Sylwestrowe gwiazdki chlebowe z pastą pomarańczową i pasztetem



Nic na siłę – odpuść wystawne bale i przywitaj Nowy Rok w klimacie hygge.Nadal nie wiesz, jak spędzić Sylwestra? Zastanawiasz się, którą propozycję wybrać, a na samą myśl o tym zaczyna boleć Cię głowa? Nie stresuj się, wskocz w wygodne kapcie i zaplanuj domową imprezę w stylu hygge, która nie tylko zachwyci gości, ale przede wszystkim pozwoli się zrelaksować Tobie i Twoim znajomym – i to już na etapie przygotowań.

Hygge to określenie duńskiej filozofii szczęścia – sposób na odnajdywanie radości w codziennych, małych przyjemnościach. Takie podejście do życia od lat pozwala Duńczykom być w czołówce najbardziej szczęśliwych narodów na świecie. Dlaczego by nie zastosować reguł tej filozofii w kwestii organizacji tegorocznej zabawy sylwestrowej?

Błyskotliwa oprawa

Hygge przyjęcie powinno być łatwe i szybkie do przygotowania. Uroczy blask w sylwestrowy – mroźny zazwyczaj – wieczór nada wnętrzu kominek, w którym skrzy się ogień. Jeśli go nie mamy – postawmy na mnóstwo lampionów, cotton balls, czyli świecące kule dekoracyjne, świece i pastelowe balony. Sofę i fotele nakryjmy mięciutkim pledem. Taki wystrój domu nada ciepłego, odświętnego charakteru i pozwoli naszym gościom czuć się swobodnie i niezobowiązująco – a przecież o to chodzi w hygge. Kluczowym elementem będzie także duży, najlepiej przystrojony naturalnymi ozdobami, stół, przy którym zmieszczą się wszyscy goście. A co powinno znaleźć się na nim?

Wygodne i szybkie menu

Oazę relaksu tworzy także jedzenie. Co ważne, hygge przyjęcie nie wiąże się z poświęceniem wielu godzin w kuchni.

– Najwygodniej będzie postawić na smaczne i proste przekąski – mówi Wiktor Kowalski, ekspert Dan Cake, firmy, której korzenie wywodzą się z Dani. – Ciekawym elementem menu będą minikanapeczki z Chleba tostowego. Nadajmy im nietuzinkowy kształt, wykorzystując do tego wykrawacze, które pozostały nam po wycinaniu świątecznych pierniczków. Sylwestrowe gwiazdki chlebowe z pastą pomarańczową i delikatnym pasztetem z pewnością zaskoczą gości. Alternatywą może być pasta z kremowym serkiem i dodatkiem kolorowego pieprzu, niewielki kawałek łososia oraz gałązka koperku na szczycie. – dodaje Wiktor Kowalski.

Aby urozmaicić formę podania ulubionej sałatki, można przełożyć ją na Tartaletki do nadzień słonych i przystroić listkiem bazylii. Takie finger foods z pewnością przypadną do gustu każdemu, a nam pozwolą nie martwić się organizowaniem większej ilości talerzy i późniejsze zmywanie.

Wspólne gotowanie i dobre relacje

Sylwester w klimacie hygge to oprócz poczucia komfortu i przytulności, także harmonia i rezygnacja z rywalizacji. Umówmy się zatem z rodziną i znajomymi na wspólne przygotowanie szybkich dań i równy podział obowiązków.

– Podarujmy sobie więcej czasu na cieszenie się swoim towarzystwem. Zamiast godzinami przygotowywać pracochłonne desery, postawmy na półprodukty, takie jak spody tortowe, z których nawet w 15 minut przygotujemy wyśmienity tort. Dobrym pomysłem będą też gotowe ciasta. Tradycyjną Roladę czekoladową wystarczy ozdobić malinami i listkami mięty. – przekonuje ekspert Dan Cake.

Nie zapominajmy jednak, że atmosferę hygge tworzą przede wszystkim ludzie. W ich towarzystwie przyjaciół nie musimy niczego udawać, możemy poczuć się w pełni swobodnie i bezpiecznie. Zaprośmy więc gości, których sama obecność sprawi nam przyjemność – może będą to dobrzy znajomi, z którymi w przedświątecznym ferworze nie udało nam się spotkać? Magiczny nastrój, proste i cieszące oko potrawy, uśmiech najbliższych oraz wewnętrzny luz organizatora – tyle wystarczy, by Nowy Rok powitać w znakomitych humorach.




Sylwestrowe gwiazdki chlebowe z pastą pomarańczową i pasztetem

Składniki na 15 porcje

pomarańcze – 3 sztuki
masło – 200 g
cukier – 200 g
żółtka jaj – 4 sztuki
Chleb tostowy XXL (np. Dan Cake) – 15 kromek
dobrej jakości pasztet w kawałku – 500 g
granat – 1 owoc
foremka w kształcie gwiazdki w dwóch rozmiarach

Przygotowanie:

Pomarańcze sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i z wszystkich wycisnąć sok. W garnuszku umieścić skórkę i sok z wyciśniętych pomarańczy. Gotować na wolnym ogniu kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając, aż sok zredukuje się do konsystencji syropu.

Na garnku z gotującą się wodą postawić szklaną, żaroodporną lub metalową miskę tak, by dno garnka nie dotykało spodu miski. Przelać do niej syrop z pomarańczy, dodać masło pokrojone w kostkę i cukier. Całość gotować co jakiś czas mieszając na małym ogniu na parze, aż cukier i masło się rozpuszczą i uzyskamy gładką, jednolitą masę.

Następnie energicznie mieszając dodać żółtka i podgrzewać często mieszając jeszcze przez kilkanaście minut aż masa zgęstnieje. Masę zdjąć z palnika i wystudzić. Kromki chleba tostowego XXL Dan Cake posmarować wystudzoną pastą i wykroić gwiazdki za pomocą większej foremki.

Pasztet pokroić na centymetrowe plastry i wykroić z nich gwiazdki mniejszą foremką. Gwiazdki z pasztetu ułożyć na kanapeczkach z pastą pomarańczową, udekorować ziarenkami granatu.

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, ekspert kulinarny Dan Cake – szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ