Co jeść, by uniknąć próchnicy?



Marzenia o pięknym, hollywoodzkim uśmiechu ma każdy z nas. Ale by zęby były lśniąco białe muszą być przede wszystkim zdrowe.

Dlatego odpowiednia higiena jamy ustnej oraz regularne wizyty u dentysty są podstawą w zwalczaniu próchnicy prowadzącej do powstawania ubytków. W tym celu należy również zwrócić uwagę na właściwą dietę, która ma istotny wpływ na stan naszego uzębienia.

Problemy z próchnicą

Problemy z próchnicą dotykają właściwie każdego z nas. Podatność na tą dolegliwość jest uzależniona od wielu czynników, w tym także tych genetycznych. Przestrzeganie podstawowych zasad higieny oraz systematyczne wizyty u stomatologa pozwolą na utrzymanie zębów w dobrej kondycji. Jednak żeby te starania nie poszły na marne, należy pamiętać również o odpowiedniej diecie.

– Przyczyn powstawania próchnicy jest kilka. Cały proces polega na stopniowej demineralizacji i rozpadzie twardych tkanek zęba. Z czasem próchnica może doprowadzić do ubytków, czyli tzw. dziur w powierzchni zęba – wyjaśnia dr hab. n. med.Piotr Fudalej, University of Bern.

Żywieniowe sposoby na próchnicę

Świeże owoce i warzywa to największe źródło witamin oraz substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C wraz z rutyną wzmacniają naczynia krwionośne i mają działanie przeciwbakteryjne. Zawarty w nich błonnik stymuluje także produkcję śliny, która pomaga w usuwaniu resztek pokarmowych, a także przyczynia się do zobojętnienia kwaśnego odczynu jamy ustnej. Co więcej, niektóre z nich – takie jak jabłko czy marchewka – potrafią w naturalny sposób oczyścić płytkę nazębną z osadu.

Aby prawidłowo zadbać o uśmiech do swojej diety warto dodać produkty pełnoziarniste. Są one przede wszystkim doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz żelaza i magnezu. Wszystkie te składniki mają działanie przeciwpróchnicze. Dlatego najlepiej sięgać po otręby, brązowy ryż czy makaron, razowy chleb oraz płatki owsiane.




Nawet najmniejsze dziecko wie, że głównym budulcem zębów jest wapń. Znajdziemy go w rozmaitych produktach mlecznych i niektórych rybach. Dzięki niemu szkliwo jest odporne nie tylko na próchnicę, ale także różnego rodzaju uszkodzenia. Nabiał jest również źródłem witaminy D, która bierze udział w przyswajaniu wapnia i fosforu. Substancja ta wpływa również na prawidłową mineralizację szkliwa. Mleczne produkty zawierają także witaminę A, która ma działanie przeciwbakteryjne. Odpowiada ona również za prawidłową kondycję dziąseł.

O czym jeszcze należy pamiętać aby uniknąć próchnicy?

Wiedząc już jak komponować codzienne menu, idziemy o krok dalej. Po każdym posiłku powinniśmy pamiętać o oczyszczeniu jamy ustnej z resztek pokarmowych. Nie zawsze jednak mamy możliwość szczotkowania zębów. W takiej sytuacji najlepiej napić się wody, która pozwala na usunięcie nagromadzonych bakterii. Najlepiej wybierać wodę z dodatkiem fluoru. Jego antybakteryjne działanie rozcieńcza kwasy atakujące zęby. Źródłem tego pierwiastka jest też herbata i owoce morza. Dobrym pomysłem jest też guma do żucia. Należy jednak przy tym pamiętać, by wybierać tę, bez dodatku cukru.

– Należy ograniczać jedzenie słodyczy i lepkich produktów skrobiowych. Kwasy powstałe po ich spożyciu nie są wypłukiwane przez ślinę, a z czasem mogą doprowadzić do ubytków. Unikajmy również napojów słodzonych oraz przekąsek między posiłkami czy przed snem – dodaje dr hab. n. med.Piotr Fudalej.

Przemyślana i zbilansowana dieta, bogata w składniki odżywcze może nie tylko pomóc utrzymać zgrabną sylwetkę, ale sprawdzi się również w ochronie zębów. Pamiętajmy, że spożywanie niektórych produktów może sprzyjać rozwojowi próchnicy. Jak ognia unikajmy więc wszystkiego, co może przyczynić się do powstawania niechcianych ubytków. Podczas komponowania menu zwróćmy za to szczególną uwagę na niezbędne składniki odżywcze. Dodając do tego właściwą pielęgnacje i kontrole dentysty piękny uśmiech mamy gwarantowany!

ZOBACZ TAKŻE

Chcesz mieć piękny uśmiech? Wybieraj zielone produkty!

Chcesz mieć piękny uśmiech? Wybieraj zielone produkty! Nasi praprzodkowie mieli mocne i silne zęby, nie tylko dlatego, że rozszarpywali nimi…
CZYTAJ

Ból, który rozkłada na łopatki

Wstając rano z łóżka, podnosząc ciężką torbę czy myjąc głowę w umywalce, nagle czujesz chrupnięcie i dosłownie zgina Cię w…
CZYTAJ

Aksamitny budyń jaglany z miodem i owocowym musem z daktylami. Dla dorosłych i dzieci już po 12 mc

Budyń jaglany to świetna alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Ten słodki deser jest szybki, sycący i wartościowy odżywczo, ale przede wszystkim…
CZYTAJ

Nowotwory neuroendokrynne – inne niż wszystkie

Nowotwory neuroendokrynne to nietypowe, trudne w rozpoznaniu i wciąż mało znane nowotwory o podłożu hormonalnym. W Polsce leczymy je na…
CZYTAJ

Delikatny balsam do ciała – Orzech – Fresh&Natural

Orzechy kojarzą się z bogactwem kwasów tłuszczowych, które dbają o naszą długowieczność, dobre samopoczucie i sprawność układu nerwowego. Przywodzą na…
CZYTAJ

Pewność siebie to przede wszystkim szacunek do samego siebie

- Już w dzieciństwie w wielu domach wpaja się  kobietom, że muszą być grzeczne, skromne, mieć dobre oceny w szkole,…
CZYTAJ

Terapia CGF, czyli anti-aging i leczenie wypadania włosów w jednym

Odświeża zmęczoną cerę, redukuje pierwsze zmarszczki, spowalnia starzenie się skóry, a nawet hamuje wypadanie włosów – terapia komórkami macierzystymi i…
CZYTAJ

Zakładamy gabinet kosmetyczny – o czym warto pamiętać?

W dzisiejszych czasach założenie własnego biznesu wydaje się być bardzo dobrą alternatywą dla pracy na etacie. Prowadzenie swojej firmy stwarza…
CZYTAJ

Polscy lekarze badają, jakie metody leczenia wysiłkowego nietrzymania moczu są najskuteczniejsze

Wysiłkowe nietrzymanie moczu jest schorzeniem bardzo często występującym u kobiet. Szacuje się, że cierpi na nie ok. 30 procent z…
CZYTAJ

Naleśniki Bazyliowe faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim

Naleśniki Bazyliowe faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim Składniki: 2 jajka 1 i ½ szklanki mleka koziego ¾ szklanki mąki…
CZYTAJ

Bóle brzucha – dlaczego nie powinniśmy ich ignorować?

Bóle brzucha, biegunka, mdłości czy brak apetytu – to dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które dają się we znaki wielu…
CZYTAJ

Zdrowie z natury. Rokitnik – Poznaj jego właściwości i dowiedz się, jak korzystać z jego wyjątkowej zdrowotnej mocy

Właściwości rokitnika sprawiły, że od kilku lat staje się on coraz bardziej rozpoznawalny i popularny zarówno w suplementach, kulinariach, jak…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Ból, który rozkłada na łopatki

Wstając rano z łóżka, podnosząc ciężką torbę czy myjąc głowę w umywalce,…
CZYTAJ

Nowotwory neuroendokrynne – inne niż wszystkie

Nowotwory neuroendokrynne to nietypowe, trudne w rozpoznaniu i wciąż mało znane nowotwory…
CZYTAJ

Bóle brzucha – dlaczego nie powinniśmy ich ignorować?

Bóle brzucha, biegunka, mdłości czy brak apetytu – to dolegliwości ze strony…
CZYTAJ

5 najlepszych kuracji z zieloną herbatą

5 najlepszych kuracji z zieloną herbatą. Napar z zielonej herbaty nie tylko…
CZYTAJ

Zakwasy – skąd się bierze ból po treningu?

Zakwasy – skąd się bierze ból po treningu? Zakwasy to popularna nazwa…
CZYTAJ