Produkty, które warto jeść, aby mieć zdrowe i białe zęby!



Produkty, które warto jeść, aby mieć zdrowe i białe zęby!

Dobrze dobrana i zbilansowana dieta, wraz z odpowiednią higieną jamy ustnej i regularnymi wizytami u stomatologa, jest kluczowa dla utrzymania zdrowych i białych zębów. Wraz z dr Adrianną Badorą z Centrum Implantologii i Ortodoncji w Brennej przygotowaliśmy listę produktów, które powinniśmy spożywać, aby móc jak najdłużej cieszyć się pięknym uśmiechem. 
Przetwory mleczne – zbawienny wpływ na zęby ma wapń. Jest on niezbędnym minerałem budulcowym, odpowiadającym za strukturę zębów. Najlepszym dostawcą wapnia są produkty mleczne, takie jak: jogurt naturalny, kefir czy maślanka. Niedobór wapnia może być natomiast poważnym problemem, objawiającym się częstymi złamaniami, kruchością i próchnicą zębów.

Z tego powody, osoby uczulone na białko mleka krowiego, powinny regularnie stosować suplementy diety dostarczające wapń, lub pić mleko kozie, które również zawiera duże ilości wapnia. Innym bogatym źródłem wapnia są ryby spożywane wraz z ośćmi – szprotki i sardynki

Łosoś i makrela – wapń lubi towarzystwo witaminy D, dzięki której jest lepiej wchłaniany do organizmu, budując w ten sposób pełnowartościową tkankę zęba. Najlepszym jej źródłem są tłuste ryby, takie jak łosoś i makrela. Witamina D ma kluczowe znaczenie dla twardości zębów i kości, ponieważ reguluje w organizmie gospodarkę wapniowo-fosforanową i odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa zębów.

Osoby lubiące długo przebywać na słońcu, powinna z kolei ucieszyć wiadomość, że witamina D jest także syntezowana w organizmie pod wpływem promieni słonecznych.




Brokuły – te smaczne warzywa z rodziny kapustowatych, są najlepszym naturalnym źródłem koenzymu Q10, który wpływa na procesy energetyczne w organizmie. Zwiększa odporność organizmu, wpływa na kondycję przyzębia i chroni dziąsła przed drobnoustrojami powodującymi groźną chorobę – paradontozę, na którą według szacunków może cierpieć nawet 70 proc. osób w podeszłym wieku.

Brokuły zawierają także spore ilości wapnia, zapobiegają odsłanianiu szyjek zębowych i chronią przed nowotworami. Pamiętajmy jednak, że dla optymalnych wartości odżywczych brokułów, nie należy gotować dłużej niż pięć minut, do czasu, kiedy są jaskrawo zielone.

Żółty ser – jak dowiodły badania, spożywanie, a zwłaszcza żucie żółtego sera podnosi pH płytki nazębnej, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju próchnicy i zapalenia dziąseł. Co ciekawe, zależności ta nie występuje po spożyciu innego nabiału – mleka czy jogurtu.

Powodem natychmiastowego i długotrwałego wzrostu pH płytki nazębnej, po spożyciu żółtego sera, są najprawdopodobniej zawarte w nim substancje, które mocno stymulują wytwarzanie śliny, działającej jako swojego rodzaju bufor zabezpieczający przed spadkiem pH. Żółty ser zawiera także difosforany, wykorzystywane często do produkcji past do zębów, których zadaniem jest wzmocnienie szkliwa poddawanego niekorzystnemu działaniu kwasów.

Truskawki – choć truskawki nigdy nie zastąpią profesjonalnego wybielania w gabinecie i nie zapewnią uśmiechu jak z reklamy, to zawierają spore ilości kwasu jabłkowego, który jest jednym z podstawowych składników past wybielających. Chcąc mieć zdrowe zęby, truskawki warto jeść jak najczęściej, ponieważ poza właściwościami wybielającymi, zapobiegają także osadzaniu się kamienia na zębach i odgrywają istotną rolę przy zapaleniach jamy ustnej.

Te smaczne owoce, skutecznie oczyszczają miejsca chorobowe zmienione, a także posiadają liczne właściwości regenerujące.

Surowa marchew – bogata w witaminę A marchew, wzmacnia i utrzymuje w dobrym stanie dziąsła, mineralizuje zęby i stymuluje wytwarzanie śliny, która niszczy groźne bakterie powstałe w jamie ustnej. Surowa marchew może także w ekstremalnych sytuacjach zastąpić szczoteczkę do zębów, ponieważ świetnie oczyszcza przestrzenie międzyzębowe z resztek pokarmowych, pomagając tym samym w walce z kamieniem nazębnym.

Surowa marchew, ma także znaczenie dla zdrowia zębów małych dzieci. Spożywanie jej  wpływa na formowanie prawidłowego zgryzu i prostuje zęby. Z tego względu, surową przekąskę śmiało można serwować maluchowi, od momentu kiedy tylko zaczną wyrzynać się pierwsze zęby.

Zielona herbata – w jednej filiżance tego napoju znajduje się średnio 0,3 mg fluoru, który skutecznie walczy z próchnicą, wzmacnia zębinę i szkliwo zębów. Wypicie 3 filiżanek zielonej herbaty dziennie, zapewnia niezbędna dawkę fluoru oraz dostarcza polifenole, substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych.

Kiwi i grejpfruty – choć rekordzistą pod względem zawartości naturalnej witaminy C jest acerola, ze względu na jej trudną dostępność w Polsce, zdecydowanie bardziej polecamy jak najczęstsze spożywanie kiwi i grejpfrutów. Są ona bogatym źródłem witaminy C, która jest odpowiedzialna za stan dziąseł, zapobiega odsłanianiu się szyjek zębowych i ma duże znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Olej kokosowy – umieszczany przez wielu na czarnej dietetycznej liście, olej kokosowy niszczy szczepy drobnoustrojów odpowiedzialne za wytwarzanie kwasów uszkadzających szkliwo i zapobiega próchnicy. Jest również pomocny w zwalczaniu drożdży wywołujących pleśniawki oraz zwiększa wchłanianie wapnia i magnezu. Wyciąg z owocu kokosa jest tak skuteczny, że niektórzy badacze uważają, iż należy dodawać go do pasty do zębów dostępnych na rynku.

Okiem eksperta:
– Uśmiech jest najlepszą wizytówką człowieka, a zdrowe i białe zęby są jego podstawą. 
Osoby chcące zachować piękny uśmiech na wiele lat, poza odpowiednią higieną jamy ustnej i regularnymi wizytami kontrolnymi u stomatologa, powinny pamiętać o prawidłowej diecie, zawierającej odpowiednie ilości witamin oraz składników ułatwiających ich wchłanianie.

W celu zachowania zdrowych zębów konieczne jest również ograniczenie spożycia niektórych produktów, głównie cukrów będących najlepszym medium dla kwasów uszkadzających szkliwo i prowadzących do ubytków w tkance zęba. Nie przesadzajmy także ze spożyciem produktów utrudniających przyswajanie wapnia.

 Może do tego doprowadzić między innymi nadmiar białka zwierzęcego, występującego w wędlinie czy mięsie. Jeśli natomiast nie jesteśmy w stanie całkowicie zrezygnować ze słodkich przekąsek, pamiętajmy aby bezpośrednio po ich spożyciu umyć zęby. Stan zdrowia naszych zębów nie zależy bowiem od ilości spożywanego cukru, lecz od długości czasu, podczas którego cukier ma kontakt z zębami – mówi lek. stom. Adrianna Badora z Centrum Implantologii i Ortodoncji w Brennej.

ZOBACZ TAKŻE

Kolagenowe dopalacze. 3 sposoby na zwiększenie produkcji kolagenu i młodszy wygląd

Z każdym rokiem ubywa 1% kolagenu w skórze. To niestety nie internetowy fake news, ale mało optymistyczna rzeczywistość. Punktem kulminacyjnym…
CZYTAJ

Trzydziestolatka u ortodonty. Co warto wiedzie?

Aparat ortodontyczny po 30-tce? Nigdy nie jest za późno, żeby wyrównać zęby i usunąć wady. Najstarszy pacjent, u którego wykonano…
CZYTAJ

Myjesz twarz mydłem? Natychmiast przestań! Ale jeśli nie mydło, to co?

Skóra twarzy jest napięta, pomarszczona i przesuszona? Winą możesz obarczyć mydło. Stosowany przez nasze babcie i prababcie kosmetyk w gruncie…
CZYTAJ

Chcesz mieć udaną randkę? Umyj zęby!

W Walentynki miliony osób pójdą na randki. Dla części z nich będzie to pierwsza randka lub… randka w ciemno z…
CZYTAJ

Prawidłowy pomiar poziomu cukru we krwi. Dieta cukrzyka

Jak badać poziom cukru we krwi? Regularne dokonywanie pomiarów poziomu glukozy we krwi jest konieczne do sprawdzenia efektywności terapii cukrzycy.…
CZYTAJ

Skóra w starciu ze smogiem

O szkodliwości smogu mówi się najczęściej w kontekście problemów z oddychaniem. Niestety zła jakość powietrza wpływa destrukcyjnie nie tylko na…
CZYTAJ

Przywróć spojrzeniu młodość

Skóra wokół oczu to obszar, który starzeje się bardzo szybko, a przy tym niezwykle trudno go odmłodzić. Najlepszym rozwiązaniem, by…
CZYTAJ

Komórki pozyskane z zębów nadzieją dla milionów pacjentów?

Komórki macierzyste to niedojrzałe i niewyspecjalizowane komórki organizmu ludzkiego. Na całym świecie trwają badania w kierunku wykorzystania ich potencjału w…
CZYTAJ

Boli Cię język? To może być glossitis!

Twój język jest obrzęknięty, zaczerwieniony i bolesny? Może być wiele przyczyn problemu, począwszy od złej higieny jamy ustnej na chorobach…
CZYTAJ

Badania rentgenowskie w stomatologii – co warto wiedzieć?

Badania RTG to podstawa diagnostyki w stomatologii. Pozwalają zajrzeć tam, gdzie ludzkie oko nie sięga, a co za tym idzie…
CZYTAJ

Udane Walentynki? To proste!

Zabierz swoją ukochaną w egzotyczną podróż, obsyp płatkami wonnych kwiatów, podaruj jej "marokańskie złoto"... dzięki produktom marki NOVA Kosmetyki wszystko…
CZYTAJ

Jeśli nie próchnica, to co? 5 zaskakujących przyczyn bólu zęba

Nie ma nic gorszego niż ból zęba – tak twierdzi wielu z nas. Z drugiej strony, jest on tylko objawem,…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Prawidłowy pomiar poziomu cukru we krwi. Dieta cukrzyka

Jak badać poziom cukru we krwi? Regularne dokonywanie pomiarów poziomu glukozy we krwi jest konieczne…
CZYTAJ

Higiena i profilaktyka wzroku w dobie cyfryzacji

Zmysł wzroku pozwala nam na efektywne funkcjonowanie w otaczającej nas rzeczywistości. Każdego dnia nasze oczy…
CZYTAJ

Biotyna – witamina piękna i jej sekrety

Biotyna w postaci, którą znamy obecnie odkryta została na początku XX wieku w wyniku eksperymentów…
CZYTAJ

5 sposobów na zmęczone oczy – walcz z Cyfrowym Zmęczeniem Wzroku

Każdego dnia nasze oczy narażone są na działanie wielu szkodliwych czynników, które mogą prowadzić do…
CZYTAJ

Dyskopatia – obalamy mity!

Dyskopatia to bardzo szerokie pojęcie choroby krążka międzykręgowego. W potocznym użyciu nazywa się ją również…
CZYTAJ