Szparagowy zawrót głowy



Gościły już w menu starożytnych Greków i Rzymian, nazywane jedzeniem królów były jednym z ulubionych przysmaków Ludwika XIV. Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna. Te delikatne, zielone lub białe łodygi to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych.

Warto więc włączyć je do naszego wiosennego jadłospisu, zwłaszcza że ich przyrządzenie jest naprawdę proste, a możliwości wykorzystania i połączeń niemal nieograniczone.

 

Szparagi, podobnie jak por czy cebula to roślina należąca do rodziny liliowatych, pochodząca z Azji Mniejszej i wschodniej części Morza Śródziemnego, w Polsce znane były od XVIII wieku. W czasach renesansu Włosi i Anglicy doceniali je za delikatną konsystencję i niepowtarzalny smak, a przede wszystkim za właściwości zdrowotne.

Podobnie jak Chińczycy, którzy szparagami leczyli zapalenie stawów. Rosjanie doustnie podawali je na choroby nerek i układu krążenia, na ich bazie przyrządzali też maści na stany zapalne skóry. Z kolei, w Meksyku szparagi stosowane były jako środek na arytmię i nadciśnienie. I na tym nie koniec pro zdrowotnych właściwości tych delikatnych, zielonych warzyw.

 

Dla dbających o linię, przyszłych mam i nie tylko

Szparagi są idealne dla każdego, kto jest na diecie redukcyjnej. To bowiem jedno z najmniej kalorycznych warzyw – 100 gram to niecałe 20 kalorii! Szparagi w ponad 90% składają się z wody, są lekkostrawne, a mimo to są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych.

Są obowiązkowym punktem w jadłospisie kobiet w ciąży i starających się o dziecko. To za sprawą kwasu foliowego odpowiadającego za prawidłowy rozwój płodu, a także wspomagającego pracę układu krążenia i opóźniającego procesy starzenia. Szparagi to także źródło asparaginy – aminokwasu, który wspólnie z zawartym w szparagach potasem wspomaga pracę nerek i odpowiada za właściwe nawodnienie organizmu.

Zielone łodygi szparagów to także bogactwo witaminy C, E (poprawiają kondycję włosów i paznokci), wapnia i fosforu (odpowiadają za kondycję kości i zębów), a także glutationu, czyli białka wspomagającego pracę wątroby i zapobiegającego rozwojowi nowotworów i choroby Alzheimera. Ze względu na niewielką zawartość sodu szparagi bez obaw mogą jeść osoby w nadciśnieniem.



Wykwintne, a jakże proste w przygotowaniu

Szparagi uznawane za jeden z afrodyzjaków i danie dość wykwintne, niektórym mogą wydawać się też trudne do przygotowania. Nic bardziej mylnego – wystarczy pamiętać o kilku zasadach przygotowywania trzech odmian – zielonych, białych i fioletowych. W Polsce spotykamy gównie dwie pierwsze odmiany.

Szparagi zielone – najcieńsze i najbardziej aromatyczne i  wyraziste w smaku wystarczy pozbawić zdrewniałej końcówki i gotować ok. 8 minut, najlepiej na stojąco w wysokim garnku, bez zakrywania wodą główek szparagów. W przeciwieństwie do szparagów białych, zielonych nie musimy obierać. Odmianę białą przed gotowaniem (10-15 minut) należy obrać z cienkiej błonki.

Fot Dan Cake przepis na szparagi zdrowo i smacznie

Szparagowe menu o każdej porze dnia

Nie dość, że proste w przygotowaniu, szparagi są dodatkowo bardzo uniwersalnym warzywem, z którego w mgnieniu oka wyczarujemy wiele ciekawych dań na każdy posiłek w ciągu dnia.

– Skoro dobry początek dnia to podstawa, zacznijmy od pożywnego śniadania, w którym szparagi stanowić będą idealny dodatek do wiosennych, śniadaniowych gofrów – proponuje Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. – Delikatne w smaku szparagi w połaczeniu z lekko podsmażoną szynką i jajkiem w koszulce to pyszny zestaw śniadaniowy, który da nam energię na cały poranek.

Ze względu na swoją konsystencję białe szparagi stanowią idealną bazę pod kremowe zupy. – Idealnym dodatkiem do zupy szparagowej będą deliaktne, podpieczone grzanki na bazie chleba tostowego – mówi Wiktor Kowalski

– W naszej ofercie do wyboru mamy Chleb tostowy pszenny, pełnoziarnisty, 3 ziarna i ciemny Chleb kanapkowo-tostowy, każdy znajdzie więc coś dla siebie  mówi ekspert Dan Cake Polonia

– Kremowa zupa szparagowa w połączeniu z chrupiącym tostem to sposób na szybki, a zarazem sycący posiłek, w sam raz na lekki obiad na wiosnę i początek lata. Jako że szparagi to warzywo wyjątkowo lekkostrawne są idealną podstawą do sałatki, którą bez obciążania żołądka przed snem możemy zjeść na kolację.

Białe szparagi w roli głównej, garść ulubionej sałaty, kilka pomidorków koklajlowych i kostki sera feta to przepis na idealną i szybką sałatkę. – Jako dodatek do sałatki świetnie sprawdza się nasze pieczywo do odpieku – mówi ekspert Dan Cake Polonia.

– Wstępnie podpieczoną bagietkę wystarczy włożyć do piekarnika na kilka minut, pokroić na mniejsze kawałki i cieszyć się smakiem pysznego i lekkiego dania, w sam raz na kolację.

Rajskie odprężenie z MOHITO

Marzysz o egzotycznym urlopie? Niesamowite widoki, piękna plaża oraz gorące słońce – to zapowiedź idealnego odpoczynku. Wybierz się z MOHITO…
CZYTAJ

Polska badaczka poszukuje nowych sposobów mobilizacji komórek krwi

28 maja obchodzimy Światowy Dzień Walki z Nowotworami Krwi - święto zainicjowane by szerzyć świadomość na temat nowotworów krwi, a…
CZYTAJ

Zdrowie? Teoretycznie Polki wiedzą o nim dużo. W praktyce dbają głównie o najbliższych

Najpierw rodzina, później ja – kobiety w Polsce wciąż na pierwszym miejscu stawiają troskę o swoich najbliższych, na zajęcie się…
CZYTAJ

Alergiczne zapalenie spojówek – wszystko, co trzeba o nim wiedzieć

Swędzące, piekące i zaczerwienione spojówki, a także nadmierne łzawienie zauważa u siebie bardzo wiele osób, jednak czy wszyscy wiedzą, że…
CZYTAJ

Zatrzymać młode spojrzenie – jak skutecznie i bezpiecznie odmłodzić skórę okolicy oczu?

„Oczy są zwierciadłem duszy” – każda z nas słyszała to powiedzenie i chyba każda się z nim zgodzi. Oczy zdradzają…
CZYTAJ

Wypadanie i osłabienie włosów to problem, który dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn

Oregano, jałowiec czy gorczyca, a nawet chrzan – oryginale składniki w pielęgnacji skóry głowy. Wypadanie i osłabienie włosów to problem,…
CZYTAJ

Wiosenne gotowanie – niemarnowanie: jak efektywnie wykorzystać resztki w kuchni?

W sezonie wiosenno-letnim zaczynamy kupować więcej owoców i warzyw, które nie zawsze uda nam się spożyć, gdy są świeże. Czasem…
CZYTAJ

Czym jest onycholiza i jak ją leczyć? Ekspert radzi!

Zauważyłaś odklejający się paznokieć, jego zmieniony kolor, strukturę lub nieprzyjemny zapach? Mogą być to pierwsze objawy onycholizy! Czym jest ta…
CZYTAJ

UNICEF alarmuje: nawet w najbogatszym państwach dzieci wychowują się w środowisku, które może zagrażać ich zdrowiu, życiu i przyszłości

Na 39 badanych krajów UE i OECD, Polska zajmuje 27. miejsce w rankingu dotyczącym zapewnienia dzieciom zdrowego środowiska do życia,…
CZYTAJ

Niskie libido w czasie menopauzy. Czy jest na nie sposób?

Wahania hormonalne występujące podczas menopauzy mogą powodować między innymi zmniejszone zainteresowanie aktywnością seksualną. Jednak mimo zmian zachodzących w organizmie, wpływających…
CZYTAJ

Zbadaj swoją tkankę tłuszczową

Do niedawna sądzono, że jedyną funkcją tkanki tłuszczowej jest pasywne magazynowanie energii w postaci trójglicerydów. Okazuje się jednak, że tkanka…
CZYTAJ

Gdy najlepszym prezentem na Dzień Mamy jest chwila dla siebie…

26 maja wielu kojarzy się z kwiatami, laurkami, przedstawieniami w przedszkolach. Ale dla mam dzieci nieuleczalnie chorych to dzień jak…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Polska badaczka poszukuje nowych sposobów mobilizacji komórek krwi

28 maja obchodzimy Światowy Dzień Walki z Nowotworami Krwi - święto zainicjowane…
CZYTAJ

Zdrowie? Teoretycznie Polki wiedzą o nim dużo. W praktyce dbają głównie o najbliższych

Najpierw rodzina, później ja – kobiety w Polsce wciąż na pierwszym miejscu…
CZYTAJ

Alergiczne zapalenie spojówek – wszystko, co trzeba o nim wiedzieć

Swędzące, piekące i zaczerwienione spojówki, a także nadmierne łzawienie zauważa u siebie…
CZYTAJ

Czym jest onycholiza i jak ją leczyć? Ekspert radzi!

Zauważyłaś odklejający się paznokieć, jego zmieniony kolor, strukturę lub nieprzyjemny zapach? Mogą…
CZYTAJ

Niskie libido w czasie menopauzy. Czy jest na nie sposób?

Wahania hormonalne występujące podczas menopauzy mogą powodować między innymi zmniejszone zainteresowanie aktywnością…
CZYTAJ