Najlepszy manicure do pracy – zobacz, jak malować paznokcie elegancko i dyskretnie



W pracy nie tylko ubiór ma znaczenie. Ważne jest też to, abyś odpowiednio zadbała o swoje dłonie i paznokcie. Perfekcyjnie wypielęgnowane są wizytówką kobiety. Podpowiadamy, jaki manicure sprawdzi się najlepiej w pracy.

Biurowy manicure – jaki kształt paznokci wybrać?

Zanim sięgniesz po lakier do paznokci, powinnaś starannie dobrać ich kształt. Popularny jest zaokrąglony – świetnie sprawdza się gdy na co dzień wykonujesz dużo ręcznej pracy. Jeśli masz słabe paznokcie, ten kształt będzie dla ciebie idealny przede wszystkim dlatego, że jest mniej narażony na uszkodzenia.

Migdał – taki kształt sprawi, że twoje palce będą wyglądały na smuklejsze, a dłonie na bardziej delikatne. Według nas to najbardziej pożądany kształt paznokci.

Manicure do pracy – po jaki lakier do paznokci sięgnąć?

French manicure to numer jeden na naszej liście. Jest ponadczasowy i elegancki. Nie ulega wątpliwości, że dłonie z takimi paznokciami wyglądają na bardzo zadbane. Perłowe, jasne paznokcie, delikatne, nie rzucające się w oczy są idealne do pracy.

Pastelowe kolory to też dobry wybór. Unikaj jedynie zbyt dziewczęcych pasteli.



Lakier do paznokci bez odprysków

Malując paznokcie musisz koniecznie zwracać uwagę na odpryski lakieru. Wybieraj lakiery do paznokci, które nie rzucają się zbytnio w oczy. Unikaj czerwieni, czerni, bordo, fioletów i pamiętaj, że pozdzierany lakier na paznokciach wygląda nieestetycznie.

Główne zasady:

  • Noś krótkie paznokcie, spiłowane na długość 1-2 mm. Podkreślą Twój profesjonalizm.
  • Używaj beżowych odcieni. Takie kolory są stonowane i nie rozpraszają uwagi, niezależnie od tego, czy pracujesz w urzędzie, banku, sklepie..
  • Paznokcie pomalowane w kolorze bordo czy klasycznej czerwieni będą idealne na kolację służbową, ale też… do biura. Rozjaśnią twój strój, gdy będziesz miała na sobie czarny, szary lub granatowy garnitur.
  • Naturalny manicure sprawia, że paznokcie połyskują i wyglądają na zadbane.
  • Unikaj takich kształtów paznokci, jak: szpic czy skos. Są zbyt wyzywające.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ