Cytryny w sosie imbirowym-Smacznie i od serca



Najbardziej osobiste i pełne emocji prezenty to te przygotowane własnoręcznie. Świetnym pomysłem na święta są jadalne prezenty. W pięknym opakowaniu będą cieszyć i oko i podniebienie.

Świąteczne wypieki podarowane w prezencie to nie tylko aromatyczne, korzenne pierniczki. Świetnym źródłem inspiracji na słodkie upominki może być kolekcja „Jadalne prezenty”, dostępna na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®.

Na osłodę

Kolekcja „jadalne prezenty” dostępna na platformie Cookidoo® to zbiór dziesięciu nietuzinkowych propozycji na smaczne, świąteczne prezenty, które krok po kroku przygotujemy w wielofunkcyjnym urządzeniu Thermomix®.Dzięki przepisom zawartym w kolekcji będziemy mogli zapomnieć o kupowaniu gotowych słodkości, które często są dodatkiem do świątecznych prezentów.

W zaledwie godzinę przygotujemy bowiem najprawdziwszą,domową czekoladę! Co więcej, domową czekoladę możemy udekorować takimi dodatkami, jakie adresat naszego jadalnego prezentu lubi najbardziej. Mogą to być bakalie, różne odmiany orzechów, pokruszone ciasteczka, płatki chili, a nawet jadalne kwiaty!

Słoiczek na rozgrzanie i procenty na prezenty

Ciekawym pomysłem na świąteczny prezent będą także cytryny w syropie imbirowym. Wystarczy zaledwie 3o minut, by przygotować trzy porcje słodkiego upominku, który rozgrzeje i doda energii w długie, zimowe wieczory. Cytryny w syropie na bazie imbiru umieszczone w niewielkim słoiczku o ciekawym kształcie, przewiązanym wstążką i udekorowanym gałązką świerku lub wybraną, świąteczną ozdobną, będą eleganckim i wyjątkowym prezentem dla bliskiej osoby.

Dobrym prezentem gwiazdkowym będą też domowe, aromatyczne likiery, które przygotujemy z dostępną na platformie Cookidoo® kolekcją „Procenty na prezenty”. Obok dobrze znanych, tradycyjnych likierów jak czekoladowy czy kawowo-orzechowy znajdziemy nietuzinkowe przepisy np. na likier pomarańczowy z białą czekoladą, landrynkowy czy wyjątkowo świąteczny likier piernikowy.

Bez względu na to jaki jadalny prezent zdecydujemy się przygotować, zadbajmy też o jego wyjątkowe opakowanie. Słoiczek czy karafka w ciekawym kształcie, ręcznie robiony rożek z ozdobnego papieru, który wypełnimy domowymi pierniczkami, czy rogalikami z marmoladą zyskają niepowtarzalnego charakteru jeśli dołączymy do nich własną etykietę!

Z pomocą przyjdzie nam kreator etykiet Thermomix® (www.thermomix.vorwerk.pl/kreator-etykiet), w którym możemy wybrać jeden z pięciu projektów, wskazać kolor, rozmiar grafiki i zdecydować jaki napis ma pojawić się na naszej etykiecie. Pewność, że drugi taki prezent się nie powtórzy – gwarantowana!




CYTRYNY W SYROPIE IMBIROWYM
SKŁADNIKI NA 3 PORCJE

• 300 g cukru
• 250 g wody
• 80-90 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
• 20-30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
• 3-4 cytryny, ekologiczne, pokrojone w 3 mm plastry, bez pestek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wodę, sok z cytryny i imbir. Włożyć koszyczek, ułożyć w nim plastry cytryny, gotować 10 min/100°C/obr. 2. Syrop i plastry cytryny pozostawić w naczyniu na ok. 15 min.

2 Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, plastry cytryny przełożyć do czystych i wyparzonych słoików, następnie przelać do nich zawartość naczynia miksującego, natychmiast zakręcić.

3 Cytryny w syropie imbirowym podawać jako dodatek do herbaty.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Do garnka wsypać cukier, dodać wodę, sok z cytryny i imbir. Zagotować aż cukier się rozpuści. Na dnie ułożyć plastry cytryny, gotować ok. 15 min. Syrop i plastry cytryny pozostawić w naczyniu na ok. 15 min.

2 Ostrożnie wyjąć plastry cytryny i przełożyć do czystych i wyparzonych słoików, następnie przelać do nich zawartość naczynia miksującego, natychmiast zakręcić.

3 Cytryny w syropie imbirowym podawać jako dodatek do herbaty.

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ