Jak przyspieszyć naturalną regenerację wątroby?



Wątroba jest ważnym organem, w którym mają miejsce przemiana składników dostarczanych z pożywieniem i oddzielenie ich od groźnych dla zdrowia i życia toksyn. Jest to też narząd zdolny do regeneracji. Jak ją przyspieszyć?

 

Na pomoc wątrobie

Pomimo faktu, że wątroba jest narządem w ciele człowieka, który jako jedyny może się zregenerować samodzielnie, to zdolność ta jest ograniczana przez nas poprzez prowadzenie złej diety, brak aktywności fizycznej czy też nałogi. Aby wątroba mogła prawidłowo funkcjonować i regenerować się, trzeba ją wspomóc. Zalecany jest detoks dla oczyszczenia jej z toksyn. W przeciwnym wypadku wątroba przestanie produkować aminokwasy zapewniające prawidłowe działanie organizmu.

Elementem budulcowym błony komórkowej wątroby są lipidy, czyli tłuszcze pełniące ważną funkcję w organizmie. Właściwie są to fosfolipidy odgrywające kluczową rolę w funkcjonowaniu płynności błony biologicznej narządu, która wpływa na prawidłowe działanie enzymów, przekaźników i receptorów.

Błona ta, a więc i fosfolipidy, chroni ważne elementy znajdujące się wewnątrz komórek wątroby przed środowiskiem zewnętrznym. Jeśli uszkodzona jest błona komórkowa, wątroba nie ma pełnej możliwości regeneracji. Można je jednak przywrócić, stosując odpowiednie preparaty roślinne.



Co jest ratunkiem dla wątroby?

Istnieje wiele środków farmaceutycznych pochodzenia naturalnego, które mają dobroczynny wpływ na wątrobę. W ich składzie warto szukać między innymi ostropestu plamistego (silibum marianum). To substancja roślinna stosowana w różnorodnych schorzeniach tego organu, która zawiera sylimarynę wykazującą działanie ochronne dla komórek wątroby. Dzięki niej błona komórkowa organu ulega stabilizacji i uszczelnieniu, co utrudnia przenikanie substancji toksycznych do wnętrza komórek wątrobowych, tzw. hepatocytów. Ostropest zaleca się jako leczenie wspomagające w przypadku:

  • toksyczno-metabolicznego uszkodzenia wątroby,
  • niestrawności.
  • Uwaga! Ostropest może wywierać wpływ na aktywność wątrobowych enzymów mikrosomalnych, przez co niektóre leki mogą nie działać prawidłowo.

Kolejnym związkiem, który pomoże w naturalnej regeneracji wątroby, są fosfolipidy sojowe, czyli związki pozyskiwane z nasion soi. Podawane pacjentom z uszkodzoną wątrobą przedostają się do niej i wbudowują się w błony komórek. Innymi słowy uzupełniają ubytki powstałe wskutek procesu chorobowego i obniżenia wrażliwości hepatocytów na czynniki działające na wątrobę destrukcyjnie.

Niestety, z uwagi na zawartość oleju sojowego w fosfolipidach sojowych, nie wszyscy mogą je używać z uwagi na ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. Dotyczy to osób ze stwierdzoną nadwrażliwością na soję.

Karchoczy ratunkiem

Ratunkiem dla wątroby mogą być karczochy. Powinny być wprowadzone do codziennej diety wszystkich osób mających problem z tym organem. Ma to związek z tym, że karczoch zwyczajny jest rośliną zawierającą cynarynę, która pobudza wydzielanie żółci przez wątrobę.

Zwiększona ilość żółci w parze z ułatwionym przepływem tej substancji powoduje, że organizm lepiej trawi. Dla wątroby najkorzystniej byłoby połączyć cynarynę z karczochów z ostropestem lub fosfolipidami sojowymi, aby wzajemnie uzupełnić ich unikalne właściwości.

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ