Szparagowy zawrót głowy



Gościły już w menu starożytnych Greków i Rzymian, nazywane jedzeniem królów były jednym z ulubionych przysmaków Ludwika XIV. Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna. Te delikatne, zielone lub białe łodygi to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych.

Warto więc włączyć je do naszego wiosennego jadłospisu, zwłaszcza że ich przyrządzenie jest naprawdę proste, a możliwości wykorzystania i połączeń niemal nieograniczone.

 

Szparagi, podobnie jak por czy cebula to roślina należąca do rodziny liliowatych, pochodząca z Azji Mniejszej i wschodniej części Morza Śródziemnego, w Polsce znane były od XVIII wieku. W czasach renesansu Włosi i Anglicy doceniali je za delikatną konsystencję i niepowtarzalny smak, a przede wszystkim za właściwości zdrowotne.

Podobnie jak Chińczycy, którzy szparagami leczyli zapalenie stawów. Rosjanie doustnie podawali je na choroby nerek i układu krążenia, na ich bazie przyrządzali też maści na stany zapalne skóry. Z kolei, w Meksyku szparagi stosowane były jako środek na arytmię i nadciśnienie. I na tym nie koniec pro zdrowotnych właściwości tych delikatnych, zielonych warzyw.

 

Dla dbających o linię, przyszłych mam i nie tylko

Szparagi są idealne dla każdego, kto jest na diecie redukcyjnej. To bowiem jedno z najmniej kalorycznych warzyw – 100 gram to niecałe 20 kalorii! Szparagi w ponad 90% składają się z wody, są lekkostrawne, a mimo to są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych.

Są obowiązkowym punktem w jadłospisie kobiet w ciąży i starających się o dziecko. To za sprawą kwasu foliowego odpowiadającego za prawidłowy rozwój płodu, a także wspomagającego pracę układu krążenia i opóźniającego procesy starzenia. Szparagi to także źródło asparaginy – aminokwasu, który wspólnie z zawartym w szparagach potasem wspomaga pracę nerek i odpowiada za właściwe nawodnienie organizmu.

Zielone łodygi szparagów to także bogactwo witaminy C, E (poprawiają kondycję włosów i paznokci), wapnia i fosforu (odpowiadają za kondycję kości i zębów), a także glutationu, czyli białka wspomagającego pracę wątroby i zapobiegającego rozwojowi nowotworów i choroby Alzheimera. Ze względu na niewielką zawartość sodu szparagi bez obaw mogą jeść osoby w nadciśnieniem.



Wykwintne, a jakże proste w przygotowaniu

Szparagi uznawane za jeden z afrodyzjaków i danie dość wykwintne, niektórym mogą wydawać się też trudne do przygotowania. Nic bardziej mylnego – wystarczy pamiętać o kilku zasadach przygotowywania trzech odmian – zielonych, białych i fioletowych. W Polsce spotykamy gównie dwie pierwsze odmiany.

Szparagi zielone – najcieńsze i najbardziej aromatyczne i  wyraziste w smaku wystarczy pozbawić zdrewniałej końcówki i gotować ok. 8 minut, najlepiej na stojąco w wysokim garnku, bez zakrywania wodą główek szparagów. W przeciwieństwie do szparagów białych, zielonych nie musimy obierać. Odmianę białą przed gotowaniem (10-15 minut) należy obrać z cienkiej błonki.

Fot Dan Cake przepis na szparagi zdrowo i smacznie

Szparagowe menu o każdej porze dnia

Nie dość, że proste w przygotowaniu, szparagi są dodatkowo bardzo uniwersalnym warzywem, z którego w mgnieniu oka wyczarujemy wiele ciekawych dań na każdy posiłek w ciągu dnia.

– Skoro dobry początek dnia to podstawa, zacznijmy od pożywnego śniadania, w którym szparagi stanowić będą idealny dodatek do wiosennych, śniadaniowych gofrów – proponuje Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. – Delikatne w smaku szparagi w połaczeniu z lekko podsmażoną szynką i jajkiem w koszulce to pyszny zestaw śniadaniowy, który da nam energię na cały poranek.

Ze względu na swoją konsystencję białe szparagi stanowią idealną bazę pod kremowe zupy. – Idealnym dodatkiem do zupy szparagowej będą deliaktne, podpieczone grzanki na bazie chleba tostowego – mówi Wiktor Kowalski

– W naszej ofercie do wyboru mamy Chleb tostowy pszenny, pełnoziarnisty, 3 ziarna i ciemny Chleb kanapkowo-tostowy, każdy znajdzie więc coś dla siebie  mówi ekspert Dan Cake Polonia

– Kremowa zupa szparagowa w połączeniu z chrupiącym tostem to sposób na szybki, a zarazem sycący posiłek, w sam raz na lekki obiad na wiosnę i początek lata. Jako że szparagi to warzywo wyjątkowo lekkostrawne są idealną podstawą do sałatki, którą bez obciążania żołądka przed snem możemy zjeść na kolację.

Białe szparagi w roli głównej, garść ulubionej sałaty, kilka pomidorków koklajlowych i kostki sera feta to przepis na idealną i szybką sałatkę. – Jako dodatek do sałatki świetnie sprawdza się nasze pieczywo do odpieku – mówi ekspert Dan Cake Polonia.

– Wstępnie podpieczoną bagietkę wystarczy włożyć do piekarnika na kilka minut, pokroić na mniejsze kawałki i cieszyć się smakiem pysznego i lekkiego dania, w sam raz na kolację.

ZOBACZ TAKŻE

Ciało bez rozstępów i blizn? Dzięki medycynie estetycznej to możliwe!

Ciało bez rozstępów i blizn? Dzięki medycynie estetycznej to możliwe!Rozstępy i blizny to problem z którym boryka się wiele kobiet.…
CZYTAJ

Mężczyzno, nie bój się badań endoskopowych!

Badania endoskopowe, służące profilaktyce i wykryciu raka jelita grubego, to często mocno marginalizowany temat przez wielu mężczyzn. Przekonani o swoim dobrym…
CZYTAJ

Jak nie dać się jesiennemu przesileniu? Mamy niezawodne sposoby

Nie ma co ukrywać – przed nami trudny i wymagający czas. Zmiana pory roku, a co za tym idzie i…
CZYTAJ

Probiotyki dla zdrowia jelit… i zębów? Zadbaj o nie jesienią

Probiotyki to niezbędny element jesienno-zimowej profilaktyki. Nie tylko dbają o zdrowie jelit i wzmacniają układ odpornościowy, ale coraz częściej ukazują…
CZYTAJ

Czy prezbiopia jest chorobą?

Czy prezbiopia jest chorobą? Jakie są objawy prezbiopii i czy można jej zapobiec? Niestety trzeba jasno powiedzieć, że prezbiopia jest…
CZYTAJ

Zakrzepica – groźniejsza niż myślisz

Zakrzepica – groźniejsza niż myślisz. Jest dość popularnym zaburzeniem i może przydarzyć się w każdym wieku. Potrafi bardzo długo nie…
CZYTAJ

Piąty miesiąc ciąży, czyli półmetek ciąży – zmiany zachodzące w organizmie mamy

Piąty miesiąc ciąży, czyli półmetek ciąży – zmiany zachodzące w organizmie mamy oraz jak rozwija się maluch - opisuje Monika…
CZYTAJ

Dbaj o serce masz tylko jedno!

Dbaj o serce masz tylko jedno! Dowiedz się, jak dbać o serce, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją. Choroby…
CZYTAJ

Panowie, nie wstydźcie się! Badanie prostaty może uratować Wam życie

Panowie, nie wstydźcie się! Badanie prostaty może uratować Wam życie. Raka prostaty co roku diagnozuje się u ponad 15 tys.…
CZYTAJ

Motywacja – kluczem do sukcesu

Motywacja pobudza nas do działania. Dzięki niej jesteśmy bardziej produktywni i lepiej koncentrujemy się na naszych zadaniach. Mamy więcej energii…
CZYTAJ

Przebarwienia posłoneczne – jak sobie z nimi radzić?

Przebarwienia posłoneczne – jak sobie z nimi radzić? Wakacje to niełatwy czas dla naszej skóry. Częsta ekspozycja na silne promieniowanie…
CZYTAJ

Eko pielęgnacja włosów równie skuteczna jak tradycyjna? To możliwe!

Bardzo silnym światowym trendem rynkowym jest naturalność i ekologiczność. Ogromnie wzrosła świadomość konsumentów, którzy coraz bardziej zdają sobie sprawę ze…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Mężczyzno, nie bój się badań endoskopowych!

Badania endoskopowe, służące profilaktyce i wykryciu raka jelita grubego, to często mocno…
CZYTAJ

Czy prezbiopia jest chorobą?

Czy prezbiopia jest chorobą? Jakie są objawy prezbiopii i czy można jej…
CZYTAJ

Zakrzepica – groźniejsza niż myślisz

Zakrzepica – groźniejsza niż myślisz. Jest dość popularnym zaburzeniem i może przydarzyć…
CZYTAJ

Dbaj o serce masz tylko jedno!

Dbaj o serce masz tylko jedno! Dowiedz się, jak dbać o serce,…
CZYTAJ

Panowie, nie wstydźcie się! Badanie prostaty może uratować Wam życie

Panowie, nie wstydźcie się! Badanie prostaty może uratować Wam życie. Raka prostaty…
CZYTAJ