Piękna i trwała opalenizna-6 składników, które gwarantują trwałą opaleniznę! Sprawdź, gdzie ich szukać.



Piękna i trwała opalenizna-6 składników, które gwarantują trwałą opaleniznę!

Sprawdź, gdzie ich szukać.

Kończymy ze stereotypami. Piękna i trwała opalenizna nie jest jedynie zasługą typu skóry. Wcale nie jest powiedziane, że jeśli jesteś blondynką albo szatynką o jasnej karnacji, to musisz opalić się na czerwono-różowy kolor, a w najlepszym razie brązowy odcień zniknie z Twojej skóry po kilkunastu dniach. Ogromny wpływ na to, jak będziesz wyglądała po kilku seansach kąpieli słonecznych ma to, co jesz. Poznaj 6 składników, które przyspieszą powstawanie opalenizny i sprawią, że będziesz się z niej cieszyć nawet kilka miesięcy po urlopie.

Witamina A działa na zasadzie naturalnej tarczy ochronnej przeciwko fotostarzeniu. Wzmacnia i uodparnia komórki na szkodliwe działanie promieni słonecznych. Maść z witaminą A łagodzi podrażnienia.

Gdzie znaleźć? W mleku, jajkach, serze, wątróbce, żółtych i pomarańczowych owocach.

Witamina E wspaniały składnik, zwłaszcza w zestawieniu z witaminą A. Wspomaga produkcję melaniny w czasie opalania. Przyspiesza procesy regeneracji komórek, zmniejsza stopień ich uszkodzenia przez wolne rodniki i zapewnia skórze elastyczność.

Gdzie znaleźć? W orzechach, olejach roślinnych, zielonych warzywach, kiełkach.



Kolagen jest jednym z najskuteczniejszych składników. Wspomaga proces odnowy komórek, ma niezwykle silne właściwości antyoksydacyjne. Zapewnia skórze długotrwałą, piękną opaleniznę. Do tego zapobiega powstawaniu poparzeń i przebarwień.

Gdzie znaleźć? Najwyższej jakości kolagen rybi klasy A jest obecny w tabletkach marki Noble Health. Nie tylko zminimalizuje negatywne działanie promieniowania UV, ale też dzięki zawartym w składzie witaminom i minerałom odżywi i nawilży ciało od środka.

Selen pomaga ujędrnić skórę i utrzymać uzyskany odcień opalenizny. Bierze aktywny udział a regeneracji uszkodzonych przez słońce  komórek.

Gdzie znaleźć? W ogórkach, brokułach, kapuście, cebuli, tuńczyku, czosnku, pełnoziarniste pieczywo.

Beta-karoten to także doskonałe źródło witaminy A. Przyspiesza powstawanie pożądanego, złotawego odcienia. Funkcjonuje trochę jak naturalny filtr przeciwsłoneczny. Nie dopuszcza do powstania  tzw. plam pigmentacyjnych.

Gdzie znaleźć? W marchwi, sokach marchwiowych, morelach, szpinaku.

Likopen to silny przeciwutleniacz, który dzięki dużej absorpcji promieni słonecznych obniża poziom szkodliwego promieniowania. Wydłuża więc czas bezpiecznego przebywania na słońcu. Podtrzymuje uzyskany odcień skóry, a ponad to nadaje jej zdrowy wygląd.

Gdzie znaleźć? W przetworach pomidorowych, np. w paście, przecierze, keczupie.

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ