Kobiece witaminy – jakie witaminy zawarte są w produktach i na co wpływają?



Witamina A

Dla kobiet witamina A jest ważna z powodu ich funkcji związanych z utrzymaniem pięknego wyglądu i prewencją chorób. Jej odpowiedni poziom zapobiega nadmiernemu wysychaniu włosów i łamliwości paznokci.

Witamina A, to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, w przyrodzie można ją spotkać w dwóch  formach. W organizmach pochodzenia zwierzęcego występuje w postaci grupy związków – retinoidów, w roślinach aktywność witaminy A wykazują niektóre barwniki karotenoidowe, pełniące funkcję prowitaminy A.

Spośród ok. 60 znanych karotenoidów najpowszechniejszy jest beta-karoten. Niedobór witaminy A może prowadzić do zaburzeń widzenia o zmierzchu, czyli tzw. Kurzej ślepoty, niebezpiecznej zwłaszcza dla kierowców, a także powodować suchość spojówek i pieczenie wokół oczu. Przypisuje się jej również rolę w prewencji i spowolnieniu rozwoju nowotworów min. Piersi.

Beta-karoten to silny antyoksydant. Pomaga pozbywać się szkodliwego nadmiaru wolnych rodników, które są odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się organizmu ( pojawiające się zmarszczki) oraz liczne choroby.

Zalecane spożycie witaminy A dla kobiety ( powyżej 19 roku życia)wynosi 700 uq/dobę. Nadmierna dawka witaminy A może być szkodliwa dla organizmu zwłaszcza obciąża organ, w którym się kumuluje, czyli wątrobę.

Źródła witaminy A

Bogate w witaminę A są produkty zawierające retinol: wątroba, ryby morskie, jaja, masło, margaryna (wzbogacana) i sery dojrzewające (żółte).

Produkty zawierające prowitaminę A to: warzywa ( marchewka, natka pietruszki, szpinak, boćwina, papryka czerwona, dynia, brokuły, por, pomidor) oraz owoce ( morele,mango,melon,brzoskwinia).

 

Witamina E

Witamina E przede wszystkim dba o młody wygląd kobiet! Dzięki jej działaniu antyoksydacyjnemu opóźnia proces starzenia się skóry, poprawia również elastyczność.

Witamina E, podobnie jak witamina A, należy do związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Zgodnie z ogólnie przyjętą definicją jej nazwa odnosi się do grupy występujących w przyrodzie tokochromanoli, tokoferoli i tokotrienoli, spośród których najbardziej aktywny jest alfa-tokoferol.

Odpowiednia ilość witaminy E dostarczanej z pożywieniem zapobiega powstawaniu za dużej ilości złego cholesterolu i wpływa na zmniejszanie krzepliwości krwi, może więc ochronić organizm przed rozwojem chorób układu krążenia.

Zapotrzebowanie kobiet na witaminę E wynosi 8m/dobę. Nawet wysokie dawki witaminy E nie są toksyczne dla organizmu.

Źródła witaminy E

Witamina E występuje w olejach z zarodków pszennych, w oleju słonecznikowym, w orzechach laskowych, w olejach rzepakowych, w nasionach słonecznika, w migdałach i w margarynie.



Witamina K

Wśród właściwości witaminy K najważniejsze dla kobiet jest jej działanie przeciwkrwotoczne. Witamina K jest również rozpuszczalna w tłuszczach. W przyrodzie występuje w postaci witaminy K1 fitochinon, syntetyzowanej przez rośliny, ora witaminy K2 wytwarzanej przez bakterie w jelicie.

Od witaminy K zależy odpowiedni poziom i funkcje metaboliczne białek uczestniczących w procesie krzepliwości krwi. Pomoże więc w przypadku bardzo obfitych miesiączek, trudno gojących się ran czy pękających naczynek.

Prawidłowy poziom witaminy K w organizmie ma duże znaczenie w profilaktyce osteoporozy oraz chorób układu krążenia. Witamina K ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne, wykazuje także działanie przeciwzapalne i przeciw bólowe , hamuje również rozwój nowotworów, min. Piersi.

Dziennie kobiety powinny dostarczyć organizmowi ok. 55uq witaminy K. Przyjmowanie nawet przez dłuższy czas za dużych ilości witaminy K nie wpływa niekorzystnie na funkcje organizmu.

Źródła witaminy K

Witamina K1 występuje w większych ilościach w zielonych warzywach: kapusta włoska, boćwina, szpinak, brokuła, Bruksela, w niektórych olejach roślinnych ( sojowym, rzepakowym, oliwie). Źródłem witaminy K2 są głównie różne gatunki serów oraz wątróbka. Witamin K2 jest również wytwarzana przez bakterie znajdujące się w naszych jelitach, nie jest to jednak znaczące źródło witaminy K.

Witamina D

Witamina D dba o odpowiednią mineralizację kości, a jej niedobory, które bardzo często występują w naszym społeczeństwie mogą doprowadzić, zwłaszcza u kobiet, do rozwoju osteoporozy. Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina D występuje w żywności w niewielkich ilościach, głównie w produktach zwierzęcych. Szczególnie bogaty w witaminę D jest olej z wątroby ryb ( tran).

Witamina D jest syntetyzowana na skórze pod wpływem słońca. Średnie zapotrzebowanie na witaminę D wynosi 5uq/dobę.

Witamina C

Wśród wielu jej funkcji należy wymienić przede wszystkim udział w procesach odpornościowych organizmu. Witamina C odgrywa również rolę w metabolizmie różnych substancji, działa odtruwająco, bakteriostatycznie, i bakteriobójczo, przyśpiesza proces gojenia się Ra, wspomaga wchłanianie żelaza, uczestniczy w regeneracji witaminy E, jest silnym antyoksydantem.

Witamina C inaczej kwas askorbinowy należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. A co zainteresuje zwłaszcza kobiety? Witamina C pobudza syntezę kolagenu, wpływa więc na właściwą kondycję, jędrność i ujednolicenie skóry, pomoże w redukcji cellulitu i rozstępów.

Witamina C reguluje również wytwarzanie w skórze barwnika – melatoniny, której nadmiar  tworzy ciemne plamy po opalaniu. Zalecanie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla kobiet wynosi 75mg. Znacznie długo utrzymujące się przekroczenie dziennej dawki nie powinno niekorzystnie wpływać na zdrowie, jednak przy znacznym przekroczeniu norm trzeba zwrócić uwagę na zwiększone ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

Źródła witaminy C

Głównym źródłem witaminy C są warzywa i owoce a w szczególności: natka pietruszki, czarna porzeczka, czerwona papryka, warzywa kapustne, truskawki, cytryna.

Witaminy z grupy B

Związki te niezbędne SA do przebiegu procesów energetycznych oraz funkcjonowania układu nerwowego – chronią przed depresją, ułatwiają zapamiętywanie. Ich odpowiedni poziom w codziennej diecie może również pomóc kobietom w walce z niedoskonałościami skóry.

Witaminy z grupy B to liczna grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie. Zalety witamin z grupy B oraz ich główne źródła w diecie przedstawia poniższa tabela. Do witamin z grupy B zaliczamy również foliany witamina B9, których niedobory mogą prowadzić do niedokrwistości, a u kobiet we wczesnym okresie ciąży zwiększają ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu.

Źródłem folioanów są ciemnozielone warzywa i produkty zbożowe z pełnego przemiału. Zapotrzebowanie  wynosi 400uq/dobę.

Witamina i zapotrzebowanie W czym pomoże? Dobre źródło w diecie
Witamina B1 1,1 mg/dobę zmęczenie zły nastrój, przetłuszczające się włosy nasiona słonecznika i sezamu, orzechy,nasiona roślin strączkowatych,mięso,kasze
Witamina B2 1,1 mg/dobę nieelastyczna skóra,trądzik, pękanie warg,zajady,przetłuszczające się włosy podroby np. wątróbka, jaj-żółtko, sery,migdały,nasiona słonecznika,dyni,nasiona roślin strączkowatych,suszone morele i śliwki, mięso
Witamina B3 PP 14 mg/dobę łuszcząca się skóra,wypadanie włosó,przetłuszczające się włosy wątroba,mięso,drób, ryby,produkty zbożowe z pełnego ziarna,nasiona roślin strączkowatych, nasiona słonecznika,suszone morele
Witamina B6 1,3-1,5 mg/dobę łuszcząca się skóra,wypadanie włosó,przetłuszczające się włosy, nadmierna potliwość ryba, nasiona roślin strączkowatych, nasiona słonecznika, orzechy, kasze, wątroba, drób, ryż brązowy
Witamina B8 Biotyna 30uq/dobę wypadanie włosów podroby, nasiona roślin strączkowatych, drożdże
Witamina B12 2,4uq/dobę zaburzenia miesiączkowania, anemia złośliwa mięso, ryby, jajka, mleko i jego przetwory

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy obturacyjnego bezdechu sennego (OBS). Choć często te sygnały…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko – na wydarzenie, które łączy w sobie troskę…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego, często zbyt późno, by leczenie było w pełni…
CZYTAJ

Sezon grzewczy wysusza nam oczy. Jak im pomóc jesienią?

Suche powietrze, które pojawia się w domach wraz z rozpoczęciem sezonu grzewczego, podrażnia nie tylko skórę, gardło i nos, ale…
CZYTAJ

Krótkowzroczność u dzieci. Czy można skutecznie spowolnić jej rozwój?

Krótkowzroczność to dziś jedna z najczęściej diagnozowanych wad wzroku u dzieci i młodzieży. Jej główną przyczyną jest nadmierne wydłużanie się…
CZYTAJ

Anti-aging w jesiennym rytmie Składniki aktywne dla skutecznego odmłodzenia

Jesień to czas, kiedy na podium kosmetycznych priorytetów zdecydowanie topowe miejsce zajmuje anti-aging. To właśnie teraz wyraźnie zauważamy utratę elastyczności…
CZYTAJ

Co roku setki zatruć grzybami – lekarz rodzinny o objawach, leczeniu i profilaktyce

Co roku w Polsce odnotowuje się kilkaset zatruć grzybami, z czego kilkadziesiąt kończy się leczeniem na oddziałach intensywnej terapii. Chociaż…
CZYTAJ

Czym jest piżmo? Historia i fenomen perfum piżmowych

Piżmo od wieków wzbudza ciekawość i fascynację – zarówno wśród perfumiarzy, jak i miłośników wyjątkowych kompozycji zapachowych. To jedna z…
CZYTAJ

Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera – jak rozpoznać wczesne objawy i zmniejszyć ryzyko choroby

21 września obchodzimy Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera, który ma przypominać, że problem ten dotyka milionów ludzi na całym…
CZYTAJ

Woda pod lupą nauki: monitoring rzek i jezior stanowi diagnozę środowiska

18 września obchodzony jest Światowy Dzień Monitoringu Wody – jest to okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie systematycznej oceny stanu…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego,…
CZYTAJ