Zupa grzybowa nie tylko od święta!



Przepis na aromatyczną i sycącą zupę grzybową z pysznymi, aromatycznymi uszkami wypełnionymi grzybami.

Zupa grzybowa z uszkami to nie tylko absolutny świąteczny hit, a jedna z najsmaczniejszych, najbardziej charakterystycznych i wyrazistych zup, jakie można sobie wyobrazić. Właśnie dlatego, zupę grzybową powinno się przygotowywać nie tylko na święta, ale przede wszystkim raczyć się nią na bogato w całym sezonie grzybowym, a także poza nim, bo dostęp do grzybów mrożonych i suszonych jest przecież przez cały rok.

Zazwyczaj podaje się ją z makaronem, łazankami, lanymi kluseczkami lub ziemniakami. Można ją też serwować z uszkami nadziewanymi grzybami, które dodatkowo podkreślą i dopełnią smak zupy czyniąc z niej prawdziwie syte danie. Uszka można przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych uszek, które można kupić w sklepie. To znacznie ułatwi i przyspieszy przygotowanie dania, bo nie ma co ukrywać, że lepienie uszek jest czasochłonne i wymaga niemałej wprawy. Wybierając gotowe uszka warto jednak zwrócić uwagę na ich skład i zawartość wypełnienia.

Stawiając na znane i sprawdzone produkty z pewnością unikniemy niemiłych niespodzianek, a nasza zupa grzybowa będzie wyśmienitym pełnym aromatu daniem. W przepisie wykorzystano uszka z grzybami Jawo, ponieważ smakują jak domowe – nie zawierają konserwantów i dodatków chemicznych. Mają dobry skład i są naprawdę bogato wypełnione dobrze przyprawionym grzybowym farszem.

 

Porcja na 3-4 os.

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych grzybów – najlepiej podgrzybki lub prawdziwki.
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • ekologiczna kostka rosołowa warzywna
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • natka pietruszki
  • 1 opakowanie uszek z grzybami Jawo

Przygotowanie:




Namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i odstaw na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po namoczeniu odsącz dobrze grzyby z wody, w której się moczyły i pokrój na drobne kawałki. Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę i włóż do garnka razem z grzybami. Warzywa i grzyby zalej 2 litrami zimnej wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, ekologiczną kostkę rosołową i masło.

Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min., aż grzyby będą miękkie. Dopraw do smaku solą i  pieprzem, następnie wyjmij włoszczyznę i cebulę. Wymieszaj śmietanę z mąką, połącz z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlej do pozostałej zupy  i ponownie zagotuj.  Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zupę podaj z ugotowanymi uszkami.

 

Wskazówka:

Gotowe danie możesz posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Zamiast śmietany można doprawić zupę jogurtem naturalnym, ale wówczas zupa może mieć lekko kwaskowaty posmak.

 

Smacznego!

jawo.pl

ZOBACZ TAKŻE

Owoc aniołów – PAPAJA – Poznaj sekret piękna australijskich kobiet!

Wybierz papaję! Od kilku lat papaja bije rekordy popularności! Jest soczysta, słodka i do tego ogromna – dlatego, można posilić…
CZYTAJ

Najlepsze kosmetyki po keratynowym prostowaniu

Która z nas nie chciałaby mieć pięknych, lśniących, prostych włosów, których nie trzeba układać? Teraz jest to możliwe, dzięki prostowaniu…
CZYTAJ

Najskuteczniejsze sposoby na pozbycie się tkanki tłuszczowej

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób dąży do osiągnięcia idealnej sylwetki. Jednak z badań wynika, że nadal 90% kobiet po…
CZYTAJ

Najskuteczniejsza metoda walki z cellulitem – zabiegi łączone

Gabinety medycyny estetycznej od dawna oferują różne metody na redukcję oraz pozbycie się cellulitu. Do tej pory jednak większość tego…
CZYTAJ

Twoja „druga skóra”, czyli tradycyjne maski w nowej odsłonie

Nie jesteś pewna, jaka forma pielęgnacji na wiosnę będzie idealna dla Twojej skóry? Postaw na maski w płacie nowej generacji,…
CZYTAJ

Lodowy deser groszkowo-miętowy. Czysty zysk dla zdrowia – 3 zasady clean eating na wiosnę

Wiosna to idealny czas, aby zadbać o siebie, zaczynając od sposobu odżywiania. Wbrew pozorom nie musi to oznaczać przejścia na…
CZYTAJ

Kumazu – jakość, która zachwyca!

Profesjonalna pielęgnacja włosów jeszcze nigdy nie była tak przyjemna - dzięki marce Kumazu możemy uzyskać zaskakujące efekty nie tylko w…
CZYTAJ

5 zasad pielęgnacji cery po 25 roku życia

Kiedy skóra zaczyna się starzeć? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, jednak większość badań wskazuje, że proces ten zaczyna…
CZYTAJ

Jak zbadać wiosenne alergie?

Do wysokiej częstości występowania alergii, z jednej strony przyczynia się większa higiena i sterylność, a z drugiej duże zanieczyszczenie powietrza…
CZYTAJ

3 sposoby na pozbycie się cellulitu i jędrną skórę

Intensywne zabiegi zastosujemy. Najlepsze efekty dają zabieg skojarzone, do których wykorzystujemy masaż drenujący, fale akustyczne i radiowe. Dawki dostosowujemy do…
CZYTAJ

NA GRILLA: SAŁATKA Z KREWETKAMI, AZJATYCKIM SOSEM I GRZANKAMI

SAŁATKA Z KREWETKAMI, AZJATYCKIM SOSEM I GRZANKAMI Składniki: - sałata lodowa pół główki - krewetki tygrysie, parzone 250g - pomidorki…
CZYTAJ

Jak styl życia wpływa na Twoje włosy?

Zastanawiasz się jaki wpływ na wygląd twoich włosów ma styl życia jaki prowadzisz? Okazuje się, że większy niż może Ci…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Jak zbadać wiosenne alergie?

Do wysokiej częstości występowania alergii, z jednej strony przyczynia się większa higiena…
CZYTAJ

Technologia cyfrowa niszczy wzrok! Dowiedz się, co to jest cyfrowe zmęczenie wzroku i czy dotyka również Ciebie.

Cyfrowe zmęczenie wzroku to kolejna dolegliwość, dołączająca do niechlubnego grona problemów cywilizacyjnych.…
CZYTAJ

Osteoporoza jest kobietą

Jeśli jesteś kobietą i do tego w okresie menopauzalnym, po 60. roku…
CZYTAJ

Jakie masz stopy? Co można wyczytać z wyglądu stóp?

Stopy przez całe życie okrążają kulę ziemską średnio trzy razy. Noszą nas…
CZYTAJ

Eksperci: Leki nowej generacji skutecznie hamują rozwój raka nerki

Są znacznie skuteczniejsze od poprzednio stosowanych, wydłużają życie i dobrze sprawdzają się…
CZYTAJ