Implanty piersiowe – najpopularniejsza technika powiększania biustu



Powiększanie piersi to wciąż jedna z najczęściej wykonywanych operacji plastycznych wykonywanych na całym Świecie. Według American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS) w Stanach Zjednoczonych w 2013r. wykonano ponad 300 000 zabiegów augmentacji (powiększania) piersi. 

Pacjentki decydują się na operację powiększania piersi z różnych względów, zwykle jest to chęć zmiany wielkości biustu, często decyzja podyktowana jest potrzebą wyrównania asymetrii, również niwelowanie skutków mastektomii staje się powodem przeprowadzenia zabiegu.

 

W 1961 roku został wykonany pierwszy zabieg powiększania biustu, przez Cronina i Genowa. Od tego czasu powstawało wiele metod powiększania piersi, a zabiegi ulegały modyfikacjom. Najpopularniejszym sposobem, było i nadal pozostaje, wszczepianie implantów piersiowych.

Tu przykładowe zdjęcia z efektami zabiegów : www.tourmedica.pl/zdjecia-przed-i-po/powiekszanie-piersi/.

Wszczepianie implantów piersiowych – dlaczego tak popularne?

Operacja powiększania piersi za pomocą implantów, jest najstarszą metodą i jednocześnie najbardziej bezpieczną. Te dwa główne fakty stanowią argumenty, dla których pacjentki i ich lekarze decydują się właśnie na taki sposób augumentacji biustu. Ponad 50letnie doświadczenie lekarzy pozwoliło zdobyć wiedzę na temat prawidłowej kwalifikacji pacjentek do zabiegu, doborze odpowiednich implantów, również na temat ewentualnych powikłań i możliwości ich niwelowania. Ponadto przez lata pracowano nad stworzeniem najlepszych implantów, co wiązało się zastosowaniem specjalnych materiałów, wypełnienia, a także nadaniem odpowiednich kształtów.

Obecnie używa się implantów zbudowanych z zewnętrznej torebki, z polimeryzowanej gumy silikonowej, która nadaje sprężystość i zapewnia wytrzymałość. Powierzchnia implantu może być gładka lub teksturowa, która jest częściej wykorzystywana, ponieważ chropowata struktura, zabezpiecza implant przed jego przemieszczaniem względem okolicznych tkanek.

Torebka wkładki posiada dodatkową wewnętrzną warstwę, dzięki której wkładka jest odporniejsza na urazy, a jej przepuszczalność zmniejszona do minimum. Dodatkowo powierzchnia implantu może być wzmocniona powłoką tytanową bądź poliuretanową. Wypełnieniem wkładki może być żel silikonowy lub sól fizjologiczna. Żel silikonowy posiada miękką konsystencję, zapewniającą utrzymanie kształtu implantu, zmniejszającą ryzyko wyciekania w przypadku naruszenia ciągłości torebki.

Implanty mogą mieć kształt okrągły, bądź anatomiczny. Wkładki anatomiczne mają kształt zbliżony do kropli. Piersi wypełnione takimi implantami wyglądają bardziej naturalnie, niż w po zastosowaniu implantów okrągłych, które nadają piersiom okrągły kształt, nie zmieniający się przy zmianie pozycji ciała.

Implanty obu kształtów wszczepiane są bezpośrednio pod gruczoł piersiowy lub – częściej – głęboko pod mięsień piersiowy większy. Cięcie przebiega w miejscach najmniej widocznych, może być zlokalizowane na skórze wokół otoczki, pod pachą lub w fałdzie podpiersiowym.




Choć powiększanie piersi za pomocą implantów posiada wiele zalet, które zdecydowanie zwiększają popularność tej metody, to istnieje również kilka wad. Jedną z nich jest między innymi wymóg znieczulenia ogólnego pacjentki. Ponadto po cięciu chirurgicznym na zawsze pozostaje blizna, w zależności od umiejętności chirurga, może być mniej lub bardziej widoczna.

Dodatkowo czas rekonwalescencji jest długi, nawet do kilkunastu tygodni. Wymaga od pacjentki stosowania się do zaleceń lekarskich (noszenie specjalnego stanika, powstrzymywanie się od ćwiczeń fizycznych). Poza tym zabieg wszczepienia implantów piersiowych jest procedurą dość kosztowną. Koszt zabiegu waha się od 8 – 9 tysięcy złotych do 16 tysięcy złotych.

W wywiadzie dla portalu miastokobiet.pl, dr Marek Szczyt, jeden z najbardziej znanych chirurgów plastycznych w Polsce, zwraca uwagę na rozsądne podjęcie decyzji, ze świadomością o możliwych komplikacjach i efektach ubocznych. Najczęstszym powikłaniem jest krwiak, który pojawia się u 3% kobiet poddanych operacji. Niemniej jednak wystąpienie krwiaka nie ma znaczącego wpływu na ostateczny efekt estetyczny.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ