Latte z syropem dyniowo-korzennym



Korzenny smak jesieni

Późną jesienią orzeźwiające, lekkie i kwaskowate smaki w kuchni ustępują miejsca tym bardziej wyrazistym, aromatycznym. Ich podstawę stanowią przyprawy korzenne, których właściwości zdrowotne i przede wszystkim rozgrzewające doceniamy najbardziej w chłodne, deszczowe dni. Jak dobrze wykorzystać je w naszej jesiennej kuchni?

Korzenne przyprawy pasują do słodkich wypieków, nadadzą niepowtarzalny smak jesiennym napojom i podkreślą smak wytrawnych przekąsek. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Aromatyczna mikstura w jedną chwilę

Rozgrzewający cynamon, przyspieszające metabolizm goździki, kojąca nerwy wanilia, czy imbir o właściwościach przeciwzapalnych –wszystkie te aromatyczne przyprawy możemy śmiało włączyć do naszej jesiennej kuchni. Najbardziej bogaty i najciekawszy smak uzyskamy z połączenia ich wszystkich w aromatyczną przyprawę korzenną.

Na rynku dostępne są różne przyprawy korzenne, ale pewność, że trafimy z rozgrzewającą mieszanką w nasze kubki smakowe możemy mieć tylko wtedy, gdy przygotujemy ją sami. Z urządzeniem wielofunkcyjnym Thermomix® TM5 zajmie nam to zaledwie 90 sekund! To za sprawą wbudowanej w TM5 funkcji mielenia, mocnemu silnikowi i niezwykle ostrym nożom.

Wystarczy, że do naczynia miksującego włożymy 40 g kory cynamonu, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 5 g gałki muszkatołowej, 10 ziarenek ziela angielskiego, 10 goździków, 25 wyłuskanych nasion kardamonu, ziarenka z 1 gwiazdki anyżu i 20 ziarenek czarnego pieprzu i przez 90 sekund będziemy je mielić na najwyższych obrotach, a uzyskamy aromatyczną przyprawę korzenną.

Korzenne słodkości

Przyprawy korzenne kojarzą nam się zwykle ze świątecznymi wypiekami i deserami. I faktycznie, klasyczny piernik ze śliwkową konfiturą, czy urocze korzenne ciasteczka w ciekawych kształtach to doskonały deser. Korzenne przyprawy świetnie komponować się będą także z sernikiem.

W dostępnej na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix® kolekcji „Serniki. Pyszne i wyjątkowe” znajdziemy np. ciekawy przepis na sernik kajmakowy na korzennym spodzie. Nieco lżejszą, ale równie aromatyczną propozycją deserową będzie słynny crème brûlée w korzennym wydaniu, który przygotujemy w urządzeniu Thermomix® TM5 z kolekcji „Kuchnia śródziemnomorska”.

Rozgrzewające napoje

Korzenne przyprawy to także świetny składnik jesiennych napojów, które dodadzą nam energii i rozgrzeją w pochmurne dni. Dodatkiem do codziennej, popołudniowej kawy nie musi być samo mleko. Przyprawa korzenna z powodzeniem zastąpi ciężkie i dość kaloryczne gotowe syropy.

Lepszym rozwiązaniem będzie na pewno latte z syropem dyniowo-korzennym, którą przygotujemy w urządzeniu Thermomix®. Domowy syrop do kawy to pewność, że znajdą się w nim tylko zdrowe składniki. Ciekawą propozycją będzie też korzenne mleko daktylowe, które smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.




LATTE Z SYROPEM DYNIOWO-KORZENNYM SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

SYROP DYNIOWY
100 g dyni, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
50 g mleka skondensowanego, słodzonego
1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników, plus dodatkowa ilość do dekoracji
70 g wody

LATTE
250 g mleka, 1,5% tłuszczu, schłodzonego
100-150 g espresso

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SYROP DYNIOWY
1 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
2 Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dyni. Wstawić do piekarnika, piec ok. 15-20 min (180°C).
3 Do naczynia miksującego włożyć upieczoną dynię, dodać mleko skondensowane, przyprawę korzenną i wodę, zmiksować 30 s/obr. 8. Zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, gotować 5 min/100°C/obr. 3.5. Powstały syrop przelać do osobnego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

LATTE
4 Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, ubijać 3 min/obr. 4, następnie podgrzać 4 min/80°C/obr. 3.
5 Do szklanki do latte wlać syrop (ilość według uznania), dodać espresso i spienione mleko, udekorować przyprawą korzenną.

5 Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX® SYROP DYNIOWY

1 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
2 Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dyni. Wstawić do piekarnika, piec ok. 15-20 min (180°C).
3 Upieczoną dynię zblendować z mlekiem skondensowanym, przyprawą korzenną i wodą. Powstałą masę przełożyć do garnka, gotować ok. 5 minut.

LATTE
4 Mleko podgrzać i spienić.

5 Do szklanki do latte wlać syrop (ilość według uznania), dodać espresso i spienione mleko, udekorować przyprawą korzenną.

6 Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ