Smak Ameryki w polskiej kuchni. Sprawdź, jak samemu zrobić prawdziwego, zdrowego burgera!



Smak Ameryki w polskiej kuchni. Sprawdź, jak samemu zrobić prawdziwego, zdrowego burgera!

Tradycyjny burger, z grubym kotletem wołowym, w wersji light z mięsem kurczaka, a może wegeteriański z soczewicy lub tofu? Burgerów nie powinniśmy już kojarzyć z szybką i niezdrową przekąską – ich odmian jest zapewne tyle, ilu jest smakoszy uwielbiających to danie. Dowiedz się, jak stworzyć idealnego burgera we własnej kuchni!

Moda na burgery w stylu amerykańskim na dobre zaczęła się w Polsce około trzech lat temu. Na rynku pojawiły się restauracje, które zamiast typowych, sieciowych hamburgerów, robionych naprędce z wątpliwej jakości składników, serwowały kanapki rodem z filmów: grube, soczyste, w pełnoziarnistej bułce. Taki prawdziwy burger to najczęściej niemały wydatek, dlatego dobrym pomysłem jest przygotowanie go samemu.

Amerykański sen rodem z Niemiec

Hamburger, tak mocno kojarzony z amerykańską kulturą, w pierwotnej formie pojawiał się w niemieckich miastach portowych. Kotlety z siekanej wołowiny, nazwane stekami hamburskimi, wraz z niemieckimi imigrantami trafiły do Ameryki, gdzie szybko stały się bardzo popularne. Za oficjalnego „ojca” hamburgerów uznaje się Fletchera Davisa, który w 1904 roku w swoim barze w Teksasie zaproponował klientom kotleta mielonego serwowanego na grzance z sałatą, musztardą i majonezem. Największą popularność hamburgerom przysporzyła oczywiście sieć restauracji McDonald`s, której historia sięga 1940 roku.



Burger burgerowi nierówny

Smakosze jednak wiedzą, jak wygląda i smakuje prawdziwy burger. W Polsce coraz częściej spotykamy restauracje podające burgery gourmet – tworzone z wysokiej jakości mięsa, serwowane na dobrym pieczywie, w towarzystwie ciekawych dodatków. O czym warto pamiętać, przygotowując je samemu?

  • Podstawą smacznego burgera jest odpowiednie mięso. Najlepiej jest zmielić kawałek dobrej wołowiny na grubych oczkach. Jeśli jesteśmy przekonani o dobrej jakości produktu, możemy również kupić gotową paczkę zmielonego mięsa. Dodajemy pieprz i sól, żeby kotlet zyskał na smaku.
  • Mięso najlepiej opiec na ruszcie lub zgrillować na specjalnej patelni. Unikajmy smażenia w dużej ilości oleju. Prawdziwego burgera pieczemy bez tłuszczu – mięsu wystarcza ten naturalnie w nim zawarty, który wytopi się pod wpływem temperatury.
  • Warto pamiętać o sosie, podkreślającym smak potrawy. Do hamburgerów nadają się sosy zarówno pikantne, jak i te łagodniejsze, na bazie majonezu. – Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie sosu samodzielnie, najwygodniej skorzystać z gotowego produktu. Świetnie sprawdzi się w tym celu Sos do frytek i hamburgerów marki Tarsmak, który z założenia dedykowany jest tego typu daniom – stworzony jest na bazie lekkiego majonezu z dodatkiem koncentratu pomidorowego, warzyw i papryczki chili – mówi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. – Znakomicie nadaje się również do innych przysmaków przygotowywanych w domu, jak hot-dogi i kebaby – dodaje.
  • Doskonałe do hamburgerów są pełnoziarniste bułki. Jeśli mają średnice uformowanego przez nas mięsa, to bez problemu możemy użyć ich zamiast pieczywa stworzonego specjalnie pod amerykański przysmak. Najczęściej są również tańsze i zdrowsze.
  • Zrób go sam!

Dobrze przygotowany burger to bardzo sycąca i pożywna potrawa. Nie jest to jedynie przekąska na szybkie zaspokojenie głodu podczas załatwiania codziennych spraw czy krótką przerwę w pracy. Otoczony frytkami, stanowi samodzielne, pysznie danie, które idealnie wkomponuje się w imprezę ze znajomymi, ale również i tradycyjny obiad. Zapraszamy do zapoznania się z propozycją na tradycyjnego, soczystego burgera z warzywami, przygotowaną przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy.

Domowy burger wołowy

Składniki:

– 2 bułki

– 200 g mięsa wołowego mielonego

– 2 plastry sera żółtego

– 2 grube plasterki pomidora

– 1 mała biała cebula

– 4 liście sałaty

– 2 plasterki czerwonej cebuli

– 4-6 plasterków ogórka konserwowego

– 1 płaska łyżka musztardy

– Sos do frytek i hamburgerów Tarsmak

– olej

– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać ręką. Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i zgrillować z obu stron na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Bułki przekroić na pół i zagrzać (nawet lekko zrumienić) z obu stron na suchej patelni. Na  gorące połówki bułek położyć plasterki sera, gorące kotlety, sałatę, pomidora, ogórka konserwowego i krążki czerwonej cebuli. Polać obficie Sosem do frytek i hamburgerów Tarsmak i przykryć drugą połówką bułki. Można podawać z frytkami.

ZOBACZ TAKŻE

Ultradźwięki – ultrazabieg, ultralifting, medycyna estetyczna

HIFU jest w ostatnim czasie bardzo modnym zabiegiem medycyny estetycznej. Jego wielką zaletą jest to, że liftinguje skórę bez podrażnienia…
CZYTAJ

Jak dbać o zęby w czasie świąt? Uwaga na cukier, kwasy i… wino

Święta sprzyjają objadaniu się. Cierpi na tym często żołądek i wątroba, ale także zęby. Spore dawki cukru, oblepiających potraw, cytrusów…
CZYTAJ

Pomyśl o sobie na święta! Zabiegi odmładzające, medycyna estetyczna

Choć ilość świątecznych spraw potrafi przytłoczyć każdą, nawet najlepiej zorganizowaną panią domu, warto w natłoku obowiązków znaleźć choć chwilę dla…
CZYTAJ

Jak w naturalny sposób pozbyć się rozstępów po ciąży?

Nawet 60% kobiet po urodzeniu dziecka zmaga się z problemem nieestetycznych rozstępów. Na początku mają postać czerwonych lub różowych pręg,…
CZYTAJ

Skyrnik – czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Czas przygotowania: 45 minut + 2 h w lodówce 8 porcji…
CZYTAJ

Polki nie chcą starzeć się z godnością

Kobiety z Europy Wschodniej znane są z tego, że zawsze starały się dbać o swój wygląd. Nawet kiedy czasy były…
CZYTAJ

Ropień zęba? Samo nie przejdzie

Można porównać go do tykającej bomby - jeśli już się pojawi, z wizytą u dentysty nie ma na co czekać.…
CZYTAJ

Kumazu – idealne dla mężczyzn!

Który facet nie marzy o bujnej i gęstej czuprynie? Niestety, nie każdy mężczyzna został pod tym względem hojnie wyposażony przez…
CZYTAJ

Naturalna pielęgnacja zimą w 3 krokach

Zima to czas, kiedy nasza skóra narażona jest na ekstremalne warunki atmosferyczne. Na łonie natury i w mieście wystawiona jest…
CZYTAJ

Zostaw Komentarz







ZDROWIE

VIEW ALL

Kontuzja na stoku? Instrukcja postępowania krok po kroku

Patrząc na zaśnieżone trasy narciarskie, nie da się ukryć, że nadeszła już zima. Synoptycy prognozują…
CZYTAJ

Na co zwracać uwagę przy wyborze maski antysmogowej?

Sezon smogowy w pełni. Powietrze w największych polskich miastach coraz częściej przybiera szarobury kolor i…
CZYTAJ

Nowe szanse dla chorych z zaawansowanym rakiem nerki

Kiedy usłyszała diagnozę, myślała, że to koniec. Miała 66 lat i rozsianego raka nerki z…
CZYTAJ

Farmaceuta radzi: zioła i przyprawy w świątecznych daniach

Przygotowując tradycyjne, świąteczne potrawy warto pamiętać o doborze odpowiednich składników. Wyróżniać je będzie nie tylko…
CZYTAJ

Pszczoły zadbają o nasze zdrowie

Pszczoły to jedne z najpracowitszych i najwartościowszych stworzeń w przyrodzie. Zawdzięczamy im tak naprawdę o…
CZYTAJ