Bezpieczna dzienna dawka soli? Polacy przekraczają ją dwukrotnie!



W Polsce spożywamy dwukrotnie więcej soli niż powinniśmy. Jakie są zagrożenia z tym związane?  Czym możemy zastąpić sól? W studio „Świat się kręci” rozmawiali: dr Krystyna Knypl, Hanna Stolarska z Instytutu Żywności i Żywienia oraz dziennikarz naukowy Radosław Brzózka.

Z danych Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że Polacy spożywają średnio ok. 11 gramów soli dziennie, czyli 2 razy więcej niż powinni. Sól wzmacnia i poprawia smak – na naszym języku są kubki smakowe, które bardzo wyraźnie reagują na słony smak. Dlatego tak ciężko zrezygnować nam z przekąsek zawierających sól takich jak np. popularne chipsy.

 „Jaka jest bezpieczna dzienna dawka soli?” – zapytał ekspertów w studio prowadzący Maciej Kurzajewski:

Płaska mała łyżeczka to jest bezpieczna dawka soli, przy czym musimy pamiętać, że 80% jodu sodowego, bo o niego tutaj głównie chodzi, znajduje się poza solniczką”  odpowiada dr Krystyna Knypl.

„Trzeba pamiętać, że sól nie jest tylko w naszej solniczce. Mnóstwo soli jest w różnych produktach, które jemy” – dodaje Radosław Brzózka. Hanna  Stolarska z Instytutu Żywności i Żywienia, stwierdza, że najwięcej soli znajdziemy w pieczywie, żółtych i topionych serach (typu mozzarella, feta), w mięsie i przetworach mięsnych np. wędlinach, produktach typu fast food.



Goście programu „Świat się kręci” opowiedzieli także o konsekwencjach, jakie niesie za sobą nadużywanie soli:

„Zwiększa zagrożenie nadciśnieniem. Nadciśnienie, które trwa przez wiele lat grozi zawałem serca, udarem mózgu czyli paraliżem. Osoby, które nadużywają soli mają skłonność do osteoporozy, do uszkodzenia nerek” – stwierdza dr Krystyna Knypl. I podkreśla, że to, co wymieniła to nie cała lista schorzeń, na które narażone są osoby spożywające zbyt dużą ilość soli – jest ona niestety dużo dłuższa.

„Dzieci nie powinny być uczone sięgania po solniczkę. W rodzinach, gdzie są małe dzieci, dobrze jest zdjąć tę solniczkę ze stołu”- dodaje dr Krystyna Knypl. Także osoby w starszym wieku, powinny zwracać szczególną uwagę na ilość spożywanej soli.

Hanna Stolarska z Instytutu Żywności i Żywienia zachęca, że najlepszym i najzdrowszym sposobem na nienadużywanie soli jest odzwyczajenie się od niej. Niestety jest to proces długotrwały, który wymaga wytrwałości, determinacji i siły woli. Co poza tym możemy zrobić?

Trzeba zmniejszyć dodawanie soli. Jeżeli już [chcemy jej użyć] to powinna być to sól morska, która dodatkowo zawiera składniki mineralne – sól niskosodowa. I przede wszystkim przyprawy – musimy kupować oddzielnie wszystkie naturalne przyprawy typu bazylia, tymianek – na pewno nie mieszanki przypraw, w których dodatkowo dodawana jest sól” – podpowiada Hanna Stolarska. Dr Krystyna Knypl radzi też, żeby wybierać nieprzetworzone przemysłowo produkty.

„Może dzięki tej rozmowie, sól przestane być naszym najlepszym przyjacielem w kuchni. Miejmy taką nadzieję” – zakończył rozmowę w studio, prowadzący Maciej Kurzajewski.

ZOBACZ TAKŻE

Recepta na sylwetkę gwiazd? Zabieg z wykorzystaniem Vela Shape II

Aktorki, piosenkarki, czy gwiazdy telewizji – wszystkie mają zgrabną, smukłą sylwetkę. Jednak sekretem ich figury jest nie tylko zdrowa dieta,…
CZYTAJ

Dyskretne sposoby na piękny uśmiech

Czy rezygnacja z kawy, czerwonego wina i słodyczy to jedyny sposób za zachowanie białych zębów? Czy wszyscy muszą wiedzieć o…
CZYTAJ

Pijesz wodę gazowaną? Uważaj na zęby!

Woda wymieniana jest jako ta zdrowsza alternatywa dla słodkich napojów. Pod jednym warunkiem – powinna być niegazowana. Wersja z bąbelkami…
CZYTAJ

Piękna matka, piękna córka

Mama jest dla większości z nas pierwszym wzorem kobiecości, od niej uczymy się dbania o siebie i swoją urodę. Kiedy…
CZYTAJ

Wiosna i lato w rozmiarze oversize. Najważniejsze trendy sezonu przybliża stylistka Magdalena Zabierzowska

Co jest kluczem do modnej stylizacji w tym sezonie? Na pewno kurtki i płaszcze. Królują też pastele, a w fakturze…
CZYTAJ

Panna cotta ze śliwkami kalifornijskimi

6 porcji, Czas przygotowania: 30 minut, Czas w lodówce: 4 godziny Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 36% 250 ml mleka…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry w Wielkim Mieście

Smog, kurz, spaliny i promieniowanie UV - skóra osób żyjących w wielkich miastach każdego dnia narażona jest na działanie niekorzystnych…
CZYTAJ

Bank komórek macierzystych

Dzięki komórkom macierzystym i regeneracyjnym, nasz organizm regeneruje komórki, tkanki i narządy. Pozwolenie Ministra Zdrowia na bankowanie komórek macierzystych, które…
CZYTAJ

Igłą w ból czyli innowacyjność ortopedii regeneracyjnej

Problemy z kolanem, łokieć tenisisty lub inny uraz sportowy… w pierwszym odruchu sięgamy po leki przeciwbólowe, które niestety tylko na…
CZYTAJ

Ocenianie – zabija potencjał?

Ocenianie. To ono zabija potencjał i gasi najjaśniejsze iskry. Pewnie i tobie nieraz zdarzyło się zrobić coś, czego sama nie…
CZYTAJ

Dlaczego warto wybierać ręcznie robione kosmetyki ekologiczne?

Czy dokonując zakupu kosmetyków do pielęgnacji ciała i włosów zwracasz większą uwagę na te, które są ekologiczne bądź produkowane ręcznie?…
CZYTAJ

Dieta bogata w żelazo – komu jest potrzebna i dla kogo niedobory żelaza mogą być naprawdę niebezpieczne?

Zmęczenie, spadek wydajności, blada cera? To mogą być skutki niedoboru żelaza! Żelazo w jeden z ważniejszych pierwiastków mineralnych, niezbędnych nam…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Bank komórek macierzystych

Dzięki komórkom macierzystym i regeneracyjnym, nasz organizm regeneruje komórki, tkanki i narządy.…
CZYTAJ

Igłą w ból czyli innowacyjność ortopedii regeneracyjnej

Problemy z kolanem, łokieć tenisisty lub inny uraz sportowy… w pierwszym odruchu…
CZYTAJ

Co oznacza „UV 400”? Jak sprawdzić, czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem?

Co oznacza "UV 400"? Jak sprawdzić, czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem?…
CZYTAJ

Eksperci: Jest przełom w leczeniu raka nerki w Polsce

Nowoczesne terapie w porównaniu do możliwości, którymi do tej pory dysponowaliśmy znacząco…
CZYTAJ

Zdrowie zaczyna się od stóp, czyli nietypowe objawy wad stóp

Winę za ból kręgosłupa zrzucasz na siedzący tryb życia? Być może tak…
CZYTAJ