spożywczych stale je udoskonalają tak, by odpowiadać na potrzeby swoich konsumentów. Jednym z takich producentów jest OSM Piątnica, silnie kojarzona z tradycyjnymi, naturalnymi wyrobami bez konserwantów.

– Tradycja i jakość to dla nas dwie najważniejsze kwestie przy tworzeniu produktów. Będąc lokalną spółdzielnią, bardzo cenimy sobie te wartości i pragniemy, aby nasi konsumenci odnaleźli je w produktach Piątnicy. Wielu z nich przyznaje, że dzięki naszym produktom powracają wspomnieniami do smaków dzieciństwa. Cieszy nas fakt, iż konsumenci wykorzystują nasze produkty w sentymentalnych daniach i podają je swojej rodzinie. To dla nas największy dowód zaufania – mówi Łukasz Kalinowski wiceprezes OSM Piątnica.

Zapraszamy do kulinarnego wehikułu czasu i serwujemy pyszne Domowe racuszki z jabłkami. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr

Składniki:

– Jogurt typu islandzkiego Skyr Naturalny (np. od OSM Piątnica) 2 szt. po 150g
– mleko 250ml
– żółtka jaj 2 szt.
– proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
– cukier waniliowy 2 łyżeczki
– cukier 1 łyżka
– mąka pszenna 250g
– jabłka 2 małe sztuki
– olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Do miski przełożyć 2 opakowania Jogurtu Skyr, wlać mleko, dodać żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać ręcznie, najlepiej rózgą. Następnie dodać obrane i pokrojone w niewielkie kawałki jabłka i wszystko razem ponownie wymieszać.

Smażyć na patelni niewielkie racuchy (z 1 i ½ łyżki) na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron placuszków.
Podawać posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub z łyżką Jogurtu typu islandzkiego Skyr.

Smacznego!

ZOBACZ TAKŻE

Pijesz wodę gazowaną? Uważaj na zęby!

Woda wymieniana jest jako ta zdrowsza alternatywa dla słodkich napojów. Pod jednym warunkiem – powinna być niegazowana. Wersja z bąbelkami…
CZYTAJ

Piękna matka, piękna córka

Mama jest dla większości z nas pierwszym wzorem kobiecości, od niej uczymy się dbania o siebie i swoją urodę. Kiedy…
CZYTAJ

Wiosna i lato w rozmiarze oversize. Najważniejsze trendy sezonu przybliża stylistka Magdalena Zabierzowska

Co jest kluczem do modnej stylizacji w tym sezonie? Na pewno kurtki i płaszcze. Królują też pastele, a w fakturze…
CZYTAJ

Panna cotta ze śliwkami kalifornijskimi

6 porcji, Czas przygotowania: 30 minut, Czas w lodówce: 4 godziny Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 36% 250 ml mleka…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry w Wielkim Mieście

Smog, kurz, spaliny i promieniowanie UV - skóra osób żyjących w wielkich miastach każdego dnia narażona jest na działanie niekorzystnych…
CZYTAJ

Bank komórek macierzystych

Dzięki komórkom macierzystym i regeneracyjnym, nasz organizm regeneruje komórki, tkanki i narządy. Pozwolenie Ministra Zdrowia na bankowanie komórek macierzystych, które…
CZYTAJ

Igłą w ból czyli innowacyjność ortopedii regeneracyjnej

Problemy z kolanem, łokieć tenisisty lub inny uraz sportowy… w pierwszym odruchu sięgamy po leki przeciwbólowe, które niestety tylko na…
CZYTAJ

Ocenianie – zabija potencjał?

Ocenianie. To ono zabija potencjał i gasi najjaśniejsze iskry. Pewnie i tobie nieraz zdarzyło się zrobić coś, czego sama nie…
CZYTAJ

Dlaczego warto wybierać ręcznie robione kosmetyki ekologiczne?

Czy dokonując zakupu kosmetyków do pielęgnacji ciała i włosów zwracasz większą uwagę na te, które są ekologiczne bądź produkowane ręcznie?…
CZYTAJ

Dieta bogata w żelazo – komu jest potrzebna i dla kogo niedobory żelaza mogą być naprawdę niebezpieczne?

Zmęczenie, spadek wydajności, blada cera? To mogą być skutki niedoboru żelaza! Żelazo w jeden z ważniejszych pierwiastków mineralnych, niezbędnych nam…
CZYTAJ

Co oznacza „UV 400”? Jak sprawdzić, czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem?

Co oznacza "UV 400"? Jak sprawdzić, czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem? Podstawowym zadaniem okularów przeciwsłonecznych jest ochrona oczu przed…
CZYTAJ

Jak wrócić do sylwetki sprzed ciąży?

Okres po urodzeniu dziecka to dla kobiety piękny, ale zarazem trudny czas. Gdy mija pierwsza euforia związana z pojawieniem się…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Bank komórek macierzystych

Dzięki komórkom macierzystym i regeneracyjnym, nasz organizm regeneruje komórki, tkanki i narządy.…
CZYTAJ

Igłą w ból czyli innowacyjność ortopedii regeneracyjnej

Problemy z kolanem, łokieć tenisisty lub inny uraz sportowy… w pierwszym odruchu…
CZYTAJ

Co oznacza „UV 400”? Jak sprawdzić, czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem?

Co oznacza "UV 400"? Jak sprawdzić, czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem?…
CZYTAJ

Eksperci: Jest przełom w leczeniu raka nerki w Polsce

Nowoczesne terapie w porównaniu do możliwości, którymi do tej pory dysponowaliśmy znacząco…
CZYTAJ

Zdrowie zaczyna się od stóp, czyli nietypowe objawy wad stóp

Winę za ból kręgosłupa zrzucasz na siedzący tryb życia? Być może tak…
CZYTAJ