Zupa grzybowa nie tylko od święta!



Przepis na aromatyczną i sycącą zupę grzybową z pysznymi, aromatycznymi uszkami wypełnionymi grzybami.

Zupa grzybowa z uszkami to nie tylko absolutny świąteczny hit, a jedna z najsmaczniejszych, najbardziej charakterystycznych i wyrazistych zup, jakie można sobie wyobrazić. Właśnie dlatego, zupę grzybową powinno się przygotowywać nie tylko na święta, ale przede wszystkim raczyć się nią na bogato w całym sezonie grzybowym, a także poza nim, bo dostęp do grzybów mrożonych i suszonych jest przecież przez cały rok.

Zazwyczaj podaje się ją z makaronem, łazankami, lanymi kluseczkami lub ziemniakami. Można ją też serwować z uszkami nadziewanymi grzybami, które dodatkowo podkreślą i dopełnią smak zupy czyniąc z niej prawdziwie syte danie. Uszka można przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych uszek, które można kupić w sklepie. To znacznie ułatwi i przyspieszy przygotowanie dania, bo nie ma co ukrywać, że lepienie uszek jest czasochłonne i wymaga niemałej wprawy. Wybierając gotowe uszka warto jednak zwrócić uwagę na ich skład i zawartość wypełnienia.

Stawiając na znane i sprawdzone produkty z pewnością unikniemy niemiłych niespodzianek, a nasza zupa grzybowa będzie wyśmienitym pełnym aromatu daniem. W przepisie wykorzystano uszka z grzybami Jawo, ponieważ smakują jak domowe – nie zawierają konserwantów i dodatków chemicznych. Mają dobry skład i są naprawdę bogato wypełnione dobrze przyprawionym grzybowym farszem.

 

Porcja na 3-4 os.

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych grzybów – najlepiej podgrzybki lub prawdziwki.
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • ekologiczna kostka rosołowa warzywna
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • natka pietruszki
  • 1 opakowanie uszek z grzybami Jawo

Przygotowanie:




Namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i odstaw na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po namoczeniu odsącz dobrze grzyby z wody, w której się moczyły i pokrój na drobne kawałki. Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę i włóż do garnka razem z grzybami. Warzywa i grzyby zalej 2 litrami zimnej wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, ekologiczną kostkę rosołową i masło.

Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min., aż grzyby będą miękkie. Dopraw do smaku solą i  pieprzem, następnie wyjmij włoszczyznę i cebulę. Wymieszaj śmietanę z mąką, połącz z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlej do pozostałej zupy  i ponownie zagotuj.  Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zupę podaj z ugotowanymi uszkami.

 

Wskazówka:

Gotowe danie możesz posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Zamiast śmietany można doprawić zupę jogurtem naturalnym, ale wówczas zupa może mieć lekko kwaskowaty posmak.

 

Smacznego!

jawo.pl

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie właściwie skompletowanej apteczki. Jej zawartość powinna umożliwiać szybką…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ