Apiterapia – mleczko pszczele.



Apiterapia to nic innego jak leczenie produktami pszczelimi. Do takich produktów zaliczamy jad pszczeli, propolis (kit pszczeli), mleczko pszczele, miód, pyłek kwiatowy.

Apiterapia – mleczko pszczele.

Mleczko pszczele i jego właściwości:

Mleczko pszczele to bogate źródło witam, oraz mikro jak i makroelementów. W mleczku pszczelim znajduje się także kwas foliowy, witamina B1, B2, B6, B12, H w niewielkich ilościach witamina C.

W mleczku pszczelim dodatkowo znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli witamina A, D, E, K jak również liczne składniki mineralne  jak: żelazo, wapń, mangan, nikiel, krzem, kobalt, chrom, bizmut, arsen, sód, potas, glin, cynk, miedź, magnez, siarka, fosfor, chlor, brom.

Mleczko pszczele należy przechowywać w niskiej temperaturze, dobrym konserwantem mleczka pszczelego jest alkohol 40% etylowy oraz miód. Za korzystne dla diety jest spożywanie mleczka pszczelego o 2% stężeniu  z miodem lub ziołomiodem. Mleczko pszczele można poddać procesowi liofilizacji, który pozwala przechowywać mleczko pszczele nawet przez 5 lat.

Mleczko pszczele  – działanie lecznicze:

Mleczko pszczele jest produktem wykazującym w równym stopniu właściwości odżywcze, biotyczne i immunorekonstruujące. Właściwości odżywcze mleczka pszczelego uzasadnia bogactwo zawartych w nim substancji białkowych, łatwo przyswajalnych węglowodanów, witamin, makro i mikorelementów oraz różnych substancji czynnych biologicznie.

W wieloośrodkowych badaniach klinicznych wykazano, że kuracja mleczkiem pszczelim korzystnie wpływa na stan tętnic w miażdżycy oraz normalizuje ciśnienie krwi. Zadowalające wyniki uzyskano w leczeniu preparatami z mleczka pszczelego, schorzeń obwodowych naczyń krwionośnych, takich jak zapalenie żył, zapalenie zarostowo-zakrzepowe, żylaki podudzi, żylaki odbytu. Interesujące są obserwacje dotyczące wpływu mleczka pszczelego na ośrodkowy układ nerwowy.

 

 



Obecny w tym produkcie kwas aminomasłowy, bierze udział w transmisji impulsów nerwowych. Mleczko pszczele działa przeciwbakteryjnie na różne szczepy Gram+ i Gram -. Stwierdzono również hamujący wpływ mleczka pszczelego na rozwój Candida albicans I Aspergillus Niger – drożdżaków i pleśni patogennych dla człowieka.

Działanie przeciwdrobnoustrojowe mleczka pszczelego wykazano także w odniesieniu do wirusa opryszczki Herpes simplex i grypy typu A i B, oraz pełzaka czerwonki.

Do grupy schorzeń wewnętrznych często leczonych za pomocą mleczka pszczelego należy choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Mleczko pszczele podaje się w takich przypadkach jako środek wspomagających obok ogólnie stosowanych leków.

Mleczko pszczele zastosowano w leczeniu stanów zapalnych wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wykazuje ono wyraźne działanie ochraniające tkankę wątrobową przed substancjami toksycznymi, a także zapobiega powstawaniu marskości wątroby. Poza tym mleczko pszczele stosuje się z powodzeniem w stanach zapalnych leczenia trzustki oraz w przewlekłej niewydolności nerek.

Stwierdzono także działanie moczopędne mleczka pszczelego, co jest szczególnie pomocne przy leczeniu otyłości. W schorzeniach układu oddechowego częściej mleczko pszczele jest stosowane  do leczenia egzogennych postaci astmy oskrzelowej, stanów zapalnych oskrzeli. Mleczko pszczele jest polecane przy gruźlicy płuc, zwłaszcza w okresie rekonwalescencji.

Dzięki temu że mleczko pszczele zawiera tłuszcze, cukry, kompleks witamin i biopierwiastki, dodaje się je do leczniczych maści i stosuje w celu odnowy skóry. Mleczko pszczele wspomaga leczenie trudno gojących się ran, w tym ran oparzeniowych i odleżyn a także schorzenia jak łojotok skóry twarzy, egzemy łojotokowe, toczeń rumieniowaty oraz liszaje rąk i nóg.

Stosowanie mleczka pszczelego w postaci maści, połączone z przyjmowaniem tego produktu pszczelego drogą doustną prowadzi w dość krótkim czasie do ustąpienia powyższych dolegliwości.

Mleczko pszczele bardzo dobrze sprawdza się przy leczeniu chorób wieku starczego:

– zespoły mózgowe ( zaburzenia krążenia, miażdżycy naczyń mózgowych )

– zaburzenia układu nerwowego

– choroby serca i naczyń ( niedociśnienie i nadciśnienie tętnicze, zakrzepowe zapalenie żył)

– choroby kości ( osteoporoza, złamania )

– choroby przewodu pokarmowego ( wrzody żołądka i dwunastnicy)

– zaburzenia w odżywianiu

– nietrzymanie moczu

– stany osłabienia po chorobach zakaźnych i operacjach.

Źródło Czasopismo ekologiczne Zdrowie i Apiterapia.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ