Zupa grzybowa nie tylko od święta!



Przepis na aromatyczną i sycącą zupę grzybową z pysznymi, aromatycznymi uszkami wypełnionymi grzybami.

Zupa grzybowa z uszkami to nie tylko absolutny świąteczny hit, a jedna z najsmaczniejszych, najbardziej charakterystycznych i wyrazistych zup, jakie można sobie wyobrazić. Właśnie dlatego, zupę grzybową powinno się przygotowywać nie tylko na święta, ale przede wszystkim raczyć się nią na bogato w całym sezonie grzybowym, a także poza nim, bo dostęp do grzybów mrożonych i suszonych jest przecież przez cały rok.

Zazwyczaj podaje się ją z makaronem, łazankami, lanymi kluseczkami lub ziemniakami. Można ją też serwować z uszkami nadziewanymi grzybami, które dodatkowo podkreślą i dopełnią smak zupy czyniąc z niej prawdziwie syte danie. Uszka można przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych uszek, które można kupić w sklepie. To znacznie ułatwi i przyspieszy przygotowanie dania, bo nie ma co ukrywać, że lepienie uszek jest czasochłonne i wymaga niemałej wprawy. Wybierając gotowe uszka warto jednak zwrócić uwagę na ich skład i zawartość wypełnienia.

Stawiając na znane i sprawdzone produkty z pewnością unikniemy niemiłych niespodzianek, a nasza zupa grzybowa będzie wyśmienitym pełnym aromatu daniem. W przepisie wykorzystano uszka z grzybami Jawo, ponieważ smakują jak domowe – nie zawierają konserwantów i dodatków chemicznych. Mają dobry skład i są naprawdę bogato wypełnione dobrze przyprawionym grzybowym farszem.

 

Porcja na 3-4 os.

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych grzybów – najlepiej podgrzybki lub prawdziwki.
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • ekologiczna kostka rosołowa warzywna
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • natka pietruszki
  • 1 opakowanie uszek z grzybami Jawo

Przygotowanie:




Namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i odstaw na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po namoczeniu odsącz dobrze grzyby z wody, w której się moczyły i pokrój na drobne kawałki. Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę i włóż do garnka razem z grzybami. Warzywa i grzyby zalej 2 litrami zimnej wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, ekologiczną kostkę rosołową i masło.

Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min., aż grzyby będą miękkie. Dopraw do smaku solą i  pieprzem, następnie wyjmij włoszczyznę i cebulę. Wymieszaj śmietanę z mąką, połącz z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlej do pozostałej zupy  i ponownie zagotuj.  Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zupę podaj z ugotowanymi uszkami.

 

Wskazówka:

Gotowe danie możesz posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Zamiast śmietany można doprawić zupę jogurtem naturalnym, ale wówczas zupa może mieć lekko kwaskowaty posmak.

 

Smacznego!

jawo.pl

ZOBACZ TAKŻE

Czy warto rozpocząć leczenie ortodontyczne w dorosłości

Obecnie coraz więcej dorosłych decyduje się na leczenie ortodontyczne. Chcemy być zdrowsi, ładniejsi. Czy jednak wiemy, jakie efekty możemy uzyskać…
CZYTAJ

Przygotowanie i regeneracja po treningu – dlaczego są aż tak ważne?

Przygotowanie i regeneracja po treningu – dlaczego są aż tak ważne? Aktywność fizyczna to podstawa zdrowego trybu życia. Dzięki rozpowszechnianiu…
CZYTAJ

Mój plan? Piękne ciało przez cały rok!

Mój plan? Piękne ciało przez cały rok! Styczeń to czas urodzaju dla firm dietetycznych i wszelkich placówek skupiających „pasjonatów” aktywności…
CZYTAJ

Pracujesz w korporacji? Sprawdź, jak dbać o kręgosłup!

Szacuje się, że ponad 80 proc. osób dorosłych narzeka na pojawiające się bóle kręgosłupa. Przyczyną części z nich jest nieodpowiednia…
CZYTAJ

Karnawałowa sałatka z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem

Składniki: 3 garści Szpinaku młodego marki Eisberg 3 garści mieszanki Toscana mix z rukolą marki Eisberg pierś kurczaka sól, pieprz…
CZYTAJ

Dzięki tym witaminom wzmocnisz swoje włosy!

Dzięki tym witaminom wzmocnisz swoje włosy! Kiedy zauważamy u siebie problem z wypadaniem włosów, rozpoczynamy poszukiwania idealnych kosmetyków, które ocaliłyby…
CZYTAJ

Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką

Składniki: - 12 pieczarek - 1 paczka Frankfurterek marki Berger - 50 g żółtego sera - ¼ czerwonej papryki -…
CZYTAJ

5 mitów o pielęgnacji włosów

5 mitów o pielęgnacji włosów. Czy Ty także co miesiąc udajesz się do fryzjerki, by podciąć końcówki włosów, bo słyszałaś,…
CZYTAJ

Fakty i mity o powiększaniu ust

Fakty i mity o powiększaniu ust. Czy powiększanie ust boli? Jak długo utrzymują się jego efekty i czy usta po…
CZYTAJ

PEG-i, SLS-y, parabeny. Z encyklopedii szkodliwych składników kosmetycznych

PEG-i, SLS-y, parabeny. Z encyklopedii szkodliwych składników kosmetycznych. Zapewne wiele razy słyszałaś o szkodliwości SLS-ów, parabenów lub PEG-ów. Co jednak…
CZYTAJ

Przepis na sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi

Przepis na wspaniały domowy chleb, który podbija podniebienie smakiem i urzeka świeżością. Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru…
CZYTAJ

Karnawałowe szaleństwo! Stylizacje na karnawał

Karnawałowe szaleństwo! W czasie karnawału każda miłośniczka mody ma całkowite przyzwolenie na szaleństwo w stylizacjach. A my wiemy, gdzie znajdziesz…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Przygotowanie i regeneracja po treningu – dlaczego są aż tak ważne?

Przygotowanie i regeneracja po treningu – dlaczego są aż tak ważne? Aktywność…
CZYTAJ

Pracujesz w korporacji? Sprawdź, jak dbać o kręgosłup!

Szacuje się, że ponad 80 proc. osób dorosłych narzeka na pojawiające się…
CZYTAJ

Najzdrowsza herbata świata

Najzdrowsza herbata świata. Picie herbaty, zielonej herbaty w szczególności, zatrzymuje nasz dzień…
CZYTAJ

Terapia Indiba Activ – nowy wymiar rehabilitacji

Przeciążenia kręgosłupa, ostre stany zapalne spowodowane nagłymi urazami, różnego rodzaju kontuzje mogą…
CZYTAJ

Skierowanie na rehabilitację otrzymasz również od fizjoterapeuty!

Zwichnięcia, złamania, urazy powypadkowe – każdy z nas w ciągu swojego życia…
CZYTAJ