Bezpieczna dzienna dawka soli? Polacy przekraczają ją dwukrotnie!



W Polsce spożywamy dwukrotnie więcej soli niż powinniśmy. Jakie są zagrożenia z tym związane?  Czym możemy zastąpić sól? W studio „Świat się kręci” rozmawiali: dr Krystyna Knypl, Hanna Stolarska z Instytutu Żywności i Żywienia oraz dziennikarz naukowy Radosław Brzózka.

Z danych Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że Polacy spożywają średnio ok. 11 gramów soli dziennie, czyli 2 razy więcej niż powinni. Sól wzmacnia i poprawia smak – na naszym języku są kubki smakowe, które bardzo wyraźnie reagują na słony smak. Dlatego tak ciężko zrezygnować nam z przekąsek zawierających sól takich jak np. popularne chipsy.

 „Jaka jest bezpieczna dzienna dawka soli?” – zapytał ekspertów w studio prowadzący Maciej Kurzajewski:

Płaska mała łyżeczka to jest bezpieczna dawka soli, przy czym musimy pamiętać, że 80% jodu sodowego, bo o niego tutaj głównie chodzi, znajduje się poza solniczką”  odpowiada dr Krystyna Knypl.

„Trzeba pamiętać, że sól nie jest tylko w naszej solniczce. Mnóstwo soli jest w różnych produktach, które jemy” – dodaje Radosław Brzózka. Hanna  Stolarska z Instytutu Żywności i Żywienia, stwierdza, że najwięcej soli znajdziemy w pieczywie, żółtych i topionych serach (typu mozzarella, feta), w mięsie i przetworach mięsnych np. wędlinach, produktach typu fast food.



Goście programu „Świat się kręci” opowiedzieli także o konsekwencjach, jakie niesie za sobą nadużywanie soli:

„Zwiększa zagrożenie nadciśnieniem. Nadciśnienie, które trwa przez wiele lat grozi zawałem serca, udarem mózgu czyli paraliżem. Osoby, które nadużywają soli mają skłonność do osteoporozy, do uszkodzenia nerek” – stwierdza dr Krystyna Knypl. I podkreśla, że to, co wymieniła to nie cała lista schorzeń, na które narażone są osoby spożywające zbyt dużą ilość soli – jest ona niestety dużo dłuższa.

„Dzieci nie powinny być uczone sięgania po solniczkę. W rodzinach, gdzie są małe dzieci, dobrze jest zdjąć tę solniczkę ze stołu”- dodaje dr Krystyna Knypl. Także osoby w starszym wieku, powinny zwracać szczególną uwagę na ilość spożywanej soli.

Hanna Stolarska z Instytutu Żywności i Żywienia zachęca, że najlepszym i najzdrowszym sposobem na nienadużywanie soli jest odzwyczajenie się od niej. Niestety jest to proces długotrwały, który wymaga wytrwałości, determinacji i siły woli. Co poza tym możemy zrobić?

Trzeba zmniejszyć dodawanie soli. Jeżeli już [chcemy jej użyć] to powinna być to sól morska, która dodatkowo zawiera składniki mineralne – sól niskosodowa. I przede wszystkim przyprawy – musimy kupować oddzielnie wszystkie naturalne przyprawy typu bazylia, tymianek – na pewno nie mieszanki przypraw, w których dodatkowo dodawana jest sól” – podpowiada Hanna Stolarska. Dr Krystyna Knypl radzi też, żeby wybierać nieprzetworzone przemysłowo produkty.

„Może dzięki tej rozmowie, sól przestane być naszym najlepszym przyjacielem w kuchni. Miejmy taką nadzieję” – zakończył rozmowę w studio, prowadzący Maciej Kurzajewski.

ZOBACZ TAKŻE

Dokucza ci nadwrażliwość zębów? Na te produkty uważaj przy świątecznym stole!

Dokucza ci nadwrażliwość zębów? Na te produkty uważaj przy świątecznym stole! Czekałaś na nie cały rok – grzane wino, ryby…
CZYTAJ

Święta w wersji wege? Świąteczne pierogi ze szpinakiem. Nie panikuj, to prostsze niż myślisz

Święta w wersji wege? Świąteczne pierogi ze szpinakiem. Nie panikuj, to prostsze niż myślisz. Organizujesz święta, a wśród Twoich gości…
CZYTAJ

Botoks – obalamy mity

Botoks sprawia, że rysy stają się łagodne, a twarz wygląda kilka lat młodziej. Kojarzony jest głównie jako sposób na zmarszczki,…
CZYTAJ

Leczenie ortodontyczne dzieci w wieku przedszkolnym

Coraz więcej rodziców jest kierowanych ze swoimi małymi dziećmi przez logopedów na leczenie ortodontyczne, ponieważ oprócz wady wymowy diagnozują nieprawidłowy…
CZYTAJ

Magdalena Cal-Kamińska: Mój zespół jest moją największą dumą

Za każdym sukcesem stoi zespół odpowiednio wykwalifikowanych ludzi. „Ufam, ale kontroluję i dużo rozmawiam. Przez tyle lat wypracowaliśmy wiele standardów,…
CZYTAJ

Ciężarna, matka karmiąca i niemowlak przy wigilijnym stole

Ciężarna, matka karmiąca i niemowlak przy wigilijnym stole - radzi położna Monika Wójcik, ambasadorka kampanii i konkursu „Położna na medal”.…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo i powikłania zabiegów medycyny estetycznej

W medycynie estetycznej nie ma zabiegów stuprocentowo bezpiecznych. Jedne są mniej ryzykowne, inne bardziej, a bezpieczeństwo wszystkich zależy od kilku…
CZYTAJ

Chroniczne zmęczenie – nie ignoruj go! To może być objaw choroby!

Chroniczne zmęczenie – nie ignoruj go! To może być objaw choroby! Idziesz wcześnie spać, przesypiasz 7-8 godzin, a mimo to…
CZYTAJ

Zielony koktajl „Przysmak Popeye’a”

Zielony koktajl „Przysmak Popeye'a” Składniki: 2 świeże ogórki 1 dojrzałe awokado 2 garści Szpinaku młodego marki Eisberg 1 pomarańcza 1…
CZYTAJ

Jeżeli nie masz jeszcze prezentu – zajrzyj do Kontigo!

Jeżeli nie masz jeszcze prezentu dla ukochanej osoby, to ostatni moment na to, by pomyśleć o czymś specjalnym. Zapraszamy do…
CZYTAJ

Bezglutenowe danie – makaron fusilli teff z pesto, parmezanem i kaparami

Bezglutenowe danie - makaron fusilli teff z pesto, parmezanem i kaparami. Prosty przepis na szybkie bezglutenowe danie idealne na obiad…
CZYTAJ

7 powodów, dla których nie należy ignorować krzywych zębów

7 powodów, dla których nie należy ignorować krzywych zębów. Nierówne zęby to coś więcej niż tylko kwestia estetyki. Ma to…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Chroniczne zmęczenie – nie ignoruj go! To może być objaw choroby!

Chroniczne zmęczenie – nie ignoruj go! To może być objaw choroby! Idziesz…
CZYTAJ

Eksperci: Coraz więcej chorych na raka prostaty

Na przełomie 30. lat liczba chorych na nowotwór gruczołu krokowego wzrosła aż…
CZYTAJ

Okulary korekcyjne kupujemy u optyka-rzemieślnika

Okulary korekcyjne kupujemy u optyka-rzemieślnika, przeciwsłoneczne w supermarkecie. Wyniki najnowszego raportu. Ponad…
CZYTAJ

Nietolerancja laktozy – dlaczego nie możemy pić mleka?

Nietolerancja laktozy – dlaczego nie możemy pić mleka? Wiele osób każdy swój…
CZYTAJ

Hemoroidy, co warto o nich wiedzieć?

Hemoroidy, co warto o nich wiedzieć? Guzki krwawnicze, potocznie nazywane hemoroidami, kojarzą…
CZYTAJ