Natura w służbie urody



czyli pięć esencjonalnych pytań o pielęgnację kosmetykami pełnymi roślin

Czy postęp wyklucza stosowanie tradycyjnych metod pielęgnacyjnych, uznawanych za skuteczne przez nasze babcie i prababcie? Nowe technologie, łatwo adoptowane przez współczesną kosmetologię, są dziś równie ważne, jak powrót do natury i odkrywanie jej na nowo. Dzięki temu możemy cieszyć się kosmetykami, przy których opracowaniu czerpie się z dorobku naukowego, a składników poszukuje wśród łąk i ogrodów.

 

Naturalne czy syntetyczne? Naturalne!

Nikt nie odważy się zakwestionować zalet diety opartej na warzywach i owocach. I słusznie, bo naszym organizmom najbardziej służą naturalne witaminy i składniki mineralne. Ich syntetyczne odpowiedniki gorzej się wchłaniają, a często – pomimo przekonywań koncernów farmaceutycznych, mają taką samą wartość, jak placebo.

Skóra, jako największy narząd, reaguje podobnie i wykorzystuje naturalne substancje aktywne znacznie efektywniej. I tak jak na przykład obecny w warzywach i owocach beta-karoten działa lepiej niż jego chemiczny odpowiednik, ponieważ pomagają mu w tym inne karotenoidy, których w suplementach w takiej kombinacji nie ma: alfa-karoten, gamma-karoten, luteina, zeaksantyna czy kapsantyna.

Z warzywniaka czy z drogerii? Z drogerii, ale roślinne.

Po pięć dziennych porcji owoców i warzyw sięga tylko 7% Polaków. Niezastąpione źródło witamin, minerałów i błonnika jest wypierane przez żywność wysokoprzetworzoną – dania gotowe, wędliny, produkty w puszkach, słodkie i słone przekąski. Jeśli dodać do tego alkohol i palenie papierosów, nasza skóra staje się przesuszona, nabiera niezdrowego kolorytu i pojawiają się na niej niedoskonałości. Bez zdrowej diety nie ma zdrowej skóry. A bez zdrowych kosmetyków?

Popularna teza mówi o tym, by unikać aplikowania na skórę tego, czego nie można zjeść. Olej kokosowy, jagody acai, orzechy makadamia, jagody goji, masło kakaowe – oto lista składników, które każdy szef kuchni mógłby wykorzystać do stworzenia nowego deseru. Te same nazwy można odnaleźć w leksykonie marki be organic, oferującej organiczne kosmetyki apteczne. Zawarte w nich roślinne ekstrakty wzmacniają strukturę skóry, opóźniając powstawanie zmarszczek, nawilżają i wyraźnie odmładzają.

 

Siła chemii czy siła przyrody? Chemia wyręcza, przyroda pobudza.

Marki kosmetyczne w poszukiwaniu skutecznych receptur sięgają po rośliny znane ze swych właściwości adaptacyjnych – takie, które przystosowały się do życia w warunkach atmosferycznych uniemożliwiających odpowiednią podaż wody: suszy, chłodu, w wysokich górach czy na terenach silnie zasolonych. Wyciągi z ich korzeni i liści potrafią nawilżać skutecznej niż kompozycje składników laboratoryjnych.

Szałwia muszkatołowa jest w stanie przetrwać bez wody wiele tygodni, a kiedy pojawia się w maśle do ciała, nadaje skórze aksamitną miękkość i elastyczność. Podobne właściwości wykazuje Myramaze®, czyli ekstrakt z południowoafrykańskiej rośliny Myrothamnus flabellifolia, która przeżyje wielomiesięczne okresy suszy, by zazielenić się w ciągu kilku godzin od momentu, kiedy spadnie pierwsza kropla deszczu.

Kosmetyki z zawartością cennych ekstraktów stymulują skórę do prawidłowego funkcjonowania – wynika to z podobieństwa struktur tkanek roślinnych i tych występujących w ludzkim organizmie. Substancje skomponowane na szkiełku owszem działają. W przypadku kosmetyków organicznych – działa skóra.



Utrwalane czy bez konserwantów? Z konserwantami… naturalnymi.

Kosmetyki, jeśli mają nam służyć dłużej niż kilka dni, są skazane na konserwanty, postrzegane jako jedne z najbardziej kontrowersyjnych składników produktów pielęgnujących. Jednak niezabezpieczony nimi krem zamiast pomagać, naraża nas na bezpośredni kontakt z bakteriami i grzybami…

Świadomość, że substancje konserwujące dodawane do żywności negatywnie wpływają na nasze zdrowie, nakazuje przyglądać się także konserwantom w kosmetykach, których data przydatności może być wydłużona nawet do kilku lat. Kosmetolog Magdalena Jochemska, ekspert be organic, potwierdza, że kosmetyki naturalne także zawierają konserwanty. Są to jednak bezpieczne środki dopuszczone przez instytucje certyfikujące. Zaliczamy do nich np. benzoesan sodu, który naturalnie występuje w jabłkach, śliwkach, żurawinie, jagodach, borówkach, goździkach czy grzybach, czy sorbinian potasu, obecny w owocach jarzębiny europejskiej – przekonuje. Inne substancje konserwujące dopuszczone do wykorzystania w kosmetykach organicznych to kwasy: cytrynowy, benzoesowy, mrówkowy sorbinowy oraz salicylowy i jego sole.

Tłuste czy natłuszczające? Na bazie olejów!

Fakt wykorzystania w kosmetykach organicznych olejów budzi zwykle wątpliwość co do wygody ich stosowania. Tymczasem oleje zawierają niezastąpione bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Działają wszechstronnie i najszybciej zapobiegają odwodnieniu skóry, nadając jej elastyczność. Jak podkreśla Magdalena Jochemska, ekspert be organic:

Najczęściej kosmetykach stosuje się kilka naturalnie występujących w przyrodzie olejów. Każdy z nich ma inne właściwości, np. olej arganowy ma działanie antyseptyczne, ochronne, ujędrniające, stosowany jest także w leczeniu chorób skóry; olej jojoba natłuszcza, odżywia, wzmacnia cement międzykomórkowy i nawilża; olej makadamia silnie regeneruje, odżywia i wygładza, jest naturalnym faktorem słonecznym spf 4, zaś olej słonecznikowy regeneruje i działa przeciwrodnikowo

Prawdziwym hitem kosmetycznym jest olej kokosowy. Tłoczony na zimno, jest bogaty w witaminy: B2, B6, C i E, a także w sód i potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, żelazo i kwas foliowy. Jeśli dodać do tego subtelny, egzotyczny zapach i możliwość stosowania go jako olejku do włosów, środka do demakijażu, olejku do twarzy, ciała, rąk i stóp, okazuje się, że może zastąpić wiele kosmetyków. Nie ma też obaw o komfort stosowania – oleje w czystej postaci doskonale się wchłaniają.

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ