Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami



Idealny na święta barszcz babci Aurelii!
Wyśmienity, klarowny barszcz świąteczny, który podbije podniebienia domowników i gości! Poznaj wyjątkowy przepis na aromatyczny barszcz serwowany z uszkami z kapustą i grzybami.

Barszcz czerwony z uszkami to jedna z tradycyjnych potraw serwowanych podczas Wigilii. Zgodnie z tradycją na świątecznym stole powinno znaleźć się 12 potraw – zazwyczaj goszczą tam klasyczne dania typu barszcz lub zupa grzybowa. Zależnie od regionu serwuje się uszka z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, karpia, kutię, kluski z makiem i wiele innych potraw.

Przygotowanie tylu dań to mnóstwo pracy, umiejętności i wiele długich godzin spędzonych w kuchni. Dlatego warto w niektórych przypadkach sięgnąć po sprawdzone gotowe rozwiązania, które nieco pomogą w tym ogromie pracy i pozwolą zaoszczędzić sporo czasu.

Poniżej przepis na wyśmienity klarowny barszcz o wyjątkowym aromacie i pięknym kolorze. Barszcz przygotowuje się dość łatwo i stosunkowo szybko, a w ramach wspomnianej pomocy kulinarnej można użyć do niego sprawdzonych gotowych uszek, kupionych w sklepie. Co ważne, wybierając gotowe uszka trzeba stawiać na produkty wypróbowane i godne zaufania i koniecznie zwracać uwagę na ich skład i zawartość wypełnienia.
W przepisie wykorzystano uszka z grzybami Jawo.

Smakują jak domowe i są doskonałym dopełnieniem wyjątkowego świątecznego barszczu. Nie zawierają konserwantów i dodatków chemicznych, mają prosty skład i są wyjątkowo bogato wypełnione pysznym farszem z kapusty kiszonej i grzybów leśnych.




Porcja na 5-6 os.

Składniki:
5l wody
Garść suszonych grzybów
4 buraki średniej wielkości, 2 małe do wywaru
2 ząbki czosnku
Porcja włoszczyzny (marchewka, pietruszka, cebula, por)
Sól, pieprz do smaku
3 łyżki soku z cytryny
Uszka z kapustą i grzybami Jawo

Przygotowanie:

4 duże buraki umyj, wyszoruj szczoteczką i gotuj ok. 45 min. Następnie wyjmij z garnka, ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, por i 2 małe buraki obierz, buraki pokrój w grube talarki. Obrane jarzyny razem z burakami pokrojonymi w talarki i suszonymi grzybami wrzuć do garnka z ok. 5 l. wody i gotuj na wolnym ogniu.

Po ok. 30 min. do gotującego się jarzynowego wywaru dodaj utarte buraki. Dopraw solą, pieprzem i dodaj sok z cytryny. Nie przykrywaj garnka pokrywką, dzięki temu barszcz nie straci klarownego czerwonego koloru. Gotuj na małym ogniu przez następne 20 min.

Następnie zestaw zupę z ognia na ok. pół godziny. Teraz wszystkie smaki się wyklarują. Po tym czasie przecedź barszcz do innego garnka. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i dopraw ponownie do smaku sokiem z cytryny. Przed podaniem – podgrzej uważając, by się nie zagotował, bo wówczas straci piękny kolor.

Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Smacznego!

www.jawo.pl

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ