Smak Ameryki w polskiej kuchni. Sprawdź, jak samemu zrobić prawdziwego, zdrowego burgera!



Smak Ameryki w polskiej kuchni. Sprawdź, jak samemu zrobić prawdziwego, zdrowego burgera!

Tradycyjny burger, z grubym kotletem wołowym, w wersji light z mięsem kurczaka, a może wegeteriański z soczewicy lub tofu? Burgerów nie powinniśmy już kojarzyć z szybką i niezdrową przekąską – ich odmian jest zapewne tyle, ilu jest smakoszy uwielbiających to danie. Dowiedz się, jak stworzyć idealnego burgera we własnej kuchni!

Moda na burgery w stylu amerykańskim na dobre zaczęła się w Polsce około trzech lat temu. Na rynku pojawiły się restauracje, które zamiast typowych, sieciowych hamburgerów, robionych naprędce z wątpliwej jakości składników, serwowały kanapki rodem z filmów: grube, soczyste, w pełnoziarnistej bułce. Taki prawdziwy burger to najczęściej niemały wydatek, dlatego dobrym pomysłem jest przygotowanie go samemu.

Amerykański sen rodem z Niemiec

Hamburger, tak mocno kojarzony z amerykańską kulturą, w pierwotnej formie pojawiał się w niemieckich miastach portowych. Kotlety z siekanej wołowiny, nazwane stekami hamburskimi, wraz z niemieckimi imigrantami trafiły do Ameryki, gdzie szybko stały się bardzo popularne. Za oficjalnego „ojca” hamburgerów uznaje się Fletchera Davisa, który w 1904 roku w swoim barze w Teksasie zaproponował klientom kotleta mielonego serwowanego na grzance z sałatą, musztardą i majonezem. Największą popularność hamburgerom przysporzyła oczywiście sieć restauracji McDonald`s, której historia sięga 1940 roku.



Burger burgerowi nierówny

Smakosze jednak wiedzą, jak wygląda i smakuje prawdziwy burger. W Polsce coraz częściej spotykamy restauracje podające burgery gourmet – tworzone z wysokiej jakości mięsa, serwowane na dobrym pieczywie, w towarzystwie ciekawych dodatków. O czym warto pamiętać, przygotowując je samemu?

  • Podstawą smacznego burgera jest odpowiednie mięso. Najlepiej jest zmielić kawałek dobrej wołowiny na grubych oczkach. Jeśli jesteśmy przekonani o dobrej jakości produktu, możemy również kupić gotową paczkę zmielonego mięsa. Dodajemy pieprz i sól, żeby kotlet zyskał na smaku.
  • Mięso najlepiej opiec na ruszcie lub zgrillować na specjalnej patelni. Unikajmy smażenia w dużej ilości oleju. Prawdziwego burgera pieczemy bez tłuszczu – mięsu wystarcza ten naturalnie w nim zawarty, który wytopi się pod wpływem temperatury.
  • Warto pamiętać o sosie, podkreślającym smak potrawy. Do hamburgerów nadają się sosy zarówno pikantne, jak i te łagodniejsze, na bazie majonezu. – Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie sosu samodzielnie, najwygodniej skorzystać z gotowego produktu. Świetnie sprawdzi się w tym celu Sos do frytek i hamburgerów marki Tarsmak, który z założenia dedykowany jest tego typu daniom – stworzony jest na bazie lekkiego majonezu z dodatkiem koncentratu pomidorowego, warzyw i papryczki chili – mówi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. – Znakomicie nadaje się również do innych przysmaków przygotowywanych w domu, jak hot-dogi i kebaby – dodaje.
  • Doskonałe do hamburgerów są pełnoziarniste bułki. Jeśli mają średnice uformowanego przez nas mięsa, to bez problemu możemy użyć ich zamiast pieczywa stworzonego specjalnie pod amerykański przysmak. Najczęściej są również tańsze i zdrowsze.
  • Zrób go sam!

Dobrze przygotowany burger to bardzo sycąca i pożywna potrawa. Nie jest to jedynie przekąska na szybkie zaspokojenie głodu podczas załatwiania codziennych spraw czy krótką przerwę w pracy. Otoczony frytkami, stanowi samodzielne, pysznie danie, które idealnie wkomponuje się w imprezę ze znajomymi, ale również i tradycyjny obiad. Zapraszamy do zapoznania się z propozycją na tradycyjnego, soczystego burgera z warzywami, przygotowaną przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy.

Domowy burger wołowy

Składniki:

– 2 bułki

– 200 g mięsa wołowego mielonego

– 2 plastry sera żółtego

– 2 grube plasterki pomidora

– 1 mała biała cebula

– 4 liście sałaty

– 2 plasterki czerwonej cebuli

– 4-6 plasterków ogórka konserwowego

– 1 płaska łyżka musztardy

– Sos do frytek i hamburgerów Tarsmak

– olej

– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać ręką. Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i zgrillować z obu stron na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Bułki przekroić na pół i zagrzać (nawet lekko zrumienić) z obu stron na suchej patelni. Na  gorące połówki bułek położyć plasterki sera, gorące kotlety, sałatę, pomidora, ogórka konserwowego i krążki czerwonej cebuli. Polać obficie Sosem do frytek i hamburgerów Tarsmak i przykryć drugą połówką bułki. Można podawać z frytkami.

ZOBACZ TAKŻE

Czy warto zacząć odchudzać się latem?

Czy warto zacząć odchudzać się latem? Postanowienie, aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów i zadbać o kondycję, robimy najczęściej kilka tygodni…
CZYTAJ

Magnez – niedobory w diecie Polaków i ich konsekwencje. Jak możemy im zapobiec?

Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych. Wykazano, że bierze udział aż w 600 reakcjach enzymatycznych, co sprawia że jest…
CZYTAJ

Wakacje bez kompleksów! Cellulit, wystające boczki, problemy ze skórą jak temu zaradzić?

Wakacyjne wyjazdy powinny kojarzyć nam się tylko pozytywnie. Co może być złego w urlopie spędzonym na plaży czy przy hotelowym…
CZYTAJ

Prowadzisz samochód? Dowiedz się, jak latem zadbać o jakość i komfort widzenia

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wymagającymi warunkami dla kierowców są upał, pełne słońce i bezchmurne niebo. Cieszymy się, że…
CZYTAJ

Wypełniacze – letnia, odmładzająca alternatywa dla zabiegów regenerujących

Okres letni to bardzo dobry czas na zabiegi na bazie wypełniaczy. Są one dobrą alternatywą dla osób, które dbają o…
CZYTAJ

Jakie składniki redukują cellulit?

Jakie składniki redukują cellulit? Kofeina oraz ekstrakty z bluszczu, ruszczyka kolczastego, kasztanowca, bylicy boże drzewko i alg to składniki, jakie…
CZYTAJ

Sałatka z cukinią i rukolą

Składniki: garść liści sałaty - mytej Rukoli marki Eisberg 1 cukinia kilka zielonych oliwek 2 czerwone pomidory 2 łyżki pociętego…
CZYTAJ

Skóra w słońcu – czas na letni makijaż pielęgnacyjny!

Skóra w słońcu – czas na letni makijaż pielęgnacyjny! Nadeszło długo wyczekiwane lato. Choć to czas błogiego relaksu, to skóra…
CZYTAJ

5 kroków do zadbanej męskiej skóry

Skóra mężczyzny różni się od kobiecej – głównie ze względu na różnice w gospodarkach hormonalnych obydwu płci. U panów jest…
CZYTAJ

Domowa granola z mlekiem waniliowym

Domowa granola z mlekiem waniliowym - Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Składniki: - miód 3 łyżki - płatki…
CZYTAJ

Infekcja zęba u dziecka? Poznaj 7 niepokojących objawów

Ból głowy, gorączka, rozdrażnienie i brak apetytu, to objawy, które mogą towarzyszyć wielu chorobom. Jednak, jeśli oprócz nich, pojawią się…
CZYTAJ

Wakacyjny niezbędnik – te produkty zabierz ze sobą w podróż!

Wakacyjny niezbędnik – te produkty zabierz ze sobą w podróż! Na wyjeździe czy w podróży potrzebujesz ze sobą mieć tylko…
CZYTAJ






ZDROWIE

VIEW ALL

Magnez – niedobory w diecie Polaków i ich konsekwencje. Jak możemy im zapobiec?

Magnez jest jednym z najważniejszych składników mineralnych. Wykazano, że bierze udział aż…
CZYTAJ

Prowadzisz samochód? Dowiedz się, jak latem zadbać o jakość i komfort widzenia

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wymagającymi warunkami dla kierowców są upał,…
CZYTAJ

Alergia zdemaskowana – Badania pomocne w diagnostyce alergii

Alergia to problem powszechny i szczególnie doskwierający o tej porze roku. Jakie…
CZYTAJ

Wyciągi roślinne złagodzą skutki słońca

Mimo, iż nadmierna opalenizna stała się passe, nadal wiele osób zagrożonych jest…
CZYTAJ

Barwione soczewki okularowe – modny gadżet lepszy komfort widzenia

Coraz częściej zauważyć można osoby, które nie tylko na plaży czy stoku,…
CZYTAJ