Latte z syropem dyniowo-korzennym



Korzenny smak jesieni

Późną jesienią orzeźwiające, lekkie i kwaskowate smaki w kuchni ustępują miejsca tym bardziej wyrazistym, aromatycznym. Ich podstawę stanowią przyprawy korzenne, których właściwości zdrowotne i przede wszystkim rozgrzewające doceniamy najbardziej w chłodne, deszczowe dni. Jak dobrze wykorzystać je w naszej jesiennej kuchni?

Korzenne przyprawy pasują do słodkich wypieków, nadadzą niepowtarzalny smak jesiennym napojom i podkreślą smak wytrawnych przekąsek. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Aromatyczna mikstura w jedną chwilę

Rozgrzewający cynamon, przyspieszające metabolizm goździki, kojąca nerwy wanilia, czy imbir o właściwościach przeciwzapalnych –wszystkie te aromatyczne przyprawy możemy śmiało włączyć do naszej jesiennej kuchni. Najbardziej bogaty i najciekawszy smak uzyskamy z połączenia ich wszystkich w aromatyczną przyprawę korzenną.

Na rynku dostępne są różne przyprawy korzenne, ale pewność, że trafimy z rozgrzewającą mieszanką w nasze kubki smakowe możemy mieć tylko wtedy, gdy przygotujemy ją sami. Z urządzeniem wielofunkcyjnym Thermomix® TM5 zajmie nam to zaledwie 90 sekund! To za sprawą wbudowanej w TM5 funkcji mielenia, mocnemu silnikowi i niezwykle ostrym nożom.

Wystarczy, że do naczynia miksującego włożymy 40 g kory cynamonu, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 5 g gałki muszkatołowej, 10 ziarenek ziela angielskiego, 10 goździków, 25 wyłuskanych nasion kardamonu, ziarenka z 1 gwiazdki anyżu i 20 ziarenek czarnego pieprzu i przez 90 sekund będziemy je mielić na najwyższych obrotach, a uzyskamy aromatyczną przyprawę korzenną.

Korzenne słodkości

Przyprawy korzenne kojarzą nam się zwykle ze świątecznymi wypiekami i deserami. I faktycznie, klasyczny piernik ze śliwkową konfiturą, czy urocze korzenne ciasteczka w ciekawych kształtach to doskonały deser. Korzenne przyprawy świetnie komponować się będą także z sernikiem.

W dostępnej na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix® kolekcji „Serniki. Pyszne i wyjątkowe” znajdziemy np. ciekawy przepis na sernik kajmakowy na korzennym spodzie. Nieco lżejszą, ale równie aromatyczną propozycją deserową będzie słynny crème brûlée w korzennym wydaniu, który przygotujemy w urządzeniu Thermomix® TM5 z kolekcji „Kuchnia śródziemnomorska”.

Rozgrzewające napoje

Korzenne przyprawy to także świetny składnik jesiennych napojów, które dodadzą nam energii i rozgrzeją w pochmurne dni. Dodatkiem do codziennej, popołudniowej kawy nie musi być samo mleko. Przyprawa korzenna z powodzeniem zastąpi ciężkie i dość kaloryczne gotowe syropy.

Lepszym rozwiązaniem będzie na pewno latte z syropem dyniowo-korzennym, którą przygotujemy w urządzeniu Thermomix®. Domowy syrop do kawy to pewność, że znajdą się w nim tylko zdrowe składniki. Ciekawą propozycją będzie też korzenne mleko daktylowe, które smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.




LATTE Z SYROPEM DYNIOWO-KORZENNYM SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

SYROP DYNIOWY
100 g dyni, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
50 g mleka skondensowanego, słodzonego
1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników, plus dodatkowa ilość do dekoracji
70 g wody

LATTE
250 g mleka, 1,5% tłuszczu, schłodzonego
100-150 g espresso

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SYROP DYNIOWY
1 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
2 Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dyni. Wstawić do piekarnika, piec ok. 15-20 min (180°C).
3 Do naczynia miksującego włożyć upieczoną dynię, dodać mleko skondensowane, przyprawę korzenną i wodę, zmiksować 30 s/obr. 8. Zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, gotować 5 min/100°C/obr. 3.5. Powstały syrop przelać do osobnego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

LATTE
4 Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, ubijać 3 min/obr. 4, następnie podgrzać 4 min/80°C/obr. 3.
5 Do szklanki do latte wlać syrop (ilość według uznania), dodać espresso i spienione mleko, udekorować przyprawą korzenną.

5 Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX® SYROP DYNIOWY

1 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
2 Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dyni. Wstawić do piekarnika, piec ok. 15-20 min (180°C).
3 Upieczoną dynię zblendować z mlekiem skondensowanym, przyprawą korzenną i wodą. Powstałą masę przełożyć do garnka, gotować ok. 5 minut.

LATTE
4 Mleko podgrzać i spienić.

5 Do szklanki do latte wlać syrop (ilość według uznania), dodać espresso i spienione mleko, udekorować przyprawą korzenną.

6 Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

ZOBACZ TAKŻE

Ultradźwięki – ultrazabieg, ultralifting, medycyna estetyczna

HIFU jest w ostatnim czasie bardzo modnym zabiegiem medycyny estetycznej. Jego wielką zaletą jest to, że liftinguje skórę bez podrażnienia…
CZYTAJ

Jak dbać o zęby w czasie świąt? Uwaga na cukier, kwasy i… wino

Święta sprzyjają objadaniu się. Cierpi na tym często żołądek i wątroba, ale także zęby. Spore dawki cukru, oblepiających potraw, cytrusów…
CZYTAJ

Pomyśl o sobie na święta! Zabiegi odmładzające, medycyna estetyczna

Choć ilość świątecznych spraw potrafi przytłoczyć każdą, nawet najlepiej zorganizowaną panią domu, warto w natłoku obowiązków znaleźć choć chwilę dla…
CZYTAJ

Jak w naturalny sposób pozbyć się rozstępów po ciąży?

Nawet 60% kobiet po urodzeniu dziecka zmaga się z problemem nieestetycznych rozstępów. Na początku mają postać czerwonych lub różowych pręg,…
CZYTAJ

Skyrnik – czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Czas przygotowania: 45 minut + 2 h w lodówce 8 porcji…
CZYTAJ

Polki nie chcą starzeć się z godnością

Kobiety z Europy Wschodniej znane są z tego, że zawsze starały się dbać o swój wygląd. Nawet kiedy czasy były…
CZYTAJ

Ropień zęba? Samo nie przejdzie

Można porównać go do tykającej bomby - jeśli już się pojawi, z wizytą u dentysty nie ma na co czekać.…
CZYTAJ

Kumazu – idealne dla mężczyzn!

Który facet nie marzy o bujnej i gęstej czuprynie? Niestety, nie każdy mężczyzna został pod tym względem hojnie wyposażony przez…
CZYTAJ

Naturalna pielęgnacja zimą w 3 krokach

Zima to czas, kiedy nasza skóra narażona jest na ekstremalne warunki atmosferyczne. Na łonie natury i w mieście wystawiona jest…
CZYTAJ

Zostaw Komentarz







ZDROWIE

VIEW ALL

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z…
CZYTAJ

Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach

Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko…
CZYTAJ

Pszczoły zadbają o nasze zdrowie

Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o…
CZYTAJ