Buraczkowe pole, czyli 5 smakołyków idealnych na Dzień Buraka



Pyszny, wyrazisty, wszechstronny. Burak, bo o nim mowa, to niezwykle ciekawe warzywo,
o znacznie szerszym zastosowaniu w menu niż tylko w formie dobrze znanej nam surówki
z chrzanem. Obchodzony już w najbliższy piątek Dzień Buraka to doskonała okazja, by poeksperymentować w kuchni i uczynić to bordowe warzywo bohaterem naszego menu.

Okazji do świętowania nigdy dość, szczególnie jeśli małe celebracje nierozerwalnie łączą się z przepysznymi smakołykami. Przypadający na 24 listopada Dzień Buraka może stać się idealną szansą na smakowitą odskocznię od codzienności. Puśćmy zatem wodze kulinarnej fantazji i pokuśmy się o przygotowanie apetycznych potraw z aromatycznym i zdrowym warzywem
w roli głównej.

#1: Buraczany krem
Kto z nas nie zna z dzieciństwa smaku barszczu ukraińskiego czy zupy botwinki. Szybszym w przygotowaniu i bardziej nowoczesnym odpowiednikiem tych niezapomnianych smaków jest buraczana zupa krem. Upieczone wcześniej, obrane i pokrojone w kostkę buraki wystarczy ugotować w warzywnym bulionie wraz ze wzbogacającym smak kremu jabłkiem i bardzo jesiennym fenkułem.

– Dobrym uzupełnieniem do kremowej zupy będzie kromka delikatnego pieczywa chrupkiego np. z dodatkiem sezamu – radzi Wiktor Kowalski z Dan Cake. – To doskonała, dietetyczna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa.

#2: Tosty z buraczanym hummusem i jajkiem
Buraki doskonale sprawdzą się w roli dodatku śniadaniowego. Szczególnie jeśli posłużą za bazę pysznego, kremowego hummusu. Jego wyrazisty kolor na pewno pobudzi nasz apetyt o poranku i dostarczy dużo energii.

– Kluczowym składnikiem sycących tostów jest oczywiście chleb. Nasz nowy American Toast XXL, tak w wersji pszennej, jak i pełnoziarnistej, pozwoli na przygotowanie smakowitych, chrupiących tostów dla całej rodziny. – mówi ekspert firmy Dan Cake. – Dzięki większej niż w tradycyjnym chlebie kromce, która dodatkowo nie przesiąka od wilgotnych dodatków, przygotujemy sycącą przekąskę. – dodaje ekspert Dan Cake.




#3: Wegetariańskie klopsiki z buraczków
Obiadowe oblicze buraka pod postacią sałatki czy barszczu to zaledwie wstęp do obszernego rozdziału domowej kuchni. Prostym i oryginalnym daniem są klopsiki z buraka, smażone na wzór tradycyjnych mielonych.

Wykorzystujemy utarte na grubym oczku ugotowane warzywa, które łączymy z kaszą jaglaną, jajkiem, ziarnami słonecznika, cebulą, czosnkiem oraz ulubionymi przyprawami. Następnie układamy na patelni z rozgrzanym olejem i gotowe.

#4: Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem
Burak to także świetna baza do wytrawnych przekąsek. Przykład? Konfitura ze smażonych na maśle drobno utartych buraczków, z imbirem, cynamonem, sokiem z cytryny oraz octem jabłkowym i płatkami migdałów.

Treściwym dodatkiem do tej buraczanej konfitury będą filety śledziowe, których intensywny smak przełamie odrobina łagodnego twarożku. Tak skomponowane dodatki układamy na pieczywie chrupkim lub mięciutkim chlebie tostowym i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

#5: Wykwintne carpaccio buraka
Popularną przekąską jest także carpaccio z buraka, którego kolor do złudzenia przypomina oryginalny składnik przekąski o włoskim rodowodzie – mięso wołowe. Carpaccio z buraka sprawdzi się doskonale jako przystawka lub lekka lunchowa przekąska w ciągu dnia.

Najlepszymi dodatkami do pieczonego lub gotowanego buraka, podanego w formie carpaccio, są pikantne listki rukoli, prażone ziarna dyni, ser feta oraz oliwa z oliwek. To przepyszna, niskokaloryczna, zdrowa i gotowa do podania w zaledwie kilka chwil potrawa.

ZOBACZ TAKŻE

Ultradźwięki – ultrazabieg, ultralifting, medycyna estetyczna

HIFU jest w ostatnim czasie bardzo modnym zabiegiem medycyny estetycznej. Jego wielką zaletą jest to, że liftinguje skórę bez podrażnienia…
CZYTAJ

Jak dbać o zęby w czasie świąt? Uwaga na cukier, kwasy i… wino

Święta sprzyjają objadaniu się. Cierpi na tym często żołądek i wątroba, ale także zęby. Spore dawki cukru, oblepiających potraw, cytrusów…
CZYTAJ

Pomyśl o sobie na święta! Zabiegi odmładzające, medycyna estetyczna

Choć ilość świątecznych spraw potrafi przytłoczyć każdą, nawet najlepiej zorganizowaną panią domu, warto w natłoku obowiązków znaleźć choć chwilę dla…
CZYTAJ

Jak w naturalny sposób pozbyć się rozstępów po ciąży?

Nawet 60% kobiet po urodzeniu dziecka zmaga się z problemem nieestetycznych rozstępów. Na początku mają postać czerwonych lub różowych pręg,…
CZYTAJ

Skyrnik – czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Czas przygotowania: 45 minut + 2 h w lodówce 8 porcji…
CZYTAJ

Polki nie chcą starzeć się z godnością

Kobiety z Europy Wschodniej znane są z tego, że zawsze starały się dbać o swój wygląd. Nawet kiedy czasy były…
CZYTAJ

Ropień zęba? Samo nie przejdzie

Można porównać go do tykającej bomby - jeśli już się pojawi, z wizytą u dentysty nie ma na co czekać.…
CZYTAJ

Kumazu – idealne dla mężczyzn!

Który facet nie marzy o bujnej i gęstej czuprynie? Niestety, nie każdy mężczyzna został pod tym względem hojnie wyposażony przez…
CZYTAJ

Naturalna pielęgnacja zimą w 3 krokach

Zima to czas, kiedy nasza skóra narażona jest na ekstremalne warunki atmosferyczne. Na łonie natury i w mieście wystawiona jest…
CZYTAJ

Zostaw Komentarz







ZDROWIE

VIEW ALL

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z…
CZYTAJ

Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach

Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko…
CZYTAJ

Pszczoły zadbają o nasze zdrowie

Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o…
CZYTAJ